5 Linux Lite-tips för Windows-användare

By rik

Att skifta från Windows till Linux kan kännas som en stor utmaning. Även om Linux Lite är designat för att underlätta denna övergång, är det helt normalt att ha frågor om hur Linux fungerar i grunden.

Med rätt stöd och information kan du utvecklas till en van Linux-användare. Här följer några värdefulla tips för att smidigt komma igång med Linux Lite.

1. Bemästra Terminalen

För att fullt ut uppskatta Linux är terminalen oumbärlig. Även om den vid första anblicken kan verka komplex, är de mest använda grundläggande kommandona förvånansvärt enkla att lära sig.

Om du vill installera ett nytt program, använd följande kommandon för att uppdatera din programvarukälla (paket) och installera det önskade programmet:

 sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install programnamn

Du kan också använda kommandon som ”cd” och ”ls” för att navigera och hantera dina filer via terminalen, även om det inte finns något fel med att använda den inbyggda filhanteraren till en början. Det är fördelaktigt att använda en handledning för att lära sig grundläggande terminalkommandon under dina första veckor med Linux Lite.

Terminalen är inte enbart till för filhantering. Den är även ovärderlig för att få insikt i ditt system. Vill du veta vilka processer som använder mest CPU? Kommandot ”top” kan hjälpa dig. ”tcpdump” låter dig granska datapaket som skickas och tas emot i ditt nätverk, medan ”netstat” ger dig detaljerad information om din nätverksanslutning.

Det finns fantastiska kommandoradsverktyg för nästan alla syften du kan tänka dig – och de är lätta att hitta genom en enkel sökning på internet. Det finns verktyg för att läsa filinnehåll, övervaka systemets prestanda och till och med underhållande spel som körs i terminalen.

2. Installera Hårdvaru- och Enhetsdrivrutiner

Om du märker att Linux Lite inte presterar optimalt direkt, kan det bero på att du behöver installera korrekta drivrutiner för din hårdvara. Som standard installeras inte proprietära drivrutiner i Ubuntu och dess varianter, vilket inkluderar Linux Lite. Du kan kontrollera om det finns tillgängliga proprietära drivrutiner genom att öppna menyn, gå till Inställningar och sedan ”Installera drivrutiner”.

Det är viktigt att notera att Linux Lite inte stöder AMDGPU:s proprietära drivrutiner, så det rekommenderas att använda standarddrivrutinerna i stället.

3. Förstå Linux Katalogstruktur

Linux katalogstruktur skiljer sig avsevärt från den i Windows. Operativsystemets kärna ligger i rotkatalogen (/), snarare än enheten C:.

Systemfiler lagras i kataloger som ”boot” (för startladdaren), ”dev” (för filer relaterade till hårdvara) och ”etc” (för systemets konfigurationsfiler). Dina användarkontonfiler finns i hemkatalogen.

4. Installera Din Favoritprogramvara

Linux Lite levereras med en imponerande uppsättning förinstallerad programvara. Några av de applikationer som ingår som standard är:

  • LibreOffice Suite, ett kraftfullt och kostnadsfritt alternativ till Microsoft Office
  • Lite Themes, som ger ett användarvänligt gränssnitt för att anpassa ditt system
  • GIMP Bildredigerare, ett alternativ till Photoshop med öppen källkod
  • TimeShift, ett verktyg som automatiskt kan skapa systemåterställningspunkter

Dessa applikationer kanske inte täcker alla dina behov. Du kan prova att installera snaps för en smidig installation, eller använda Linux Lites inbyggda Lite-programvara för att ladda ner nya applikationer. Du kan också välja att ladda ner program via terminalen om du vill ha en liten utmaning.

Få Ut Det Bästa av Ditt Nya Linux Lite-system

Att byta till ett nytt operativsystem är inte en enkel uppgift, men med Linux Lite blir övergången betydligt enklare.

Experimentera med terminalen, ladda ner ny programvara och anpassa dina drivrutiner och systemkonfigurationer tills du är nöjd med ditt nya system. Känn dig inte rädd för att prova nya saker – det är det mest effektiva sättet att lära sig.