Köpa biljetter online? Undvik dessa 4 Ticketmaster-bedrägerier

By rik

Snabblänkar

Viktiga punkter att komma ihåg

  • Ticketmaster-bedrägerier involverar försäljning av biljetter som inte existerar, biljetter som är stulna eller redan använda, och skapandet av falska kundtjänstkanaler.
  • Bedragare försöker undvika Ticketmasters säkra betalningsmetoder och istället använda tjänster som Venmo eller presentkort.
  • Det bästa sättet att skydda sig mot bedrägerier är att köpa biljetter via Ticketmasters officiella kanaler och endast använda säkra betalningsmetoder.

Biljetter till de mest eftertraktade evenemangen säljs ofta slut på nolltid, och många är beredda att betala betydande summor för att köpa biljetter i andra hand. Ticketmaster, en av de största biljettåterförsäljarna, hamnar ofta i centrum för detta.

Tyvärr utnyttjar bedragare just Ticketmaster för att lura biljettköpare. Men genom att lära sig hur man känner igen och undviker dessa bedrägerier, kan man skydda sig själv.

Hur fungerar Ticketmaster-bedrägerier?

Ticketmaster-bedragare använder sig av flera metoder för att lura dig, men de flesta faller in i fyra huvudkategorier.

1. Försäljning av icke-existerande biljetter

Pixabay

I vissa fall har bedragaren inga faktiska biljetter till salu, utan utger sig bara för att ha det. De kan försöka övertyga dig genom att visa falska foton eller bilder av biljetter som egentligen inte existerar.

Om du köper en sådan biljett kan bedragaren antingen skicka en falsk biljett eller lova att leverera den ”senare”. Oavsett scenario kommer du att bli utan biljett och pengar.

Ett annat knep är att sälja en ”spekulativ biljett”, där säljaren säljer en biljett de har för avsikt att köpa när försäljningen startar. Ofta lägger de ut biljetter till försäljning innan ordinarie biljettsläpp, men det finns ingen garanti för att du faktiskt får biljetten du betalar för.

2. Försäljning av stulna eller redan använda biljetter

Ibland är biljetten faktiskt giltig, men bedragaren har skaffat den på oärligt vis, exempelvis genom en annan bedrägeri. Även om du får en riktig biljett kan det fortfarande sluta illa.

Biljetten kan vara stulen eller köpt genom kreditkortsbedrägeri. Om så är fallet kan den ursprungliga ägaren av biljetten eller kreditkortet rapportera stölden, vilket gör att Ticketmaster ogiltigförklarar biljetten. Då blir biljetten ogiltig och du kan inte använda den för att komma in på evenemanget.

Bedragare kan också sälja samma giltiga biljett till flera personer. I så fall blir det en tävling om vem som använder biljetten först. Den som först skannar in biljetten kan komma in, medan de andra inte får tillträde trots att de har betalat för den.

3. Falska kundsupportlinjer och webbplatser för Ticketmaster

En särskilt lömsk variant är när bedragare skapar falska supportsidor och telefonlinjer som ser ut som Ticketmasters officiella kanaler. De lurar därmed de som söker hjälp.

Bedrägeriet börjar ofta när någon har problem med Ticketmaster, antingen på grund av tekniska fel eller för att de redan har blivit lurade. De söker efter Ticketmasters supportsida online och hamnar istället på en falsk webbplats eller telefonlinje som drivs av bedragare.

Bedragaren försöker sedan övertyga offret att skicka pengar. Ett vanligt knep är att kräva en ”aktiveringsavgift” för att ”aktivera biljetten”. Självklart finns det ingen sådan avgift, utan pengarna hamnar direkt i bedragarens ficka.

4. Att ta bort betalningsprocessen från Ticketmaster

Bedragare vill undvika att använda officiella betalningsmetoder. Alla betrodda betalningsmetoder har säkerhetsåtgärder som skyddar konsumenter om en bluff rapporteras. Därför försöker bedragare att få dig att betala via alternativa metoder istället.

Till exempel kan bedragaren be dig att betala via Venmo. Venmo är en legitim tjänst, men den är inte utformad för att sälja varor online. Den är avsedd för betalningar mellan vänner, vilket innebär en viss tillit mellan parterna. Därför saknar den samma säkerhetsåtgärder mot bedrägerier som till exempel PayPal.

En annan metod är att be dig om presentkort som betalning. När du väl har gett koden på presentkortet kan bedragaren lösa in den och du står utan både biljett och pengar.

Hur man undviker Ticketmaster-bedrägerier

Trots hur skrämmande dessa bedrägerier låter finns det sätt att säkerställa att de biljetter du köper är legitima.

1. Köp via Ticketmaster när det är möjligt

Ticketmaster tillåter att användare säljer sina biljetter via sin webbplats. Om du köper dina biljetter via Ticketmaster skyddas du av de säkerhetsåtgärder tjänsten erbjuder.

Tyvärr tillåter inte alla biljettdistributörer återförsäljning via Ticketmaster, vilket innebär att legitima säljare kan försöka sälja sina biljetter på annat håll. Men om du uteslutande köper via Ticketmaster minskar risken för bedrägeri betydligt.

2. Använd aldrig osäkra betalningsmetoder

Om du behöver köpa biljetter utanför Ticketmaster, betala aldrig om säljaren inte använder en säker betalningstjänst. Om någon ber dig att betala via Venmo eller presentkort är risken stor att det är en bluff.

Betala endast via säkra metoder, helst via Ticketmaster. Om säljaren insisterar på alternativa betalningssätt bör du avbryta köpet, eftersom det är ett starkt tecken på bedrägeri.

3. Köp aldrig biljetter innan ordinarie biljettsläpp

Att köpa biljetter innan ordinarie biljettsläpp kan verka som ett smart sätt att undvika rusningen, men risken är att du köper av en ”spekulativ” säljare. Det finns ingen garanti för att säljaren faktiskt lyckas få tag på biljetten du betalar för.

En snabb Google-sökning efter ”[evenemangets namn] biljettsläpp” eller liknande, kan avslöja om de lockande biljettpriserna verkligen är legitima.

4. Kontrollera att Ticketmaster-webbplatserna är äkta

Om du behöver kontakta Ticketmasters kundtjänst, se till att du besöker rätt webbplats. Det enklaste sättet är att gå till ticketmaster.com och klicka på ”Hjälp”-knappen uppe till höger. Du kan också besöka supportsidan direkt på help.ticketmaster.com. Sökningar på nätet kan leda dig till bedrägerisidor, så var försiktig innan du klickar på sökresultat.

Det är lätt att bli lurad när man köper biljetter online, men om du följer dessa riktlinjer kan du undvika att bli ett offer för bedrägerier. Om du ändå har råkat ut för ett Ticketmaster-bedrägeri är inte hoppet ute. Du kan besöka Ticketmasters kontaktsida och kontakta en officiell representant.