En frekvent argumentationspunkt under diskussioner med mina vänner, när ämnet iOS kontra Android kommer upp, är hur oerhört flexibelt Android-systemet är. Möjligheten att totalt förändra Android-upplevelsen via anpassade ROM:ar var en fascinerande upptäckt för mig 2013, tack vare min Galaxy Y GT-S5360. I takt med att tekniken avancerat och smartphones blivit en integrerad del av vår vardag, har möjligheten att anpassa operativsystemet blivit en viktig aspekt för många.
Om vi spolar fram till 2017 och min Xiaomi Mi A1, var den känslan av belåtenhet, kombinerad med en lätt rastlöshet, när jag såg en anpassad ROM starta med sin specialanpassade animation allt jag behövde. Numera verkar den tiden vara förbi. Utvecklare av anpassade ROM:ar har antingen lagt ner eller övergett sina projekt, eller begränsat stödet till en liten skara enheter.
Som AI-entusiast funderar jag ofta på vilken riktning Android-modifiering, eller Android i allmänhet, är på väg. Låt oss därför gräva djupare i den aktuella situationen för anpassade ROM:ar och deras framtid.
Anpassade ROM:ar: En Översikt
Konceptet med anpassade ROM:ar är relativt enkelt att förstå. Android Open Source Project (AOSP) utgör grunden för Android, på vilken andra användargränssnitt, som Pixel UI, Hyper OS och One UI, byggs. Eftersom AOSP är fritt tillgängligt kan vem som helst ta koden och skapa ett eget Android-operativsystem med de funktioner som önskas.
Entusiaster och oberoende utvecklare har tagit vara på den möjligheten, genom att plocka funktioner från befintliga anpassade ROM:ar, lägga till egna idéer om utseende och funktioner och presentera dem som unika anpassade ROM:ar för gemenskapen.
Ofta finns det ett starkt engagemang i projekten, eftersom att kompilera och testa en anpassad ROM för en ny mobil kräver att man faktiskt har tillgång till enheten. Installationen innefattar att låsa upp telefonens bootloader, installera en anpassad återställning, installera den anpassade ROM:en och eventuellt en anpassad kärna. Resultatet är en uppfriskande användarupplevelse med omfattande anpassningsmöjligheter.
Det fanns dock problem, eftersom stabiliteten inte alltid var optimal. Bankappar kunde vägra att fungera. Men genom att roota enheten med Magisk kunde man få en kraftfull enhet som gav möjlighet till nästan vad som helst.
En anpassad ROM kan totalt förändra utseendet, höja prestandan och eliminera onödig programvara, vilket är ett stort problem på billigare enheter. Av den anledningen är Redmi, POCO och äldre Realme-modeller vanliga i anpassade ROM-communityn.
Vad har hänt med Anpassade ROM:ar?
Även om det fortfarande finns aktiva projekt med anpassade ROM:ar, är det tydligt att entusiasmen och intresset för dem har minskat dramatiskt. Det finns två huvudsakliga anledningar till minskningen, och den mest uppenbara är:
Användarsidan
Det största problemet ligger främst på användarsidan. Målgruppen för anpassade ROM:ar har alltid varit en nisch. Den totala användarbasen har minskat sedan toppen av utvecklingen av anpassade ROM:ar tidigt 2010-tal, då den redan var under 1%. I takt med att Android-enheter blivit mer funktionsrika och användarvänliga, har behovet av omfattande anpassning minskat för många.
Marknadsutveckling och Förinstallerad Programvara
Marknaden har genomgått förändringar och Android-smartphones har blivit dyrare. Anpassade ROM:ar var mycket populära i budgetsegmentet, men marknadsförändringar, användarpreferenser och förändringar i hur tillverkare marknadsför sina enheter har lett till att de flesta moderna Android-enheter har flexibla användargränssnitt med nästan allt som användarna behöver, vilket inte var fallet tidigare.
Medvetenheten om oönskad programvara har ökat, och det anses nu vara en avgörande faktor för många. Därför inkluderar tillverkare allt mindre onödig programvara med tiden. En annan anledning till nedgången kan vara att enheter närmar sig en mättnadspunkt både vad gäller hård- och mjukvara, främst på grund av det senare.
Bortom Mättnadspunkten
Perioden mellan 2013 och 2019 präglades av en enorm tillväxt på Android-telefonmarknaden, då konkurrensen om priser och specifikationer var stor. I takt med att Android-smartphones blev vanligare, försvann det ”roliga” inslaget nästan helt.
Tidigare ville användare experimentera med enheterna för att låsa upp fler dolda funktioner, men det är inte längre lika vanligt med moderna smartphones. Tillverkarna är medvetna om det här, och det är därför AI-funktioner har fått så mycket fokus under den moderna smartphone-eran.
Ökad Genomsnittlig Användningstid
Tiden då tillverkarna bara lovade en enda stor uppdatering för sina enheter är förbi. Förr blev enheterna snabbt inaktuella utan att användarna fick tillgång till de senaste Android-funktionerna, vilket gav folk en stark anledning att prova en anpassad ROM. Drivkraften förstärktes av försenade mjukvaruuppdateringar från tillverkarna.
Moderna premium-smartphones får nu över 4 år av stora uppdateringar, och eftersom den genomsnittliga kostnaden för en premium-enhet har ökat, behåller folk sina telefoner längre. Billigare smartphones får å andra sidan ungefär två större uppdateringar, vilket förklarar varför många anpassade ROM:ar har bättre stöd för dessa typer av enheter.
De högre priserna i kombination med förbättrade gränssnitt, ett stort antal funktioner, minskad entusiasm och tidsbrist är några av anledningarna till varför intresset för anpassade ROM:ar har minskat.
Google och Tillverkarna
Google är i första hand ett annonsföretag, och därefter ett mjukvaru- och hårdvaruföretag. Det är inte konstigt att företaget samlar in användardata och vill att användarna ska använda deras tjänster, främst molnappar som Gmail och Google Foto, för att göra det svårt att byta till en annan plattform.
Google Vill Att Du Ska Stanna Kvar
Detta ekosystem är svårt att undkomma, och en lösning för att minska Googles spårning är att använda anpassade ROM:ar som GrapheneOS och microG. Detta var fallet fram till att Google introducerade Play Integrity.
Play Integrity fungerar genom att Google har en lista över ”certifierade” enheter, och operativsystem som inte är Google-certifierade kommer att hindras från att köra appar om appen har stöd för Play Integrity.
”Ett Oofficiellt OS Är Ett Dåligt OS” – Google
Nyligen slutade Authy, en populär 2FA-app, att fungera för GrapheneOS-användare, och communityledaren och X-användaren @mbananasynergy1 svarade i en tråd där Shawn Willden, teknisk chef för hårdvarubaserade Android-säkerhetssystem, diskuterade Android-säkerhet.
@mbananasynergy1 uppmärksammade honom på det orättvisa i att Android-baserade operativsystem måste hantera detta, varpå Shawn svarade: ”Om det inte är ett officiellt OS, måste vi utgå från att det är dåligt”.
Bildkälla: Mobile Syrup
Detta visade tydligt att Google ägnar sig åt gatekeeping och konkurrenshämmande metoder. Vissa operativsystem och enheter som inte uppfyller Googles ”Play Protect-standarder” klarar sig ofta igenom kontrollerna eftersom de använder Googles tjänster eller är involverade i affärsavtal med stor ekonomisk vinning.
Så Play Integrity kan inte avgöra om ett alternativt operativsystem underminerar Androids säkerhetsmodell eller inte, och samma sak gäller för ”certifierade” varianter och enheter med uppenbara säkerhetsbrister som ändå certifieras. Detta indikerar att en förändring är nödvändig – matchboxbananasynergy (@mbananasynergy1) 29 juli 2024
Shawn har inte kommenterat detta. Den här konversationen ger en känsla av att Google inte fullt ut stöder andra operativsystem som försöker utvecklas.
Tillståndet för Bristande Ärlighet
Tråden fortsatte med det officiella GrapheneOS-kontot, som förklarade att misslyckanden i Compatibility Test Suite är vanliga på Pixel-enheter och andra Android-enheter, men ändå tillåter Google att de klarar Play Integrity. Tråden är intressant och avslöjar en hel del om vad som pågår inom Android just nu, så den rekommenderas att läsas.
Om Google ska låtsas att Play Integrity API handlar om CTS, måste de börja blockera enheter som misslyckas med CTS. Det är inte rätt att påstå att det baseras på CTS när ingen klarar testet och de flesta enheter som inte är Pixel har många allvarliga brister – GrapheneOS (@GrapheneOS) 29 juli 2024
Det finns även tillverkare som helt enkelt inte tillåter dig att låsa upp enhetens bootloader eller gör processen svårare. Listan inkluderar populära tillverkare som Samsung, Realme, OPPO, Vivo, Huawei och ASUS. Även om det är förståeligt med riskerna som upplåsning av bootloaders kan innebära, är det fel att hindra en användare från att göra något med en enhet som de äger fullt ut.
Utöver den minskande populariteten, påverkar trycket från Google och tillverkarna att hindra användare från att testa mer säkra operativsystem den anpassade ROM-communityn. Att inte glömma att enheten efter installationen av en ROM förlorar sin möjlighet att spela upp innehåll i HD, och RCS-chattar fungerar inte utan Play Integrity, bland mycket annat.
Är Anpassade ROM:ar På Utgående?
Även om deras popularitet kan komma att minska ytterligare, lever anpassade ROM:ar fortfarande kvar. Så länge tillverkarna ger möjligheten att låsa upp bootloaders och användarna inte ger upp sin rätt till dataskydd kommer anpassade ROM-communityn att fortsätta växa. Jag kan dock inte låta bli att känna mig ledsen över bortgången av två av mina favorit anpassade ROM:ar – Pixel Experience och Dot OS.
Hittills har anpassade ROM:ar marknadsfört sig själva som funktionsrika alternativ till Android. Men med de nuvarande omständigheterna och den ökande användningen av AI, hoppas jag att vi får se anpassade ROM:ar som marknadsför sig som rena Android-alternativ utan AI-trams, eftersom många tröttnat på att höra ordet ”AI”. Det är kanske inte så troligt, men inte heller helt omöjligt.
Har du någon gång installerat och använt en anpassad ROM på din Android-telefon? Hur upplevde du det jämfört med Android som följde med enheten? Låt oss veta i kommentarerna nedan.