En utbrytande plattform för sociala medier för den moderna tiden

Går Mastodont sätt att vara social.

Twitters privatisering fick folk att tänka om på sociala medier.

När allt kommer omkring, ibland tar det år av arbete att cementera en sund social närvaro, och du kan när som helst bli lurad av det privilegiet av någon rik entreprenör. Centraliseringen av all den makten har retat många, särskilt efter den där Twitter-sagan.

Och så började sökandet efter ett nytt hem. En social plattform – oövervakad, oförfalskad, där ingen ond algoritm spårar alla dina rörelser.

Stiga på…

Varför ökar behovet av Mastadon?

Tekniskt sett är det inte ett socialt nätverk! Mastodon är ett verktyg med öppen källkod som låter dig distribuera ett eget socialt nätverk som ansluter till resten.

För närvarande finns det över 9 200 Mastodon-servrar med 1,2 miljoner aktiva månadsanvändare. Alla dessa servrar har sina egna policyer och drivs av organisationer och individer.

Bildkrediter: Statista

Viktigt är att användare mellan servrar kan prata med varandra som ett stort (socialt) nätverk. Dessutom finns det ett praktiskt ett-klicks sätt att separera allt det tidslinjebruset för att få uppdateringar bara från personerna på din server.

När det kommer till det är en server vanligtvis värd för likasinnade. Toot.Garden är till exempel för någon som pratar konst, spel och livet.

Enligt specifika villkor välkomnar några servrar nya användare lätt, medan andra skickar nya registreringar för manuell granskning innan de accepterar dem. Dessutom ber vissa Mastodon-instanser om en prenumerationsavgift för att gå med.

Sammantaget finns det inte en enda definition för Mastodon-nätverket. Det är vilt, öppet och gratis. Och det är det faktum som gör det till ett riktigt socialt nätverk för människor.

Bakom kulisserna

Mastodon är en del av fediverse (federerat universum). Den använder ActivityPub, som många andra icke-Mastodon-enheter, inklusive Pixelfed, Plume och många fler.

Alla dessa projekt som implementerar ActivityPub-protokollet kan prata med varandra, precis som två Mastodon-webbplatser.

Detta gör federationen till ett stort decentraliserat internet med öppen källkod som drivs av och för folket. Att själv vara värd för en server är dock vanligtvis dyrt och kräver tekniskt underhåll. Så de flesta i publiken tar istället ett enklare tillvägagångssätt för att gå med i de öppna servrarna.

Användarupplevelse av Mastodon

Användargränssnittet kan ta lite tid att vänja sig vid. Att lägga dem sida vid sida, det liknar Twitter. Bara arrangemanget av kolumner är annorlunda.

Till vänster kan du publicera direkt. Den mellersta kolumnen är ditt flöde som du kan anpassa i stor utsträckning. Panelen längst till höger är värd för alla inställningar, inklusive Explore (trending hashtags, personer att följa, etc.), Local (serverinnehåll), Federated (fediverse content), etc.

Personligen ser det starkt inspirerat av Twitter. Och det är inte dåligt. När allt kommer omkring är Mastodon-användare mest X-Twitterati, och det skadar inte att se ut som det som redan är trendigt.

Låt oss prata lite mer om vad som finns på tallriken här.

Lokalt och federerat nätverk

Eftersom du kommer att gå med i en server, kommer Local i den högra rutan att filtrera bort allt annat i federationen.

Här kan du se att användarnamnen bara är @användarnamn, medan för Federated-fliken har du @[email protected].

Och eftersom fediverse växer ständigt kommer den att ha flerspråkigt innehåll som du kanske känner dig oansluten till. Specifikt visar den federerade tidslinjen allt relaterat till vem du eller någon från din hemmaserver följer. Det är så det kopplar ihop alla Mastodon-instanser.

Men du kan göra det mer personligt, vilket förklaras i nästa avsnitt.

Anpassning av tidslinje

Eftersom Mastodon handlar mer om federationen än om din lokala instans, kommer det att finnas tillfällen (särskilt när du börjar) dina federerade tidslinjer kommer att kännas, låt oss säga, skräp.

Du kan göra två saker åt det, blockera och tillämpa språkfiltret.

För att blockera finns det två sätt att göra det. På det lokala nätverket kan man helt enkelt blockera eller stänga av den specifika användaren.

Med federerade tidslinjer ger det möjlighet att blockera användaren eller hela domänen eftersom vissa servrar är mycket smala i sin omfattning.

Därefter är språkfiltrering tillgänglig när du klickar på (kugghjulsikonen) Inställningar, som sitter i den högra rutan på Mastodons hemskärm.

Klicka sedan på Inställningar > Annat i den vänstra panelen och välj önskade språk för tidslinjerna.

Detta liknar återigen det vi ser på Twitter. Ändå är det här de första justeringarna du bör göra för att hålla tidslinjerna relevanta.

Direkt meddelande

Mastodon har ett helt annat koncept för direktmeddelanden. Faktum är att direktmeddelanden inte är strikt personliga eller privata. Ändå kallas de Private Mentions.

Viktigt, när du klickar på Privat nämner @användarnamn, får du den här varningen om att dessa meddelanden inte är krypterade från ända till ända.

Rullgardinsmenyn, när du klickar på @, indikerar att endast nämnda användare kommer att se detta meddelande. Men man bör veta att serveradministratörer fortfarande kan ha tillgång till dessa.

Direktmeddelanden konverteras till en gruppchatt om flera användare nämns. Och man kan komma åt dessa meddelanden med alternativet @ Private Mentions på Mastodons hemskärm.

Sammanfattningsvis är dessa meddelanden ”anständigt” privata. Men eftersom de inte är krypterade och serveradministratören fortfarande kan se dem, avstå från att dela något konfidentiellt som lösenord.

konto säkerhet

Sociala medier-konton som blir hackade är inget nytt. Därför bör du se till att använda tillgängliga säkerhetsprotokoll till fullo.

Först kan du kontrollera de aktiva enheterna under Sessionerna. Om något verkar misstänkt kan du helt enkelt återkalla åtkomst.

Dessutom tillåter Mastodon att ställa in tvåfaktorsautentisering (under kontoinställningar i den vänstra rutan). Dessutom listar de auktoriserade apparna under Two-factor Auth alla officiella och tredjepartsappar som har tillgång till din Mastodon-profil. Precis som med Sessionerna kan du verifiera och sluta åtkomst till din Mastodon-profil för alla applikationer.

Ett varningens ord här: var extra vaksam när du använder en applikation från tredje part. Gå igenom deras sekretesspolicyer för att se vad de kan komma åt och dela med sina affärspartners.

Profilmigrering

Eftersom det inte finns någon centralisering här, vad gör du om en viss instans stänger butiken?

Enligt Mastodon-serveravtalet måste alla instanser som listas på den officiella Mastodon-webbplatsen (https://joinmastodon.org/servers) meddela tre månaders varsel innan de stänger sina gratis- eller betaltjänster.

Detta görs för att ge alla tillräckligt med tid att migrera till en annan server, vilket är möjligt och enkelt.

Alternativen finns i den nedre delen av Kontoinställningar (föregående bild): Flytta till ett annat konto och Flytta från ett annat konto.

Migreringen handlar mest om att överföra följare till det nya kontot och stöds av dataimport/export.

Dessutom är dokumentationen väldigt användbar och processen är enkel. De flesta användare kan göra det på en gång utan några komplikationer.

Vem mer är på Mastodon?

Ett socialt nätverk är ingenting utan en betydande publik. Speciellt mikrobloggning behöver kändisar och populära organisationer för allt som pratar och surrar.

Eftersom människor långsamt flyttar till Mastodon, måste det finnas något som håller dem anslutna till denna nya idé om ett decentraliserat socialt nätverk tills dess. Detta sköts av botkonton.

Botkonton automatiserar aktivitet och är ett sätt att hålla följare i slingan. Mastodon har några där ett konto är inställt som en Twitterspegel. Så även om du kan kolla vad som händer med din favoritkändis eller ditt favoritmärke, är interaktion inte möjlig just nu.

Men det är inte öde heller. Som redan nämnts finns det för närvarande över 1,2 miljoner aktiva användare och över 10 miljoner konton på Mastodon.

En användare har förberett detta Google-kalkylblad med anmärkningsvärda Mastodon-konton, som uppdateras fyra gånger om dagen. I dagsläget har listan 299 välkända konton, inklusive:

I grund och botten kan jag fortsätta, men intressen är subjektiva, och det bästa sättet att komma igång är genom det kalkylarket. Men du kan också initiera utan någon sådan lista för att ta dig in.

När du har följt några, kommer den federerade tidslinjen att fyllas baserat på din aktivitet, och du kommer att få nya att interagera med.

Som med alla förändringar kan de första Mastodon-dagarna vara besvärliga. Men det är framtiden för sociala medier, och att ha en närvaro där kommer inte att skada det.

Varför riskera det?

Ingen ber dig att säga hejdå till det fågelnätverket just nu. Det är inte det som är poängen. Men om du gillar det eller inte, det är privat. Enkelt uttryckt kan du bli utslängd innan du får chansen att säga ”Varför jag”? Och detta kan hända vilken individ eller organisation som helst.

Så om din sociala närvaro är viktig för dig, är det bästa sättet att sätta upp en Mastodon-server. Alternativt kan du gå med i en, och de flesta är gratis.

Men jag kan inte komma på en situation där några av er inte kommer att be om fler alternativ just nu. För de få, här är en lista över Twitter-alternativ till mikrobloggar.