Vad är konceptkarta och hur skapar man en?

By rik

Har du stött på utmaningar nyligen när det kommer till att strukturera dina tankar efter en brainstormingsession?

Om svaret är ja, kan en konceptkartgenerator vara precis vad du behöver!

Oavsett om du är student eller företagare kan en konceptkarta vara till stor hjälp. Tankar tenderar att flöda kontinuerligt, och det blir då avgörande att fånga dem och utvinna meningsfull information för att kunna dra nytta av dem på bästa sätt.

Många av oss har för vana att skriva ner våra idéer i anteckningsböcker, men att bara samla dem räcker inte. Du behöver se sambanden mellan olika delar och skapa en strukturerad bild av information som kan användas för att öka värdet i dina studier eller ditt företag.

Låter det krångligt?

Låt mig illustrera detta med ett exempel för att göra det tydligare.

Om du redan har kunskaper i programmeringsspråken C och C++, kommer det sannolikt att underlätta din inlärning av Java.

Eller,

Om du har erfarenhet av att köra bil i bergig terräng, blir det förmodligen enklare att navigera i plattare områden.

Varför är det så?

Det beror på att dina tidigare erfarenheter, oavsett om det gäller bilkörning eller programmering, bygger en grund för framtida inlärning. När ny kunskap integreras och kopplas till befintlig kunskap, blir den lättare att förstå och minnas.

En konceptkarta fungerar på ett liknande sätt.

Låt oss utforska vetenskapen bakom konceptkartläggning på djupet för att förstå dess grunder.

Vad är en konceptkarta?

En konceptkarta är en visuell presentation och organisering av kunskap, ofta i form av ett diagram. Diagrammet presenteras vanligtvis på ett 2D-papper med kärnkoncepten högst upp. Underordnade idéer visas i rutor eller bubblor och kopplas till det centrala konceptet med linjer.

En konceptkarta följer en hierarkisk struktur, där relationen mellan olika idéer förtydligas genom korta fraser som förklarar hur de hänger samman.

Metoden att visualisera sambandet mellan flera koncept kallas konceptkartläggning.

Detta grafiska verktyg är värdefullt för både studenter och yrkesverksamma, inklusive ingenjörer, pedagogiska designers, tekniska skribenter och entreprenörer.

Konceptkartornas historia

Utvecklingen av konceptkartor tillskrivs Joseph D. Novak, en amerikansk forskare och pedagog, och hans team vid Cornell University på 1970-talet.

Konceptkartorna uppstod som en följd av deras forskning om hur studenter förstår grundläggande vetenskapliga principer. Studien visade att detaljerade intervjuutskrifter ensamma inte var tillräckliga för att studenterna skulle greppa de olika vetenskapliga koncepten.

Därmed insåg de behovet av ett bättre presentationssätt, vilket ledde till utvecklingen av konceptkartan år 1972.

Varför bör man skapa och använda konceptkartor?

Konceptkartor visualiserar relationen mellan olika tankar och kan vara ett effektivt läromedel för alla. Kartorna kan hjälpa dig att koppla samman tidigare kunskaper med nyare begrepp och upptäcka nya samband.

Den hierarkiska strukturen, där idéerna är ordnade i ett flöde, kan vara ett kraftfullt inlärningsverktyg. Den kan hjälpa dig att se hur dina tankar passar in i ett större sammanhang och utveckla nya idéer under processens gång.

I allmänhet kan du använda konceptkartor för att:

  • Brainstorma idéer
  • Strukturera och organisera tankar för att skapa meningsfull information
  • Identifiera logiska samband mellan olika idéer
  • Visualisera underkategorier av en idé
  • Sammanfatta och dokumentera centrala begrepp
  • Utveckla helt nya koncept
  • Visualisera underliggande principer
  • Hitta kreativa lösningar på problem.
  • Introducera nya ämnen och utvärdera tidigare kunskaper
  • Utvärdera lärande
  • Markera skillnader och/eller likheter mellan två begrepp

Är konceptkartor samma sak som mind maps?

Du har kanske lärt dig om konceptkartläggning online och insett att det kan vara till stor hjälp. Men så snubblar du över en artikel om mind mapping eller ämneskartor.

Då är det inte konstigt om du blir förvirrad!

Det är helt förståeligt, eftersom det kan verka snarlikt vid första anblicken.

Men sanningen är att de skiljer sig åt.

Låt oss ta reda på hur!

Konceptkarta

  • Representerar ett nätverk av sammankopplade koncept.
  • Har en mer logisk framtoning.
  • Lämplig för att kartlägga kunskap och analysera informationsluckor.
  • Noder kan ha många-till-många-relationer.
  • Lätt att verifiera genom kopplingar med fraser.
  • Kan vara svår att ändra om den har fler än 20 noder.
  • Betonar både ämnen och deras inbördes förhållanden.
  • Ämnen kan korskopplas.
  • Bildar uttalanden; varje nod som är kopplad med en fras bildar en mening.

Mind Map

  • Ett trädliknande diagram för att organisera information.
  • Erbjuder mer flexibilitet.
  • Användbar för brainstorming, snabba anteckningar och generering av idéer.
  • Noder har oftast enkla en-till-en-relationer.
  • Inte verifierbar.
  • Lätt att ändra även med många noder.
  • Fokuserar mer på själva ämnet.
  • Ingen korskoppling.
  • Inga uttalanden.

Hur kan en konceptkarta hjälpa dig att organisera dina tankar?

Konceptkartor är användbara för både presentatörer och de som ska lära sig ny information. Du kan illustrera olika typer av system, som till exempel en ny plan eller utbildningsmaterial.

Här är några sätt en konceptkarta kan hjälpa dig:

Snabb tolkning

Du kan snabbare förstå idéer genom att titta på en konceptkarta, jämfört med att bara läsa om dem i en bok eller artikel. Det beror på att hjärnan bearbetar information snabbare när den presenteras visuellt med markerade nyckelpunkter och kortfattad text.

Hjälper till att förbereda presentationer

Du kan skapa en konceptkarta för att strukturera dina idéer på ett kortfattat och logiskt sätt, vilket kan användas i presentationer. Detta kan göra ett starkare intryck på publiken.

Effektiv kunskapsutvärdering

Lärare kan använda konceptkartor för att utvärdera elevernas kunskaper om ett specifikt ämne, i stället för traditionella prov eller flervalsfrågor.

Förklarar en idéhierarki

Du kan illustrera relationer mellan olika delar på många sätt. Det bästa är att kartan följer en hierarkisk struktur, där du kan läsa data från toppen med huvudinformationen och se hur den kopplas till mer detaljerad information nedåt.

Främjar teamsamarbete

När du presenterar dina idéer på ett mer omfattande sätt med en konceptkarta, tenderar människor att förstå dem lättare. Det gör det enklare för dem att samarbeta kring planen.

Visuella presentationer stimulerar hjärnans aktivitet. Och konceptkartor handlar om att visualisera idéer på ett kreativt sätt. Därför kan de utveckla analytiska färdigheter och högre ordningstänkande. Dessutom underlättar de bearbetning och återkallelse av information.

Hur ritar man en konceptkarta?

Välj ritsätt

Du har två alternativ: rita kartan på en whiteboard eller ett papper, eller använda ett digitalt verktyg.

Att använda programvara är relativt enkelt för att skapa, ändra och anpassa diagram. Du kan även spara så många mönster du vill och redigera dem senare.

Bestäm det centrala konceptet

Identifiera syftet med konceptkartan. Fundera på ett problem som behöver lösas. Tänk på en fråga du vill besvara med hjälp av kartan.

Utifrån frågan, extrahera ett centralt begrepp och skriv det högst upp.

Identifiera relaterade begrepp

Lista alla relaterade idéer som kan hjälpa till att lösa problemet. Rangordna dem efter hur specifika eller generella de är.

Beskriv delbegreppen kortfattat, helst med 1-2 ord per begrepp.

Ordna element och lägg till länkar

Ordna underkoncepten hierarkiskt. Placera de mest generella under huvudkonceptet, och de mer specifika idéerna längst ner. Koppla ihop idéerna med linjer och beskriv förhållandet mellan noderna med en länkfras.

Kontrollera slutresultatet

Granska alla element och deras placering. Kontrollera att länkfraserna är logiska. Bedöm om arrangemanget fungerar. Om inte, försök hitta bättre positioner.

När allt är justerat, har du skapat en konceptkarta!

Låt oss nu utforska några onlineplattformar för att skapa konceptkartor, så att du kan spara tid och dra nytta av deras funktioner.

Canva

Stilren design är synonymt med Canva!

Denna webbplats erbjuder oändliga möjligheter för design, från marknadsföring och företagsmaterial till sociala medier och personliga listor.

Konceptkartor är ett av dessa användningsområden.

Canva är en plats där du kan rita utmärkta konceptkartor för brainstorming, organisera idéer och lösa komplexa problem. De erbjuder över 20 professionella diagram, färdiga mallar och layouter för att snabbt komma igång.

Du kan använda miljontals illustrationer, bilder, vektorer eller ikoner för att presentera dina idéer. Anpassa mallarna genom att ändra färger, text eller element för att skapa engagerande kartor. Canva erbjuder hundratals kostnadsfria typsnitt för att förmedla din varumärkesidentitet och ditt budskap.

Oavsett om du är designer eller inte spelar ingen roll!

Använd dra-och-släpp-redigeraren för att organisera dina idéer. Integrera en konceptkarta i presentationer och rapporter utan problem. Du kan enkelt visualisera data genom Canvas intuitiva gränssnitt, utan att behöva lära dig komplicerad programvara.

Samarbeta med ditt team genom att dela en redigerbar kopia av designen, där andra kan lägga till kommentarer eller göra ändringar från var som helst i världen. När designen är klar kan du spara, ladda ner, publicera eller dela dina vackra och högupplösta kartor.

Edraw

Brainstorming behöver inte vara tråkigt!

Skapa iögonfallande konceptkartor med Edraw.

Du kan använda de många mallarna, formerna, ikonerna och symbolerna som erbjuds. Välj de element du vill använda och anpassa dem.

Alla mallar är helt anpassningsbara, utskrivbara och redigerbara. De innehåller bland annat Venn-diagram, marknadsföringsmodeller, cykler, färgrika mallar, rektanglar och mind maps.

Du kan sammanfatta och organisera fragmenterad kunskap i ordning med hjälp av konceptkartverktyget. Underlätta kommunikationen mellan två koncept med attraktiva kopplingar och beskrivande texter. Edraw Max erbjuder kraftfull anpassningsbarhet och ett intuitivt gränssnitt för att skapa kartor av hög kvalitet.

Om du gillar att arbeta med MS Office, kommer du antagligen att uppskatta användarvänligheten och gränssnittet i Edraw Max. Den har en enkel dra-och-släpp-funktion.

Tack vare molnlagring och samarbetsmöjligheter kan du arbeta med team var som helst, när som helst och med vilken enhet som helst. Dela arbetet på sociala medier eller exportera filer i olika format som PDF, Microsoft PowerPoint och olika bildformat.

Visme

Behöver du skapa en konceptkarta som kan förklara komplexa ämnen för ditt team?

I så fall kan Visme hjälpa dig att göra det på några minuter.

Deras verktyg hjälper dig att skapa en design från grunden genom att inkludera former och sammanbindande linjer som kan ordnas på duken för att förmedla dina budskap på ett bra sätt.

Visme erbjuder många anpassningsmöjligheter som hjälper dig att förändra utseendet på din ritning. Du kan ändra storlek på former, men ändå behålla de sammanhängande linjerna intakta. Använd färger för att framhäva, ändra texter och typsnitt och animera kartan med hjälp av fliken ”Åtgärder” i det övre högra hörnet.

Visme har färdiga mallar, många bilder och ikoner samt ett brett utbud av designelement. Du kan ladda ner kartor som PDF- eller bildfiler. Skapa en delbar länk eller bädda in dem på en webbsida. Använd grafer och diagram för att visualisera siffror och statistik med deras anpassningsbara datavisningar.

Miro

Behöver du utforska ett nytt koncept?

Vill du förstå sambandet mellan komplexa idéer?

Oavsett hur du vill använda verktyget kan Miro hjälpa dig att skapa en bra konceptkarta!

Spara tid genom att använda de inbyggda mallarna i Miro istället för att rita allt från grunden. Miro gör det möjligt att bjuda in team för samarbete på konceptkartan via en virtuell whiteboard.

Du får tillgång till mallar som:

  • Lean Canvas, där du kan beskriva viktiga aspekter av ditt företag.
  • Marknadssegmenteringsmatris för att identifiera nyckelmöjligheter för tillväxt.
  • RACI-matris för att spåra ansvar och säkerställa meningsfulla samtal.
  • 5-Varför-mallen för att hitta grundorsaken till ett problem.
  • Strategidiamantmallen för en robust affärsstrategi.

Lucidchart

Främja innovation genom att skapa nya koncept med Lucidchart.

För inlärning och undervisning hjälper verktyget till att visualisera relationer mellan idéer, anteckningar och händelser, planera kurser, skissa på projekt och skapa guider. Anpassningsbara formateringsalternativ ger dig kontroll över kartan och hjälper dig att skapa lektioner och utvärderingar som stödjer inlärning.

För företag kan du använda Lucidcharts konceptkartgenerator för att generera idéer som medarbetare från olika avdelningar, inklusive icke-tekniker, kan förstå. Använd den för att förenkla befintliga relationer, hitta motsägelser och luckor, främja kreativ förståelse och problemlösning och skapa bättre resultat.

Deras mallar är utformade för att snabbt illustrera idéer. Du kan organisera former och element genom att dra och släppa dem, samtidigt som du kopplar samman huvudtemat och underämnen. Organisera idéer med flera färger för att göra dem tydligare.

Du kan anpassa alla delar av kartan, inklusive layouten före utskrift, lägga till skärmdumpar och bilder för att förstärka budskapet. Lucidchart har en chattfunktion och realtidsuppdateringar för att hantera idéer som andra har bidragit med.

Lucidchart har integrering med Google Workspace för att underlätta underhåll och åtkomst till kartan online.

Creately

Den användarvänliga designen i Creately gör det enkelt att visualisera dina koncept. Verktyget har redan hjälpt över 4 miljoner personer och tusentals team. Med lite ansträngning kan du organisera och visualisera elementen.

Att rita även mycket komplexa konceptkartor är enkelt med Createlys avancerade funktioner. Verktyget erbjuder smarta former, anslutningar, inbyggda stilalternativ, bildimport och mycket mer. Dela dina ritningar med ditt team för att få snabb feedback.

Creately har tusentals högkvalitativa mallar för olika användningsområden inom marknadsföring, IT, programvara, HR och utbildning. Creately kan användas på macOS, Windows, Linux och Android. Det levereras också med 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

SmartDraw

Konceptkartgeneratorn i SmartDraw låter dig visualisera koncept utan att avbryta ditt kreativa flöde. Så fort en idé dyker upp är det bara att rita en form på kartan. Fortsätt att lägga till idéer eftersom konceptkartan kan redigeras när som helst.

SmartDraw har intelligenta formateringsalternativ som ger kartan ett professionellt utseende. Du kan använda enkla kommandon, lägga till eller ta bort en idé, justera eller arrangera former på ett smidigt sätt. Du får tillgång till professionella teman som gråskala, Everest, Calico, etc., där du kan använda färger, teckensnitt och övertoningar för att arbeta som en professionell designer.

Integrera kartorna i dina rapporter och verktyg som Microsoft Office, Google Workspace, Dropbox, Box, OneDrive och JIRA. Du kan till och med koppla kartorna till Trello och anordna möten för att diskutera idéerna. Konvertera kartorna till Gantt-scheman direkt med ett klick.

Alla ändringar du gör på en karta syns automatiskt på den andra. Du har möjlighet att dela filer med personer som inte använder SmartDraw via en länk.

Zen mind map

Zen mind map är ett lättanvänt och enkelt verktyg för att skapa konceptkartor. Gränssnittet är fritt från distraktioner, eftersom verktyget undviker sidofält och flytande ikoner.

Zens användarvänliga och minimalistiska gränssnitt gör det snabbare och enklare att skapa genomtänkta kartor. Onödiga funktioner har tagits bort för att ge en mer strömlinjeformad användarupplevelse. Gör konceptkartorna minnesvärda och intressanta genom att använda emojis.

Du kan ladda ner PDF-filer eller publicera ett dokument live där ändringar återspeglas automatiskt. Mallar finns tillgängliga för affärsplanering, OKR-hantering, problemlösning, essäplanering, uppgiftstilldelning och marknadsföring.

Mindomo

Strukturera information om ett visst ämne genom att rita en omfattande konceptkarta i Mindomo. Använd fantasin och anpassa kartan efter dina behov.

Rita från grunden eller använd någon av deras mallar för till exempel riskhantering, matematiska indelningar och fiskbensdiagram. Du kan redigera element som pilar och deras färg, form, mönster och position.

Denna plattform av hög kvalitet möjliggör samarbete i realtid med teammedlemmar för att öka effektiviteten och spara tid. Ändringar återspeglas omedelbart, och du kan även spåra alla ändringar med hjälp av ”Uppspelningshistorik”.

Mindomo erbjuder direktchatt, så att du inte behöver tappa fokus på grund av komplicerade appar. Det finns flera alternativ för att dela kartor:

  • Med specifika personer
  • Endast de som har länken kan se
  • Endast de som har länken kan redigera
  • Offentlig delning

Om du vill kan du överföra en konceptkarta till andra diagramtyper som Gantt-scheman, tankekartor och konturer.

Mindomo stöder integrering med Google Classroom, Canvas, Schoology, Blackboard med flera.

Visual Paradigm Online

Visual Paradigm Online (VP Online) är ett verktyg med en dra-och-släpp-redigerare som hjälper dig att bygga konceptkartor på några minuter. Tack vare den intuitiva designen behöver du inte lägga tid på att lära dig programvaran, utan kan fokusera på designen.

Börja skapa kartor genom att redigera de anpassningsbara och kostnadsfria mallarna för bland annat sociala nätverk, dataanalys, klimatförändringar och kursinnehåll. Det finns över 1700 högkvalitativa mallar.

DesignCap

Har du ingen designerfarenhet, men behöver skapa konceptkartor?

Inga problem!

Testa den kostnadsfria konceptkartprogramvaran från DesignCap för att skapa fantastiska mönster. Det finns många mallar för omvårdnad, vetenskap, biologi, cellandning och mer.

Välj en mall som uppfyller dina krav och börja utforska. DesignCap erbjuder tusentals resurser som grafik, designelement och färger, samt kraftfulla redigeringsmöjligheter och typsnitt.

Stemic

Stemic är en webbaserad applikation för att skapa konceptkartor. Användare kan skriva in idéer på en digital whiteboard och schemalägga situationer, problem eller ämnen som en graf.

Den kostnadsfria versionen låter dig ta anteckningar, organisera idéer och koppla dem samman genom att rita linjer, likt en klassisk tankekarta.

Men Stemic är inte bara ett brainstorming-verktyg!

Stemic tänjer på gränserna för mindmaps genom att låta användare beskriva de objekt de använder, kategorisera dem, definiera kopplingarnas art och riktning. Det hjälper användaren att analysera, strukturera kunskap och utveckla sitt tänkande.

Gränssnittet är minimalt och designen är stilren för att underlätta analys. Interaktionerna är smidiga och intuitiva, och utformade för att förenkla datamanipulering och stödja tänkandet.

Stemic har även ett Pro-erbjudande för användare som vill använda de mest avancerade funktionerna i applikationen, som till exempel samarbetsredigering av konceptkartor, kopia av en delad karta, hyperlänkar och anpassningsbar export (inramning, tema, titel och förklaring).

Slutsats

Strukturerade idéer gör det enklare för studenter och företagsfolk att förstå koncept, genom att bryta ner dem i mindre delar. Använd ett effektivt verktyg för konceptkartläggning för att fördjupa din förståelse för olika ämnen, och använd kunskapen i ditt fortsatta lärande och arbete.