Vad är PESTEL-analys? Definition och mallar

När det gäller att utveckla affärsstrategier och utföra riskbedömningar spelar PESTEL-analys en betydande roll.

Detta övergripande ramverk fungerar som ett verktyg för att undersöka olika externa faktorer som kan påverka verksamheten och beslutsfattandet i en organisation. Resultatet av denna analys kan vara i andra ramar, såsom SWOT-analys.

Läs vidare eftersom vi kommer att belysa PESTEL-analys och dess fördelar i den här artikeln. Dessutom kommer du att lära dig hur du utför denna analys och plattformar där PESTEL-mallar är tillgängliga.

Vad är PESTEL-analys?

En PESTEL-analys innebär att analysera faktorer från olika sektorer som kan ha en direkt eller långvarig påverkan på organisationen. PESTEL inkluderar politiska, ekonomiska, sociala, tekniska, miljömässiga och juridiska faktorer. Det är i grunden en utökad version av PEST-modellen som främst används för miljöskanning.

Detta ramverk är en del av en strategisk planering eller riskhanteringsprocess. Genom denna analys kan organisationer få en överblick över de externa faktorer som kan påverka deras verksamhet och skapa strategier utifrån dessa faktorer.

Delar av PESTEL-analys

Politiska faktorer

Dessa faktorer involverar regeringens åtgärder och politik på företagsorten. Några vanliga politiska faktorer inkluderar företagsbeskattning, antitrustpolitik, skattepolitik och frihandelskonflikter. Företag kan till och med vänta på valresultatet för att se om partiet som kommer till makten är gynnsamt för deras verksamhet.

Ekonomiska faktorer

Ekonomiska faktorer avser den ekonomiska miljön och variabler som är avgörande för organisationer. Dessa faktorer kan belysa den ekonomiska situationen, trender och influenser på marknaden.

Ekonomisk tillväxt, inflationstakt, deflationstakt, räntor, växelkurser, arbetslöshet, inkomstnivåer och penningpolitik brukar betraktas som ekonomiska faktorer.

Sociala faktorer

I PESTEL-analys är sociala faktorer de samhälleliga och kulturella faktorer som kan påverka företag och organisationer. Dessa faktorer inkluderar faktorer som demografiska trender, sociokulturella normer, konsumentbeteende, wellness trend och etiska överväganden som kan forma konsumentbeteende och marknadstrender.

Tekniska faktorer

Ett annat PESTEL-analyselement är tekniska faktorer som hjälper företag att ta reda på sina möjligheter till innovation och chanser för tekniska störningar. Efter att ha identifierat dessa kan företag vara redo att ta till sig digital transformation och ha en fördel gentemot konkurrenterna.

Forskning och utveckling, automatisering och processeffektivitet, internetuppkoppling, teknisk infrastruktur, teknisk innovation och störningar samt upphovsrättsskydd är några viktiga tekniska element.

Miljöfaktorer

Dessa har i nuläget framstått som vettiga faktorer som näringslivet bör överväga. Det hänvisar till de ekologiska och miljömässiga aspekter som kan ha konsekvenser för branschen eller marknaden.

Vanliga miljöfaktorer för ett företag inkluderar naturresurser och brist, klimatförändringar, miljöbestämmelser, miljömedvetenhet bland användarna, koldioxidavtryck, risker för miljökatastrofer och biologisk mångfald.

Med juridiska faktorer avses hela det rättsliga ramverket, inklusive de lagar och förordningar som påverkar företag och organisationer. Dessa återspeglar den juridiska miljön för ett företag som kan påverka dess verksamhet och strategier.

IP-rättigheter, arbetslagar, konsumentskyddslagar, datasekretessbestämmelser, antitrustlagar och licenskrav är några viktiga juridiska faktorer.

När ska man använda PESTEL-analys

Affärslansering och expansion

Innan du bestämmer dig för att starta ett företag måste du köra PESTEL-analysen. Lanseringen av företag är ett stort beslut, och ingen vill möta några sociopolitiska eller juridiska svårigheter.

Med analysen kan du förstå de problem som kan påverka din organisation i en ny situation. Därför bör det också göras under marknadsexpansion.

Står inför problem

Om ditt företag står inför några problem måste du lära dig de faktiska och troliga orsakerna bakom dem. I det här fallet kan PESTEL-analys också hjälpa. Det kan identifiera de externa faktorer som kan orsaka problemen.

Långsiktig planering

Denna analys hjälper också till med långsiktig planering genom att ge prognoser på externa faktorer som kan påverka organisationens framtid. Det är till hjälp att lokalisera framtida trender, branschskiften och potentiella störningar, så att företag kan göra planer.

Riskbedömning

Ett annat scenario när PESTEL-analys är avgörande är under riskbedömning och hantering. Du kan identifiera risker som kan komma från politiska, ekonomiska, sociala, tekniska, miljömässiga och juridiska faktorer och proaktivt agera för att mildra dem.

Beslutsfattande

När företag genomför strategisk planering bör de utföra denna analys. Det kommer inte bara att ge dem en grundlig förståelse för den yttre miljön utan också låta dem fatta välgrundade beslut om möjligheter och utmaningar på den nuvarande marknaden.

Fördelar med att använda PESTEL-analys

  • Identifiera alla faktorer som kan påverka och påverka affärsverksamheten, ekonomisk tillväxt, marknadstrender, konsumentbeteende, klimatförändringar, branschspecifika regleringar och mer
  • Hjälpa organisationer med riskbedömning och hantering genom att anpassa sig till förändrade yttre förhållanden.
  • Förstå branschbaserade trender och dynamik för marknadsanalys.
  • Identifiera och utvärdera potentiella möjligheter för geografisk expansion
  • Att lyfta fram möjligheter, hot och potentiella utmaningar för strategiska initiativ och affärsstrategier
  • Tillhandahålla en bas för prognoser och scenarioplanering för eventuella ogynnsamma scenarier
  • Hjälper till med bättre hantering av intressenter med hänsyn till alla intressenters intressen
  • Övervaka förändringar i externa faktorer över tid så att företag kan vara redo för strategiska anpassningar
  • Identifiera konkurrensfördelarna gentemot konkurrenterna genom extern faktoranalys

Hur man utför PESTEL-analys

Utför markarbetet

Du måste börja analysen med det nödvändiga grundarbetet. Detta kommer att säkerställa noggrannheten, kvaliteten och fokus på din PESTEL-analys. Du bör ha en tydlig uppfattning om syftet med denna analys, vilka personer som är involverade, metoder för att hitta informationen och viktiga datum.

Samla in nödvändig information

Nu är det dags att samla in data och information om var och en av PESTEL-faktorerna. Se till att ha en grundlig förståelse för varje faktor och använd tillförlitliga källor som statliga rapporter, marknadsundersökningar och branschpublikationer.

Lägg till data till ett PESTEL-diagram

Efter insamling av rådata måste du lägga in huvudpunkterna i ett PESTEL-diagram. Kom ihåg att PESTEL analysdiagram. Kategorisera faktorerna på lämpligt sätt så att lagkamraterna lätt kan förstå.

Utvärdera resultaten

Använd data som ingår i diagrammet för att tolka makromiljöfaktorerna. Eftersom olika faktorer kommer att ha olika inverkan på din organisation måste du också bedöma sannolikheten för att det inträffar för att prioritera strategiska initiativ.

Utveckla en handlingsplan

De insikter som genereras från ditt PESTEL-diagram kan användas för att skapa en handlingsplan som tar itu med riskerna och möjligheterna. Detta avgörande steg kan hjälpa en organisation att lyckas hoppa över möjliga affärshot.

Övervaka externa signaler

PESTEL-analys i tid är inte tillräckligt för den ständigt utvecklande globala dynamiken i olika sektorer. Disruptiv teknik kan komma och marknadstrender kan förändras. Därför måste du regelbundet övervaka de grundläggande delarna och göra ändringar i dina strategier i enlighet därmed.

Prov på PESTEL-analysmallar

#1. Lucidspark

På Lucidspark får du en mall för PESTEL-ramverket. Med hjälp av den kan du analysera de externa faktorer som kan påverka din organisation. Mallen kan exporteras i PDF-, SVG-, PNG- och JPEG-format.

#2. Skapande

Creately erbjuder också en PESTEL-mall som enkelt kan redigeras med hjälp av onlinediagramredigeringsverktyget på denna plattform. Efter redigering kan den konverteras till PDF för utskrifter eller exporteras som PNG-, SVG- och JPEG-format för att användas i Word-, Excel- och PPT-filer.

#3. EDIT.org

EDIT.org har en stor samling gratis PESTEL-mallar. Du kan enkelt redigera mallarna för att lägga till din analys i fälten och sedan skriva ut dem på papper för att dela dem i ett möte. Företag kan välja en mall som passar deras varumärkesdesign eller redigera malldesignen med anpassade verktyg.

Avslutar

Med PESTEL-analys kan företag identifiera de faktorer som kan påverka deras marknad och affärsexpansion. När du utför denna analys, kom ihåg att de identifierade problemen måste åtgärdas ordentligt.

Nu när du vet hur man gör PESTEL-analys kan du utföra den för ditt företag eller din organisation. Du kan också använda mallarna från den nämnda resursplattformen för att göra jobbet enklare för dig.

Läs också hur du använder konjointanalys.