Viktiga Slutsatser
- Pimax Crystal levererar en enastående bildkvalitet och en fängslande upplevelse inom VR.
- Integrerad ögonspårningsteknik möjliggör förbättrad prestanda i spel som stöder den.
- Headsetet är relativt tungt men ändå bekvämt att bära. Dess modulära konstruktion öppnar för framtida uppgraderingar och möjligheten till trådlös PCVR.
PCVR-marknaden har stagnerat något, men Pimax ger nytt liv i segmentet med sin Crystal. Denna premiumprodukt erbjuder högupplöst grafik, pålitlig spårning inifrån och ut, den skarpaste bilden på marknaden och integrerad ögonspårning för ökad renderingsprestanda.
För att få ut det mesta av Crystal krävs det ett kraftfullt grafikkort. Även om headsetet är i toppklass för flyg- och racingentusiaster, kan det vara svårt att rekommendera det till alla.
Pimax Crystal
Om du har tillräcklig hårdvara kommer Crystal att leverera den absolut bästa bildkvaliteten du kan hitta i ett PCVR-headset, vilket gör den till ett solklart val för flyg- och racingentusiaster. Vissa användare kommer även att dra nytta av prestandaförbättringar tack vare den inbyggda ögonspårningen från Tobii. Dock finns det mer prisvärda alternativ för de flesta andra.
Märke: Pimax
Upplösning (per öga): 2880 x 2880
Skärmtyp: OLED
Batteritid: 4-6 timmar (använder även batteri i anslutet läge)
Spårningsteknik: Inifrån och ut, med fyra kameror
Ljud: Integrerade off-ear-hörlurar
Vikt: 960 g
Uppdateringsfrekvens: 120Hz
Processor: SnapDragon XR2
Fördelar
- Enastående bildkvalitet ger en otrolig skärpa och fördjupning i VR-miljöer.
- Integrerad ögonspårningsteknik möjliggör Dynamic Foveated Rendering i spel som stöder det.
- Trots sin vikt är Crystal bekväm att bära tack vare den välbalanserade viktfördelningen och spärrremmen.
- Hög byggkvalitet.
- Modulär design ger möjligheten att uppgradera till en Lighthouse-baserad spårningsfront och trådlös PCVR i framtiden.
Nackdelar
- Snabba rörelser kan leda till att headsetet flyttar sig på grund av vikten.
- Ett batteripaket krävs även när det är anslutet (två medföljer).
- Kräver kraftfull hårdvara för att visa sin fulla potential.
- Mjukvaran känns inte helt färdig.
- Kontrollerna känns plastiga.
- Fristående läget är för tillfället i stort sett värdelöst.
Uppackning: Innehållsrikt paket
James Bruce / MakeUseOf
I den stora och välpackade kartongen hittar du följande:
- Själva headsetet med en ansiktsmuff i skum.
- Två handkontroller.
- Två batteripaket på 6000mAh, samt en batterihållare.
- Video- och strömkabel med en proprietär kontakt till headsetet, DisplayPort och dubbla USB-anslutningar på andra sidan.
- USB-strömadapter och USB-A till A-kabel för att ansluta hubben till datorn.
- Två USB-A till C-kablar för att ladda handkontrollerna.
Handkontroller: Funktionella men med potential för förbättring
James Bruce / MakeUseOf
Handkontrollerna har en något plastig känsla och är tydligt inspirerade av Quest 2, med stora spårningsringar för de infraröda LED-lamporna. Quest 3 har dock gjort sig av med dessa ringar.
Relaterat: Meta Quest 3 recension: Introduktion av magin med blandad verklighet. Även om alla utlovade funktioner inte är helt tillgängliga ännu, ger enheten en magisk föraning och en förändring bort från isoleringen av traditionella VR-upplevelser.
Knapparna känns aningen svampiga och styrspakarna knarrar lite. Det finns inget motstånd i avtryckarna, och handkontrollerna känns inte fantastiska att använda.
Pimax Crystal-kontrollerna är helt funktionella och spårar bra, men saknar unika funktioner eller design. De kan inte mäta sig med PSVR2-kontrollerna med avancerad haptik och anpassningsbara avtryckare. Valve Index-setet är billigare och har onekligen mer avancerade kontroller, men jag är inte heller ett fan av dem. Jag har ständigt problem med att tappa eller plocka upp föremål av misstag på grund av de tryckkänsliga greppfunktionerna. Pimax Crystal-kontrollerna har åtminstone en fysisk greppknapp. Om jag ska vara ärlig så når inget riktigt upp till HTC Vive-trollstavarna som alltid kändes som att hålla i en pistol eller ett svärd.
Design: Tunt men ändå bekvämt
James Bruce / MakeUseOf
Crystal-headsetet känns robust, vilket det borde göra eftersom det väger nästan ett kilo. Närmare bestämt 960 g. Det är nästan dubbelt så mycket som Quest 3, men något mindre än Quest Pro.
Pimax Crystal har en spärrrem för bekvämlighet och säker passform, samt en enkel tyg- och silikonrem upptill. Jag är ett stort fan av spärrband; de är mycket lättare att justera än stretchiga tygband med spännen. Trots den extra vikten så trycker det märkligt nog inte så mycket mot ansiktet som jag hade förväntat mig. Detta beror förmodligen på att batteripaketet är placerat baktill och balanserar vikten. Spärrremmen hjälper också till här, vilket gör att du kan justera den till en bekvämare position. Om du inte drar åt remmarna ordentligt så märkte jag att den tröghet som headsetets vikt skapar fick det att flytta runt vid snabba rörelser. Detta visar att det passar bäst för långsammare spel som de i en cockpit, där snabba huvudrörelser vanligtvis inte behövs.
James Bruce / MakeUseOf
Off-ear-hörlurar är integrerade på ett liknande sätt som Valve Index. De har en hygglig ljudkvalitet och ger ett fylligt ljud, även om basåtergivningen inte är lika bra som med on-ear-hörlurar.
James Bruce / MakeUseOf
Konstigt nog så kräver Pimax Crystal ett batteri även när den används i anslutet läge till en PC och är ansluten till en strömförsörjd hub. Detta beror tydligen på användningen av XR2-kretsuppsättningen, samma som används i Meta Quest 3. Med tanke på att de flesta kommer att använda den i anslutet läge och ignorera den fristående funktionen, är detta ett frustrerande designval, men kanske något som kommer att få mer mening senare med expansionsmoduler som trådlös överföring.
James Bruce / MakeUseOf
Batteriet är utbytbart och ska hålla i cirka fyra till sex timmar med normal PCVR-användning. Det medföljer två batterier i förpackningen. Om allt är korrekt inkopplat ska de laddas automatiskt när headsetet inte används. Om du råkar ha ett urladdat batteri så kan dina spelsessioner bli lite kortare, men i det stora hela var batteriet inte ett så stort problem som jag hade trott. Jag tyckte dock att spärrmekanismen för batteripaketet var klumpig. Jag kan tänka mig att jag kommer att råka ha sönder den vid något tillfälle, vilket skulle göra batteriet värdelöst eftersom det sätts in från undersidan.
Jag bör även tillägga att även om jag tyckte att Pimax Crystal var bekväm så kommer det att vara olika för alla. Det är en väldigt subjektiv fråga med olika huvudstorlekar, former och ögonpositioner. Min fru kunde bara använda det en kort stund. Det finns inte ett headset som passar alla perfekt, och det kommer aldrig att göra det. Jag rekommenderar alltid att man provar ett headset innan köp. Det kan dock vara svårt att göra med Pimax Crystal. Med det sagt så är kombinationen av spärrremmen och den balanserade vikten på baksidan av Crystal mycket bekvämare, enligt min mening, än ett vanligt tygband och ett lättare headset.
Installation och upplevelse känns inte helt genomarbetade
James Bruce / MakeUseOf
Efter att ha installerat den nödvändiga PiPlay-mjukvaran och tagit på mig headsetet möts jag av samma karga ökenlandskap som jag minns från min recension av Pimax 5K för fem år sedan. Nu är det bara i högre upplösning. Det finns ännu fler pixlar för att visa upp ett deprimerande, ointressant landskap som du inte kan interagera med eller röra dig i.
I jämförelse är Meta Home-miljöerna roliga och variationsrika. På en PC kan du interagera med dem och placera ut föremål. Steam VR erbjuder något liknande. Men här finns det inte ens ett menysystem. Du måste ta av dig headsetet för att antingen starta ett spel direkt, eller öppna Steam VR och gå in därifrån.
Ibland stängdes skärmen av helt. Detta krävde sedan en slumpmässig kombination av att ta ut och sätta i DisplayPort-kabeln, USB-kabeln eller att starta om PiPlay-programvaran och enhetstjänsten. Det är mycket som kan gå fel med alla headset, men det finns många saker du kan konfigurera i Pimax Crystal. Det måste du ofta göra för att allt ska fungera som det ska.
Crystal är det mest krävande headsetet jag har använt hittills. Det är synd, för när det väl fungerar ser det helt fantastiskt ut.
KayakVR har varit min favoritupplevelse när jag vill koppla av och verkligen visar upp skönheten i Pimax Crystals skärm. De livfulla färgerna och det skimrande vattnet är fantastiskt, även om jag inte lyckas få upp upplösningen till max.
Bildkvaliteten är enastående
James Bruce / MakeUseOf
Om namnet på headsetet inte avslöjade det, så är skärpa Pimax främsta fokus. Med 2880 x 2880 pixlar per öga så ger standardlinserna 35 pixlar per grad (ppd) av din syn. Som jämförelse är 60 ppd det magiska tal som sägs motsvara det mänskliga ögat. Varjo Aero har 27 ppd, Meta Quest 3 har 25 och Valve Index ligger runt 15. Detta är dock ingen exakt vetenskap, och headset med ett större synfält (FOV) kommer naturligtvis att ha lägre pixeltäthet, även om upplösningen är densamma. Många VR-entusiaster skulle gärna byta pixeltäthet mot FOV.
Apropå det, så är synfältsmätningar inte heller en exakt vetenskap, men Pimax anger 115° horisontellt och 105° vertikalt. Det är lite mer än Quest 3:s 110/96, men ungefär samma som Valve Index. Detta är ungefär så bra som du kan förvänta dig av nuvarande linsteknik. Om du går över det kommer du att börja uppleva kraftig förvrängning runt kanterna.
Med ett interpupillärt avstånd (IPD) på 58-72 mm bör Crystal passa de flesta. Om du inte känner till din exakta IPD, aktivera bara ögonspårning i inställningsverktyget: den mäter det automatiskt varje gång du sätter på dig headsetet.
Självklart är det viktigt att påpeka att för att dra nytta av den höga pixeltätheten så behöver du riktigt kraftfull hårdvara. För grafiskt detaljerade och intensiva spel som Microsoft Flight Simulator tittar du på ett 4070 eller 4090. Mitt 3060 hänger knappt med.
Men låt oss vara tydliga: sett till hårdvara och bild kan du inte slå Pimax Crystal för trådbunden PCVR just nu.
Dynamisk Foveated Rendering ger dig en prestandaboost (i teorin)
Som nämnts tidigare så har Pimax Crystal magisk ögonspårningsteknik från Tobii som känner av dina ögonrörelser och skickar tillbaka data till datorn om var du tittar.
Förutom att kunna visa dina ögonrörelser i program som VRChat, och ställa in IPD automatiskt så kan ögonspårningen användas för Dynamic Foveated Rendering. Det innebär att bara den delen av scenen du tittar på återges i full detalj. Detta är något som PSVR2 också har implementerat. Eftersom din perifera syn ändå är suddig så behöver den inte lika mycket detaljer som det du tittar direkt på. På så sätt kan du få en prestandaboost.
För att dra nytta av DFR måste spelet stödja det. Jag hittade en användargenererad lista över titlar och påstådda prestandaboostar. Vissa spel stöds inbyggt, medan andra måste konfigureras för att använda en annan drivrutin.
Jag testade några av dessa, och det gjorde ingen skillnad för min prestanda. Problemet, som jag förstår det, är att mitt system inte klarar 90 FPS, så systemet siktar på 45 FPS och interpolerar bildrutor däremellan för en optimal upplevelse. Även med ögonspårning på så var prestandaboosten på kanske 5-15 FPS (jag gissar, jag kunde inte mäta någon faktisk prestandaboost) inte tillräcklig för att göra någon skillnad. Den siktar fortfarande på 45 FPS. Jag hittade tyvärr inget sätt att inaktivera den automatiska bildruteinterpoleringen i SteamVR.
Om ditt system är precis på gränsen till 90 FPS, men inte riktigt når dit (eller ens nära 120, som Pimax också stödjer), så kan Dynamic Foveated Rendering vara det som krävs för att nå över gränsen.
Kamerabaserad spårning inifrån och ut är lika bra som förväntat
De fyra kamerorna på framsidan av Pimax Crystal gör att headsetet kan spåra position och rörelser både i fristående läge och anslutet läge utan basstationer eller externa sensorer. Precis som alla kamerabaserade system så är det viktigt att din spelplats är väl upplyst och har lämpliga markörer i rummet. Ett tomt rum med vita väggar och en enfärgad matta kommer inte att fungera, inte heller ett mörkt rum.
James Bruce / MakeUseOf
Om du har basstationer eller vill ha ännu bättre spårning (exempelvis i dåligt ljus) så kan du köpa den valfria Lighthouse-frontplattan som ersätter kameraspårningen med det mer pålitliga Lighthouse-systemet. Även om jag har basstationer för Valve Index så fick jag inte Lighthouse-frontplattan för testning, så jag kan inte kommentera vilken skillnad det skulle göra.
Med det sagt så upplevde jag inga problem med den kamerabaserade spårningen. Jag spelar mestadels racing och långsamma äventyrsspel, men det klassiska testet är Beat Saber. Den hade inga problem att följa mina rörelser. Kom bara ihåg att hålla dina kontroller framför dig, inte åt sidan eller bakom.
Fristående läget är bäst att glömma bort (för nu)
Förutom att fungera med en kraftfull PC i trådbundet läge har Pimax Crystal även ett fristående läge, liknande Meta Quest. Det är dock inte alls lika utvecklat, och kanske kommer det aldrig att bli det om det fortsätter att vara ett nischalternativ. Pimax har helt enkelt inte samma inflytande för att få utvecklare ombord på sitt ekosystem. Du kommer dock hitta ett litet urval av appar där.
Att titta på film skulle vara ett bra användningsområde för det fristående läget, men det enda alternativet är Whirligig, som är min minst favorit bland mediaspelare, och som för närvarande har 2 stjärnor i betyg, där båda recensionerna säger att den inte spelar filmfiler.
Spårningen i fristående läget verkar fungera lika bra som i trådbundet läge, även om processorkraften begränsar vilka grafiska möjligheter som finns.
Bör du köpa Pimax Crystal?
Många kan tycka att det är frustrerande att behöva hålla ett batteri laddat när de använder headsetet i trådbundet läge. Andra tycker kanske att det är ett mindre problem som hjälper till med viktfördelningen.
Det fristående läget är inte värt att bry sig om just nu, och kanske kommer det aldrig att bli det. Det borde åtminstone ha kunnat erbjuda en grundläggande funktion för att titta på film, men det gör det inte.
Det råder ingen tvekan om att skärmhårdvaran är den bästa du kan få till ett rimligt pris just nu. Men är den tre gånger så bra som en HP Reverb eller Quest 3? Det är svårt att avgöra. PCVR kan vara lite bångstyrigt även i de bästa av tider (speciellt om du kopplar in rattar, flygspakar och en rörelserigg!).
James Bruce / MakeUseOf
Pimax Crystal lägger till ytterligare en dimension till denna problematik. Trots hårdvaran i toppklass så är mjukvaran fortfarande buggig, vilket påverkar användarupplevelsen negativt.
Vem ska köpa Pimax Crystal? Jag rekommenderar den endast till simracing- och flygfantaster med en rejäl budget som är beredda att anstränga sig för att få saker att fungera. Detaljnivån, synfältet och inlevelsen som uppstår när allt fungerar är oöverträffad.
För alla andra så är Quest 3 ett bättre val om du vill ha lite fristående funktion och trådlös PCVR. Om du inte vill ha något med Meta att göra så är antingen Valve Index eller HP Reverb G2 troligtvis dina bästa alternativ för trådbunden VR, men båda är lite omoderna vid det här laget. Vi vet att Valve håller på att utveckla ett nytt headset med kodnamnet Deckard som ryktas ha trådlös streaming, men det finns inga officiella meddelanden och det kommer troligtvis att dröja minst sex månader innan det blir tillgängligt.
Med det sagt så tror jag att Pimax Crystal har en enorm potential. Den avancerade hårdvaran och ögonspårningen för foveated rendering gör att den kommer att vara relevant länge. Mjukvarufel kan åtgärdas och jag är övertygad om att förbättringar kommer tillsammans med diverse uppgraderingar. Pimax har redan meddelat att de utvecklar en trådlös 60G-modul, men det finns inget bestämt leveransdatum just nu. En modulär design är välkommen, men bara om modulerna blir verklighet.
För Pimax representerar Crystal en topprestation. På deras åttaårsjubileum menar de att de äntligen har nått sitt ursprungliga mål att skapa ”ett VR-headset som suddar ut gränsen mellan det verkliga och det virtuella”. Även om det alltid finns rum för förbättringar, och jag ifrågasätter några av de designval som gjorts för Crystal, så råder det ingen tvekan om att den fyller en avancerad nisch för PCVR-sim-entusiaster.
Om du har hårdvaran för att utnyttja det maximalt så kommer Crystal att leverera den bästa bildkvaliteten som går att få i ett PCVR-headset. Men för alla andra finns det bättre alternativ.
Pimax Crystal
Om du har tillräcklig hårdvara kommer Crystal att leverera den absolut bästa bildkvaliteten du kan hitta i ett PCVR-headset, vilket gör den till ett solklart val för flyg- och racingentusiaster. Vissa användare kommer även att dra nytta av prestandaförbättringar tack vare den inbyggda ögonspårningen från Tobii. Dock finns det mer prisvärda alternativ för de flesta andra.