Vad slår en välkonstruerad webbplats? Jo, en välkonstruerad webbplats som dessutom har ett gediget säkerhetsskydd!
Följ med mig, för jag ska nu presentera några av de främsta säkerhetsåtgärderna du kan implementera på din WordPress-sajt. Dessa är inte bara enkla att förstå för nybörjare, utan även mycket kostnadseffektiva, ibland till och med helt kostnadsfria.
När du läst den här artikeln kommer du ha en tydlig plan för hur du skyddar din sajt mot alla slags nätrelaterade hot. Så, spänn fast säkerhetsbältet och låt oss köra igång!
Är din WordPress-webbplats trygg?
WordPress är visserligen det populäraste CMS-systemet, men den framgången har även en baksida. Med över 35% av alla webbplatser som använder WordPress, har det blivit ett prioriterat mål för attacker med skadlig kod. Enbart under 2018 rapporterade Sucuri att ungefär 23 000 WordPress-sajter utsattes för säkerhetsincidenter.
Betyder detta att WordPress har undermålig säkerhet?
Absolut inte! I själva verket är den vanligaste orsaken till säkerhetsbrister användarnas otillräckliga medvetenhet om säkerhet.
Som ett respekterat CMS gör WordPress sitt genom att kontinuerligt publicera säkerhetskorrigeringar och uppdateringar. Men, dessa uppgraderingar gör föga nytta om du som användare inte vet hur du ska tillämpa dem.
Kort och gott: du har en central roll i att hålla din webbplats säker.
Nu när du känner till ditt ansvar som webbplatsägare, är det dags att utforska vad du kan göra för att stärka din sajts säkerhet. Nedan följer några av de bästa säkerhetsrutinerna – prova att implementera dem på din webbplats.
Använd komplexa användarnamn och lösenord
Att välja starka inloggningsuppgifter borde vara den enklaste säkerhetsåtgärden, men ändå misslyckas många. Otroligt nog använder fortfarande 23,2 miljoner konton lösenordet ”123456”. Samma problem gäller användarnamn, där många använder standardalternativ som ”admin” eller ”administratör”.
Om du behöver hjälp med att skapa starka lösenord finns det gott om gratis lösenordsgeneratorer du kan använda. När det gäller användarnamn kan du göra dem mer unika genom att lägga till siffror och specialtecken.
Svaga inloggningsuppgifter gör din sajt mottaglig för brute force-attacker. Denna typ av cyberattack bygger på att pröva olika kombinationer för att gissa dina inloggningsuppgifter. Därför är det viktigt att undvika enkla och vanliga ord i din inloggningsinformation.
Om du tenderar att glömma lösenord, kan du överväga att använda LastPass, som kan hjälpa dig komma ihåg och fylla i lösenord med ett enda klick. Glöm inte att du kan förbättra dina användarnamn genom att använda siffror och specialtecken.
Göm din WordPress-inloggningssida
Detta enkla knep kan skydda din WordPress-sajt mot angripare som använder brute force-metoder. Använd det kostnadsfria tillägget WPS Hide Login för att ändra inloggningsadressen till något unikt.
Aktivera tvåfaktorautentisering
När du väl skyddat dina administratörsinloggningsuppgifter kan du stärka inloggningsprocessen ytterligare genom att aktivera tvåfaktorautentisering. Denna säkerhetsåtgärd lägger till ett extra skyddslager som kräver att användarna anger en unik kod från en autentiseringsapp. Genom att använda detta på din sajt kan endast användare med korrekta inloggningsuppgifter och kod logga in på sitt konto.
WordPress erbjuder många tillägg för tvåfaktorautentisering. Några av de bästa är Google Authenticator, Two Factor Authentication och Two Factor.
Ändra WordPress-databasens prefix
Webbplatsens databas är ett frekvent mål för SQL-injektionsattacker. Dessa attacker tvingar databasen att köra skadlig kod, vilket gör det möjligt för hackare att manipulera eller ta bort data. Eftersom SQL-injektionsattacker utgör cirka 80% av alla hackförsök varje månad, bör du ta detta hot på allvar.
En av anledningarna till att din databas är sårbar för SQL-injektionsattacker är användningen av standardprefixet wp_. Om du använder ett förutsägbart prefix kan hackare lättare gissa dina tabellnamn och skada din databas. Därför rekommenderar jag starkt att du byter det snarast möjligt.
Här är en detaljerad guide om hur du ändrar prefixet. Du kan också prova tillägget Change Table Prefix.
Stäng av PHP-felrapportering
PHP-felrapportering hjälper dig att hitta fel i PHP-filer snabbare. Men, det kan även avslöja sårbarheter för andra. Därför är det bäst att inaktivera den här funktionen helt.
WordPress har som standard inaktiverat felrapportering. Om det ändå är aktiverat av någon anledning, kan du inaktivera det manuellt genom att ändra filen wp-config.php. Vissa webbhotell erbjuder även möjligheten att hantera den här inställningen via sin kontrollpanel.
Håll din WordPress uppdaterad
För att möta det ständigt ökande antalet cyberattacker, släpper WordPress regelbundet uppdateringar med de senaste säkerhetsförbättringarna. Detta gäller inte bara WordPress-kärnan, utan även tillägg och teman. Att använda gammal programvara är alltså en dålig idé.
WordPress implementerar automatiskt mindre uppdateringar, men större uppdateringar måste du fortfarande göra manuellt. Se därför till att regelbundet kolla efter nya uppdateringar i sektionen Uppdateringar i din WordPress-adminpanel för att undvika säkerhetsluckor.
Det finns också ett kostnadsfritt tillägg, Easy Updates Manager, som kan hjälpa dig att styra hur du uppdaterar WordPress-kärnan, teman och tillägg.
Inaktivera katalogbläddring
Med katalogbläddring kan du snabbt komma åt webbplatsens struktur och enskilda kataloger. Men det kan även bli ett tveeggat svärd om andra får tillgång till det. Hackare använder det ofta för att leta efter sårbara filer, tillägg och teman som de sedan kan utnyttja för att ta kontroll över din sajt.
Om din WordPress-webbplats hostas på en premiumplattform behöver du antagligen inte oroa dig, eftersom de hanterar sådana optimeringar. Men om du är självvärd eller behöver inaktivera det manuellt, kolla in den här artikeln för att lära dig hur du stänger av katalogbläddring i WordPress.
Ta bort WordPress versionsnummer
WordPress släpper kontinuerligt uppdateringar för att åtgärda säkerhetsproblem i tidigare versioner. Äldre versioner har i regel fler sårbarheter. Att visa din WordPress-version publikt är därför inte en bra idé för din webbsäkerhet.
Som standard syns din WordPress-version nere till höger i din adminpanel och i sidkällan. Det syns även på mindre uppenbara platser, som webbplatsens RSS, CSS och script. Det finns en bra artikel som steg för steg förklarar hur du tar bort WordPress-versionen från alla dessa platser.
Inaktivera filredigering
WordPress inbyggda filredigerare gör det enklare att ändra tilläggs- och temaskript. Men den här funktionen kan äventyra din webbplats om den hamnar i fel händer. Därför är det bäst att inaktivera filredigering helt. Du kan göra det genom att lägga till nedanstående rad i filen wp-config.php.
define('DISALLOW_FILE_EDIT', true);
Gör regelbundna säkerhetskopieringar
Att skapa säkerhetskopior är lika viktigt som att säkra själva webbplatsen. I värsta fall kan säkerhetskopiorna rädda dig från att behöva bygga om sajten från grunden.
Processen kan verka tråkig, men det finns många tillägg som VaultPress och BlogVault som kan göra det smidigt. Använd tillägg med automatisk säkerhetskopieringsfunktion för att spara tid och undvika att gammal data tar upp plats.
Om du inte gillar att använda för många tillägg kan du överväga att använda iThemes Security Pro, som tar hand om det mesta, och lite till.
Stoppa spam och negativ SEO
Spam finns överallt, och ingen gillar det.
Om du driver en populär webbplats utan ett bra spamfilter, kan du locka tusentals spammare varje dag. För mycket spam är dåligt för SEO och användarupplevelsen. Tänk dig att ha hundratals irrelevanta kommentarer i ett blogginlägg!
Säg nej till spam genom att använda CleanTalk anti-spam-lösning.
Använd WAF
En av de bästa investeringarna du kan göra för att skydda din sajt är att använda en WAF (Web Application Firewall). Det hjälper till att skydda webbplatsen från OWASP:s topp 10-sårbarheter, kända och okända säkerhetsluckor, skadlig kod, DDoS-attacker och mycket mer.
Det finns några alternativ – SUCURI, Malcare och Cloudflare.
Hantera teman och tillägg
En av de främsta fördelarna med att använda WordPress är det stora utbudet av tillägg och teman. Men ironiskt nog är WordPress-tillägg och teman även den största orsaken till sårbarheter som kan äventyra din sajt. Därför bör du vara noggrann i ditt val och hantera dem med försiktighet.
Det enklaste sättet att förhindra hackare från att få tillgång till din sajt via felaktig programvara är att använda tillägg och teman med bra recensioner och betyg. Dessa är bra indikatorer på att de är väl underhållna och fungerar som de ska. Se också till att leta efter uppdateringar regelbundet för att förbättra deras prestanda.
Avslutning
Eftersom cyberhoten inte minskar i omfattning, är det viktigt att skydda din WordPress-sajt från potentiella faror. Lyckligtvis finns det många enkla men effektiva säkerhetsåtgärder du kan vidta för att förbättra din webbplats övergripande säkerhet.
Den här artikeln visar att du inte behöver en stor budget eller avancerad teknisk kunskap för att implementera några av de bästa säkerhetsrutinerna. Frågan är, är du redo för utmaningen?
Vill du acceptera betalningar via din sajt? Här är de bästa tilläggen för att hantera betalningar på WordPress-webbplatser.
Relaterat:
Hur man använder Google Cloud SQL med WordPress.