Linux-användare brände traditionellt ISO-filer till DVD eller CD, men många datorer har inte längre skivenheter. Att skapa en startbar USB-enhet är en bättre lösning – den fungerar på de flesta datorer och startar, körs och installeras snabbare.
Innehållsförteckning
Hur startbara Linux USB-enheter fungerar
Precis som en live-CD eller DVD låter en startbar USB-enhet dig köra praktiskt taget vilken Linux-distribution som helst utan att det påverkar din dator. Du kan också installera en Linux-distribution på din PC från den—ingen CD- eller DVD-enhet krävs. Du kan dock inte bara kopiera eller extrahera ISO-filen till USB-enheten och förvänta dig att den ska fungera. Även om du tekniskt sett inte ”bränner” ISO-filen till en USB-enhet, krävs en speciell process för att ta en Linux ISO-fil och skapa en startbar USB-enhet med den.
Det finns två sätt att göra detta: Vissa Linux-distributioner inkluderar ett grafiskt verktyg för att skapa USB-skivor som gör det åt dig. Du kan också använda kommandot dd för att göra detta från en terminal på vilken Linux-distro som helst. Oavsett vilken metod du väljer behöver du Linux-distributionens ISO-fil.
Till exempel har Ubuntu Linux två inbyggda metoder för att skapa en startbar USB-enhet. En startbar USB-enhet ger samma upplevelse för användaren som en Ubuntu Live DVD. Det låter dig prova det populära Unix-liknande operativsystemet utan att göra ändringar på datorn. När du är redo att installera Ubuntu kan du använda USB-enheten som installationsmedium.
Du kommer att kräva en Ubuntu-installation ISO-avbildning för att skapa den startbara USB-enheten, så se till att du har laddade ner versionen av Ubuntu du vill använda.
För att vara tydlig, kommer denna startbara USB-enhet att starta upp i en arbetskopia av Ubuntu Linux men den kommer inte att spara några ändringar du gör. Varje gång du startar upp i Ubuntu från denna USB-enhet kommer det att vara en ny instans av Ubuntu. Om du vill kunna spara ändringar och data måste du skapa en startbar USB-enhet med beständig lagring. Det är en mer komplicerad process.
Sätt bara in den resulterande USB-enheten i valfri dator och starta från USB-enheten. (På vissa datorer kan du också behöva inaktivera Secure Boot, beroende på vilken Linux-distribution du väljer.)
Medan vi använder Ubuntu som ett exempel här, kommer detta att fungera på liknande sätt med andra Linux-distributioner.
Hur man gör en startbar USB-enhet grafiskt
Standardinstallationen av Ubuntu inkluderar ett program som heter Startup Disk Creator, som vi ska använda för att skapa vår startbara USB-enhet. Om du använder en annan Linux-distribution kan den innehålla ett liknande verktyg. Kontrollera dokumentationen för din Linux-distribution – du kan söka efter den online – för mer information.
För Windows-användare rekommenderar vi Rufus för att skapa en live USB-enhet på det enkla sättet.
Varning: Detta kommer att radera innehållet på mål-USB-enheten. För att säkerställa att du inte av misstag skriver till fel USB-enhet av misstag rekommenderar vi att du tar bort alla andra anslutna USB-enheter innan du fortsätter.
För Ubuntu bör alla USB-enheter med en kapacitet på 4 GB eller mer vara bra. Om din valda Linux ISO är större än så – de flesta är det inte – kan du behöva en större USB-enhet.
När du är säker på att rätt USB-enhet är den enda som är ansluten till din dator, starta Startup Disk Creator. För att göra det, tryck på Super-tangenten (det är Windows-tangenten på de flesta tangentbord) och skriv ”startdiskett.” Startup Disk Creator-ikonen visas. Klicka på dess ikon eller tryck på Enter.
Startup Disk Creators huvudfönster visas. USB-enheten kommer att markeras i den nedre rutan.
Klicka på knappen ”Övrigt”. En vanlig filöppningsdialog kommer att visas. Bläddra till platsen för din Ubuntu ISO-fil, markera den och klicka på knappen ”Öppna”.
Huvudfönstret för Startup Disk Creator bör nu likna skärmdumpen nedan. Det bör finnas en ISO-bild markerad i den övre rutan och en USB-enhet markerad i den nedre rutan.
Bekräfta för dig själv att ISO-bilden och USB-enheten är korrekta. Klicka på knappen ”Skapa startdiskett” när du vill fortsätta.
En varning visas för att påminna dig om att USB-enheten kommer att raderas helt. Detta är din sista chans att backa utan att göra några ändringar på USB-enheten. Klicka på ”Ja”-knappen för att skapa den startbara USB-enheten.
En förloppsindikator visar hur nära skapelseprocessen är färdig.
Ett bekräftelsemeddelande visas för att meddela dig när skapandet av den startbara USB-enheten är helt klar. På datorn vi använde för den här artikeln tog processen cirka fem minuter.
Klicka på knappen ”Avsluta”. Du kan nu antingen starta om din dator och starta från USB-enheten eller koppla ur USB-enheten, ta den till en annan dator och starta den där.
Hur man gör en startbar USB-enhet med dd
Verktyget vi kommer att använda för att skapa den startbara enheten från kommandoraden är kommandot dd.
Varning: Detta kommando måste användas mycket försiktigt. dd kommer att göra exakt vad du säger till den, så fort du berättar det. Det finns inga ”Är du säker”-frågor eller chanser att backa. dd går bara direkt och utför instruktionerna du har gett den. Så vi måste vara väldigt försiktiga med att det vi säger åt den att göra definitivt är vad vi vill att den ska göra.
Vi behöver veta vilken enhet din USB-enhet är kopplad till. På så sätt vet du säkert vilken enhetsidentitet som ska skickas till dd på kommandoraden.
Skriv följande kommando i ett terminalfönster. Kommandot lsblk listar blockenheterna på din dator. Varje enhet har en blockenhet kopplad till sig.
lsblk
Utdata från lsblk kommer att visa de enheter som för närvarande är anslutna till din dator. Det finns en intern hårddisk på den här maskinen som heter sda och det finns en partition på den som heter sda1.
Anslut din USB-enhet och använd kommandot lsblk en gång till. Utdata från lsblk kommer att ha ändrats. USB-enheten kommer nu att listas i utgången.
Det finns en ny post i listan, kallad sdb och den har två partitioner på den. En partition kallas sdb1 och är 1 KB stor. Den andra partitionen heter sdb5 och är 14,6 GB stor.
Det är vår USB-enhet. Identifieraren vi behöver använda är den som representerar enheten, inte någon av partitionerna. I vårt exempel är detta sdb. Oavsett hur den heter på din dator måste enheten som inte fanns i den tidigare lsblk-listan vara USB-enheten.
Kommandot vi kommer att utfärda till dd är följande:
sudo dd bs=4M if=Downloads/ubuntu-19.04-desktop-amd64.iso of=/dev/sdb conv=fdatasync
Låt oss bryta ner det.
sudo: Du måste vara en superanvändare för att utfärda dd-kommandon. Du kommer att bli tillfrågad om ditt lösenord.
dd: Namnet på kommandot vi använder.
bs=4M: Alternativet -bs (blockstorlek) definierar storleken på varje bit som läses från indatafilen och skrivs till utenheten. 4 MB är ett bra val eftersom det ger anständig genomströmning och det är en exakt multipel av 4 KB, vilket är blockstorleken för ext4-filsystemet. Detta ger en effektiv läs- och skrivhastighet.
if=Nedladdningar/ubuntu-19.04-desktop-amd64.iso: Alternativet -if (indatafil) kräver sökvägen och namnet på Linux ISO-bilden du använder som indatafil.
of=/dev/sdb: -of (utdatafil) är den kritiska parametern. Detta måste medfölja enheten som representerar din USB-enhet. Detta är värdet vi identifierade genom att använda kommandot lsblk tidigare. i vårt exempel är det sdb, så vi använder /dev/sdb. Din USB-enhet kan ha en annan identifierare. Se till att du anger rätt identifierare.
conv=fdatasync: Conv-parametern dikterar hur dd konverterar indatafilen när den skrivs till utenheten. dd använder kärndiskcache när den skriver till USB-enheten. Modifieraren fdatasync säkerställer att skrivbuffertarna töms korrekt och fullständigt innan skapandeprocessen flaggas som avslutad.
Det finns ingen visuell feedback från dd alls eftersom skapandet sker. Den går till jobbet och rapporterar ingenting förrän den är klar.
Uppdatering: I de senaste versionerna har dd nu ett status=progress-alternativ som ger uppdateringar om processen en gång per sekund. Du kan till exempel köra det här kommandot istället för att se status:
sudo dd bs=4M if=Downloads/ubuntu-19.04-desktop-amd64.iso of=/dev/sdb conv=fdatasync status=progerss
När den startbara USB-enheten har skapats rapporterar dd mängden data som skrevs till USB-enheten, förfluten tid i sekunder och den genomsnittliga dataöverföringshastigheten.
Du kan kontrollera att den startbara USB-enheten fungerar genom att starta om datorn och starta från USB-enheten, eller så kan du prova att starta från den i en annan dator.
Du har nu en bärbar arbetskopia av Ubuntu eller annan valfri Linux-distribution. Den kommer att vara ren varje gång du startar den, och du kan starta den på praktiskt taget vilken dator du vill.