Apple 16-tums M3 Pro MacBook Pro-recension: Enastående, inifrån och ut

Viktiga takeaways

  • 16-tums MacBook Pro erbjuder en av de bästa skärmarna i en bärbar dator, kraftfull prestanda med M3 Pro- och M3 Max-chips och massor av portar för att ansluta kringutrustning.
  • Färgalternativet Space Black är ett trevligt tillägg, och det är mindre benäget att visa fingeravtryck jämfört med midnattsfärgen.
  • MacBook Pro har en perfekt kombination av tangentbord och styrplatta, med förbättrad hållbarhet och en stor styrplatta för enkel navigering och gester.

14 och 16-tums MacBook Pros är otroliga bärbara datorer för proffs som behöver ett kraftfullt och pålitligt verktyg för att hjälpa dem göra sitt arbete, med ett bra urval av portar och enastående skärmar. Men bry dig inte om att uppgradera om du redan har M2 Pro-modellen – det finns ingen prestandahöjning.

Apple 16-tums MacBook Pro (2023)

$2299 $2499 Spara $200

Apple uppdaterade sina kraftfullare MacBook Pros för att avsluta 2023 med två nya processorval, en något ljusare skärm och ett Space Black-färgalternativ. 16-tums MacBook Pro är ett kraftpaket som inkluderar utan tvekan den bästa skärmen på en bärbar dator, kraftfull prestanda med M3 Pro- och M3 Max-chips, avsevärd batteritid och massor av portar att använda. Det är en enastående bärbar dator för alla professionella.

Operativsystem macOS Sonoma

CPU M3 Pro (12-kärnig)

GPU med 18 kärnor

RAM 18GB

Lagring 1TB

Batteri 22 timmar

Skärm (storlek, upplösning) 16,2 tum (3456 × 2234)

Högtalare System med sex högtalare

Färger Space Black, Silver

Portar MagSafe, Tre Thunderbolt 4-portar, Hörlursuttag, HDMI, SDXC

Nätverk Wi-Fi 6E

Vikt 4,7 pund

Pris 2 699 USD

Märke Apple

Modell november 2023

Display typ Mini LED

Webbkamera 1080p

Fördelar

  • Otrolig mini LED, 120Hz display
  • M3 Pro-chippet
  • MagSafe, HDMI, SDXC kortplats ombord
  • Bra batteritid
  • Ny Space Black färg

Nackdelar

  • Lite tung på 4,7 pund

Den rejäla, premiumdesignen

Will Graf / MakeUseOf

2021 blev MacBook Pro tyngre och tjockare än de tidigare TouchBar-modellerna. Flera förbättringar resulterade från den ökade vikten och tjockleken, som att lägga till portar och med bättre termisk prestanda. Men det går inte att komma runt det – 16-tums MacBook Pro är en stor bärbar dator.

Enligt Apples webbplats är den 0,66 tum tjock (17 mm) och M3 Pro-versionen väger 4,7 pund (2,1 kg). Som någon som har ägt båda MacBook Pro-storlekarna (14-tum och 16-tum) kan jag säga att 16-tumsmodellen är betydligt mindre bärbar än 14-tumsmodellen. Avvägningen är dock värd det, med tanke på att den större modellen erbjuder mer skärmfastigheter och bättre batteritid.

Med tanke på fördelarna i skärmstorleken och batteritiden som större enheter vanligtvis ger, tenderar jag alltid att favorisera större enheter.

Jag önskar dock att 16-tums MacBook Pro var lite lättare. Du känner verkligen kraften när du bär runt den om du är van vid något i stil med en tidigare generations 15-tums TouchBar MacBook Pro eller till och med en jämförbar bärbar dator. Storleken och vikten är anledningen till att flera välkända tekniska YouTubers, som iJustine och hennes syster Jenna Ezarik, bytte från 16-tums MacBook Pro till den mindre 14-tumsmodellen för bättre portabilitet.

Förutom det fortsätter MacBook Pro att ha en av de bästa bärbara designerna trots att den är oförändrad från föregående generation. Det är en premium och robust bärbar dator utan flexibilitet alls och faller i linje med Apples andra produkter när det gäller kvalitet.

Det finns dock en designskillnad med den sena 2023-modellen som jag kommer att ta upp härnäst.

Space Black Finish är en fin touch

Will Graf / MakeUseOf

M3 Pro och M3 Max MacBook Pro kommer i en ny färg: Space Black. När den här färgen först visades upp personligen vid Apples lilla pressevenemang i New York ville alla se hur den höll emot fingeravtryck. Apple sa att de använde en ny anodiseringsprocess som är tänkt att hjälpa till att förhindra att fingeravtryck visas.

Apple lärde sig av Midnight-färgen som den erbjuder på M2 MacBook Airs, med tanke på att Midnight är en absolut fingeravtrycksmagnet och ser smutsig ut över tiden, som vi har nämnt i både våra 13 och 15-tums MacBook Air-recensioner. Jag har till och med hört Apples återförsäljare varna kunder för att fingeravtryck lätt visas med den färgen. Så uppenbart är det.

Men i min användning är Space Black-finishen mycket bättre mot fingeravtryck än Midnight MacBook Air. Det är dock inte immunt mot dem. Du kan förmodligen se några fingeravtryck på bilderna i den här recensionen.

Ska du undvika Space Black helt och hållet och bara skaffa Silver? Jag tror inte det. Space Black är också mycket mörkare än Space Grey, som du kan se nedan.

Will Graf / MakeUseOf

Space Black kanske inte är en ren svart nyans, men det är en fantastisk färg som passar proffs-temat. Färgen påminner mig nästan om Black iPhone 7 Plus (inte Jet Black).

Den utmärkta Liquid Retina XDR-skärmen

Will Graf / MakeUseOf

Sedan omdesignen 2021 har MacBook Pros erbjudit några av de bästa skärmarna på en bärbar dator överlägset, och 2023-modellerna är inte annorlunda. Denna MacBook Pro har en 16,2-tums Liquid Retina XDR-skärm. Den innehåller två specifikationer som du inte kan hitta på en annan Mac i Apples sortiment: mini-LED och en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

MacBook Pro-skärmen ger otroligt smidiga animationer och rullning, HDR-stöd, högre ljusstyrka och mer, jämfört med den vanliga Liquid Retina-skärmen som finns på Air. MacBook Pro har naturligtvis fortfarande ett skår i toppen av skärmen, även om jag inte ser det som ett problem när jag använder datorn. Jag märker det sällan.

Trots att den är i stort sett densamma i år har skärmen en liten skillnad med denna sena 2023-modell: den kan nu nå en SDR-ljusstyrka på 600 nits, liknande Studio Display. Förut var max 500 nits.

Sammantaget är det en fantastisk skärm, och du kanske vill använda MacBook Pro över andra skärmar. Många, inklusive jag själv, vill att Apple ska lägga skärmtekniken som finns i den här bärbara datorn i en extern bildskärm. Det är så trevligt.

Perfekt kombination av tangentbord och styrplatta

Will Graf / MakeUseOf

Dagarna med trasiga tangentbordsknappar för fjärilar på Apples nuvarande bärbara datorer har varit borta sedan länge. Även om jag gillade fjärilstangentbordet för det mesta var det ett objektivt sett sämre tangentbord vad gäller hållbarhet, och många gillade inte skrivupplevelsen jämfört med vad Apple har nu på MacBook Pro.

De nyare MacBook Pro-tangentborden har mer tangentresor och har visat sig vara mer hållbara än fjärilstangentbordet. Tangentbordet har också vad Apple kallar en svart brunn bakom tangenterna, unik för MacBook Pro. Det kan vara en del av varför jag gillar att skriva med det här tangentbordet mer än det på 15-tums MacBook Air. Det ger en tillfredsställande skrivupplevelse.

Styrplattan på 16-tums MacBook Pro är massiv och ger dig gott om yta för navigering och gester. Och som du kan förvänta dig är styrplattan nästan perfekt. Den är otroligt lyhörd och att använda gester och dubbelklicka med den är intuitivt, som det har varit i flera år nu på MacBooks.

Jag är fortfarande imponerad av hur Apples Force Touch-styrplattor fungerar och känns. Den använder vibrationer för att replikera en fysisk press, eftersom styrplattan faktiskt inte rör sig. Med det och de andra detaljerna som nämns ovan fortsätter Apple att ha en av de bästa styrplatta-upplevelserna på en bärbar dator hittills.

M3 Pro är mer än kapabel

Bildkredit: Äpple

M3 Apples kiselchips är flaggskeppet i den sena 2023 MacBook Pro-uppdateringen. Med de avancerade MacBook Pros har du valet mellan två processorer: M3 Pro och M3 Max. För den här recensionen kommer vi att fokusera på M3 Pro.

Jag valde den grundläggande 16-tumsmodellen, som inkluderar 12-kärnig CPU, 18-kärnig GPU M3 Pro-chip och 18 GB enhetligt minne ombord. Däremot uppgraderade jag SSD:n till 1TB eftersom 512GB var lite för litet.

M3 Pro har väckt kontroverser med tanke på den förmodade minimala ökningen av CPU-prestanda, mindre minnesbandbredd och färre prestandakärnor än den tidigare M2 Pro, som släpptes i januari 2023. I sin presentation nämnde Apple inte hur mycket snabbare M3 Pros CPU är jämfört med M2 Pro, vilket får oss att tro att det inte finns någon större prestandavinst alls. Det finns dock några andra anmärkningsvärda förbättringar av M-seriens marker denna gång.

M3-chippen är nu byggda på en 3-nanometers process (den första för en datorprocessor) för förbättrad kraft och effektivitet. Dessutom inkluderar de nya funktioner som ray tracing, liknande A17 Pro i iPhone 15 Pro, och vad Apple kallar Dynamic Caching, som ska göra GPU:n mer effektiv för att distribuera minne för uppgifter.

CPU och GPU-prestanda

För CPU:n består M3 Pro av sex prestandakärnor och sex effektivitetskärnor. När du dyker in i prestandan, i Geekbench 6, hade M3 Pro en enkärnig poäng på 3177 och en poäng på 15552 i multi-core prestanda. Enligt Geekbenchs hemsidaM3 Pro slår den tidigare M2 Pro i både enkelkärniga och multikärniga prestanda, vilket är bra att se.

För att sätta dessa resultat i perspektiv, slog MacBook Pro min M1 Max Mac Studio i samma benchmark-test, vilket är en stationär dator som jag har varit mycket nöjd med sedan jag köpte den.

Även om M3 Pro inte har lika många GPU-kärnor som M3 Max, presterade den fortfarande bra i GPU-benchmarktestet överlag. I Cinebench 2024 fick M3 Pro 6049 poäng och slog igen min Mac Studio (3929 poäng).

M3 Pro hanterar allt jag vanligtvis använder en bärbar dator till och mer. Som förväntat upplevde jag ingen stamning eller problem under regelbunden användning. När du arbetade med ett enkelt sju minuter långt 4K 60FPS-projekt i Final Cut Pro var upplevelsen supersmidig. MacBook Pro hanterade det perfekt, med tanke på att M3 Pro-chippet är ganska kapabelt och Final Cut Pro är optimerat för Apple-kisel.

Stöd för extern skärm

Will Graf / MakeUseOf

M3 Pro har också en funktion som inte är tillgänglig på M3 MacBook Pro eller M2 MacBook Airs: möjligheten att ansluta till mer än en extern skärm. Jag kopplade MacBook Pro till mina två Studio-skärmar, och det fungerade riktigt bra. Om du redan har en arbetsyta med fler än två skärmar kan dock MacBook Pro M3 Max-versionen ansluta till upp till fyra skärmar, så tänk på det om du planerar att köpa en.

Så vad kan du specificera MacBook Pro till? De avancerade MacBook Pros kan ha upp till ett M3 Max-chip (16-kärnig CPU och 40-kärnig GPU), 128 GB enhetligt minne och upp till en 8TB SSD, vilket översätts till en extremt kraftfull och kapabel bärbar dator. Naturligtvis kommer det att kosta dig mycket pengar: 7 199 USD före skatt för 16-tumsmodellen.

Den mångsidiga I/O

Will Graf / MakeUseOf

Med en professionell bärbar dator är det utan tvekan en nödvändighet att ha en mängd olika portar. Tack och lov vände Apple sitt drag av endast USB-C med MacBook Pros som startade 2016. 2023 16-tums MacBook Pro har sju portar: MagSafe, tre Thunderbolt 4 USB-C-portar, ett hörlursuttag, HDMI-utgång och en SDXC-kortplats.

Du behöver inte lita på donglar för att ansluta enkel kringutrustning till din bärbara dator med MacBook Pro, förutom om du behöver använda något med USB-A, som förblir frånvarande från Apples MacBooks.

Fotografer kan helt enkelt ta ut SD-kortet från sina kameror och sätta det direkt i MacBook Pro för att komma åt sina bilder. HDMI-porten på MacBook Pro låter dig ansluta den bärbara datorn till olika skärmar, inklusive TV-apparater. HDMI-porten är 2.1, vilket innebär att den bärbara datorn kan anslutas till upp till en 8K-skärm eller en 4K-skärm upp till 240Hz.

Därför kan du teoretiskt sett ha samma uppdateringsfrekvens över din MacBooks skärm och en 120Hz extern bildskärm. Och tack vare MagSafe kan du ladda den bärbara datorn utan att behöva oroa dig för att någon av misstag drar i sladden och tar ner din dator med den.

Trots att jag också kan ladda via USB-C-portarna rekommenderar jag att du håller dig till MagSafe eftersom du kan snabbladda och eventuellt undvika skador på din dator. MacBook Pro inkluderar de nödvändiga portarna som professionella användare behöver regelbundet, vilket tar bort den extra kostnaden och besväret med att bära runt på donglar för att utföra grundläggande bärbara funktioner.

Att ansluta olika kringutrustning till MacBook Pro borde alltid ha varit så enkelt, men jag är glad att det är så enkelt igen.

Batteritid som kompletterar prestandan

Will Graf / MakeUseOf

Du har förmodligen hört åtminstone en gång vid det här laget att Apples kisel dramatiskt har förändrat batteritiden i MacBooks jämfört med Intel-versioner. 2020 blev jag chockad över förbättringen av batteritiden när jag först använde M1 MacBook Pro. Enligt Apple ska 16-tums MacBook Pro få upp till 22 timmars Apple TV-videouppspelning och upp till 15 timmars trådlös webbsurfning, även om det inte berättar hela historien om vad du kan förvänta dig.

Trots att den har en funktionsspäckad skärm och ett kraftfullt chipset kan jag säga att 16-tums MacBook Pro fortfarande får utmärkt batteritid. Under enkel bärbar datoranvändning, på en laddning, kunde jag använda MacBook Pro i ungefär två dagar innan den behövde kopplas in (6 % kvar på batteriet). Om du använder mer strömkrävande applikationer och har riktigt krävande arbetsflöden får du förstås inte samma nivå av batteritid, och det skulle du inte heller om du gick med M3 Max eftersom det är en kraftfullare processor.

16-tums M3 Pro MacBook Pro har förvisso bättre batteritid än M1 Pro 14-tums MacBook Pro och 15-tums MacBook Air som har använts under större delen av 2023. Och båda dessa maskiner fungerar också bra inom batteriavdelningen .

Ska du köpa 2023 M3 Pro 16-tums MacBook Pro?

16-tums MacBook Pro är en av de bästa bärbara datorer jag någonsin använt. Den håller sin plats som ett toppval för alla som behöver kraft på språng. Och nu kommer den i en fantastisk Space Black-färg som kompletterar datorns professionella karaktär. Alla som behöver göra professionellt arbete bör kolla in 16-tums MacBook Pro.

Men skynda dig inte ut för att köpa en om du redan har en M2 Pro MacBook Pro, eftersom bara den nya färgen och processorerna inte är värda de hundratals dollar du måste spendera för att uppgradera.

Apple 16-tums MacBook Pro (2023)

$2299 $2499 Spara $200

Apple uppdaterade sina kraftfullare MacBook Pros för att avsluta 2023 med två nya processorval, en något ljusare skärm och ett Space Black-färgalternativ. 16-tums MacBook Pro är ett kraftpaket som inkluderar utan tvekan den bästa skärmen på en bärbar dator, kraftfull prestanda med M3 Pro- och M3 Max-chips, avsevärd batteritid och massor av portar att använda. Det är en enastående bärbar dator för alla professionella.