Hur man söker efter flera kriterier och kolumner i Google Sheets

Bortsett från MS Excel är Google Sheets en app som använder mycket mer än någon annan app för att lagra och hantera data. Funktionerna den utför har gjort datahantering, en så enkel uppgift med bara några klick. I synnerhet kallas VLOOKUP-funktionen också för Vertical Lookup-funktionen. Liksom MS Excel låter VLOOKUP här dig leta efter nödvändiga värden vertikalt och extrahera data från andra tabeller eller ark. Men i Google Sheets tillåter syntaxen för VLOOKUP dig bara att slå upp en kolumn på en gång. Om du letar efter sätt att använda VLOOKUP flera kriterier och kolumner i Google Sheets, är du på rätt plats. I den här artikeln kommer du att lära dig hur du SÖKAR flera kriterier och kolumner i Google Sheets. Bortsett från detta kommer du också att veta mer om när vi behöver SÖKA flera kriterier i Google Sheets. Låt oss börja med syntaxen för en vanlig VLOOKUP-funktion.

Hur man söker efter flera kriterier och kolumner i Google Sheets

Du kommer att få veta vad som är syntax för en vanlig VLOOKUP-funktion och hur man VLOOKUP flera kriterier och kolumner i Google Sheets längre fram i den här artikeln. Fortsätt läsa för att lära dig mer om det i detalj.

Vad är syntaxen för en vanlig VLOOKUP-funktion?

Syntaxen för en vanlig VLOOKUP-funktion i Google Kalkylark är:

=VLOOKUP( search_key, range, index, [is_sorted])

Var och en av dessa ingångar står för,

  • search_key: Det är värdet som du söker efter i den första kolumnen i intervallet. Det kan vara cellen som innehåller värdet eller en cell som kan användas som referens till cellen som innehåller värdet.

  • område: Det är ett cellområde som består av celler som funktionen VLOOKUP letar efter värdena. Du måste identifiera kolumnen som innehåller söknyckeln som den första kolumnen. Detta intervall bör även inkludera kolumnen som består av målvärdet.

  • index: index är termen som används för att referera till kolumnnumret inom det intervall som utgör målvärdet. Den första kolumnen i intervallet har ett index på 1, den andra kolumnen har ett index på 2, och så vidare.

  • is_sorted: Det är den del av syntaxen som anger om kolumnen behöver sorteras eller inte. Det kan göras genom att använda True eller False.

Nu när du har förstått syntaxen för en vanlig VLOOKUP-funktion, låt oss gå vidare för att förstå när vi behöver VLOOKUP flera kriterier i Google Sheets.

När måste vi söka efter flera kriterier i Google Sheets?

Det kan finnas olika situationer och anledningar till varför du behöver SÖKA flera kriterier i Google Sheets. Några av orsakerna listas nedan:

  • Det kan användas i de fall du behöver leta efter olika tabeller för att hitta poäng för studenter i ett visst ämne, från en institution och i specifika termer.
  • En annan situation kan vara när du måste få två kriterier rätt för att hitta ett värde. Du kan till exempel kräva närvaro av en anställd som har lyckats få en prestationsbonus.
  • Ett annat exempel där du kan använda VLOOKUP flera kriterier i Google Sheets är när du har flera data i en enda kolumn. Till exempel består den dagliga närvaron av en organisation av flera detaljer tillsammans som nuvarande, frånvarande, sjukledighet, etc.

Den kan användas i många fler situationer än vi har listat här. Låt oss gå vidare till nästa avsnitt av artikeln.

Hur använder man VLOOKUP med flera kriterier i Google Sheets?

Du kan använda två metoder för att använda VLOOKUP med flera kriterier. Den första metoden innebär att man använder en hjälpkolumn för att hämta de nödvändiga värdena. Läs vidare för att se hur den här metoden utvecklas för att få VLOOKUP flera kriterier i en kolumn.

Obs: Vi kommer att använda data som inkluderar matematik och naturvetenskap poäng för 3 termer sammanställda tillsammans med namnlistan över elever. Med de nedan nämnda metoderna kommer vi att sortera matematikpoängen för alla tre termer separat.

Metod 1: Använda Hjälpkolumnen

Att använda hjälpkolumnen är en av metoderna som kan användas för att VLOOKUP flera kriterier till en enda kolumn. Denna metod innebär att man använder en extra kolumn som kan hänvisas till som hjälpkolumnen. I det här fallet kommer vi att infoga hjälpkolumnen precis före namnkolumnen. Detta gör att hjälpkolumnen blir den första kolumnen i intervallet. Vi kommer att använda hjälpkolumnen för att kombinera värdena i kolumnerna Namn och Term. Följ stegen som nämns nedan,

Använda en hjälpkolumn:

1. Öppna Google Sheet med nödvändiga uppgifter.

2. Infoga hjälpkolumnen till vänster i kolumnen Namn genom att högerklicka på kolumnrubriken i samma kolumn och klicka på Infoga 1 kolumn till vänster.

3. I den första cellen i hjälpkolumnen skriver du formeln =C2&”,”&D2 för att kombinera cellerna.

4. Tryck på Enter för att se resultatet av kombinationen, dvs John,1.

5. Dra i hörnet av cellen för att fylla kolumnen med samma formel.

6. Välj önskad cell där du vill ha värdet och använd formeln SÖKUPPSÖKNING.

7. Ange söknyckeln som är referenscellen H7 och I6 genom att lägga till et-tecken och separator. Lås respektive cell och kolumn genom att trycka på F4-tangenten.

8. Lägg till kommatecken (,) för att flytta till nästa syntaxintervall. Välj kolumnerna som innehåller värdena som vi behöver hitta VLOOKUP-värdet för.

9. Lås värdena genom att trycka på F4-tangenten och lägg till ett kommatecken (,) för att flytta till nästa argumentindex för att utföra SÖK UPP flera kriterier och kolumner i Google Sheets.

10. I indexargumentet skriver du kolumnnumret som ger dig målvärdet. I det här fallet är det den fjärde kolumnen. Så skriv 4 i indexvärdet.

11. Lägg till kommatecken (,) för att flytta till argumentet is_sorted. Skriv 0 för att få den exakta matchningen.

12. Stäng parentesen och tryck på Ctrl+Enter för att få önskat värde.

13. Dra i hörnet av cellen och använd formeln för att slutföra tabellen.

Den här metoden förklarar hur du VLOOKUP flera kriterier och kolumner i Google Sheets med hjälp av en hjälpkolumn. Nu kommer vi att se hur man VLOOKUP med flera kriterier i Google-ark med hjälp av ARRAY FORMULA.

Metod 2: Använd ARRAY FORMULA

En annan metod är att VLOOKUP med flera kriterier i Google-ark med hjälp av ARRAY FORMULA. Båda metoderna fungerar på samma sätt, den enda skillnaden är att du inte behöver en hjälpkolumn i den här metoden för att få gjort VLOOKUP flera kriterier i en kolumn. Istället måste du bygga upp värdena för hjälpkolumnen och intervallet med hjälp av formeln. Läs igenom de nedan nämnda stegen för att förstå processen att hitta värden med VLOOKUP med hjälp av ARRAYFORMELN. Vi kommer att använda samma exempel som vi använde i den ovan nämnda metoden.

1. Börja med att skriva = ARRAYFORMEL i önskad cell.

2. Ange formeln VLOOKUP.

3. Välj och lås referenscellerna som är G7 och H6 genom att trycka på F4-tangenten. Separera dem med hjälp av et-tecken och separator.

4. Lägg till kommatecken (,) och börja konstruera intervallet genom att öppna en krullig parentes.

5. Välj den första kolumnen som är kolumnen Namn och lås cellerna genom att trycka på F4-tangenten.

6. Lägg till en avgränsare (&”,”&) och välj kolumnen Term som vi kommer att kombinera med kolumnen Namn. Lås de markerade cellerna genom att trycka på F4-tangenten.

7. Lägg till kommatecken (,) och välj den tredje kolumnen Maths som ger målvärdet och fyll i intervallet.

8. Stäng den krulliga parentesen och lägg till ett kommatecken (,) för att flytta till nästa argument.

9. Skriv indexvärdet för kolumnen som ger dig målvärdet. Här är det vi kommer att skriva 2 för att få värdena från mattekolumnen.

10. Lägg till kommatecken (,) och skriv 0 för att få den exakta matchningen följt av att stänga hakparentesen för att stänga SÖKNINGSformeln.

11. Stäng fästet igen för att stänga ARRAYFORMELN.

12. Tryck på Enter för att få resultatet.

13. Dra i hörnet av cellen för att få resultatet genom hela tabellen.

Så här får du de nödvändiga värdena när du måste VLOOKUP med flera kriterier i Google Sheets med hjälp av Array Formula.

***

Vi hoppas att den här guiden om hur man VLOOKUP flera kriterier och kolumner i Google Sheets var till hjälp. Du kan släppa dina frågor och ämnesförslag för framtida artiklar i kommentarsfältet nedan.