En utbrytande plattform för sociala medier för den moderna tiden

By rik

Är Mastodon ett alternativt sätt att interagera socialt?

Twitters övergång till privat ägo fick många att omvärdera sina vanor på sociala medier.

Att bygga upp en stark social närvaro tar ofta år av engagemang, och den kan ryckas bort av en förmögen entreprenör. Denna centralisering av makt har väckt missnöje, i synnerhet efter turbulensen kring Twitter.

Detta har lett till en jakt på en ny plats att samlas. En social plattform – oberoende, oförfalskad, där ingen illvillig algoritm övervakar varje steg du tar.

Låt oss presentera…

Varför ökar intresset för Mastodon?

Tekniskt sett är det inte ett socialt nätverk i sig! Mastodon är ett verktyg med öppen källkod som möjliggör skapandet av ett eget socialt nätverk som kopplas till andra.

I nuläget finns det över 9 200 Mastodon-servrar med 1,2 miljoner aktiva användare varje månad. Dessa servrar drivs av olika organisationer och individer och har sina egna regler.

Bildkälla: Statista

En viktig aspekt är att användare från olika servrar kan kommunicera med varandra som om de befann sig i ett stort, sammanhängande socialt nätverk. Dessutom finns det ett enkelt sätt att filtrera bort allt brus och se uppdateringar endast från personer på din egen server.

Ofta är en server värd för personer med gemensamma intressen. Exempelvis är Toot.Garden en plats för de som diskuterar konst, spel och livet i allmänhet.

Vissa servrar välkomnar nya medlemmar direkt, medan andra kräver en manuell granskning innan de godkänner nya registreringar. Vissa Mastodon-instanser tar även ut en avgift för medlemskap.

Det finns ingen enhetlig definition av Mastodon-nätverket. Det är ett dynamiskt, öppet och kostnadsfritt system. Detta är vad som gör det till ett äkta socialt nätverk för människor.

Bakom scenerna

Mastodon ingår i fediversum (federerat universum). Det använder ActivityPub, liksom många andra projekt som inte är Mastodon, som Pixelfed, Plume och andra.

Dessa projekt som använder ActivityPub-protokollet kan interagera med varandra, precis som två olika Mastodon-webbplatser.

Detta skapar ett stort, decentraliserat internet med öppen källkod som drivs av och för användarna. Att driva en egen server är dock kostsamt och kräver teknisk kompetens. Därför väljer de flesta istället att gå med i befintliga, öppna servrar.

Användarupplevelsen på Mastodon

Användargränssnittet kan ta lite tid att vänja sig vid. Vid en jämförelse liknar det Twitter. Skillnaden ligger främst i layouten av kolumnerna.

Till vänster kan du publicera inlägg. Kolumnen i mitten visar ditt flöde, som kan anpassas. Panelen längst till höger samlar alla inställningar, inklusive Explore (trendande hashtags, personer att följa, etc.), Lokalt (innehåll från din server), Federated (innehåll från fediversum), och mer.

Layouten känns starkt inspirerad av Twitter, vilket inte är negativt. Många Mastodon-användare är före detta Twitter-användare och det är logiskt att gränssnittet känns bekant.

Låt oss fördjupa oss i de olika funktionerna.

Lokalt och federerat nätverk

Eftersom du tillhör en server kommer fliken Lokalt i högerfältet att filtrera bort allt annat innehåll från det federerade nätverket.

Här ser du att användarnamnen bara är @användarnamn, medan fliken Federated visar @[email protected].

I takt med att fediversum växer kommer det att innehålla flerspråkigt innehåll som du kanske inte känner dig relaterad till. Den federerade tidslinjen visar allt som är relaterat till de du följer, eller de som följs av personer från din server. Det är så de olika Mastodon-instanserna är sammankopplade.

Men du kan anpassa upplevelsen, vilket beskrivs i nästa avsnitt.

Anpassning av tidslinjen

Eftersom Mastodon fokuserar på federation snarare än din lokala instans, kan dina federerade tidslinjer (särskilt i början) kännas stökiga.

Du kan åtgärda detta på två sätt: genom att blockera användare och med språkfilter.

Det finns två sätt att blockera. Inom det lokala nätverket kan du enkelt blockera eller stänga av en enskild användare.

I de federerade tidslinjerna kan du blockera en enskild användare eller hela domänen, eftersom vissa servrar har ett mycket smalt fokus.

Språkfiltret hittar du genom att klicka på kugghjulsikonen (Inställningar) i högerfältet på Mastodons startsida.

Klicka sedan på Inställningar > Annat i vänsterpanelen och välj de språk du vill se på tidslinjen.

Detta liknar återigen funktionalitet som finns på Twitter. Det är de första justeringar du bör göra för att säkerställa att tidslinjerna är relevanta.

Direktmeddelanden

Mastodon har ett annorlunda koncept för direktmeddelanden. De är inte strikt personliga eller privata, utan snarare kallade Privata Nämnanden.

När du väljer Privat nämnande @användarnamn får du en varning om att dessa meddelanden inte är krypterade från avsändare till mottagare.

Rullgardinsmenyn under @ visar att endast de nämnda användarna kommer att se meddelandet. Det är dock viktigt att veta att serveradministratörer kan ha tillgång till dem.

Direktmeddelanden förvandlas till en gruppchatt om flera användare nämns. Du kan komma åt dessa meddelanden via alternativet @ Privata Nämnanden på Mastodons startsida.

Sammanfattningsvis är dessa meddelanden ”tillräckligt” privata. Men eftersom de inte är krypterade och serveradministratören kan se dem, bör du undvika att dela känslig information som lösenord.

Kontosäkerhet

Sociala mediekonton som blir hackade är ett vanligt problem. Därför bör du utnyttja de säkerhetsfunktioner som finns tillgängliga.

Först kan du kontrollera aktiva enheter under Sessioner. Om något ser misstänkt ut kan du återkalla åtkomsten.

Mastodon erbjuder även tvåfaktorsautentisering (under kontoinställningar i vänsterfältet). Under Tvåfaktorsautentisering finns de auktoriserade apparna listade, både officiella och tredjepartsappar som har tillgång till din profil. Du kan kontrollera och återkalla åtkomsten till din profil för alla applikationer, precis som med Sessionerna.

En varning här: var extra försiktig när du använder tredjepartsappar. Granska deras sekretesspolicy för att se vilken information de kan komma åt och dela med sina samarbetspartners.

Profilmigrering

Vad händer om en instans stänger ner eftersom det inte finns någon centralisering?

Enligt Mastodons serveravtal måste alla instanser som är listade på den officiella Mastodon-webbplatsen (https://joinmastodon.org/servers) ge tre månaders varsel innan de stänger sina gratistjänster eller betaltjänster.

Detta ger användarna tillräckligt med tid att migrera till en annan server, vilket är både möjligt och enkelt.

Alternativen finns längst ner i Kontoinställningar (bilden ovan): Flytta till ett annat konto och Flytta från ett annat konto.

Migreringen handlar främst om att överföra följare till det nya kontot och stöds av dataimport/export.

Dokumentationen är tydlig och processen är enkel. De flesta användare klarar av det utan problem.

Vilka fler finns på Mastodon?

Ett socialt nätverk är inget utan en stor publik. Särskilt mikrobloggar behöver kända personer och organisationer för att skapa engagemang.

I takt med att fler flyttar till Mastodon, behövs något som håller dem anslutna till den nya idén om ett decentraliserat socialt nätverk. Detta har lösts med hjälp av botkonton.

Botkonton automatiserar aktiviteter och hjälper till att hålla följare informerade. På Mastodon finns det till exempel botar som speglar Twitter-konton. Du kan se vad dina favoritkändisar eller -märken gör, men direkt interaktion är i nuläget inte möjlig.

Men det finns en växande gemenskap. I nuläget har Mastodon över 1,2 miljoner aktiva användare och över 10 miljoner konton.

En användare har skapat ett Google-kalkylblad med framstående Mastodon-konton som uppdateras fyra gånger om dagen. Listan innehåller för närvarande 299 välkända konton, inklusive:

Listan kan göras lång, men intressen är subjektiva. Det bästa sättet att komma igång är via kalkylbladet eller genom att utforska på egen hand.

När du har börjat följa några konton kommer den federerade tidslinjen att fyllas med innehåll baserat på dina aktiviteter och du kommer att hitta nya personer att interagera med.

Som med all förändring kan de första dagarna på Mastodon kännas ovana. Men det är framtiden för sociala medier, och det skadar inte att finnas med.

Varför ta risken?

Ingen begär att du ska lämna fågel-nätverket just nu. Det är inte poängen. Men oavsett om du gillar det eller inte, så är det privat. Du kan bli utkastad innan du hinner säga ”Varför jag?”. Och det kan hända både enskilda individer och organisationer.

Om din sociala närvaro är viktig för dig är det bäst att skapa en egen Mastodon-server. Alternativt kan du gå med i en befintlig server, och de flesta är kostnadsfria.

Jag kan tänka mig att många vill ha fler alternativ. Här är en lista över Twitter-alternativ för mikrobloggar.