Vad är Focus Stacking?

By rik

En betydande aspekt av fotografi handlar om att upptäcka kreativa metoder för att hantera fysikens begränsningar. En sådan metod är fokusstapling.

Även med vidvinkelobjektiv och små bländare – en kombination som ger maximalt skärpedjup – kan inte både den närmaste förgrunden och den mest avlägsna bakgrunden vara helt skarpa samtidigt. Du kan komma nära, men om det exempelvis finns ett intressant snäckskal i förgrunden och något annat av intresse i bakgrunden, kommer en eller båda att bli något oskarpa. Se bara på följande bild.

Bilden är inte dålig, men snäckskalet är inte så skarpt som jag önskar, medan slottet på ön är i fokus, eller så mycket i fokus som min inställning tillåter.

Här är en bild där jag istället fokuserade på snäckskalet.

Trots att det kanske inte ser så annorlunda ut i webbupplösning, kan man se att snäckskalet är skarpare när man zoomar in på den högupplösta filen – notera ringarna runt snäckskalet samt de små stenarna intill. Slottet i bakgrunden är däremot inte i fokus.

Det är här fokusstapling kommer in i bilden. Det är en metod som sammanfogar flera bilder till en enda kompositbild med ett skärpedjup som är omöjligt att uppnå i verkligheten. Här har jag kombinerat de två ovanstående bilderna.

Om du tittar noga ser du att både snäckskalet och slottet är skarpa.

Ganska imponerande, eller hur? Låt oss gå igenom hur man gör detta. Jag kommer att använda Photoshop som exempel, men du bör kunna återskapa denna metod i de flesta bra bildredigeringsprogram.

När bör man använda fokusstapling?

Fokusstapling är användbart när du vill skapa bilder med ett skärpedjup som inte är möjligt att åstadkomma optiskt. Det händer främst i två situationer: när du fotograferar landskap med element i både förgrunden och bakgrunden, som i exemplet ovan, eller när du fotograferar makro. För det mesta behöver du inte använda fokusstapling, eftersom dina objektiv och kameror ger dig tillräckligt med skärpedjup.

Förberedelser för fokusstapling

Fokusstapling börjar med själva fotograferingen. Om du missar i det här steget kan ingen bildbehandling rädda bilden.

Börja med din vanliga process och justera exponeringen. Vid någon punkt kommer du att inse att du behöver fokusstapling för att få allt i fokus.

När du har bestämt din komposition, lås kameran på ett stabilt stativ och växla till manuell exponering. Du vill minimera variationen mellan bilderna.

Byt sedan objektivet till manuellt fokusläge. Detta är en situation där du får bästa resultat genom att göra saker för hand. Aktivera live-view och zooma in maximalt – oftast 10x – på förgrunden. Vrid fokusringen tills det ser så skarpt ut som möjligt och ta din första bild.

Använd sedan live-view för att zooma in på bakgrunden. Återigen, justera fokus tills det är skarpt och ta din andra bild.

Två bilder räcker oftast, men om du jobbar med större bländare eller bara vill vara säker kan du ta en tredje bild med fokus någonstans i mitten.

Sammanfoga bilder i efterbehandlingen

Om du ofta sysslar med fokusstapling eller vill kombinera ett stort antal bilder för perfekta makrobilder, bör du utforska dedikerad fokusstaplingsprogramvara som Helicon. Den är designad för krävande situationer. Å andra sidan, om du vill öka skärpedjupet i dina landskapsbilder kommer du troligtvis klara dig bra med ett vanligt bildredigeringsprogram. Jag kommer att demonstrera det i Photoshop. För att följa med måste du ha grundläggande kunskaper om hur lagermasker fungerar. Om du inte har det, rekommenderar jag att du läser en guide om lager och lagermasker innan du fortsätter.

Öppna alla bilder du vill kombinera i ett enda dokument. I Photoshop går du till Arkiv > Skript > Ladda filer i stack. Klicka på ”Bläddra” och välj filerna. Markera rutan ”Försök att automatiskt justera källbilder” – som kommer att korrigera mindre skakningar från stativet – och klicka sedan på ”OK”.

Eftersom skillnaderna mellan de två bilderna troligtvis är subtila, rekommenderar jag att du zoomar in till 100% och sedan döper om lagren så att du enkelt kommer ihåg vilket lager som fokuserar på vad. Jag brukar lägga lagret med bakgrunden i fokus högst upp, men det spelar inte så stor roll.

Välj det översta lagret och gå till Lager > Lagermask > Visa alla.

Välj penselverktyget (tangentbordsgenvägen är B) och se till att du har en stor, mjuk pensel.

Välj masken och börja måla med svart över de områden av bilden som är något oskarpa. Jag har stängt av det undre lagret för att visa dig vilka områden jag maskerar.

Zooma in, växla mellan lagren och maskera områden så att övergångarna mellan bilderna blir mjuka och naturliga. Om du behöver kan du använda mer avancerade markeringsverktyg.

När du är klar ska du ha sammanfogat de två bilderna till en enda bild med ett ökat skärpedjup.

Fokusstapling är förmodligen inte något du behöver använda ofta, men det är en användbar metod att känna till. Se bara till att grunderna är rätt redan vid fotograferingen.