MacBook-skärmar använder oftast en skalad upplösning. Detta innebär att de extra pixlarna på skärmar med högre upplösning används för att göra texten skarpare, men det resulterar också i att allt ser större ut än det egentligen är. Skärmen ”zoomar in” och allt blir förstorat.
Om man däremot använder skärmens ursprungliga, oskalade upplösning får man betydligt mer arbetsyta. Det kan vara väldigt användbart om du vill få ut det mesta av din MacBooks skärm, speciellt på mindre modeller.
Justera visningen via systeminställningarna
Apple har inbyggda verktyg för att ändra skärmens zoomnivå. Du hittar dessa under ”Bildskärmar” i Systeminställningar.
Om du använder standardinställningarna är det klokt att börja med dessa innan du utforskar lösningar från tredje part.
Använd den nativa upplösningen med Retina Display Menu
Retina Display Menu är ett enkelt program som lägger sig i menyraden. Med det kan du välja en anpassad upplösning från en rullgardinsmeny. Även om det är en äldre app fungerar den bra på macOS Mojave. Om den slutar fungera i framtiden kan du prova SwitchResX, som uppdateras oftare, men kostar pengar.
Ladda ner DMG-filen för appen från länken på appens webbsida och öppna den. Du kan sedan välja önskad upplösning direkt från ikonen i menyraden.
Med RDM kan du använda högre upplösningar än din skärms inbyggda, men de kommer då att se suddiga ut eftersom appen måste interpolera. Min 13-tums MacBook har en inbyggd upplösning på 2560×1600, men kan med skalning köra närmare 4K. Det kommer dock inte att se speciellt bra ut och kan bli för litet för att läsas bekvämt. Det bästa är därför att hålla sig till den ursprungliga upplösningen. Du hittar den under ”Bildskärmar” i ”Om den här datorn”.
RDM har stöd för flera skärmar och kan även justera uppdateringsfrekvensen för skärmar med hög frekvens, men kan vara begränsad om du har en äldre DisplayPort-kabel.
Det finns några små buggar och nackdelar. Även om du startar appen vid uppstart laddas inte din standardupplösning, du måste välja den manuellt. Om du har flera skärmar kommer din MacBooks skärm att återgå till standardinställningarna varje gång du kopplar ur en extern skärm, och du måste välja önskad upplösning igen. Ibland måste du till och med välja den två gånger. Men i det stora hela fungerar den ganska bra.
Bildkälla: guteksk7/Shutterstock