Allt du behöver veta för att stärka Gmail-säkerheten

Spread the love

Jag kommer inte att tvivla på att du använder ett svagt lösenord för ditt Gmail-konto, men även ett starkt lösenord är tillräckligt för att säkra ditt Gmail-konto? Med nätfiske-attackfrekvensen på dess högsta och sociala ingenjörsattacker på uppgång, finns det många sätt att ditt konto kan hackas eller data inuti stjälas.

Ditt e-postkonto är en inkörsport till en uppsjö av känslig information och registreringar till många tjänster. Att ta chanser med dess säkerhet kan därför få katastrofala konsekvenser. Men frukta inte; med lite inställningar och medveten om vissa saker kan du stärka säkerheten för ditt Gmail-konto.

I det här inlägget kommer jag att berätta för dig alla åtgärder du kan vidta för att säkra ditt Gmail-konto och data som delas genom det.

Vikten av Gmail-säkerhet

Att få ett onlinekonto hackat är inte alltid världens undergång. Ett konto på sociala medier kan leda till några pinsamma inlägg, eller om det är ett konto för ett onlinespel kan du förlora en del valuta/föremål i spelet.

Men när det kommer till ditt Gmail-konto kan effekten bli drastisk. Från ekonomiska förluster till förlust av extremt känslig data, allt är möjligt.

Nedan är några möjliga utfall om ett Gmail-konto hackas eller dess data stjäls.

  • Eftersom de flesta använder samma Gmail-konto för alla Google-tjänster, kommer ditt hackade Gmail-konto också att leda till att alla andra Google-tjänster hackas.
  • Hackaren kan återställa lösenorden för alla dina registrerade konton med andra tjänster för att komma åt dem.
  • De kan använda sitt sparade kort i Google-kontot för att göra köp, som att köpa Google Ads för sin egen produkt/tjänst. Ganska vanligt om du gör köp i Google Play Butik eftersom Google gör kortet tillgängligt på alla sina tjänster.
  • Om känslig arbetsrelaterad data delas på ditt Gmail-konto kan hela ditt företag drabbas.
  • Genom att använda Gmail-inställningarna kan de få tillåtelse att skriva e-postmeddelanden å dina vägnar med sitt eget e-postkonto. Det kan vara mycket farligt i en riktad attack.
  • En hacker kan låsa dig ute från ditt konto permanent, och du kommer att förlora allt. Om det görs rätt kan du inte göra något för att hindra dem från att utge sig för dig.

Gmails säkerhetsalternativ

Det finns många inbyggda sätt du kan säkra ditt Gmail-konto och data i det. Vissa av dem kan du aktivera för att förbättra skyddet, och några kan du hålla koll på för att säkerställa att ingen i hemlighet använder ditt konto. Låt oss ta en titt:

#1. Lägg till återställningstelefonnummer och e-post

I ett hackförsök föredrar hackare vanligtvis att låsa ut dig från kontot om möjligt så att de inte bara kan stjäla information utan också utge sig för att vara dig. Att ha en sekundär e-postadress eller ett telefonnummer för att återställa ditt konto är ett måste, inte bara för att återställa ditt konto utan också för att identifiera dig vid misstanke.

  9 bästa WYSIWYG-redigerare att integrera i din applikation [Developer-Friendly]

Jag rekommenderar att du lägger till både en e-postadress och ett telefonnummer så att du kan ha flera alternativ för att återställa ditt konto. För att göra det, öppna Gmail och klicka på Hantera ditt Google-konto i Google-kontomenyn i det övre högra hörnet.

Gå här till avsnittet Säkerhet i den vänstra panelen och scrolla ner till alternativen för återställningstelefon och återställnings-e-post. Du kan lägga till en sekundär e-postadress och ditt telefonnummer här. Google skickar ett bekräftelsemail och ett meddelande för att verifiera båda återställningsalternativen.

#2. Aktivera tvåstegsverifiering

Att aktivera tvåstegsverifiering är det bästa skyddet du kan ge ditt Gmail-konto. Eftersom hackaren skulle behöva tillgång till både ditt e-postlösenord och din telefon blir det väldigt svårt att hacka.

Gmail erbjuder flera sätt att autentisera inloggningar, inklusive telefonnummer, inloggade telefoner, autentiseringsappar och säkerhetsnycklar (fysiska nycklar och telefonnycklar).

För att aktivera tvåstegsverifiering, gå till Google-kontoinställningar igen och flytta till avsnittet Säkerhet i den vänstra panelen. Klicka här på alternativet 2-stegsverifiering under rubriken Hur du loggar in på Google.

Om du är inloggad på en telefon med samma Google-konto kommer den att be dig att använda den för att autentisera. Du kan också välja att använda andra alternativ genom att klicka på knappen Visa fler alternativ.

På nästa sida kommer den att be dig ange ett telefonnummer som kommer att användas för autentisering om det första alternativet inte är tillgängligt. Du måste autentisera numret genom att skriva in koden som skickas till det.

Efter autentisering kommer tvåstegsverifiering att aktiveras, och du kommer att bli ombedd att autentisera när du behöver logga in. Du kan också rulla nedåt på den resulterande sidan för att se fler sekundära alternativ för autentisering.

#3. Ta bort oönskad appåtkomst

Att ge fri tillgång till varje app du vill använda kan vara farligt eftersom utvecklare negativt kan använda behörigheterna för att stjäla information. Du bör ta bort åtkomst till appar eller spel som du inte längre behöver använda. Oroa dig inte, detta kommer inte att radera din data från deras servrar, du kan ge behörigheter senare om det behövs.

För att se alla appar med åtkomst till ditt konto, gå till inställningen Google Account Security och öppna alternativet Tredjepartsappar med kontoåtkomst.

Klicka här på en app/tjänst för att se exakt vad den har tillgång till. Du kan klicka på knappen BORT ÅTKOMST för att ta bort åtkomsten om du inte behöver den längre. Upprepa processen för att bli av med appar du inte använder.

#4. Visa konto- och säkerhetsaktivitet

För att säkerställa att ditt konto inte nås av någon annan eller att inga inloggningsrelaterade inställningar har ändrats kan du se sidan för kontoaktivitet och säkerhetsaktivitet. Kontoaktivitetssidan visar dig den senaste åtkomsten till ditt Gmail-konto med tid och plats, och sidan för säkerhetsaktivitet visar de senaste säkerhetsändringarna relaterade till inloggning.

För att se kontoaktivitet öppnar du Gmail och rullar längst ner. Du kommer att se en informationslänk här; Klicka på det.

Detta öppnar ett nytt fönster som visar vilken typ av enhet, tid och plats som öppnade Gmail.

Om du vill se säkerhetsaktivitet går du till säkerhetsalternativ för Google-kontot och öppnar alternativet Senaste säkerhetsaktivitet. Det kommer också att visa enhetstyp och plats där ändringarna gjordes.

  Hur man kör Mac OS Monterey på Ubuntu

#5. Kontrollera vidarebefordran av e-post och kontoåtkomst

Gmail har inbyggda funktioner så att andra konton kan se dina e-postmeddelanden och till och med svara på eller skriva nya e-postmeddelanden för effektivare e-postmeddelanden. Om någon kommer åt ditt konto kan de aktivera dessa alternativ för att komma åt alla dina e-postmeddelanden i framtiden för att stjäla data och till och med lura dina kontakter genom att utge sig för att vara dig.

Om du är osäker, ta en titt på dessa alternativ. Klicka på kugghjulsikonen i det övre högra hörnet av Gmail och välj Visa alla inställningar. Gå nu till fliken Konton och import och se till att alternativen Kontrollera e-post från andra konton och Bevilja åtkomst till ditt konto inte har okända e-postmeddelanden tillåtna.

Flytta sedan till fliken Vidarebefordran och POP/IMAP och se till att ingen okänd adress för vidarebefordran av e-post läggs till.

#6. Använd konfidentiellt läge

Gmails konfidentiella läge erbjuder ett gäng sätt att dela känslig information med andra och se till att endast den avsedda mottagaren får e-postmeddelandet. Det låter dig skicka e-postmeddelanden som löper ut efter en viss tid, och mottagaren kommer inte att kunna kopiera, ladda ner, vidarebefordra eller skriva ut e-postmeddelandet.

Det kan också lägga till ett dubbelt lager av säkerhet genom att bara öppna e-postmeddelandet om mottagaren autentiserar det med sin telefon.

För att använda konfidentiellt läge, klicka på hänglåsikonen i bot i fönstret för att skriva e-postmeddelanden. Ett litet fönster dyker upp där du kan konfigurera säkerhetsinställningar och spara dem för att tillämpa på e-postmeddelandet.

Gmail-säkerhetstillägg och -tillägg

Det finns ett gäng Chrome-tillägg och Gmail-tillägg som ytterligare kan förbättra säkerheten för Gmail-konton och -data. Om du är orolig för ditt Gmail-konto bör du säkert skaffa dem.

#1. Virtru e-postskydd

Se det som en förstärkt version av Gmails konfidentiella läge. Virtru krypterar dina e-postmeddelanden från utkast till leverans, så inte ens Google kan se när du skriver dem. Med de nya knapparna i skrivfönstret kan du inaktivera interaktion med e-postmeddelandet, ställa in utgångsdatum, bifogade filer med vattenstämplar och lägga till skydd för bilagor även efter nedladdning.

Kom dock ihåg att detta också inaktiverar den inbyggda e-postschemaläggningsfunktionen när den är aktiv.

#2. Avast Online Säkerhet och Sekretess

Avast Online Security & Privacy har ett gäng funktioner för att skydda dina onlineaktiviteter. Men jag lägger främst till det här för dess skydd mot nätfiskeattacker och farliga webbplatsvarningar. Nätfiskeattacker är ett av de vanligaste sätten att hacka för att stjäla referenser. Eftersom Gmail är den största e-posttjänsten är dess användare ofta inriktade på nätfiske.

Det här tillägget kommer att varna dig för eventuella nätfiskeförsök och även varna dig för misstänkta webbplatser som kan försöka stjäla information eller ladda ner något skadligt.

#3. Ful mejl

Det finns många tjänster som låter användare spåra sina e-postmeddelanden som skickas, inklusive när de öppnar och hur ofta. Detta är säkert ett integritetsproblem men kan också vara ett säkerhetsproblem om du försöker undvika någon. Ugly Email inaktiverar sådana spårare från alla e-postmeddelanden, du behöver bara installera tillägget.

#4. Lösenordsvarning

Ett enkelt men mycket praktiskt tillägg från Google för Google-kontosäkerhet. Password Alert varnar dig när du anger lösenordet för ditt Google-konto (dvs. Gmail-kontot) någon annanstans än på den officiella Google-webbplatsen. Detta kan inte bara skydda dig från nätfiskeförsök utan också avskräcka från att använda samma lösenord någon annanstans.

  Hur skapar man en produktmålsida för förlansering?

#5. Retruster Secure

Retruster Secure är ett Gmail-tillägg som fungerar tillsammans med Gmails skräppostskydd för att varna för misstänkta e-postmeddelanden och nätfiskeförsök. Det ger också extra information om e-postmeddelandet, som ursprungsplatsen och eventuella angivna domäner.

Gmail Säkerhetstips

Gmails inbyggda säkerhetsåtgärder och tredjepartsverktyg räcker inte för att säkra ditt konto helt. Du måste följa säkerhetspraxis och se till att enheten du använder för att komma åt Gmail är säker också. Nedan är några saker du kan göra för att minimera risken för att ditt Gmail-konto blir hackat eller data stulen:

Säkra din webbläsare

Se först till att du använder en ansedd webbläsare som erbjuder tillförlitliga säkerhetsfunktioner. Google Chrome och Chromium-baserade webbläsare har kraftfulla säkerhetsfunktioner som kan hålla dig säker när du loggar in på Gmail och använder den.

Du bör också gå in i webbläsarens säkerhetsinställningar och aktivera alternativ som kan stärka onlineskyddet. Du kan kolla in denna säkerhetsguide för Google Chrome för att få en uppfattning om hur du säkrar din webbläsare.

Säkra din dator

Du bör också se till att din dator är säker, eftersom hackare kan använda skadliga appar för att stjäla data, till exempel nyckelloggare. Vanligtvis är det mer än tillräckligt att använda en bra antivirusapp när det gäller säkerheten för ditt Gmail-konto. Jag rekommenderar att du använder Avast One eftersom det inte bara skyddar din dator utan även din onlineaktivitet.

Om du vill vara extra säker kan du prova några andra appar som nätverksspårare eller en VPN.

Ta bort onödiga tillägg

Precis som med åtkomst till ditt Gmail-konto kan tillägg också ha behörighet att se ditt Gmail-konto och till och med göra ändringar. De som är gjorda med ondskefull avsikt kan vara ett säkerhetsproblem.

Du bör bara installera välrenommerade tillägg med bra betyg och gärna många användare. Använd dessutom bara tillägg som du absolut behöver och ta bort eller inaktivera resten. Detta kommer också att öka enhetens övergripande prestanda.

Öppna inte misstänkta länkar

Gmail eller ditt säkerhetsprogram kan bara varna dig om en skadlig webbsida, du kan fortfarande komma åt den om du vill. De flesta nätfiskeattacker är inte framgångsrika eftersom de inte upptäcks, utan snarare tycker användaren att det var bra att komma åt det tidigare, så det måste vara en falsk positiv.

Detsamma gäller varningar på nedladdade filer, speciellt om de är zippade filer. Ta inte risken, eftersom det räcker att bara öppna ett skadlig program för att få datorn infekterad.

Använd en lösenordshanterare

Med tanke på att du redan använder ett starkt lösenord, är jag säker på att du behöver en lösenordshanterare för att enkelt kunna logga in. Använd dock inte webbläsarens inbyggda lösenordshanterare eftersom den är skyddad av PC-lösenordet och inte lika säker. Du bör skaffa en lösenordshanterare från tredje part som erbjuder starkt skydd.

1Password är utmärkt för detta ändamål eftersom det krypterar alla dina lösenord med ett huvudlösenord och låter dig aktivera tvåstegsverifiering för bästa skydd.

Slutord 👨‍💻

Som ett minimum bör du använda ett starkt lösenord och ha tvåstegsverifiering aktiverad med flera autentiseringsmetoder. Detta kommer åtminstone att säkerställa att ditt konto blir mycket svårt att hacka. Även om resten av verktygen och förslagen kommer att säkerställa det bästa skyddet, särskilt om du använder Gmail för jobbet.

Du kan också utforska de bästa sätten att hantera flera Gmail-konton samtidigt.