Smarttelefoner är inte bara underhållningsverktyg; de är otroligt mångsidiga och kan användas för att stödja dina akademiska framsteg. Tack vare dessa mobilapplikationer får du tillgång till allt en högskolestudent kan behöva, direkt i fickan.
1. Microsoft OneNote
Microsofts anteckningsapplikation, OneNote, fungerar som en optimal digital anteckningsbok. Du kan smidigt hantera omfattande anteckningar från föreläsningar, strukturera dem i sektioner och dela dem med kurskamrater. Dessutom kan du infoga bilder och annotera dem med de integrerade verktygen. Om du har en stylus kan du även rita och skissa.
OneNote erbjuder en rad användbara funktioner för studenter, som plattformsoberoende synkronisering, möjlighet att spela in ljud från föreläsningar, funktion för att spara webbutdrag och mycket mer. Till skillnad från andra Microsoft Office-produkter är OneNote kostnadsfritt och tillgängligt på i stort sett alla plattformar.
Ladda ner: Microsoft OneNote för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
2. OneDrive
OneDrive skapar automatiskt säkerhetskopior av dina dokument och mediefiler från datorn, vilket ger dig tillgång till dem via din smartphone. Självfallet kan den också säkerhetskopiera filer från din smartphone som du vill komma åt på din laptop.
En av många anledningar till att använda Microsoft OneDrive är dess möjlighet att fotografera dina anteckningar och konvertera dem till PDF-format. Den är kompatibel med Windows, iOS, Android, macOS och Xbox, vilket gör att du är täckt oavsett vilken enhet du använder.
Gratis molnlagring på OneDrive är begränsad till 5 GB, och för att utöka utrymmet behöver du betala för en Microsoft 365-prenumeration från 1,99 USD i månaden.
Ladda ner: OneDrive för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
3. TickTick
Som student är det oundvikligt att ha ett flertal uppgifter att utföra. För att säkerställa att du har en effektiv planering, rekommenderar vi TickTick.
TickTick är mer än en enkel att-göra-app. Det är en mångsidig produktivitetslösning med en mängd verktyg som gör att du kan planera ditt arbete på ett smidigt sätt. Du kan skapa listor för specifika ändamål, lägga till noteringar eller deluppgifter till enskilda aktiviteter och till och med samarbeta med andra.
Det jag särskilt uppskattar med TickTick är möjligheten att kategorisera min att-göra-lista utifrån prioritet. Det har också hjälpt mig att utveckla en vana att sätta påminnelser, så att jag inte missar några aktiviteter. Det kan vara extra värdefullt om du har ADHD.
Utöver det har den en Pomo Timer för att hjälpa dig fokusera. Vissa mer avancerade funktioner, som filter och historisk statistik, kräver en premiumuppgradering, men de grundläggande funktionerna är kostnadsfria.
Ladda ner: TickTick för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
4. Forest
Smarttelefoner kan vara både till hjälp och distraktion. Å ena sidan hjälper de dig att snabbt nå dina mål. Å andra sidan kan de hindra dig från att koncentrera dig. Här kommer Forest in. Det är en gratis app som hjälper dig att fokusera på det som verkligen är viktigt, oavsett om det är en studieperiod eller middag med familjen. Forest hjälper dig att lägga undan telefonen med hjälp av en spelifierad timer.
För varje stund du håller dig borta från telefonen växer ett frö i Forest. Om du bryter mot regeln dör växten. Om du lyckas växer växten och du tjänar poäng.
När du har tjänat ihop tillräckligt med poäng kan du investera dem i själva Forest, och teamet bakom appen planterar ett träd i verkligheten. Det är en win-win-situation. Forest ger också en sammanfattning av din statistik och historik över tidsanvändning.
Ladda ner: Forest för Android | iOS (Gratis, köp i app tillgängliga)
5. Notion
Om du vill ha en enda app där du kan ta och organisera dina föreläsningsanteckningar och samtidigt hålla koll på dina uppgifter, passar Notion bra. Du kan också använda Notion för att hantera din budget, skapa att-göra-listor och samarbeta i gruppuppgifter med dina kurskamrater.
Dessutom kan du använda Notion AI för att förbättra din produktivitet, genom att till exempel sammanfatta dina föreläsningsanteckningar, rätta stavfel och få ytterligare förklaringar om du inte förstår sammanhanget i dina noteringar.
Ladda ner: Notion för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
6. Coursera
Om du är ute efter att få certifikat för kortare kurser som kan komplettera din examen eller ditt diplom, kan du testa Coursera. Det är en onlineutbildningsplattform med över 7 000 kurser som du kan studera online.
Det som gör Coursera till en av de bästa apparna för högskolestudenter är att kurserna hålls av kvalificerade och ackrediterade föreläsare. Du kan även registrera dig för en kandidat- eller masterexamen vid några av de främsta universiteten i världen via Coursera.
Coursera kanske inte är optimalt om du läser en kurs som kräver praktiska tekniska kunskaper. Inte heller erbjuder den alla relevanta områden för ditt utbildningsprogram.
Coursera är lämpligast om du vill ta en kortare certifikatskurs som kan utöka dina kunskaper inom ett område som du inte har studerat på högskolan. Om du exempelvis studerar datavetenskap kan du använda Coursera för att öka din kunskap om artificiell intelligens.
Ladda ner: Coursera för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
7. Brainly
Tidigare var Brainly den främsta appen om du behövde hjälp med dina läxor och projekt genom att ställa frågor till andra. Med den framväxande AI-tekniken har Brainly integrerat AI-baserade funktioner för att underlätta att du får dina uppgifter klara snabbare.
Som en person som använder AI för studier anser jag dock inte att tekniken är tillräckligt avancerad för att fullständigt förlita sig på för att utföra mina läxor. Ett problem med AI är att den kan hitta på saker, och ofta missar viktiga detaljer som skulle hjälpa mig att få högre betyg.
Men vet du vad som är bättre? En AI i kombination med en mänsklig expert inom området som kan ge handledning och svara på frågor. Det är precis vad Brainly erbjuder. Dessutom får du tillgång till en stor mängd böcker via Brainly som du kan referera till i dina forskningsprojekt, vilket gör det till en av de bästa apparna för studenter.
Ladda ner: Brainly för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
8. Adobe Scan
Adobe Scan är en användarvänlig dokumentskanner som gör det möjligt att digitalisera olika typer av dokument, som visitkort och skisser på whiteboard. Dessutom finns det ett antal smarta verktyg som förenklar processen.
Adobe Scan känner automatiskt igen de flesta dokument du fotograferar. Det innebär att du bara behöver rikta kameran mot dokumentet, och Scan fångar det utan att du behöver trycka eller justera något. Efter att bilden har tagits kan du redigera den med olika beskärningsverktyg och filter för att förbättra skärpan.
Adobe Scan ger dig också möjlighet att kombinera flera filer och skapa nya PDF-dokument. Du kan även signera dokument innan du avslutar. Du kan bara fortsätta att ta bilder och lägga till dem i det aktuella projektet.
Det finns också en funktion för att analysera visitkort och lagra informationen i telefonens kontakter. Optical Character Recognition (OCR) är också tillgängligt om du vill extrahera text istället för bild.
Ladda ner: Adobe Scan för Android | iOS (Gratis, premium prenumeration tillgänglig)
9. Alarmy
För att kunna använda alla andra appar på listan behöver du självklart först vakna på morgonen. Som du vet är det inte alltid den lättaste uppgiften på dagen. Testa Alarmy för att se till att du vaknar i tid.
Alarmy ger dig en utmaning innan du kan stänga av larmet. Du kan behöva skaka telefonen tio gånger, ta en bild eller lösa en matematisk uppgift. Det är en av anledningarna till att det är en av de bästa apparna för studenter.
Du kan välja själv, även om Alarmy har en konfigurationsprocess som föreslår utmaningar baserat på vilken typ av sovande du är. Du kan även använda Alarmy för att registrera din sömn och få reda på om du snarkar eller vaknar för ofta. Självklart kan du också se din sömnrapport.
Ladda ner: Alarmy för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
10. Money Manager
Pengar är en av de viktigaste resurserna som studenter kämpar med. Genom att ha en strikt budget kan du dock hålla koll på dina utgifter och spara. Vi rekommenderar appen Money Manager från Realbyte.
Den innehåller massor av funktioner och låter dig registrera utgifter som du vill. Du kan kategorisera dina utgifter utifrån källa och konfigurera flera konton. Det finns en omfattande översikt där du kan se ditt saldo och granska detaljer med hjälp av filter.
Appen har även möjlighet att bifoga kvitton och registrera större utgifter som fastigheter. Om du vill se din översikt på en större skärm kan du också komma åt Money Manager i en webbläsare genom att gå till Mer (…) > PC Manager i appen.
Ladda ner: Money Manager för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)
11. HelloFresh
Om du har mycket att göra under tentaperioden och inte har tid att laga mat, men inte heller vill äta ute hela tiden, kan du använda en app som erbjuder matkassar, till exempel HelloFresh. Det underlättar för studenter genom att skicka måltidsingredienser direkt till dörren, så att du slipper gå till affären.
Dessutom innehåller matkassen recept och du kan beställa tillräckligt många portioner för en vecka. Du kan självklart också beställa färdigmat som du kan värma i mikron om du är upptagen med studierna. Ett annat alternativ är att beställa snabba och enkla recept från HelloFresh som du kan tillaga i en snabbgryta eller fritös.
Ladda ner: HelloFresh för Android | iOS (Prenumeration krävs)
Överlev studentlivet med bättre planering
Det är helt normalt att känna sig överväldigad som student när du ska hinna med föreläsningar, uppgifter, diskussioner i studiegrupper, fritidsaktiviteter och förbereda dig inför tentor. Men om du använder några av apparna vi har nämnt kan det bli mycket enklare att hantera din tid, dina anteckningar och dina uppgifter.