Viktiga Slutsatser
- Bambu Lab P1S med AMS-kombinationssatsen är en ekonomisk 3D-skrivare som möjliggör produktion av imponerande flerfärgade utskrifter.
- Fullfärgsutskrifter kan generera betydande mängder spillmaterial, men mjukvaran erbjuder verktyg för att minska detta.
- P1S utmärker sig med sin kompakta design, enkla installation och intuitiva mjukvara för både datorer och smartphones.
Bambu Lab P1S, tillsammans med det automatiska materialhanteringssystemet (AMS), är en prisvärd och sluten 3D-skrivare som hanterar flerfärgstryck. Denna maskin är snabb, pålitlig och levererar fantastiska resultat. Det är dock viktigt att veta att flerfärgsutskrifter kan medföra en del spill. Trots detta erbjuder P1S med AMS ett utmärkt och användarvänligt alternativ för nybörjare i 3D-utskriftsvärlden, till ett pris under 10 000 kr.
Bambu Lab P1S
Detta är en enastående nybörjarvänlig, sluten skrivare med exceptionell programvara som är kompatibel med både smartphones och datorer. I kombination med AMS (Automatic Materials System) möjliggör P1S produktion av fantastiska flerfärgstryck. En enda AMS-enhet kan rymma upp till fyra filament, och upp till fyra AMS-enheter kan sammanlänkas för att hantera upp till 16 filament. Det är dock viktigt att vara medveten om att flerfärgstryck genererar en del avfall. För att minska detta kan du antingen skriva ut flera objekt samtidigt eller inkludera ”avfallsobjekt” som absorberar det utrensade filamentet.
Märke: Bambu Lab
Byggvolym: 256 x 256 x 256 mm
Anslutningsmöjligheter: Wi-Fi (och Bluetooth för installation)
Uppvärmd byggplatta: Ja
Matningstyp: Bowdenrör
Mått: 386 x 389 x 458 mm (AMS kan placeras ovanpå eller vid sidan av)
Vikt: 9,65 kg exklusive AMS
Tvåfärgsutskrift: AMS möjliggör 4-färgsutskrifter; upp till 16 med flera AMS-enheter
Hastighet: Upp till 500 mm/s
Fördelar:
- Enastående resultat vid flerfärgstryck
- Användarvänlig mjukvara för datorer och smartphones
- Webbkamera för fjärrövervakning och timelapse-videor
- Upp till 4 färger per AMS-enhet, maximalt 16 färger
- AMS fungerar även som en torrbox för filament
Nackdelar:
- Betydande spill vid komplexa färgutskrifter på grund av filamentrensning mellan färgbyten
Bambu Lab var en pionjär inom kommersiellt tillgängliga CoreXY-skrivare. Även om de fortfarande erbjuder andra typer av 3D-skrivare, är det CoreXY-modellerna, som X1 Carbon och de mer budgetvänliga P1P och P1S, som är deras flaggskepp.
CoreXY-skrivare erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella kartesiska skrivare, där varje axel styrs av separata servomotorer. I en CoreXY-skrivare rör sig utskriftsbädden endast långsamt med varje nytt lager, medan ett par servon styr X- och Y-axlarna samtidigt. Denna konstruktion resulterar i en kompakt skrivare med maximerad byggyta i förhållande till fotavtrycket, samt snabbare och mer exakta utskrifter.
Uppackning och installation: Säker förpackning
Med mer än ett decennium av produktgranskningar vet jag att förpackningen är viktig. En väl emballerad produkt minskar inte bara risken för skador under transport (särskilt viktigt med glaset i detta chassi), utan den visar också en genomtänkt användarupplevelse. Om den bara kastas i en låda med lite frigolit är det en låg ambitionsnivå, och du kan förvänta dig samma från den efterföljande produktupplevelsen.
P1S var säkert packad, med maskinen och alla tillbehör utom testfilamenten förvarade i en robust plastpåse, tillsammans med instruktioner för att lyfta ut allt tillsammans. Den är lätt nog att hantera, så jag kunde enkelt flytta skrivaren till mitt skrivbord utan att behöva tippa lådan eller sticka ner händerna i springorna.
James Bruce / MakeUseOf
Jag trodde först att AMS-enheten saknades, men den är säkert fastsatt inuti skrivarens hölje, tillsammans med en verktygslåda. En insexnyckel behövs för att lossa AMS-enheten, som är fastskruvad inuti skrivaren.
Det krävs lite montering innan utskrifterna kan påbörjas, men inget oväntat eller komplicerat: fäst skärmen, anslut slangar och kablar osv.
James Bruce / MakeUseOf
Därefter installerar du minst ett av testfilamenten (det medföljer tre: två standard PLA och ett stödmaterial). Sedan kan du med fördel skriva ut den medföljande testmodellen, som tar mindre än 20 minuter att slutföra.
Design och specifikationer: Plastkonstruktion, men ändå utmärkt
Huvuddelen av P1S-höljet är tillverkat av ABS-plast, men locket och fronten är gjorda av glas. Det är dock inte på något sätt en spinkig konstruktion, tvärtom. Det är en välkonstruerad och stabil struktur som minimerar oönskade vibrationer.
Tack vare CoreXY-designen är skrivaren otroligt kompakt med en maximerad byggyta och upptar endast 43 x 40 cm av din arbetsyta (exklusive filament eller avfallsbehållare). Maskinens höjd är något högre, 47 cm, men du kan även välja att montera AMS-enheten ovanpå skrivaren, vilket ökar den totala höjden till 63 cm. Se till att lämna lite extra utrymme för att kunna lyfta AMS-locket. AMS kan också placeras bredvid eller bakom P1S, då den inte är bredare än skrivaren.
Maximal utskriftsvolym är 256 mm i kubik; det är inte enormt, men det är mer än tillräckligt för de flesta.
James Bruce / MakeUseOf
Den medföljande byggplattan är en dubbelsidig PEI-platta med struktur för allmänt bruk i en snygg guldfärg. Denna ger en utmärkt yta för att det första lagret ska fästa, samtidigt som den gör att trycket enkelt lossnar när det svalnat. Plattan ger dock samma tydliga struktur på botten av dina utskrifter, så den är inte idealisk om du vill ha släta ytor.
James Bruce / MakeUseOf
Jag är van att torka av byggplattan med IPA för att avlägsna fingeravtryck och säkerställa bra vidhäftning inför varje utskrift, men efter flera veckors användning har jag ännu inte behövt göra det. Utöver att jag sällan behöver röra plattan eftersom utskrifterna släpper så lätt, verkar detta vara den bästa ytan jag testat hittills. Den ska fungera bra med PLA, ABS och PETG och hade inga problem med PLA-CF heller. För TPU-, PA- eller PC-filament kan det vara värt att investera i en slät högtemperaturplatta, och Bambu rekommenderar även att man använder limstift.
En annan bra detalj är byggplattans styrskenor, som gör det enkelt att skjuta tillbaka den magnetiska plattan på plats. På skrivare utan dessa skenor kan det vara svårt att hantera magnetkraften och plattan kan ibland hamna snett.
En av de kompromisser som Bambu Lab gjort för att kunna erbjuda P1S till ett rimligt pris är skärmen. Det är en enkel monokrom skärm med en D-pad och några knappar, istället för en större färgpekskärm.
James Bruce / MakeUseOf
I praktiken har detta inte stört mig alls. Jag har främst interagerat med maskinen genom den utmärkta mjukvaran för datorer, som både förbereder dina utskrifter, ger dig en livevy från kameran och låter dig styra alla inställningar. Med AMS ansluten behöver du inte ens värma upp munstycket för att ladda och lossa filament manuellt, så du kan byta ut dem när som helst när ingen utskrift pågår. Utöver den inledande installationen har jag inte rört kontrollpanelen på skrivaren.
När det gäller ljudnivåerna kan P1S variera från praktiskt taget tyst till ”Vad var det där?”. Höga utskriftshastigheter på upp till 500 mm/s kan ibland resultera i ett ganska märkbart ljud. Under vanliga utskrifter är den dock tillräckligt tyst för att kunna stå nära min arbetsstation. Jag skulle dock inte vilja sova i samma rum, eftersom filamentbyten medför ett högt och plötsligt snäpp. Den avger också en del störande ljud under kalibreringen, då den lär sig att kompensera för sina egna vibrationer och vibrationerna från ytan den står på.
AMS: Fantastiska flerfärgstryck (men det slösar mycket)
AMS-enheten (Automatic Materials System) kan placeras ovanpå höljet eller vid sidan av det och ansluts till mataren på baksidan. AMS är tillverkad av ABS och akryl, och locket stänger tätt för att hålla fukt ute. Även om det inte är en regelrätt filamenttork, har AMS några fuktabsorberande påsar och en hygrometer som visar när de behöver bytas ut. I teorin ska du inte ha problem med att filamenten blir fuktiga när de förvaras i AMS-kammaren.
James Bruce / MakeUseOf
Eftersom AMS rymmer upp till fyra filament, underlättar den också för mindre spill vid filamentbyten. Om du har lite filament kvar på en spole och vill starta ett nytt projekt, behöver du inte vänta på att den ska ta slut eller skriva ut småsaker för att göra slut på den. Du kan välja vilken filament du vill använda och lämna resten i en av de oanvända portarna tills den behövs.
Upp till fyra AMS-enheter kan kopplas samman, vilket innebär att du kan använda upp till 16 filament samtidigt. Det innebär en betydande produktivitetsökning för alla som regelbundet skapar modeller.
En annan fascinerande aspekt av Bambu Lab AMS är att den kan läsa RFID-koder som är inbyggda i Bambu Labs egna filament. Informationen om filamentets typ, färg och utskriftsinställningar överförs automatiskt till mjukvaran, så du behöver inte ange inställningarna manuellt. Det minskar också risken för fel när du tilldelar färger till en modell. Det betyder dock inte att du är låst i deras ekosystem. Du kan fortfarande skriva ut med vanliga filament från valfri tillverkare med samma höga kvalitet, men då blir det som med andra skrivare: du måste antingen ange inställningarna manuellt eller välja från en lista med kända märken (och berätta vilken färg det är). Jag hade inga problem med att blanda och matcha filament under mina tester. Men för de som föredrar att hålla sig till förstapartsfilament, är Bambu Labs priser mycket rimliga.
För att underlätta filamentbyten har P1S en fiffig ”bajs-ränna” på baksidan, där små hoprullade spiraler av utpressat avfallsfilament matas ut.
James Bruce / MakeUseOf
Det borde finnas en avfallsbehållare som väntar på att skrivas ut, men den följer inte med. Jag använde en liten kartong. Glöm inte att ställa någonting där, annars blir det en röra att städa upp. Och glöm inte att tömma behållaren, annars kan avfallet stockas och hamna i utskriftskammaren.
James Bruce / MakeUseOf
Även om det är imponerande, finns det en stor nackdel med flerfärgstryck: den stora mängd spill det genererar. Som ett snabbt exempel, den ledade draken på bilden ovan använde ungefär tre gånger så mycket orange färg som avfall jämfört med själva modellen. Det svarta filamentet var ganska effektivt och det gröna genererade ungefär dubbelt så mycket spill.
Detta var efter att ha tillämpat metoder för att minska spill. Utan optimering skulle standardinställningarna ha slösat bort tre gånger så mycket filament som behövdes för modellen. I exemplet ovan måste filamentet bytas 739 gånger. Det antalet kan inte minskas, så det som spelar roll är vad du gör med det rensade filamentet.
James Bruce / MakeUseOf
För att mildra detta finns några alternativ:
- Skriv ut fyllning och stöd. På så vis används spillmaterialet till en funktionell del, där färgen inte spelar någon roll. ”Skriv ut fyllning” bör alltid vara aktiverat för utskrifter i matta enfärger, så exemplen ovan använde redan detta.
- Skriv ut flera kopior av samma objekt. Mängden färgbyten kommer att vara densamma som för ett enda objekt, så spillet ”sprids” proportionellt mellan alla utskrifter.
- Skriv ut ett icke-relaterat objekt och släng det. Om du har något annat du behöver skriva ut, och färgen inte spelar någon roll, kan du skriva ut det mellan färgbytena. Detta ger ”avfallet” en bra användning, även om det ökar utskriftstiden och den totala filamentanvändningen. Helst ska ditt ”avfallsobjekt” ha samma höjd som ditt huvudobjekt. Annars fortsätter den att mata ut spill även efter den punkten.
Trots dessa strategier kommer det ändå att genereras en hel del spill vid komplexa utskrifter, men inte mer än vid utskrift av ett komplext objekt med mycket stödmaterial.
James Bruce / MakeUseOf
Mitt andra flerfärgstryck var en Panda från Flexifactory (gratis nedladdning). Stället var ett separat tryck och pandorna är ledade. För detta minskade jag avfallet avsevärt genom att samtidigt skriva ut ett par användbara hushållsklämmor. Dessa fick slumpmässiga färgskiftningar som faktiskt var ganska snygga, så det verkar vara den bästa metoden att använda det spillmaterialet.
James Bruce / MakeUseOf
Enkla duotonmodeller eller färgändringar på specifika höjder ger däremot nästan inget spill. De drar visserligen inte nytta av flerfärgstrycket, men det är väldigt bekvämt att slippa byta filament manuellt mitt i en utskrift.
James Bruce / MakeUseOf
Jag har tidigare lekt med skrivare som har dubbla extruders och dubbla filamentmatare. Jag har alltid blivit besviken över resultaten och hur petiga de är, med ständiga problem och strul.
AMS-modulen i P1S har inte svikit mig en enda gång och ger otroliga resultat. I kombination med programvara som gör det enkelt att färglägga 3D-objekt som inte är förfärgade, har du den mest funktionella och prisvärda fullfärgsskrivaren hittills. Efter mer än ett decennium av att ha testat 3D-skrivare blir jag fortfarande överraskad av framstegen.
En sak att notera är att Bambu Lab rekommenderar att inte använda AMS med mer komplexa filament som TPU eller väldigt slipande material. För dessa bör du montera den bakre spolhållaren och koppla ur AMS. Men för PLA är den perfekt.
Återanvändbara spolar
Jag har pratat mycket om plastavfall, men hur är det med spolarna som filament kommer lindade på? Även detta är en stor källa till plastavfall, även om en del tillverkare i allt större utsträckning använder kartong.
Bambu Lab har tagit en annan väg och använder återanvändbara och hållbara plastspolar. Du kan köpa dessa spolar separat, som ett paket, eller helt enkelt använda de två som medföljer testfilamenten som levereras med skrivaren. Kasta dem inte när de är tomma!
James Bruce / MakeUseOf
Vrid bara för att lossa kartongens inre kärna och byt ut den mot ditt nyinköpta filament. RFID-chippet som innehåller information om filamentet är fäst på den här kartongkärnan (på bilden ovan ser du den lilla silverfärgade RFID-skivan på sidan av filamentet). I teorin kan du ta bort den och tejpa fast den på ditt eget filament från en annan tillverkare, men jag skulle inte bry mig eftersom standardinställningarna inte är särskilt svåra att göra manuellt.
Det vore fantastiskt om denna återanvändbara spolkonstruktion blev öppen källkod och användes i hela branschen.
Mjukvara: Bambu Studio och Bambu Handy leder vägen
Mjukvara, eller bristen på sådan, kan göra eller förstöra en 3D-skrivare. Även om det är möjligt att få fantastiska resultat med en generisk mjukvara, blir det en fördel med en skräddarsydd lösning ju mer specialiserade funktioner en skrivare har.
Bambu Lab har utvecklat två enastående mjukvarulösningar för datorer och smartphones. För mobila enheter finns Bambu Handy. Du kan söka igenom ett stort bibliotek med modeller, slica dem och skicka dem trådlöst till din P1S via Wi-Fi utan att behöva lämna din telefon.
Den ger dig också en livevy av den pågående utskriften via webbkameran och fullständiga fjärrkontrollfunktioner. Kort sagt, om du bara någonsin vill skriva ut modeller från biblioteket, behöver du inte ens datorprogrammet. Det är verkligen imponerande, och dessutom är appen väldesignad, lätt att navigera och stabil. Det är sällsynt.
För mer kontroll kan du ladda ner Bambu Studio, deras programvara för datorer som finns tillgänglig för Mac eller Windows. Det främsta skälet till att göra detta är att det inkluderar fjärrövervakning och kontroll, samt en uppsättning funktioner som rör flerfärgstryck.
För färdiga flerfärgade modeller är det enkelt att tilldela varje del ett annat filament, eller kombinera mindre enheter. Du kan också gå in i målningsläget och färglägga en modell manuellt, lägga till färg med olika målarverktyg, som pensel eller färgspann med kantdetektering. Du kan även lägga till text i modeller för snabb anpassning och sedan måla texten.
Det finns en liten inlärningskurva för Bambu Studio, men om du har använt annan slicer-programvara tidigare, ska det inte vara för svårt. Belöningen är väl värd det.
Det är ofta enkelt att avfärda en tillverkares egen programvara och säga ”Använd Cura istället”. Den erbjuder i regel fler funktioner. I det här fallet är det absolut inte sant. Bambu Studio är så bra att det blir svårt att använda något annat i fortsättningen.
Byte av munstycke
Jag fick även ett par kolfiberfilament att prova, men när jag försökte skriva ut med dem upptäckte Bambu Studios mjukvara filamentet jag använde och varnade mig för att det skulle skada standardmunstycket. Fibrerna är ganska slipande, och en del tester har visat att endast en fjärdedel av en spole med kolfiberfilament kan förstöra standardmunstycket. Som tur var hade jag även ett munstycke i härdat stål, så det var dags att byta. Det är något jag bara har behövt göra en gång tidigare, och det medförde att man fick värma upp det och försiktigt dra ut det med en tång och skiftnyckel. Det var inte lätt, milt uttryckt.
James Bruce / MakeUseOf
Bambu Labs ersättningsmunstycke levereras som en komplett enhet, med endast två skruvar som ska lossas och två trådkopplingar som ska försiktigt kopplas ur. Det var löjligt enkelt och krävde ingen uppvärmning av munstycket alls. Jag gjorde bytet på under fem minuter.
Sedan kunde jag prova Bambu PLA-CF-filamentet, som ger mycket starkare delar som kan användas för strukturella tryck, som fästena till 4040-profilerna.
James Bruce / MakeUseOf
Ska du köpa Bambu Studio P1S och AMS?
Efter att ha använt Bambu Lab P1S, AMS och den tillhörande mjukvaran Bambu Studio, misstänker jag att jag kan förvandlas till en av de där irriterande typerna som bara säger ”Köp en Bambu Lab P1S” till alla som har problem med sina utskrifter. Jag har inte haft ett enda misslyckat tryck. Jag har gjort flerfärgstryck utan problem. Jag har inte lagt en vecka på att kalibrera saker. Mjukvaran kämpar inte emot mig i varje steg. Det är 3D-utskriftsvärldens Apple: det bara fungerar (TM). Det här var så 3D-utskrift skulle vara. Så här såg det ut på filmerna.
Så jag tvekar inte att rekommendera Bambu Lab P1S och AMS om din budget tillåter, och du vill ha en skrivare som kan skriva ut olika färger samtidigt.
Den enda nackdelen är mängden spill som flerfärgstryck medför, men det är inte P1S:s fel. Det är en naturlig konsekvens av 3D-utskrift med täta filamentbyten. Varje förändring måste rensas någonstans. Du bör skriva ut funktionella objekt samtidigt med flerfärgade för att använda upp avfallet effektivt. Jag har dock lite ångest över hur mycket plast som hamnar i skrotlådan. Jag har redan en stor plastpåse med lockar av plast som jag inte vet vad jag ska göra med. Att ta reda på hur man återvinner PLA-avfall blir min nästa hobby.
Bambu Lab P1S
Detta är en enastående nybörjarvänlig, sluten skrivare med exceptionell programvara som är kompatibel med både smartphones och datorer. I kombination med AMS (Automatic Materials System) möjliggör P1S produktion av fantastiska flerfärgstryck. En enda AMS-enhet kan rymma upp till fyra filament, och upp till fyra AMS-enheter kan sammanlänkas för att hantera upp till 16 filament. Det är dock viktigt att vara medveten om att flerfärgstryck genererar en del avfall. För att minska detta kan du antingen skriva ut flera objekt samtidigt eller inkludera ”avfallsobjekt” som absorberar det utrensade filamentet.