En trög dator kan förvandla en bra dag till en frustrerande upplevelse, och till och med de enklaste sysslorna kan kännas som en utmaning.
Personligen är en av de saker jag helst slipper på morgonen att behöva använda en långsam dator.
Det finns flera anledningar till varför en dator kan bli långsam, men ofta beror det på problem i operativsystemet.
Enkelt uttryckt uppstår ”thrashing” när sidfel och byten sker frekvent, vilket tvingar operativsystemet att lägga mer tid på att hantera dessa sidor.
(Inget swap-utrymme används)
Resultatet av ”thrashing” är att datorns prestanda försämras märkbart, vilket gör den seg att hantera.
Som tur är finns det flera sätt att motverka detta problem. I det här inlägget ska vi utforska ”thrashing” närmare och lära oss hur man kan förhindra att det saktar ner din dator.
Låt oss dyka rakt in.
Orsaker till ”Thrashing”
”Thrashing” kan uppstå av olika skäl, och några av de vanligaste är:
#1. Otillräckligt minne
En av de vanligaste orsakerna till ”thrashing” är bristen på tillräckligt med RAM-minne. Om du har ett system med lite RAM och som måste förlita sig på virtuellt minne, är risken för ”thrashing” högre eftersom datorn då måste byta resurser mellan RAM-minnet, lagringsenheten och andra källor.
Läs även: Bästa PC Benchmark-programvaran
#2. Hög grad av multiprogrammering
En av operativsystemets uppgifter är att hålla koll på CPU-användningen. Om operativsystemet märker att CPU-användningen är låg, ökar det graden av multiprogrammering, dvs. det lägger till fler processer i systemet.
Om en global sidersättningsalgoritm används, kommer systemet att ersätta vilken sida som helst om det uppstår ett sidfel.
Detta leder till att processer börjar ersätta sidor fram och tillbaka, vilket ökar personsökningskön medan redo-kön töms.
I slutändan minskar detta CPU-användningen. Operativsystemet försöker då öka multiprogrammeringen genom att introducera en ny process.
Även om detta ökar CPU-användningen till en början, kan det snart bli för mycket för systemet att hantera om multiprogrammeringsnivån ökas ytterligare.
Resultatet blir då ”thrashing”.
#3. Överbelastning av systemet
Om du försöker använda en dator, som är avsedd för lättare uppgifter, som en ”tungviktsmaskin” överbelastas den. Att ha många flikar öppna, köra resurskrävande redigeringsprogram eller spela avancerade spel är exempel på situationer som kan överbelasta systemet.
Detta leder till frekventa byten och ”thrashing”.
Konsekvenser av ”Thrashing”
Det är ganska uppenbart att ”thrashing” inte är bra för din dator och att det inte ska hända för ofta. Om systemet upplever ”thrashing” ofta kan det leda till följande negativa effekter över tid:
#1. Slitage på hårddisken
När systemet tvingas läsa och skriva data frekvent under ”thrashing” kan det belasta hårddisken avsevärt och i slutändan leda till maskinvarufel.
#2. Seghet
En direkt konsekvens av ”thrashing” är att datorn blir extremt långsam och inte svarar. Detta beror på att systemet inte kan hänga med i efterfrågan på minnesresurser efter att ha utnyttjat allt tillgängligt.
#3. Frekventa fördröjningar och krascher
Om du låter systemet hamna i ett läge där ”thrashing” uppstår regelbundet, riskerar du att datorn inte klarar av belastningen. Det kan i slutändan leda till att datorn fryser eller kraschar helt, vilket kan medföra dataförlust och andra problem.
Eftersom ”thrashing” har en rad negativa effekter på hårddisken och systemets övergripande prestanda är det viktigt att försöka eliminera det. Här är några metoder för att göra det.
Installera en SSD i systemet
Om din dator inte redan använder en SSD (Solid State Drive) för lagring är det dags att överväga att skaffa en. En SSD är snabbare än en traditionell hårddisk, och den kan minska tiden det tar att byta data mellan minne och disk.
Detta leder i slutändan till mindre ”thrashing”. Du kan också överväga att öka RAM-minnet i datorn så att den lättare kan hantera arbetsbelastningen.
Mer RAM i systemet innebär att datorn inte behöver arbeta lika hårt. Det är en bra långsiktig lösning på problemet.
Ersätt resurskrävande program
Det är möjligt att din dator har program som tar upp mycket lagringsutrymme och gör mer skada än nytta.
Om du tror att du kan byta till ett lättare program med liknande funktioner, rekommenderas det att du gör det.
Det frigör inte bara utrymme, utan kan också bidra till att minska risken för ”thrashing”.
Begränsa antalet program som körs
Låt oss vara ärliga, om din dator inte är avsedd för krävande uppgifter är det inte en bra idé att använda den som en kraftfull arbetsstation. En dator som är gjord för lättare uppgifter bör användas i enlighet med det, vilket innebär att du bör begränsa antalet program som körs samtidigt.
Att köra för många program innebär att systemet måste tillhandahålla resurser för alla dessa program. Om din dators specifikationer inte tillåter det, är det oundvikligt att ”thrashing” uppstår.
En enkel lösning är att bara öppna de program som du använder för tillfället, så att de andra programmen inte tar upp onödiga resurser. Dessutom kan ett begränsat antal program hjälpa dig att fokusera på vad du vill åstadkomma.
Konfigurera växlingsfilens storlek
Det är möjligt att storleken på systemets växlingsfil inte är korrekt konfigurerad, vilket kan leda till ”disk thrashing”. En växlingsfil, även kallad sidfil, är som standard dold i systemet.
När den är korrekt konfigurerad kan den hjälpa till att hantera extra belastning på minnesförbrukningen. Den gör det genom att tillfälligt flytta filer som inte används till lagringen, vilket frigör extra virtuellt minne.
Växlingsfiler är viktiga för att ge systemet extra utrymme i händelse av tung belastning. Därför är det viktigt att växlingsfilens storlek är korrekt konfigurerad.
Tips för att förhindra ”Thrashing”
Nu när vi vet hur man kan eliminera ”thrashing” är det även bra att förstå hur man kan förhindra att det inträffar. Nedan följer några tips som kan vara till stor hjälp:
#1. Övervaka systemets prestanda
Genom att hålla koll på systemets prestandamått, såsom CPU-användning, minnesanvändning och diskanvändning, kan du upptäcka potentiella problem i ett tidigt skede. Detta kan hjälpa dig att förhindra ”thrashing” genom att agera tidigt på eventuella prestandaproblem.
Som man brukar säga, ”Smidd medan järnet är varmt”. 🔨
#2. Prioritera uppgifter
Det här är ett ”två-i-ett-tips” eftersom det både hjälper dig att förebygga ”thrashing” och ökar produktiviteten. Genom att prioritera de uppgifter som är viktigast att slutföra, gör du systemet en tjänst genom att inte överbelasta det med onödiga program.
Systemet belastas inte lika mycket eftersom fokus då ligger på ett begränsat antal program som körs istället för att ”bombarderas” med för många.
#3. Optimera minnesanvändningen
Du kan frigöra minne från onödiga datakopior genom att minska minnesanvändningen för program och processer. Detta kan du göra genom att använda effektiva datastrukturer.
När du har gjort det kommer systemet att frigöra minne när vissa datakopior inte längre behövs.
Avslutande tankar
”Thrashing” kan allvarligt försämra systemets prestanda och göra de dagliga arbetsuppgifterna till en plåga.
Som tur är finns det lösningar på problemet, och genom att följa ovanstående tips och metoder kan du minska frekvensen av ”thrashing” och förbättra systemets övergripande prestanda avsevärt.
Kolla in de bästa PC-optimerarna för att få fart på din långsamma dator.