Meta (tidigare Facebook) är en av flera aktörer som satsar stort på metaverse-konceptet. Det är värt att hålla ett öga på utvecklingen för att se vilka andra företag som engagerar sig och vart resan bär hän.
Metaverse beskrivs ofta som internets framtid, en utveckling bortom traditionella skärmar. Det handlar om en digital värld fylld av avatarer, spel, möjligheter till lärande, handel och i princip allt som vi gör i våra fysiska liv.
Men vad innebär det egentligen?
Vad är egentligen Metaverse?
I dagsläget kan man beskriva metaversen som en virtuell värld som nås med hjälp av tekniker för förstärkt verklighet.
Dess främsta syfte är att möjliggöra samarbete och interaktion utan de begränsningar som fysiska avstånd medför.
Föreställ dig en extremt avancerad version av ett videokonferenssamtal. I stället för att synas på en skärm, deltar du som en avatar, kan prata, gestikulera, gå runt eller sitta vid ett bord tillsammans med andra avatarer.
Detta är ett exempel på en metavers.
Konceptet är inte helt nytt. Om du känner till spelet Second Life, som lanserades 2003, så är det en virtuell värld där du kan leva som ditt digitala jag. Ett annat liknande spel är The Sims.
Men metaversen är betydligt mer avancerad och dynamisk än ett vanligt spel. Den är så pass betydelsefull att Facebook bytte namn till Meta.
Inte bara det, de har investerat enorma summor i ett försök att bli ledande inom metaversen. Låt oss därför börja med att titta på Meta och deras metaverse-projekt.
Horizon Workrooms
Horizon Workrooms syftar till att omdefiniera distansarbete på ett digitalt sätt. Här är en kort beskrivning:
Även om det fortfarande är i beta-stadiet, kan du och ditt team använda tjänsten genom VR-headsetet Oculus Quest 2.
I praktiken är det tillräckligt att en person skapar ett VR-rum med Quest 2, medan övriga kan ansluta via sina datorer. Dock krävs ett Quest 2-headset för att få en fullständig, virtuell upplevelse.
Enkelt uttryckt är Workrooms ett alternativ till en fysisk coworking-miljö. Ett annat intressant metaverse-projekt är…
Horizon Worlds
Horizon Worlds sträcker sig bortom distansarbete. Det handlar snarare om allt vi gör i vardagen och dessutom:
Horizon Worlds är mer komplett än Workrooms. Det verkar som att Meta försöker skapa en virtuell ersättning för den fysiska verkligheten. Även om det kanske inte är lika spektakulärt som i videorna, så är utvecklingen på god väg.
Dessa metaverse-projekt, Workrooms och Worlds, kräver dock användning av Oculus VR-headset. Detta kan vara en betydande nackdel eftersom det kan innebära långvarig användning av otympliga headset, med risk för biverkningar som illamående relaterat till virtuell verklighet.
Det är här Microsoft har ett försprång. De är ett av de företag som har en vision om att föra människor samman utan att nödvändigtvis använda VR-headset.
Microsoft Mesh
Microsoft Mesh är ett samarbetsverktyg för flera plattformar som syftar till att minska effekterna av fysiska avstånd.
Den bästa upplevelsen med Mesh uppnås med en HoloLens-enhet.
Men det går också att använda via smartphones, datorer och surfplattor med vissa begränsningar via appar som stödjer Mesh.
Mesh för Microsoft Teams
Microsoft har nyligen integrerat Mesh i Teams som svar på Metas Horizon Workrooms.
Dessa är virtuella utrymmen för effektivt distansarbete, men ett underliggande mål är även att minska trötthet relaterad till videomöten.
Du kan använda din avatar istället för att sitta framför webbkameran. Och det kommer inte att vara en tråkig animerad figur. Microsoft planerar att i framtiden återspegla dina handrörelser och ansiktsuttryck i uppdateringar.
Interaktionerna kommer att vara mer eller mindre realistiska beroende på vilken enhet du använder. En HoloLens ger exempelvis en mer optimal upplevelse jämfört med en smartphone som har färre sensorer och kameror.
Nästa steg är att gå in i mer uppslukande 3D-miljöer.
Ett exempel är ”Nth Floor”, ett digitalt 3D-landskap för anställda på Accenture:
Ett multinationellt företag kan alltså designa ett virtuellt campus för att anställda på olika platser ska kunna samarbeta. Allt detta integreras i Microsoft Teams.
För tillfället är funktionen i beta-stadie, men du kan prova en begränsad Mesh for Teams-upplevelse med HoloLens och några kollegor.
AltspaceVR
I Microsofts AltspaceVR, som de förvärvade, kan du arrangera fester, hålla möten och göra mycket annat socialt.
Användare skapar och arrangerar evenemang, eller deltar som gäster. Det finns även en offentlig AltspaceVR-kalender med detaljer om kommande evenemang.
Tjänsten är gratis, och vem som helst med kompatibla enheter kan delta, till exempel via en Windows-dator eller Mac.
Decentraland
Samsungs upplevelsecenter 837 finns i New York City. Alla har inte möjlighet att besöka platsen fysiskt, men alla kan besöka Samsung 837x, en metavers-modell av det ursprungliga centret.
Detta är Samsungs sätt att visa upp sina initiativ inom hållbarhet, personalisering och uppkoppling.
Du kan delta som gäst, eller ansluta din kryptoplånbok för att samla märken och NFT-kläder till din avatar.
Allt detta finns i Decentraland, en 3D-baserad digital värld i en webbläsare. Du kan köpa och sälja tomter, handla och mycket mer i denna virtuella värld som öppnades för allmänheten i februari 2020.
Det finns affärsmöten, konstutställningar och även diskussioner kring metavers-dejting. Det finns också en offentlig evenemangskalender där du kan planera dina metavers-äventyr. Du kan delta i evenemangen eller arrangera egna.
En konstnär har till exempel skapat en NFT-butik, och du kan kontakta hen via Instagram för att köpa dessa tokens.
Inne i Decentraland kan du göra köp med MANA, en metavers-kryptovaluta. Denna digitala valuta kan användas för att köpa föremål som endast finns i metaversen och vars ägande skyddas med icke-fungibla tokens.
Andra Företag Inom Metaverse
Utöver de huvudsakliga metavers-projekten finns det många andra aktörer.
Snart kommer du exempelvis att kunna beställa från McDonalds metaverse-restaurang och få maten levererad hem till dig.
Även bilmärket Hyundai har samarbetat med Unity för att bygga en metaverse-fabrik. Detta ska hjälpa chefer att lösa produktionsproblem utan att fysiskt behöva besöka anläggningen. Denna meta-fabrik ska också ge Hyundai-kunder virtuella upplevelser.
Dessutom har TikToks ägare, Byte-Dance, lanserat Paiduidao, en social applikation för virtuella möten och fester. Och YouTube undersöker också möjligheterna med metaversen.
Det finns många fler initiativ på gång, men de flesta är fortfarande i beta-stadie. Meta och Microsoft ligger för närvarande i framkant.
Sammanfattning
Det kommer sannolikt att dyka upp många fler metaverse-företag de kommande åren som cementerar sin digitala närvaro.
Vi kommer att interagera, köpa saker, ha roligt och arbeta i metaversen. Det kommer nog att vara en stor del av det vi kallar livet.
Men vi behöver inte blicka för långt framåt. Vi har gjort en lista över metaverser som du kan utforska redan nu för att få en glimt av framtiden.