Hur man konfigurerar ett HiFi Desktop Audio System

By rik

Ett högkvalitativt ljudsystem, ofta kallat HiFi-system, består av olika delar som tillsammans syftar till att producera bästa möjliga ljudkvalitet. Målet är inte bara hög volym eller förstärkt bas, utan snarare ett klart, rent ljud utan störningar. Skillnaden i ljudkvalitet mellan ett HiFi-system och till exempel de medföljande hörlurarna till en mobiltelefon är avsevärd, detta beror på flera faktorer, inklusive mindre signalbrus, bredare frekvensrespons, högre klarhet samt en förbättrad lyssningsupplevelse med over-ear hörlurar.

Ljudentusiaster som brinner för högkvalitativ ljudåtergivning kallas ”audiofiler”. Världen av audiofiler är komplex och kan initialt kännas svårtillgänglig. Nedan bryter vi ner de olika komponenterna i en HiFi-setup och förklarar deras respektive roller i ljudåtergivningen.

Digital-till-Analog Omvandlare (DAC)

En DAC kan liknas vid ett avancerat hörlursuttag och fungerar som startpunkten för allt ljud i systemet. Det inbyggda hörlursuttaget i en dator kan ge ifrån sig brus på grund av elektriska störningar. Det här bruset är inte alltid märkbart i standardhörlurar, men blir tydligt i mer avancerade HiFi-hörlurar.

En extern DAC isolerar de elektriska störningarna. Den använder komponenter av högre kvalitet än de som finns i en dators inbyggda DAC. Ofta har externa DAC:ar kapacitet att driva hörlurar med högre impedans och leverera fantommatning till mikrofoner som behöver det.

Förstärkare

För de flesta högtalare, och vissa hörlurar, är en förstärkare nödvändig för att höja ljudnivån innan det når lyssnaren. Ljudet direkt från DAC:en kan vara för svagt. Även om en USB-DAC kan driva hörlurar med låg impedans, kommer hörlurar som kräver 250 Ohm eller mer troligtvis att behöva en förstärkare för att förhindra att brus från DAC:en påverkar ljudkvaliteten.

Anledningen till att förstärkare är nödvändiga är att DAC:ar oftast inte är konstruerade för att förstärka ljudet över en viss nivå. Om man skulle skruva upp DAC:en till maxnivå skulle ljudet bli väldigt brusigt. Istället kan man ställa DAC:en på en lägre nivå och låta förstärkaren höja ljudet med 200 % utan att det påverkar klarheten.

Hörlurar och Högtalare

Alla komponenter vi diskuterat hittills ser till att det digitala ljudet från din enhet når ut genom en kabel. I andra änden av den kabeln finns hörlurar eller högtalare som alternativ för ljudåtergivning.

Bra högtalare kräver en mer avancerad setup med en stereomottagare där alla enheter kopplas in. Ljudkvaliteten beror starkt på högtalarnas placering och akustiken i rummet. Detta kan kompenseras genom att placera högtalarna på ett genomtänkt sätt och använda ljudabsorberande material.

Hörlurar är oftast enklare att installera då de enbart kräver en enda anslutningskabel. Hörlurarnas impedans mäts i ohm. Ju högre impedans, desto mer effekt krävs för att driva dem. De flesta hörlurar har en låg impedans, ofta under 32 ohm, men vissa modeller kan gå upp till 600 ohm. Generellt sett ger högre impedans bättre ljud, förutsatt att övriga delar av ljudsystemet håller samma kvalitetsnivå. Om inte DAC:en och förstärkaren har tillräcklig kapacitet, kan det resultera i sämre ljudkvalitet.

Viktiga faktorer att beakta när man väljer hörlurar är frekvensresponsen och den övergripande klarheten. Vissa tillverkare, som exempelvis Beats, höjer basen för att skapa en illusion av bättre ljud. För ett otränat öra kan detta låta bra, men ett HiFi-system bör helst ha en neutral frekvensrespons, utan modifiering av det inkommande ljudet. Klarheten är mer subjektivt, men påverkas i hög grad av hörlurarnas byggkvalitet och oftast även priset.

Mikrofoner

Beroende på användningsområdet kanske du inte behöver en mikrofon. De som vill spela in ljud kan enkelt lägga till en mikrofon i sin setup. Avancerade mikrofoner använder ofta XLR-kontakter, som de flesta DAC:ar har stöd för. Vissa mikrofoner, speciellt kondensatormikrofoner, kräver 48 volts fantommatning, vilket betyder att de behöver en extern strömkälla för att fungera. Strömmen levereras via XLR-kabeln, så det krävs ingen separat strömanslutning, man behöver bara aktivera strömbrytaren på DAC:en. Det är viktigt att inte leverera fantommatning till mikrofoner som inte är gjorda för det, då det kan skada mikrofonen.

Övriga Tillbehör

Kablar är nödvändiga för att koppla ihop alla komponenterna, men alla kablar håller inte samma kvalitet. Eftersom de flesta komponenter får ström via eluttaget krävs skärmade kablar. Vanliga aux-kablar som används i bilar är inte skärmade och tar lätt upp störningar från elektriska signaler. Skärmade kablar är dyrare, men nödvändiga, då en undermålig komponent kan förstöra ljudkvaliteten. Exklusiva guldpläterade kontakter är inte nödvändiga, men skärmning är ett måste.

Sammanfattning

Hur fungerar då allt detta tillsammans? När du spelar en musikfil i till exempel iTunes skickas ljudsignalen från datorn via USB till DAC:en. DAC:en avkodar signalen och skickar sedan den analoga ljudsignalen till förstärkaren, vanligtvis med en 1/4″-kabel, men ibland med en vanlig hörlurskabel. Efter förstärkningen går signalen till dina hörlurar eller högtalare där du kan lyssna på musiken.

Resultatet är en otrolig klar ljudåtergivning.

Vad ska jag köpa?

Man behöver inte köpa extremt dyra komponenter för att få en fantastisk ljudupplevelse. Men det är också viktigt att inte köpa för dyra komponenter som resulterar i brusigt och förvrängt ljud. Kvaliteten på varje enskild komponent är avgörande.

Vilka komponenter som passar bäst beror på dina behov, din budget och dina personliga preferenser. Marknaden erbjuder en stor variation, och därför är det svårt att skapa en komplett guide för alla de delar du kan tänkas behöva. Vi rekommenderar att du gör din egen research och läser recensioner från professionella audioexperter innan du bestämmer dig för vilka produkter du ska investera i.

Bildkälla: pelfofoto/Shutterstock