Så här aktiverar du Stör ej på Android 10 och 11

Androids Stör inte (DND) är ett avgörande verktyg som kan förbättra din mentala hälsa. Håll ögonen öppna för att veta hur du använder den för maximal nytta.

Smartphoneberoende är skrämmande.

Begäret att väcka skärmen då och då för att kontrollera uppdateringar tar hårt på den övergripande konditionen, med depression, ångest, bipolär sjukdom, nedsatt kognitiv förmåga och migrän bara toppen av ett isberg.

Ergo är det bäst att ha lite personlig icke-digital tid där man bor normalt.

Stör ej spelar en viktig roll i dessa situationer. Och det är inte bara för läggdags (jag föredrar flygläge för det); aviseringar kan förstöra det mesta av dina timmar efter jobbet, vilket äter bort betydande bitar från din personliga tid och familjetid.

Stör inte

Stör ej introducerades med Android Lollipop. Målet var enkelt: blockera icke-nödvändiga smartphoneinteraktioner.

Med Android som blir smart med varje uppdatering har DND blivit flexibelt, och du kanske vill kolla in det om du inte redan har gjort det.

Obs: Nästa avsnitt hänvisar till (Stock) Android 10 och 11 (Samsung-enheter). Dessutom kan det finnas små variationer beroende på ditt smartphone-märke.

Hur man aktiverar DND

Du kan aktivera DND genom att trycka på ikonen för ingen inträde i meddelandefältet.

Du kan också inkludera detta om du inte kan hitta det här med andra genom att svepa ner meddelandepanelen helt, lokalisera lägg till symbolen och dra DND-ikonen till den övre delen.

Nu kan du avsluta redigeringen, svepa nedåt i meddelandepanelen igen och trycka länge på DND-ikonen för att konfigurera den för ditt användningsfall.

Alternativt kan du gå till Inställningar > Ljud > Stör ej för Android 10. För Android 11 sitter detta under Inställningar > Aviseringar > Stör ej.

Obs: Det idiotsäkra sättet att hitta DND är att använda inställningssökningen.

DND-inställningar

Dessa inställningar är ganska lika i både Android 10 och 11. Så vi tar Android 11, eftersom det är nyare med vissa enheter som redan har migrerat till Android 12.

De första flikarna frågar dig hur länge DND-läget är påslaget. Du kan ställa in den på Tills du stänger av, under en viss tid (15 minuter till 12 timmar), eller Fråga varje gång.

Dessutom kan man också ställa in det för ett specifikt schema på vissa dagar.

Dessa konfigurationer handlar om att slå på DND efter eget tycke. Men detta kan innebära att du går miste om viktiga saker eller tappar kontakten med dina nära och kära i kritiska tider.

Undantag skapas dock för att hantera denna fråga.

Det första alternativet (Samtal, meddelanden och konversationer) är där du kan ställa in den för att ta emot samtal och meddelanden från alla, favorit- eller sparade kontakter. Standardläget (ingen) blockerar varje inkommande varning.

Ett annat praktiskt alternativ är Repeat callers, som låter ringa om ett specifikt nummer ringer två gånger inom 15 minuter.

Noterbart beror varningsmekanismen på telefonens standardstatus för tillfället. Den ringer till exempel inte om den är inställd på att vibrera eller tyst.

På samma sätt låter larm och ljud dig konfigurera DND ytterligare:

Du kan välja tillåtna ljud under en aktiv DND-session, såsom larm, media, påminnelser, etc.

Slutligen handlar avsnittet Appar i Undantagen om specifika applikationer som kringgår DND-begränsningar. Detta tillåter granulära kontroller baserat på applikationen.

Aktivera Stör ej på Android

Vi borde vara oroliga över hur smarta telefoner påverkar vår mentala hälsa.

Med detta i åtanke har Google inkluderat funktioner som Digital Wellbeing och Stör ej för att hjälpa oss att varva ner. När den väl har konfigurerats, vilket bara tar en minut eller två, hjälper DND att uppnå detta med bara ett tryck.

Dessutom säkerställer DND-undantag att vi inte blockerar något oundvikligt.

PS: Om du känner dig avundsjuk på den robusta anslutningen mellan iPhone och Mac, ta en titt på hur du länkar din Android till Windows.