Hur man gör en färgkodad legend i PowerPoint

Diagram och grafer tjänar ingen mening om publiken inte vet vad varje avsnitt av illustrationen representerar. Att lägga till en färgkodad legend är det perfekta sättet att hålla publiken på rätt spår.

Infoga en graf i PowerPoint

Det första steget är att skapa din grafik som illustrerar de datatrender du vill visa. Som tur är kommer PowerPoint med flera olika grafer och diagram att välja mellan. Den svåraste delen av denna process är att välja den grafik som du gillar bäst.

Gå först över till bilden där vi kommer att infoga grafen. Växla sedan till fliken ”Infoga” och klicka sedan på ”Diagram”.

Fönstret ”Infoga diagram” visas. Du kan välja önskad diagramtyp i den vänstra rutan. Vi väljer ”Pie” i det här exemplet. När du har valt ditt diagram, klicka på ”OK”.

Ditt diagram visas nu i PowerPoint-bilden tillsammans med ett litet kalkylblad. Skriv vilken data du vill ha i kalkylarket och stäng sedan kalkylarksfönstret.

Det coola med den här metoden är att du faktiskt inte behöver skapa en färgkodad legend alls. Excel gör en för dig!

Det finns dock några anpassningsalternativ för att ge din legend en stil du gillar.

Anpassa din legend

PowerPoint låter dig ändra plats, teckensnittsstil och färg på förklaringen. För att ändra positionen för förklaringen, välj diagrammet och välj sedan ikonen ”Diagramelement”.

En liten meny visas vid sidan av. Håll muspekaren över ”Legend” för att få alternativpilen att visas. Klicka på den här pilen och en annan meny låter dig välja platsen för din förklaring.

Du kan också välja ”Fler alternativ” för att öppna rutan ”Formatförklaring” på höger sida. Det enda extra alternativet du får är dock ”överst till höger.”

När du är nöjd med din legends position är det dags att gå vidare till andra formateringsalternativ. För att ändra teckensnittet för förklaringen, välj först förklaringen och högerklicka sedan på den. Välj ”Teckensnitt” i menyn som visas.

Här kan du ändra teckensnitt, storlek och färg på din text. Du kan också lägga till effekter som genomstrykning. När du har justerat inställningarna för din text klickar du på ”OK”.

Du kan också ändra bakgrunden och kanten på förklaringen. För att göra detta måste du öppna rutan Förklaringsformat genom att högerklicka på förklaringen och välja ”Formatera förklaring” från menyn.

För att ändra bakgrunden för förklaringen, välj ikonen ”Fyll och linje” i rutan. Välj sedan din fyllningstyp. Det finns flera olika alternativ att välja mellan, och var och en ger dig en förhandsvisning när du väl har valt dem. Vi kommer att använda ”Gradient fyllning” i det här exemplet.

Din legend skulle nu se ut ungefär så här:

Du kan också redigera förklaringens kant genom att välja ”Border” på fliken ”Fyll och linje”. När du har valt, välj din kantstil.

För att ge din förklaring några specialeffekter, välj ikonen ”Effekter” från rutan Formatera förklaring och välj sedan den typ av effekt du vill ge din förklaring från listan med alternativ.

För att ändra färgen på förklaringen som motsvarar data i diagrammet, måste du göra det i själva diagrammet. Högerklicka på den del av diagrammet som du vill ändra färg för, välj alternativet ”Fyll” från menyn som visas och välj sedan den färg du vill ha. Du kommer att märka att förklaringen ändrar färg med motsvarande data i diagrammet.

Du kan också välja några av de fördefinierade färgalternativen som PowerPoint har tillgängliga. På fliken ”Design” väljer du ”Ändra färger”.

När du har valt den visas en rullgardinsmeny. Här kan du välja det färgschema du gillar.

Ditt cirkeldiagram (och förklaring) kommer att anta det valda färgschemat.