Är det den bästa onlineutbildningsplattformen

By rik

Om du vill utveckla dina kunskaper och stärka din karriär, kommer denna genomgång av edX ge dig den vägledning du behöver och hjälpa dig avgöra om denna plattform är värd investeringen.

Onlineutbildning är inte en ny företeelse, men dess betydelse har ökat enormt. De tekniska framstegen har gjort det möjligt för studenter att komma åt studiematerial via molnet, delta i virtuella lektioner och interagera med sina lärare.

Efterfrågan på onlineutbildning växer, vilket i sin tur ökar behovet av användarvänliga och heltäckande utbildningsplattformar. edX är en sådan plattform, med över 3 500 kurser och mer än 76 miljoner studenter.

Men är ett certifikat från edX något att sträva efter? Är edX en helt kostnadsfri plattform?

Jag har sammanfattat allt detta i min recension av edX. Jag kommer först att berätta om edX, dess kursutbud och lärarkvaliteten. Därefter kommer jag att diskutera studenternas upplevelser, certifieringar, stipendier och de olika prismodellerna.

En Överblick av edX

edX grundades redan 2012 av forskare från MIT och Harvard. Senare, 2013, gick Stanford med för att erbjuda mer omfattande utbildningar. Inom loppet av ett år hade plattformen nästan en miljon användare.

Idag har edX över 35 miljoner användare, 15 000 instruktörer och samarbetar med 160 institutioner.

edX är känt för att erbjuda kurser på universitetsnivå som kan studeras var som helst. Plattformen samarbetar med framstående institutioner och universitet över hela världen för att utveckla utbildningen.

Olika Delar av edX

#1. Kursutbud och Variation

edX strävar efter att vara en ledande aktör bland MOOC-plattformar (Massive Open Online Courses). De har en omfattande kurskatalog med över 3 500 utbildningar.

På webbplatsen finns en tydlig kursmeny. Om du för musen över menyn visas en lista med alla edX-kurser. Kurserna är indelade efter ämnen, allt från teknik till humaniora.

edX delar dessutom in ämneskategorierna efter färdigheter så att du lättare hittar rätt kurs. På kurskatalogsidan kan du söka efter kurser i sökrutan eller sortera dem med hjälp av olika filter.

Här är några av de kursfilter som hjälper dig att navigera i kurskatalogen:

  • Ämne: Välj bland ett brett spektrum av ämnen som fysik, kemi, engelska, juridik, filosofi, design, konst och kultur, m.m.
  • Färdigheter: Du kan välja ämneskategori och sedan specificera färdigheter som ledarskap, forskning, dataanalys, beslutsfattande, o.s.v.
  • Partner: Välj kurser från olika partnerinstitutioner.

Jag uppskattar den variation av studiemöjligheter som edX erbjuder.

edX har både kostnadsfria och betalda kurser inom en mängd ämnen. Du kan välja bland dessa kurser genom att läsa recensioner om de specifika kurserna.

Eleverna kan välja mellan olika program och studiemöjligheter, som inkluderar:

  • Enskilda kurser: Dessa kurser är fristående och ingår inte i andra utbildningsprogram eller kursserier. Kursen fokuserar enbart på ett specifikt ämne.
  • Certifikatprogram: edX:s certifieringskurser består av utvalda ämnen ackrediterade av ledande universitet och institut. Dessa ger studenterna praktisk erfarenhet.
  • MicroBachelors och MicroMasters-program: Som namnen antyder är dessa kortare utbildningar som syftar till att ge kandidaterna färdigheter som motsvarar en termin på universitetet.

#2. Kvaliteten på Lärarna

Ett tilltalande gränssnitt, låga priser och mångsidigt kursutbud spelar ingen roll om kurskvaliteten är låg. Om du föredrar lärarledd utbildning är edX ett bra alternativ.

edX samarbetar med välrenommerade universitet och institutioner som MIT och Harvard. Dessa har mycket kvalificerade professorer och lärare med expertis inom olika ämnesområden. Lärarna besitter gedigen kunskap och har förmågan att förmedla rätt innehåll.

Lärarna skapar en upplevelse likt den i ett fysiskt klassrum. De möjliggör sömlös interaktion genom livediskussioner, frågestunder och forum.

#3. Kursupplägg

edX är en plattform för seriösa studenter som behöver engagemang från kursarrangörerna. edX erbjuder studenterna två alternativ för att slutföra kursen. Antingen kan man välja ett självstudiealternativ eller en mer strukturerad kurs.

Med ett strukturerat upplägg måste man slutföra kursen inom en viss tidsram. De flesta kurser på edX är mellan 4-12 veckor långa och kräver cirka 5-8 timmars studietid per vecka.

#4. Studentupplevelse och Användarvänlighet

Grundvalen i min granskning av edX ligger i svaret på frågan: ”Är edX en bra plattform för studenter?”.

Min erfarenhet är att edX erbjuder en användarvänlig instrumentpanel, vilket underlättar inlärningen. Du kommer inte att sakna den fysiska klassrumsmiljön när du studerar med edX.

Instrumentpanelen visar dina veckovisa framsteg genom ett cirkeldiagram och en topplista över de studenter som är inskrivna i kursen. För att öka inlärningseffektiviteten, ger edX ut kursmaterial och uppgifter som ska slutföras inom en viss tid.

Instrumentpanelen har tydliga, lättlästa typsnitt, vilket underlättar navigationen i kurser och program. Användarna kan hålla koll på sina kursframsteg med hjälp av kursstatusen, med filtreringsalternativ som ”Pågående”, ”Inte påbörjad”, ”Klar”, ”Inte registrerad” och ”Uppgraderad”.

Så här ser inlärningsinstrumentpanelen på edX ut:

Källa: Open edX

Om du inte har engelska som modersmål, behöver du inte oroa dig! Du kan begära att få tillgång till kurserna på andra språk, som kinesiska, ryska, spanska, franska och italienska.

#5. Verifierade Certifikat och Meriter

Tveksam om huruvida ett edX-certifikat är av värde? edX är stolta över sina verifierade certifikat. Dessa certifikat utfärdas och verifieras av de universitet och institutioner som samarbetar med edX.

Det innebär att du får ett intyg om slutförd kurs från universitet som Harvard, Yale, Oxford, LSE, Stanford, Cambridge, Sorbonne och McGill.

Många edX-recensioner ställer frågan – ”Kan ett edX-certifikat ge dig ett jobb?” Svaret är definitivt ja.

Certifikat från edX är trovärdiga eftersom samarbetet med välrenommerade universitet hjälper dig att sticka ut i mängden. Varje certifikat har en unik design, med instruktörens emblem och signatur.

Du kan använda det kostnadsfria certifikatet på din LinkedIn-profil. Ett verifierat certifikat har dock större trovärdighet och äkthet. Du måste betala för kursen för att få det verifierade certifikatet.

#6. Ekonomiskt Stöd och Stipendier från edX

Precis som internationella universitet erbjuder edX ekonomiskt stöd till de studenter som inte har råd med kurskostnaderna. edX erbjuder stipendier med upp till 90 % rabatt på universitetskurser.

Med dessa pålitliga ekonomiska stödprogram kan du gå vilken kurs som helst utan att oroa dig för budgeten. Du måste ansöka om edX-stipendier genom att fylla i ansökan och skicka in den för godkännande av ekonomiskt stöd.

Det kan ta några dagar för edX att godkänna din ansökan om stipendium. Stipendieprocenten är inte garanterad. Beroende på din ansökan kan du få upp till 90 % rabatt.

Du får ett mail när du har ansökt, med en unik kod. Den här koden kan användas vid betalning för att få rabatt på de ackrediterade kurserna.

edX:s stipendier gör plattformen till ett populärt val bland studenter, eftersom ingen annan kursplattform erbjuder ett verifierat universitetscertifikat med en sådan rabatt.

Vad Kostar edX-kurserna?

edX skiljer sig från andra utbildningsplattformar när det gäller kostnad. De flesta kurserna på edX är gratis.

edX använder i regel två prissättningsmodeller: revisionsspåret och det verifierade spåret.

  • Revisionsspår: Du kan börja kursen gratis, men du får inte tillgång till fullständiga resurser eller betygsatta uppgifter. Däremot får du kursmaterialet och kan genomföra kursen i din egen takt.
  • Verifierat spår: edX ger dig en verifierad certifiering tillsammans med kursmaterial, uppgifter och videolektioner. De betalda kurserna kostar mellan 50-300 dollar.

Om du vill gå ett Bootcamp-program, en mikro-kandidatexamen eller X-serien kan kostnaden stiga till 1 000-2 000 dollar.

Jämfört med en universitetsutbildning kostar edX mindre. Det är ingen dålig idé att få ett verifierat certifikat erkänt av ett välrenommerat universitet.

Tabellen nedan visar olika utbildningar och kostnader:

edX-kurs Pris
Professionella certifikatprogram 299 dollar
MicroBachelors-program 499 dollar
XSeries-program 135 dollar
MicroMasters-program 600 dollar
Examen inom ett specifikt ämne (virtuell utbildning) Cirka 10 000 dollar
Kostnadsfria kurser Tillgängliga

Du kan använda ditt betalkort, kreditkort eller till och med en PayPal-plånbok för att betala för kursen.

Fördelar med edX

➡️ Kostnadsfritt kursinnehåll: edX är känt för sitt stora utbud av kostnadsfria kurser inom olika ämnen. Även om du inte får ett verifierat certifikat, är kunskapen från universitet i världsklass en merit i sig.

➡️ Verifierade certifikat: Se inte dessa certifikat som ett tröstpris. edX:s verifierade certifikat erkänns och utfärdas av det universitet som erbjuder kursen. Certifikaten fungerar som ett bevis på dina kunskaper under anställningsintervjuer.

➡️ 14-dagars returrätt: Om du inte vill fortsätta med kursen kan du avbryta den inom 14 dagar efter köpet och få 100 % återbetalning.

➡️ Självstudiekurser: De flesta kurser är i självstudieform, vilket innebär att du kan börja när som helst.

➡️ Lätt att följa framsteg: Jämfört med andra onlineplattformar erbjuder edX en lättnavigerad och användarvänlig instrumentpanel för att följa studenternas framsteg.

Nackdelar med edX

➡️ Ingen fast kursstruktur: edX samarbetar med olika universitet för olika kurser. Detta kan leda till förvirring och bristande konsekvens i kursstrukturen.

➡️ Brist på vissa kurser: Även om det finns utbildningar inom juridik, fysik och andra högre utbildningskurser, saknar edX kurser inom exempelvis bakning eller filmskapande.

Alternativ till edX

Med tanke på nackdelarna, låt oss titta på några bra alternativ till edX.

#1. Skillshare

Skillshare erbjuder kurser som fokuserar på konstnärliga och kreativa färdigheter. Plattformen erbjuder utbildningar inom ämnen som skrivande, design, fotografi med mera. Skillshare har en prenumerationsbaserad prismodell där du kan lära dig ett antal kurser till ett fast pris.

Jämfört med edX är detta ett mer ekonomiskt alternativ och ger mycket för pengarna.

#2. Udacity

Udacity är en MOOC-plattform som erbjuder kostnadsfria kurser, Nanodegrees, Executive-program och enskilda betalkurser. Kurserna är självstudier och du får hjälp av en mentor.

Jämfört med edX är kursutbudet begränsat, men du har möjlighet att få feedback från lärarna. I genomsnitt kostar kurserna runt 200 dollar.

#3. Coursera

Coursera är en liknande plattform som edX. Den samarbetar med institutioner och myndigheter för att erbjuda kurser inom allt från naturvetenskap till konst. Det finns över 3 900+ kurser för examen och certifieringar, samt 100 kostnadsfria kurser på Coursera.

Coursera har kurser med fasta start- och slutdatum och ger ut ett verifierat certifikat från universitet.

#4. Udemy

Udemy är en marknadsplats för kurser som erbjuder ett brett utbud av ämnen, från programmering till företagande, personlig utveckling och ledarskap. Experter från hela världen skapar och laddar upp kurserna.

Du kan slutföra dessa kurser när det passar dig. Udemy har ett stort utbud med över 10 000 kurser. Däremot får du inga certifikat eller intyg från universitet.

Avslutande Ord

I slutet av denna recension kan jag svara på frågan – Är edX en legitim plattform?

Även om det beror på personliga preferenser, är mitt svar ja. Den största fördelen med plattformen är dess öppen källkod.

Kursinnehållet lever upp till förväntningarna genom att erbjuda högkvalitativa kurser på universitetsnivå. edX ger också den bästa användarupplevelsen genom sin lättnavigerade instrumentpanel. Jag är nöjd med kurskvaliteten och betygsbedömningarna som gör plattformen värd investeringen.

Dessutom, vad är bättre än att få ett verifierat certifikat från ett välkänt universitet? Det finns alltid utrymme för förbättring, men fördelarna med edX väger tyngre än de små brister som plattformen har.

Så vad väntar du på? Gå till edX och sätt igång.

Läs därefter vår lista över de bästa plattformarna för att skapa onlinekurser.

Var den här artikeln hjälpsam?

Tack för din feedback!