Varför kan din mikrovågsugn störa Wi-Fi-signalen?
Har du upplevt att din Wi-Fi-signal försvagas när du använder mikrovågsugnen? Det är ingen slump. Både mikrovågor och Wi-Fi använder liknande frekvenser, vilket kan leda till interferens. Men varför sker detta och hur kommer det sig att Wi-Fi inte värmer din mat?
Samma frekvensband – men olika syften
År 1947 etablerade Internationella teleunionen de så kallade ISM-banden (Industrial, Scientific, Medical). Syftet var att definiera vilka frekvensband som specifika enheter fick använda för att undvika störningar med annan radiokommunikation.
ITU utsåg specifikt 2,4 GHz-bandet som ett olicensierat spektrum för just mikrovågsugnar. Detta band var attraktivt av flera skäl: det kräver inte mycket sändningseffekt, det är enkelt att begränsa signalen, och med relativt låg effekt kan det ändå värma mat. Dessa egenskaper bidrog till lägre produktionskostnader och gjorde mikrovågsugnar mer tillgängliga för konsumenterna.
Ursprungligen var ISM-banden endast avsedda för icke-kommunikationsenheter. Med tiden har dock detta olicensierade spektrum kommit att användas för många andra ändamål, inklusive trådlösa telefoner, walkie-talkies och, viktigast av allt, Wi-Fi. 2,4 GHz-bandet passade väl även här, tack vare de låga implementeringskostnaderna, det låga effektbehovet och den hyfsade räckvidden.
Mikrovågsugnar är inte helt täta
Alla enheter som använder ISM-banden bör vara designade för att hantera potentiell störning, och Wi-Fi-enheter har algoritmer som är specialanpassade för detta. Men en mikrovågsugn är så pass kraftfull att den lätt kan överrösta närliggande Wi-Fi-signaler.
Mikrovågsugnar är utrustade med skyddande skärmning för att förhindra just detta, men de är inte perfekta Faraday-burar. Det finmaskiga nätet på dörren gör det svårt att helt förhindra läckage. Det är inte ovanligt att mikrovågor läcker, vilket kan ses om man tittar på en mikrovågsugn som inte rengjorts på ett tag. Smuts och fett på utsidan kommer ofta från matrester inuti. Om fasta ämnen kan läcka ut, kan även radiovågor göra det.
Mikrovågor och Wi-Fi-enheter använder frekvenser som är tillräckligt lika för att de ska kunna påverka varandra. Ditt Wi-Fi kommer inte att ha någon märkbar inverkan på mikrovågsugnen, dels på grund av ugnens skärmning och dels för att dess enda uppgift är att värma mat.
Wi-Fi:s oförmåga att laga mat
Både Wi-Fi och mikrovågor använder liknande frekvenser, men det finns två viktiga skillnader: fokus och effekt. En Wi-Fi-router sänder sin signal i alla riktningar, i en cirkelformad radie. En mikrovågsugn, å andra sidan, fokuserar sin signal inåt, mot mitten av ugnen. Vågorna fortsätter tills de träffar en vägg, studsar och återgår (i en annan vinkel). Systemet är inte perfekt, vilket skapar varma och kalla fläckar i ugnen – därav behovet av en roterande tallrik.
Mikrovågor använder dessutom mycket mer effekt än Wi-Fi-routrar, vanligtvis runt 1000 watt. En standard Wi-Fi-router å sin sida genererar cirka 100 milliwatt (0,1 watt). För att få samma effekt som en mikrovågsugn skulle Wi-Fi-routerns effekt behöva ökas med ungefär 10 000 gånger och strålen skulle behöva riktas.
Ingen anledning att köpa ny mikrovågsugn
Om du upplever störningar behöver du troligen inte byta ut mikrovågsugnen. Läckaget är sannolikt litet och inte skadligt för dig. Wi-Fi är mer känsligt och påverkas lätt. Istället för att byta mikrovågsugnen kan du flytta den eller skaffa en ny Wi-Fi-router som använder 5 GHz-bandet. Du undviker då inte bara störningar från mikrovågsugnen, utan även från dina grannar.
Bildkälla: Sergey91988/Shutterstock.com