Behöver du ett bra skrivverktyg för din Linux-dator? Kolla in Manuskript. Den har några riktigt häftiga funktioner som alla författare kommer att älska, till exempel ett konturverktyg, distraktionsfritt läge, ett inbyggt assistentverktyg och många andra.
I den här guiden kommer vi att gå över hur man installerar Manuskript på Linux. Vi kommer också att gå igenom hur du använder det för att organisera dina skrivprojekt. Se till att du använder Ubuntu, Debian, Fedora, Arch Linux eller OpenSUSE för att komma igång.
Innehållsförteckning
Installerar Manuskript på Linux
Manuskript är utmärkt för att hantera dina anteckningar på Linux. Tyvärr är programmet dock inte förinstallerat på några Linux-operativsystem där ute. Så om du vill använda den måste du först installera den.
Tack och lov stöder Manuskript-applikationen ett brett utbud av Linux-operativsystem. Men för att få det att fungera på din dator måste du öppna ett terminalfönster.
Du kan öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn. När terminalfönstret är öppet och redo att användas, följ installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux OS du använder.
Ubuntu
Manuskript fungerar på Ubuntu med hjälp av ett nedladdningsbart DEB-paket. För att få tag på detta paket, använd följande wget nedladdningskommando i ett terminalfönster.
wget https://github.com/olivierkes/manuskript/releases/download/0.12.0/manuskript-0.12.0-1.deb
Efter att ha laddat ner DEB-paketet till din dator kan installationen börja. Använd kommandot apt install nedan, installera den senaste versionen av Manuskript på Ubuntu.
sudo apt install ./manuskript-0.12.0-1.deb
Debian
Om du vill använda applikationen Manuskript på din Debian-dator, måste du ladda ner det senaste DEB-paketet för appen och ställa in det manuellt. För att få tag på det senaste Manuskript DEB-paketet, använd kommandot wget download.
wget https://github.com/olivierkes/manuskript/releases/download/0.12.0/manuskript-0.12.0-1.deb
När DEB-paketet har laddats ner kan installationen börja. Använd kommandot dpkg nedan, ställ in det senaste manuskriptet på Debian.
sudo dpkg -i manuskript-0.12.0-1.deb
Efter installationen av appen måste du korrigera eventuella beroendeproblem som kan ha uppstått under installationsprocessen. För att göra det, använd kommandot apt-get install -f nedan.
sudo apt-get install -f
Arch Linux
På Arch Linux är Manuskript-applikationen lätt tillgänglig för alla användare via ”Community”-programvaran. För att få det att fungera på ditt system, använd följande pacman-kommando.
sudo pacman -S manuskript
Fedora
Om du använder Fedora Linux, måste du installera den senaste Manuskript-appen via ett nedladdningsbart RPM-paket. Som tur är kan Fedoras pakethanterare ladda ner och installera paket över internet.
För att få appen att fungera, använd följande dnf installationskommando.
sudo dnf install https://github.com/olivierkes/manuskript/releases/download/0.12.0/manuskript-0.12.0-1.noarch.rpm
OpenSUSE
De på OpenSUSE Linux kommer att kunna installera den senaste Manuskript-applikationen via Fedora RPM-paketet. För att börja, använd kommandot wget download för att ladda ner RPM-paketet till din dator.
wget https://github.com/olivierkes/manuskript/releases/download/0.12.0/manuskript-0.12.0-1.noarch.rpm
Efter att ha laddat ner RPM-paketet, använd zipper installationskommandot för att få Manuskript att fungera.
sudo zypper install manuskript-0.12.0-1.noarch.rpm
Använd Manuskript för att organisera dina skrivprojekt på Linux
För att hantera dina anteckningar med Manuskript, börja med att starta programmet. Du kan starta appen genom att söka efter den i appmenyn. När manuskriptet är öppet och redo att användas, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.
Steg 1: När appen öppnas ser du startsidan. På startsidan ser du skrivkategorier att välja mellan. Titta igenom ”Fiction” och ”Facklitteratur” för texten du vill skapa.
Steg 2: Efter att ha valt en skrivstil för Manuskript, hitta ”Nästa gång, öppna det senaste projektet automatiskt”. Det här alternativet gör det lättare att fortsätta där du slutade.
Steg 3: Hitta knappen ”Skapa” och välj den för att skapa din nya text. Använd sedan popup-fönstret för att spara din nya skrivfil. Se till att spara den med ett minnesvärt filnamn.
Steg 4: Leta upp avsnittet ”Allmänt” i Manuskript och välj det med musen. När du har valt det kommer du att se flera textrutor. Dessa rutor är ”Titel”, ”Underrubrik”, ”Serien”, ”Volym”, ”Genre”, ”Licens”, ”Namn” och ”E-post”.
Fyll i textrutorna för ditt skrivande för organisationsändamål.
Steg 5: Efter att ha ställt in alla textrutor, hitta avsnittet ”Sammanfattning” och klicka på det med musen. I det här avsnittet fyller du i din sammanfattning av ditt skrivande.
Steg 6: Klicka på avsnittet ”Tecken”. Fyll sedan i teckensektionen om din text har tecken inblandade. Om du gör en forskningsartikel eller bara några anteckningar, hoppa över det här steget.
Steg 7: Hitta avsnittet ”Plots” och välj det. Inne i det här avsnittet, fyll i handlingarna i ditt skrivande. Återigen, om du gör en forskningsuppsats eller annan typ av skrift som inte kräver plotter, hoppa över det här steget.
Steg 8: Hitta avsnittet ”Världen” och klicka på det med musen. Fyll sedan i din berättelses värld. Hoppa över det här steget om du inte har en värld att lägga till din berättelse eftersom det är en forskningsartikel, anteckningar etc.
Steg 9: Välj alternativet ”Outline” i sidofältet. Fyll sedan i din skrivöversikt. Översikten hjälper dig att organisera hur du planerar att skriva din berättelse. När du har fyllt i dispositionen går du vidare till nästa steg.
Steg 10: Hitta avsnittet ”Editor” och klicka på det med musen. I det här avsnittet kommer du att kunna skriva din berättelse, papper, novell, novell, etc. När du har skrivit klart, spara genom att klicka på ”Arkiv”-menyn och sedan välja ”Spara”.
Med alla steg slutförda kommer ditt skrivprojekt att bli mycket mer organiserat. Njut av! Lycka till med att skriva!