En insiktsfull guide om Scrumban-metodik för projektledare

By rik

Söker du efter en högre nivå av effektivitet och produktivitet jämfört med de traditionella agila verktygen som Scrum och Kanban? Då kan metoden Scrumban, en hybrid agil lösning, vara värd att utforska.

DevOps-team globalt har använt sig av agila metoder under en längre tid, och nu finns det en önskan om ökad produktivitet. Välkända metoder som Lean Development, Scrum, Kanban och Extreme Programming används frekvent.

Dessa metoder har dock sina begränsningar. Experter inom agil utveckling och DevOps har experimenterat med att kombinera olika agila metoder, och Scrumban har visat sig vara en framgångsrik fusion.

Vill du veta mer om Scrumban och möjligheten att implementera det som ett pilotprojekt? Då är det här rätt artikel för dig. Läs vidare så kommer du att få en djupare förståelse för Scrumban.

Introduktion

Scrumban är en agil projektledningsmetod som integrerar två välkända agila processer: Kanban och Scrum. Denna metod skapades för att underlätta övergången mellan Scrum och Kanban för projekt- och DevOps-team.

Till exempel, om ditt DevOps-team har god erfarenhet av Scrum men saknar effektiva metoder för att hantera projektuppgifter, kan Scrumban-utbildning vara till hjälp i övergången till Kanban. Likaså kan Kanban-experter dra nytta av Scrum för att införa en mer strukturerad och förutsägbar utvecklingsprocess.

Men Scrumban är mer än bara en övergångsmetod!

DevOps och projektledningsteam har upptäckt att Scrumban, som är en hybridmodell för agil utveckling, är mer effektiv än både Scrum och Kanban var för sig.

I Scrumban slipper man den strikta och strukturerade batchbearbetningen av uppgifter som finns i Scrum. Samtidigt ges inte teamet för mycket frihet genom att endast tilldela Kanban-kolumner som ”Klar att starta”, ”Under granskning” eller ”Pågående”, vilket kan leda till att uppgifter fastnar.

Kort sagt är Scrumban den perfekta balansen mellan den frihet som Kanban erbjuder och den strukturerade karaktären hos Scrum. Dessa agila strategier säkerställer att projektledningen eller det agila produktutvecklingsteamet kan arbeta med maximal kapacitet.

Dessutom kan teamet minimera återkommande buggar, beroenden och fördröjningar i granskningen av uppgifter när de arbetar med agila projekt.

Fördelar och Nackdelar

Som med alla agila strategier finns det både fördelar och nackdelar med Scrumban. Låt oss undersöka dessa närmare:

Fördelar med Scrumban

  • Implementeringen av Scrumban är enklare än att använda endast Scrum eller Kanban.
  • Scrumban är utmärkt för team som är självmotiverade och tar ansvar.
  • Projekt som saknar en projektledningsstrategi kan använda Scrumban för att få en transparent översikt över tilldelade och slutförda uppgifter.
  • I Scrum finns risken att tid läggs på uppgifter som inte bidrar till målen för den aktuella sprinten.
  • Eftersom Scrumban är en iterativ metod för agil utveckling, upprätthålls projektstrukturen genom att tillåta gradvisa förändringar över tid.
  • Scrumban lämpar sig väl för långsiktiga projekt där förändringar är vanliga, samtidigt som projektet hålls på rätt spår.
  • Det är ett idealiskt verktyg för att främja självständighet inom DevOps- och projektledningsteam. Teammedlemmar kan prioritera uppgifter baserat på deras lämplighet istället för att endast följa instruktioner från produktägare eller Scrum Masters.

Nackdelar med Scrumban

  • Scrumban är inte ett standardiserat agilt ramverk. Team som behöver övervakning och styrning kan ha svårt att fungera effektivt med Scrumban.
  • Scrumban saknar standardiserade metoder. Det kan vara svårt att hitta färdiga projekt- eller produktutvecklingsmallar för Scrumban i agila verktyg.
  • Det kan vara svårt att relatera projektbehov till andra projekt som har använt Scrumban, eftersom det ofta är ett skräddarsytt tillvägagångssätt.
  • Att hantera flera Scrumban-team kan vara utmanande, då varje teams behov kan vara mycket olika.
  • Det finns inga specifika hierarkier eller roller i Scrumban. Teammedlemmar kan ha olika åsikter om sprinten, vilket kan leda till flaskhalsar i projektet.

Arbetssätt

Scrumban fungerar genom att integrera utvalda funktioner från Scrum i Kanban, dessa inkluderar:

  • Regelbunden planeringssessioner för iterationer
  • Genomgång av genomförandet av sprinten
  • Tilldelning av arbetsuppgifter baserat på sprintens längd och komplexitet
  • Enkel prioritering av uppgifter
  • Analys av arbetet och uppgifterna innan utvecklingen inleds
  • Användning av Backlog och ”Doing”-kö för arbetsorganisation

Från Kanban hämtas följande element för att omvandla Scrum:

  • Kontinuerligt arbetsflöde
  • Användning av ”Dra”-system för uppgiftsstatus, t.ex. ”Gör”, ”Granskar”, ”Väntar” etc.
  • Begränsning av antalet pågående uppgifter
  • Fokus på samarbete inom teamet
  • Just-in-time-analys
  • Användning av visuella verktyg och tekniker för att identifiera projektets svagheter
  • Koncentration på uppgifternas cykeltid

Dessa funktioner kombineras sedan i en virtuell whiteboard. En Kanban-tavla skapas för uppgifternas tidslinje och status. Uppgifter tilldelas därefter enligt prioritet och beroenden för att påbörja arbetet med Scrumban.

Scrumban vs. Scrum vs. Kanban

Scrumban delar många funktioner med Kanban och Scrum, eftersom det är en hybrid agil metodik.

Följande är några unika egenskaper som skiljer Scrumban från Scrum och Kanban:

#1. Frånvaro av Hierarkier

Ett Scrumban-team arbetar autonomt. Det finns inga definierade chefer, arbetsledare eller underordnade. Alla teammedlemmars åsikter värderas lika i utvecklingsprojektet.

Därför är denna agila metod särskilt lämpad för experimentella produkter, tjänster eller mjukvara som utmanar normen.

#2. Ingen Strikt Deadline

De flesta Scrumban-projekt har ingen strikt deadline. Standardlängden på en sprint är vanligtvis två veckor, men detta kan anpassas efter sprintens komplexitet.

Teammedlemmarna kan fokusera helt på sprinten under dessa två veckor tills det är dags för repetition och genomgång.

Scrumban används oftast i långsiktiga projekt eller vid experimentell teknikforskning för att utveckla nya varianter av befintlig teknik.

Genomförande

#1. Skapa en Scrumban-tavla

Det första steget är att skapa en tavla som visualiserar projektets arbetsflöde. Även om alla faser av projektets framsteg bör representeras, är det viktigt att hålla tavlan överskådlig.

#2. Sätt Realistiska Gränser

För att undvika att teamet blir överbelastat är det nödvändigt att sätta en realistisk gräns för antalet kort på tavlan.

#3. Prioritera Projekten

Projekten måste sorteras utifrån prioritet. Teammedlemmarna kan sedan välja vilka uppgifter de vill arbeta med.

#4. Planera Dagliga Möten

Korta dagliga möten bör planeras för att diskutera teamets planer. Dessa möten ger även utrymme för teammedlemmarna att dela med sig av utmaningar och hitta lösningar. Detta främjar teambuilding och spontan interaktion.

Resurser

Du har nu fått grundläggande kunskap om Scrumban. För att bli en expertprojektledare som kan implementera Scrumban med självförtroende, kan du kolla in följande resurser:

Vad är Scrumban?

Om du är nybörjare på Scrumban och vill få grundläggande kunskap, kolla in videon på Youtube. Där förklaras ämnet på ett enkelt sätt.

Videon hjälper dig att förstå om metoden är lämplig för dig och ditt team.

Scrumban: OnlinePMCourses

Denna video är en gratis resurs för att lära sig grunderna i Scrumban. Den är bra om du inte har någon erfarenhet av metoden men vill veta mer innan du tar en mer detaljerad utbildning.

Denna omfattande Kanban-kurs lär dig om Scrumban-metoden, men även mer om Kanban, Scrum, GTD och ledarskap. Kursen är praktiskt inriktad och behandlar verkliga scenarier för att ge en solid grund.

Kursen fokuserar på Kanban och lär dig hur du optimerar alla arbetsflöden, oavsett organisation och kompetensnivå. Du får även praktisk kunskap om de agila metoderna Scrum och Scrumban.

Efter genomgången kurs kommer du att kunna använda alla tre metoderna för att leverera mer värde till kunderna. Du kommer även att lära dig hur man använder ett gratis onlineverktyg för Kanban-metoden.

Efter avslutad kurs kommer du att ha expertis inom ett ämne som mindre än 5% av yrkesverksamma behärskar. Detta kommer att göra dig mer eftertraktad och värdefull på arbetsmarknaden.

Strategisk Projektledning: Udemy

Om du vill leda och hantera dina projekt strategiskt med hjälp av Scrumban-metoden, är denna strategiska projektledningskurs ett bra val. Den är speciellt utformad för projektledare som vill lära sig nya metoder.

Kursen behandlar strategiska verktyg som är viktiga i ett agilt ramverk, till exempel SWOT-analys, tillväxtandelsmatris, balanserat styrkort och mognadsmodell.

Deltagarna lär sig även att analysera nya situationer och tillämpa lean management, total kvalitetsledning och värdeflödesanalys. Kursen lär även ut hur man skapar ett projektledningskontor och utvecklar rapporter med intjänad värdehantering.

Kursmaterialet inkluderar 4 timmars video och 29 nedladdningsbara resurser.

Efter avslutad kurs kommer du inte ha problem med att förklara komplexa strategier för dina kollegor och ledare, med hjälp av praktiska metoder.

The Scrumban [R]Evolution

Vill du leda högpresterande team med hjälp av Scrumban-metoden? Boken The Scrumban [R]Evolution är en omfattande guide till Scrumban.

Den tar upp metodens definition, betydelse och hur organisationer kan använda den för maximal prestanda och kompetens.

Den här praktiska och sammanhängande boken beskriver hur du kan tillämpa beprövade Lean/Agile-principer för att nå resultat. Författaren förklarar grundkoncepten i Scrumban genom att visa på verkliga exempel.

Oavsett din roll i organisationen kan du använda dessa metoder för att hantera dina utmaningar och lösa problem.

Du kan även använda tekniken för att hantera förväntningarna från intressenter. Med ökande erfarenhet kommer deltagarna också kunna använda de avancerade funktionerna i Scrumban.

Scrumban: Uppsatser om Kanban-system för Lean Software Development

Den här boken är en samling essäer om Kanban-metoden och mjukvaruutveckling. Den beskriver de processer som pågår inom mjukvaruutvecklingsvärlden.

Genom att implementera Scrum och agila metoder kan utvecklingsteam bli mer effektiva och organiserade. Att inkludera Lean metoder som Kanban kan ge ytterligare fördelar. Den här boken lär dig hur du kan göra detta på ett enkelt sätt.

Från den här resursen kan du lära dig de populära metoder och tekniker som behövs för att uppnå kontinuerlig förbättring i verkliga situationer.

Essäerna i boken ger en bra bakgrund så att du kan skapa en lista med bästa praxis för ditt team genom att kombinera agilt och lean. Du får även lära dig ett robust sätt att identifiera processförbättringsmöjligheter.

IBQMI Certifierad Scrumban Practitioner

Förbereder du dig för att bli en IBQMI Certifierad Scrumban Practitioner och hjälpa människor att förändra hur de utvecklas och levererar värderingar? Då kan boken med samma titel vara en bra resurs.

I boken får du lära dig hur Scrumban kan ge dig en fördel jämfört med Scrum- eller Kanban-metoder. Den lär dig också att ta hänsyn till organisationskulturen vid implementering av metoden.

Du kan förstå värdet av flöde och transparens i alla agila ramverk genom att läsa boken. Den visar även hur du implementerar ytterligare Kanban-principer i en existerande Scrum-miljö utan att göra några större förändringar.

Sammantaget förbereder den dig inför certifieringsexamen så att du kan få denna eftertraktade jobbtitel. Med denna certifiering kan du hjälpa team att anamma agila metoder och förbättra sina arbetssätt.

Avslutningsvis

Du kan nu vara kreativ och experimentera med Scrum och Kanban genom att prova Scrumban-metoden. Du kommer att dra nytta av de förutsägbara rutinerna och den strukturerade arbetskulturen från Scrum i kombination med flexibiliteten i Kanban.

Vill du testa det i ditt DevOps-team? Kom igång genom att följa instruktionerna i den här artikeln. Om du behöver mer hjälp kan du ta del av de nämnda resurserna.

Du kanske också är intresserad av dessa visuellt tilltalande jämförelsedigramverktyg som kan hjälpa ditt projektteam i beslutsfattandet.