Introduktion
Konsten att ta imponerande bilder med en smartphone är något som många strävar efter att bemästra. Tack vare den tekniska utvecklingen har smartphones blivit oerhört kapabla verktyg för fotografering. Men för att dina bilder verkligen ska framträda och imponera, kan lite efterbearbetning göra stor skillnad. I den här artikeln kommer vi att utforska olika metoder för att förbättra kvaliteten på dina smartphonebilder, så att de får ett utseende som påminner om bilder tagna med en systemkamera. Oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren fotograf, kommer dessa redigeringstips hjälpa dig att skapa fantastiska bilder direkt från din telefon.
Nyckelpunkter
- Öka skärpan i bilder med textur, men minska den för landskapsbilder. Utnyttja redigeringsappar och funktioner i sociala medier.
- Justera färger med program som Lightroom eller Photoshop Express. Använd split toning i Lightroom CC och VSCO.
- Justera kontrasten och prova dig fram med klarhet. Använd tonkurvor, förinställningar, briljans, ljusstyrka och temperaturjusteringar. Utforska även gratis redigeringsverktyg.
1. Förbättra skärpan
Bilder tagna med smartphones kan ibland se lite platta ut, men detta kan enkelt åtgärdas genom att öka skärpan. Det rekommenderas särskilt för bilder med textur, som exempelvis träd eller tyg. Om du har fotograferat landskap eller byggnader kan det däremot vara fördelaktigt att minska skärpan.
Oavsett om du vill öka eller minska skärpan, så erbjuder de flesta redigeringsappar denna möjlighet (inklusive den inbyggda appen i din telefon). Ibland finns också skärpeinställningar tillgängliga när du laddar upp bilder på sociala medier, som till exempel på Instagram.
Tänk på att använda skärpan med måtta, då överdriven användning kan ge bilden ett konstgjort och tecknat utseende.
2. Färgjustering eller Split Toning
Att lära sig färgjustera mina bilder har gett min fotografering ett stort lyft. Färgjustering innebär att du ändrar färgtonen och ljusstyrkan i specifika delar av bilden. Du kan också använda dessa verktyg för att ge dina bilder en varmare eller kallare känsla.
Jag använder Lightroom för färgjustering och anser att Adobe Photography Plan är en väl värd investering. Om du föredrar att inte spendera pengar kan du använda Photoshop Express (finns för iOS och Android). Photoshop Express har en funktion för split toning, som är ett alternativ till färgjusteringen i Lightroom. Split toning ger dig möjligheten att justera färgerna i både skuggor och högdagrar.
Split toning finns också tillgängligt i VSCO. Det kan vara en bra idé att jämföra Lightroom CC och VSCO innan du väljer vilken plattform du föredrar.
3. Lägg till kontrast
En annan metod för att få smartphonebilder att se mer professionella ut är att öka kontrasten. När jag redigerar mina bilder från Fujifilm, brukar jag använda mycket kontrast. Att göra samma sak med mina smartphonebilder är ett bra sätt att skapa en enhetlig stil oavsett vilken enhet jag har använt.
Precis som med skärpa kan du enkelt öka kontrasten direkt i redigeringsappen på din smartphone. Ett annat avancerat tips är att använda Lightroom och flytta Blacks-reglaget åt vänster och Whites-reglaget åt höger.
Du kan experimentera fritt med kontrasten, eftersom bildfiler från smartphones ofta har mer utrymme för justeringar. Det kan också vara en bra idé att lära sig mer om högkontrastfotografering innan du börjar redigera.
4. Minska klarheten
Jag brukade lägga mycket fokus på att öka klarheten i mina bilder, och jag var definitivt inte ensam om att överdriva den inställningen. Sedan början av 2024 har jag experimenterat med att göra motsatsen. Jag tycker faktiskt att mina bilder ser bättre ut nu när jag inte flyttar klarhetsreglaget för mycket åt höger.
Klarhet är inte lika lättillgängligt som en del andra verktyg i den här listan, men populära appar som Lightroom har funktionen. Om du använder en iPhone kan du istället använda brusreducering, vilket ger en liknande effekt. Att lära sig hur klarhet fungerar i Lightroom och när det ska användas, hjälper dig att använda verktyget mer effektivt.
5. Tonkurva
Även om det kan vara lite svårt att lära sig, är tonkurvan ett fantastiskt verktyg för att få smartphonebilder att se ut som om de vore tagna med en systemkamera. Verktyget finns i Lightroom; att använda en S-kurva är vanligt, men du kan testa dig fram för att se vad som passar bäst för dig. Ibland drar jag till exempel delar av ljuset mot mitten av bilden och neråt i vissa foton.
Utöver att redigera belysningen i olika delar av bilden, har Lightroom även RGB-tonkurvor, som kan göra stor skillnad. Jag gillar till exempel att lägga till lite aqua, och jag testar ofta blå/gul-reglaget beroende på vilken känsla jag vill skapa.
6. Använda förinställningar och recept
Det är enkelt att använda filter i Instagram-stil på din smartphone, och det finns även andra förinställningar och recept för bildredigering. Din smartphone har till exempel ett utbud av filter som du kan lägga till dina bilder (du kan också justera styrkan).
VSCO:s förinställningar är också utmärkta för smartphonebilder. En anledning att uppgradera från VSCO Free till VSCO Plus är att du får tillgång till fler filter. Men även utan betalt abonnemang har du fortfarande tillgång till flera bra filter. Du kan också spara egna redigeringar som ett recept med ett gratisprogram.
Filter, förinställningar och recept (de är egentligen samma sak men med olika namn) finns i de flesta bildredigeringsprogram. Jag använder flera olika alternativ och rekommenderar att du gör detsamma.
7. Justera briljans
Briljans är en av de mest underskattade funktionerna för bildredigering i smartphones, enligt mig. Om du flyttar reglaget åt höger ökar du ljusstyrkan i olika delar av bilden, och vice versa om du drar det åt andra hållet. Det är ett riktigt bra verktyg om du har för mycket kontrast i bilderna, eller om du har många ljusa eller mörka områden.
Jag rekommenderar också att använda briljans om du inte är nöjd med hur skuggorna ser ut.
8. Justera ljusstyrka
Ljusstyrka är ett annat utmärkt verktyg som fungerar bra tillsammans med briljansreglaget. Du hittar det i redigeringsappen på din smartphone. Jag önskar att Lightroom hade den här funktionen, men mina önskningar har ännu inte gått i uppfyllelse. Ljusstyrkan ökar det totala ljuset i bilden, medan briljans är bättre om du bara vill öka ljuset i en mindre del.
Intressant nog föredrar jag faktiskt att minska ljusstyrkan för att få bilden att se mörkare ut. Men om du fotar en regnig dag, kan det vara bra att öka ljusstyrkan.
9. Ändra temperaturen
Att justera temperaturen i dina bilder är relativt enkelt och ger stor skillnad i känslan. Jag brukar göra mina bilder varmare, särskilt när jag fotograferar under den gyllene timmen. Det är en bra metod om du vill skapa ett filmiskt utseende.
Att göra bilden kallare passar bra vid fotografering i snö, eftersom jag har märkt att snön ofta ser lite för varm ut på smartphonebilder. Du får experimentera dig fram beroende på din egen stil och de aktuella omständigheterna. Du hittar temperaturreglage i många appar, och att justera vitbalansen ger en liknande effekt.
Du behöver inte en systemkamera för att ta bilder av systemkamerakvalitet. Redigering är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att uppnå ett liknande resultat. Ibland föredrar jag faktiskt bilder tagna med min smartphone jämfört med de som tagits med min kamera. Vissa redigeringsverktyg kräver ett abonnemang, men många funktioner finns tillgängliga kostnadsfritt.
Sammanfattning
Att förbättra smartphonebilder så att de ser ut som om de vore tagna med en systemkamera är fullt möjligt med rätt redigeringstekniker. Genom att justera skärpa, färg, kontrast och klarhet, samt experimentera med inställningar som briljans och ljusstyrka, blir verktygen i din smartphones redigeringsapp mycket kraftfulla. Om du behärskar dessa tekniker kan du skapa högkvalitativa bilder som verkligen imponerar.