Smart Vitvaror: En Investering som Inte Håller i Längden?
Att köpa en ny apparat är ofta en stor investering, något som förväntas hålla i många år. Men detta kan vara annorlunda med smarta apparater. Tillverkare har ingen skyldighet att hålla dessa enheter uppdaterade, vilket kan göra din investering mindre lönsam än du tänkt dig.
Hushållsmaskiner: Byggda för att Hålla i Årtionden?
Många hem har fortfarande vitvaror som kylskåp, spisar och tvättmaskiner från 80-talet. Dessa apparater kanske inte är lika moderna och kan dra mer el, men de är pålitliga och lätta att underhålla. En del kan hålla i ytterligare 10–20 år. Därför är det rimligt att anta att en helt ny apparat ska kunna hålla i årtionden, eller hur?
Det beror på vad du köper. Om du har investerat i en smart apparat, som ett Samsung Family Hub kylskåp eller en LG smart luftkonditionering, kan det vara annorlunda. Du hade kunnat köpa en billigare, kanske till och med en begagnad apparat. Men de smarta funktionerna lockade dig, och du såg det som en bra investering.
Men det finns en risk att din dyra smarta apparat blir ”dum” inom ett decennium.
Frekventa Byten av Telefoner och Surfplattor
Kommer du ihåg fasta telefoner? De höll länge och behövde bara bytas ut om man ville ha en röstbrevlåda eller trådlös funktion. Mobiltelefoner är en annan historia. Enligt en undersökning byter 44% av amerikanerna mobiltelefon vartannat år, och de flesta telefoner blir omoderna efter cirka fem eller sex år.
Många klagar inte så mycket över att byta telefon med några års mellanrum, delvis för att man inte har så mycket val. Smartphones kräver regelbundet ny hårdvara och mjukvara för att hålla jämna steg, och äldre modeller brukar bli långsammare. Dessutom är integritet ett allt större problem, och äldre telefoner kan vara mer utsatta för hacking.
Med tanke på att smarta apparater är byggda på samma sätt som smartphones och surfplattor, och att de är tänkta att fungera tillsammans med dem, uppstår en viktig fråga. Behöver smarta apparater också bytas ut vart femte eller sjätte år? Självklart slutar inte ett smart kylskåp att kyla bara för att de smarta funktionerna är omoderna. Men om du har betalat tusentals kronor för ett kylskåp som inte kan hålla sig smart, är det ett stort problem.
Bristande Firmwareuppdateringar
Den första generationen av smarta apparater kom ut för mindre än tio år sedan, och många företag har redan visat att de inte är så intresserade av att tillhandahålla uppdateringar. Många apparater släpptes också med snabbt utvecklad programvara, vilket gör att de smarta funktionerna redan är bristfälliga.
LG marknadsförde sina smarta apparater som kompatibla med Google Home, men tidiga användare klagade över att deras enheter inte kunde ansluta till Google Home. De upplevde också att LG inte erbjöd någon hjälp med problemet.
Användare som köpte den första generationen Samsung Family Hub-kylskåp har ständigt behövt begära firmwareuppdateringar. Medan nyare modeller levererades med ett uppdaterat gränssnitt och en virtuell Bixby-assistent, var de äldre kylskåpen fast med gamla versioner i månader. Användare av Family Hub klagade över att de inte kunde använda Google Kalender-appen under 2014, och Samsung löste inte problemet förrän 2017.
Det kan bero på att företag vill etablera sig på marknaden för smarta apparater. Men folk ber redan företagen att uppdatera sina relativt nya apparater. Skulle dessa företag tillhandahålla uppdateringar om ingen klagade? Och är de ens skyldiga att göra det?
Uppdateringar: En Del av Garantin?
När du betalar tusentals kronor för en smart apparat ska du kunna förvänta dig att tillverkaren tillhandahåller firmwareuppdateringar. Egentligen borde uppdateringarna vara en del av garantin. Om din apparat inte fungerar som den ska på grund av behov av en firmware- eller hårdvaruuppdatering, är det inte tillverkarens fel?
Låt oss ta Samsung Family Hub som exempel. Det kostar cirka 4000 dollar, har en stor skärm och är den mest kända lyxiga smarta apparaten. Samsung är tydliga med att deras smarta kylskåp får uppdateringar. Kylskåpen meddelar när uppdateringar finns, det finns informationssidor och nyhetsartiklar om uppdateringar på Samsungs webbplats. Även Family Hubs bruksanvisning beskriver hur man uppdaterar kylskåpet. Men ingen av dessa källor garanterar framtida uppdateringar.
Det är inte konstigt att det inte finns några garantier på de här sidorna. Men hur är det med den faktiska garantin? Samsungs garanti för Family Hub nämner inget om firmwareuppdateringar eller eventuella uppgraderingar av den smarta hårdvaran. Garantin täcker bara den delen av kylskåpet som är själva ”kylskåpet”.
Jag kontaktade en ”Samsung Care Pro” för att hitta någon information om garantier för firmwareuppdateringar. Inledningsvis sa representanten att ”ja, kylskåpet kommer att få uppdateringar”. Men efter lite mer påtryckning, och 10 minuters väntan, meddelade han att ”det finns ingen dokumentation om uppdateringar”.
Tillverkarnas ovilja att garantera firmwareuppdateringar tyder på att de inte planerar att tillhandahålla uppdateringar i all evighet, och att det inte finns något du kan göra om din smarta apparat slutar vara smart. Det är rimligt att anta att tillverkare alltid kommer att fokusera mer på sina nyaste produkter, och att äldre modeller kommer att hamna efter när nya smarta apparater kommer ut.
Smarta Apparater Utan Uppdateringar är Lättare att Hacka
Det är känt att smarta hem-enheter är lätta att hacka. Vissa tillverkare släpper uppdateringar som ska åtgärda säkerhetsbrister, men de flesta tillverkare är inte bra på att erbjuda firmwareuppdateringar. Eftersom garantier inte garanterar firmwareuppdateringar är det inte osannolikt att dina dyra smarta apparater inte får några säkerhetsförbättringar om tio år.
Ju äldre en lätt-hackad apparat blir, desto mer sårbar blir den. Många enheter har kameror, mikrofoner och datainsamlingsfunktioner, vilket gör säkerhetsbrister till ett stort integritetsproblem.
Att använda apparater med omodern firmware är inte bara ett integritetsproblem, utan kan även äventyra hela hemnätverket. För att öka säkerheten på internet har Wi-Fi Alliance introducerat WPA3, den senaste Wi-Fi-säkerhetsstandarden. Världen kommer långsamt att gå över till WPA3, och många routrar kommer att köra WPA3 tillsammans med WPA2, den äldre standarden, så att äldre enheter fortfarande kan ansluta till internet.
Du kommer med tiden att skaffa en router som enbart stöder WPA3. Detta är bra, eftersom WPA2 blir allt mindre säkert. Men om du har en smart apparat med gammal firmware kanske den inte kan ansluta till ett WPA3-nätverk. Om du vill använda den gamla enheten måste du ändra routerinställningarna för att stödja WPA2, vilket gör dig till ett lättare mål för hackare.
Tänk på Smart-TV
Smarta apparater är relativt nya och inte så vanliga i de flesta hushåll. Faktum är att 64% av konsumenterna inte ens vet att smarta kylskåp existerar. Å andra sidan hade 37,2% av hushållen i USA minst en smart-TV vid slutet av 2018. Smart-TV är så vanliga att en enkel sökning på ”TV” på Amazon ger många sidor med smart-TV-apparater.
Eftersom smart-TV är så mycket vanligare än smarta köksapparater, är de en bra referenspunkt för hur länge smarta apparater kommer att hålla och vilka problem de kan stöta på. Du kanske inte ser en TV som en apparat, men hur en smart-TV fungerar liknar hur en smart apparat fungerar. Den ”smarta” aspekten ändrar inte enhetens grundläggande funktion, men det är ett viktigt säljargument som kräver Wi-Fi-anslutning och firmwareuppdateringar för att hålla sig uppdaterad.
Smart-TV har ett rykte om sig att ha dåliga gränssnitt, och de får sällan användbara uppdateringar. Det verkar som att tillverkarna är mer intresserade av uppdateringar som tvingar fram annonser än allt som ökar prestanda eller säkerhet. Och precis som smarta apparater är smart-TV utsatta för hacking, men tillverkarna brukar undvika problemet och gör inga försök att åtgärda sårbarheterna.
Smart-TV har blivit omoderna så snabbt att det inte är ovanligt att ha en Roku, Chromecast eller Amazon Firestick kopplad till sin smart-TV, en ironisk situation som får en att undra varför man säljer Smart-TV överhuvudtaget (tips: de är mer lönsamma på grund av onödig programvara). Och om det snabbt sker med tv-apparater, finns det en risk att det även händer med smarta apparater.
Varför Sälja Apparater Som Inte Håller i Ett Decennium?
Företagen som säljer smarta apparater är fullt medvetna om att deras produkter inte kommer att stå emot tidens tand. Tillverkare som Samsung och LG har sålt smarta telefoner i flera år, och de har sålt apparater ännu längre. De vet att de kombinerar en relativt engångsprodukt med en produkt som är tänkt att hålla i årtionden. Varför skulle de sälja hushållsmaskiner som blir omoderna?
För det första är lyxiga smarta apparater en relativt outforskad marknad. Om ett företag vinner den marknaden, kan deras appar och programvara bli en viktig del av människors liv. Att få in smarta apparater i folks hem är den svåra biten, och kunderna har inget annat val än att vända sig till tillverkarna av vitvaror för hjälp senare. ”Rör dig snabbt och krossa saker”, sa en mogul en gång.
Men vad händer om företagen bestämmer sig för att de inte vill serva smarta apparater? Det har bara gått några år sedan dessa produkter kom ut på marknaden och tillverkarna verkar redan tveksamma till att tillhandahålla omfattande firmwareuppdateringar. Människor kan börja byta ut sina kylskåp och diskmaskiner på samma sätt som de byter ut sina mobiltelefoner, vilket skulle vara mycket lönsamt för företagen. Kanske kommer folk att känna sig lurade och börja överge dåliga varumärken. Vi får vänta och se.
Vad Vi Önskar av Tillverkarna
Även om ett företag som Samsung skulle börja tillhandahålla firmwareuppdateringar för smarta apparater, eller skicka ut tekniker för att byta ut gammal hårdvara, kommer det vara svårt att hålla dina smarta apparater fungerande som de ska. Som det är nu är den ”smarta” aspekten av dina apparater lika utsatt för tidens tand som din smartphone. Så hur kan tillverkarna lösa detta problem?
Kommer du ihåg smart-TV? De är osmidiga, sårbara och de ”smarta” funktionerna blir snabbt omoderna. Men du kan enkelt lösa det genom att koppla in en billig enhet som en Chromecast eller Roku. Eftersom dessa enheter är billiga och lätta att byta ut, känner inte konsumenterna samma behov av att byta ut sin TV lika ofta som de byter ut sina mobiltelefoner.
Precis som med en smart-TV ligger den största svagheten hos ett smart kylskåp eller en tvättmaskin i den ”smarta” hårdvaran och mjukvaran. De är svåra att underhålla och kan snabbt bli omoderna. Skärmar, kameror, termometrar, mikrofoner och högtalare är inte problemet.
Här är mitt förslag.
Tillverkarna borde lägga till en port på sina dyra smarta apparater som gör att du kan koppla in en billig enhet (liknande Chromecast) vartannat år för att hålla apparaten uppdaterad. Dessa små enheter skulle också hantera Wi-Fi och Bluetooth, så du behöver inte oroa dig för att den gamla apparaten hamnar efter med säkerhetsstandarderna.
Detta system kommer att göra kunderna tryggare med sin investering, ge tillverkarna ett stabilt inflöde från sina smarta apparater (utan att lura folk) och uppmuntra tekniskt kunniga människor att hantera en stor del av mjukvaruutvecklingen för smarta apparater. Boom, alla vinner.