Vad är ett UML-diagram och hur man skapar ett [7 Tools]?

Spread the love

Att representera idéer i visuellt format är ett effektivt sätt att få människor att förstå vad du vill förmedla. Och UML-diagram erbjuder dig möjligheterna att göra just det.

Det är därför UML-diagram ingår i många kodutbildningar och mjukvarudokumentation. Även om de kan ta ganska lång tid att bygga, gör resultaten det enkelt för utvecklare att snabbt förstå programvaran utan att slösa tid på frekventa möten.

Anta att ditt företag kretsar kring mjukvaruutveckling och design. I så fall kan UML-diagram vara till stor hjälp för ditt team att dokumentera idéerna visuellt och göra utvecklingsprocessen lite enklare.

Men vad är dessa UML-diagram exakt?

I den här artikeln kommer jag att diskutera UML-diagram, hur de kan hjälpa dig, deras användning och några verktyg för att skapa dessa diagram med lätthet.

Redo?

Låt oss gå in!

Vad är ett UML-diagram?

Unified Modeling Language (UML)-diagram representerar design, arkitektur och implementering av komplicerade programvarusystem.

UML-diagram använder konceptet UML – ett allmänt ändamål, utvecklings- och modelleringsspråk inom mjukvaruteknik avsett att erbjuda ett bättre sätt att visualisera systemdesign. Det utvecklades runt 1994 på Rational Software i ett försök att standardisera mjukvarudesignprocessen.

UML förknippas med objektorienterad design och analys. Den använder OOP-koncept som klass, objekt, arv, abstraktion, datainkapsling och polymorfism.

Typer av UML-diagram

UML-diagram är kategoriserade i två huvudgrupper – struktur- och beteendediagram.

Strukturdiagram

Strukturdiagram visar de arkitektoniska och statiska delarna av system. I lekmannatermer visar de olika objekt, klasser, paket, komponenter och mer i mjukvara och deras relationer. Typerna av UML-diagram under strukturdiagram är:

 • Klassdiagram
 • Komponentdiagram
 • Objektdiagram
 • Sammansatta strukturdiagram
 • Implementeringsdiagram
 • Profildiagram
 • Paketdiagram

Beteendediagram

Beteendediagram visar de dynamiska systemdelarna eller hur programvaran reagerar på en specifik ingång. Detta används för att visualisera hur ett system interagerar och beter sig med användare, andra enheter och system, och inom sig själv. Dess typer är:

 • Aktivitetsdiagram
 • Tidsdiagram
 • Statsmaskindiagram
 • Interaktionsdiagram
 • Använd falldiagram
 • Interaktionsöversiktsdiagram
 • Sekvensdiagram
 • Kommunikationsdiagram

Hur hjälper det?

När du skriver kod är det svårt att spåra hierarkier och relationer inom programvaran med tusentals rader kod. UML-diagram delar upp programvaran i olika komponenter och underkomponenter.

Dessutom introducerades UML-diagram när många problem gällde mjukvaruutvecklingsprocessen, dokumentation, design och analys. Till detta hittade affärsmän på ett sätt att lösa detta problem med enkelhet – UML.

UML skapade spelförändrande tillvägagångssätt och experiment för att förenkla dessa problematiska uppgifter. Dessutom har det funnits en ökad efterfrågan på högkvalitativ programvara med minskad time-to-market och kostnad med hjälp av automationstekniker.

Dessa tekniker inkluderar visuell programmering, mönster, ramverk och komponentteknologi. UML föreslår en lösning för alla dessa problem. Fördelarna det ger är:

 • Erbjuder användare med ett uttrycksfullt, färdigt att använda visuellt modelleringsspråk för att utbyta och utveckla meningsfulla modeller
 • Ge oberoende från de specifika utvecklingsprocesserna och programmeringsspråken
 • Det ger specialiserings- och utvidgningsmekanismer för att utöka nyckelbegreppen.
 • Uppmuntrar användningen av objektorienterade verktyg
 • Bildar grunden för att lära sig modelleringsspråket
 • Stöder mjukvaruutvecklingskoncept på hög nivå, inklusive samarbeten, komponenter, mönster och ramverk.

Var används den?

UML-diagram används för många ändamål:

 • I komplexa appar som kräver samarbete och effektiv planering från olika team och som kräver ett enkelt sätt att kommunicera,
 • Hjälper icke-programmerare att förstå de väsentliga kraven, processerna och funktionerna för en programvara
 • För att göra det möjligt för team att visualisera användarinteraktioner, statisk struktur och processer effektivt med diagram och spara tid.
 • Programvarudokumentation så att människor enkelt kan förstå allt om ett system.
  Varför vi inte kan rekommendera Wink Hubs längre

Så det här handlade om UML-diagram. Nu, om du är tillräckligt motiverad att använda dem för din programvara, är det dags att du förstår HUR du gör det effektivt på kortare tid. Använd kraften i automation och teknik för att minska tiden för att skapa UML-diagram som tidigare var enormt tidskrävande.

Som sagt, det finns massor av UML-diagramverktyg tillgängliga som du kan använda för att designa mjukvaruprocesser, idéer, dokumentation etc., effektivt.

Så låt oss ta en titt på några av de bästa UML-diagramverktygen som du kan överväga för att skapa exemplariska diagram och underlätta din mjukvaruutvecklingsprocess.

Moqups

UML-diagrammallar av Moqups är till hjälp när du skapar ny mjukvara genom att ge stöd under hela utvecklingsresan. De hjälper dig också att hålla ordning och alltid informerad samtidigt som alla håller koll på gemensamma mål.

När du arbetar med dessa mallar låter Moqups dig använda en dedikerad svit med stenciler för att erbjuda exklusivt stöd för UML-diagram. Så kolla in dessa mallar, hitta den som passar dina krav och börja bygga en innovativ lösning.

Du får mallar för klassdiagram, sekvensdiagram och användningsfallsdiagram. Dessutom får du tillgång till olika UML-diagramanslutningar för att göra dina diagram mer effektiva och bekväma att arbeta med. Moqups tillhandahåller onlinesamarbete för att underlätta realtidsarbete med dina teammedlemmar oavsett plats.

Ta bort silos från dina flödesscheman och diagram; länka dem snabbt till andra digitala tillgångar som diagram, mockups, grafer och wireframes inom ett enda Moqups-projekt. Ditt team kan enkelt skapa sina arbetsbelastningar och flyta tillsammans med projektet genom att ta bort barriärer förknippade med enstaka applikationer.

Lucidchart

När det kommer till design, Lucidchart är ett populärt namn, även för att skapa UML-diagram. Det är en visuell arbetsyta som kombinerar datavisualisering, diagram och samarbete för att påskynda förståelsen och främja innovation.

Lucidchart används av tekniska proffs och utvecklare för att skapa ett diagram och navigera i källkod, demonstrera grundläggande uppgifter och flöden och planera nya funktioner och funktioner i systemet.

Du kan också visualisera din produkts framtid och nuvarande tillstånd med hjälp av en UML-graf och säkerställa att din agila miljö är produktiv för datavetare, ingenjörer, mjukvaruutvecklare och andra tekniska proffs.

Deras sekvensmarkeringsredigerare och verktyg för att skapa UML-diagram gör det enklare och snabbare att lära sig kodkomplexitet genom att automatisera generering av klassdiagram. Du kan enkelt bygga sekvensdiagram och anpassa dem online.

När du anger din markering i dialogrutan som dyker upp kommer Lucidchart att skapa ett sekvensdiagram automatiskt enligt PlantUML-standarder. Eller så kan du också välja en UML-mall och anpassa den genom att snabbt ordna om former och symboler för att återspegla den systemstruktur du vill skildra med UML-modellverktyget.

Genom att aktivera deras UML-formbibliotek kan du få omedelbar tillgång till industriklassade UML-former. Lucidchart begränsar eller begränsar aldrig dina idéer, till skillnad från andra UML-verktyg. Oavsett om du vill bygga en UML-komponent-, objekt-, distributions-, klass- eller paketdiagram, dra och släpp dina valda former på arbetsytan utan utrymmesbegränsningar.

Verktyget gör det också möjligt för dig att visa externa interaktioner genom att placera primära och sekundära enheter på arbetsytan som data eller kunder och sedan rita några anslutande linjer för varje användningsfall. Du kan också skapa dokumentation för att upprätthålla din programvaras hållbarhet och hälsa.

  Hur man ringer och svarar på samtal på en iPad

Lucidchart hjälper till att påskynda introduktionsprocessen, främjar effektiv kommunikation av idéer och minskar täta möten. Det underlättar dokumentation och design samtidigt som det förbättrar hur du granskar, samlar in och implementerar feedback från användare och intressenter.

Med samarbete i realtid kan du förfina UML-diagram med kollegor online, oavsett om de använder PC, Linux eller Mac. Denna UML-diagramtillverkare gör det enkelt att dela dina UML-diagram och anpassa deras delningsbehörigheter så att du kan bjuda in andra att granska diagrammen.

Du kan dela dokumentet via URL eller e-post eller exportera dem till Jira, Slack, Microsoft Teams eller Confluence. Utnyttja kraften i presentationsläget för att presentera dina diagram eller inkludera fokuserade avsnitt för en detaljerad titt på systemet.

Skapande

Skapande är ett utmärkt verktyg för att skapa UML-diagram och enkelt samarbeta om dem. Det här verktyget har fått förtroende från 5 miljoner+ personer och tusentals team från som Amazon, NASA, PayPal, eBay och mer.

Visualisera dina UML-diagram med minimal ansträngning och utnyttja realtidsarbete med dokumenten med Creately. Det hjälper dig att få omedelbar feedback från dina kunder och team och spåra förändringar var som helst.

Använd smarta kontakter och former, skapa kontextverktygsfält och utför andra avancerade funktioner för att enkelt rita UML-diagram. Creately kan integreras med flera verktyg du redan använder, som Slack, Google Drive, Zapier och mer.

Du kan bläddra bland tusentals högkvalitativa och gratis mallar som ritats professionellt för flera användningsfall och scenarier. De är användbara för marknadsföringsteam, IT-team, mjukvaruteam, utbildningsteam, HR-team och andra.

Du har tillgång till mallar för produktlanseringsflödesscheman, flödesscheman för beslutsfattande, arbetsflödesprocesser och mer. Creately är kompatibel med skrivbord (Linux, Windows och macOS), mobila enheter (iOS och Android), webbläsare (Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, etc.) och JIRA, Confluence, G Suite och Chrome Web Store .

Sketchboard

Online UML-verktyget för Skissbräda hjälper dig att skapa design utan ansträngning och samarbeta genom klassdiagram, use case-diagram, sekvensdiagram och mer. Du kan skapa UML-diagram var som helst.

Oavsett om du vill skapa UML-diagram för programvarudokumentation, kartlägga funktioner på hög nivå eller andra ändamål, fungerar Sketchboard som en bris. Denna programvara för UML-arkitekturdiagram gör att du kan öka ditt teams effektivitet och kreativitet.

Erfarna mjukvaruingenjörer har utformat detta verktyg genom att ta hänsyn till säkerhet och integritet som dess kärnprinciper. Det ger dig obegränsad arbetsyta för att skapa valfritt antal diagram du vill.

Att dela dina UML-diagram är inte svårt med Sketchboard. Du kan enkelt exportera dem som PDF, PNG, SVG och JPEG. Du kan också integrera Sktechboard med GitHub, Google Drive och Slack för att utveckla sekvensdiagram, klassdiagram och annat.

Gör det enkelt att skapa UML Architecture Diagrams och utnyttja dess samarbetsfunktioner för att vara på samma sida med resten av teammedlemmarna. Du kan också ta emot och skicka feedback bekvämt och förbättra kvaliteten och hastigheten på din utvecklingsprocess.

Utnyttja diagram för användningsfall för att utarbeta systemtjänsterna, vilket ger dig möjlighet att slutföra grundläggande funktioner innan du förbättrar din design. Det är också effektivt att skapa klassdiagram för att ge en baslinje för fler strukturdiagram. Du kan också skapa tillståndsmaskindiagram för att dokumentera ändringar i en entitets tillstånd i olika händelser.

Smartdraw

Det kraftfulla men lätta diagramverktyget för Smartdraw är utformad för att göra ditt arbete enkelt. Dess intelligenta formateringsmotor låter dig skapa och redigera dina diagram utan problem och kommer med automatiskt mellanrum, färgscheman, storlek och justering för att ge dina mönster en professionell finish.

  Photolamus Real Artists skapar fantastiska karikatyrer av dig

Smartdraw har en bred samling av 4500+ mallar och 34k+ symboler som du kan välja mellan och implementera på dina diagram. Du får högkvalitativa ritningar som CAD-designer med standardskalor.

Använd VisualScript SDK för att bygga anpassade tillägg eller använd deras inbyggda tillägg för snabb design. Det hjälper dig att enkelt samarbeta med ditt team för att dela bilder, idéer, feedback, etc., för att påskynda din utvecklingsprocess.

Smartdraw kommer med administration på företagsnivå och möjliggör provisionering av 1000-tals användare med SSO. Du kan integrera Smartdraw sömlöst med ett verktyg som MS Office, AWS, Jira, Trello, Confluence, Google-appar och mer. Det fungerar också med Visio så att du kan exportera och importera diagram utan krångel.

yUML

yUML är ett annat användbart verktyg som du kan överväga för att rita UML-diagram och dela dem med dina forum, problemspårare och wikis. Det används av tusentals författare, utvecklare och arkitekter, även av proffs från jättar som Twitter, AWS och mer.

Verktyget hjälper dig att påskynda skapande av diagram genom att helt enkelt skriva texten utan att slösa timmar på röriga layouter. Eftersom yUML är textbaserat kan du enkelt skapa diagram från din kod i dina CI-skript.

Begär bilder programmatiskt med PUT- eller GET-kommandon. Verktygsleverantörer använder detta för att utöka yUML till skript, wikis och bloggar. Skapa olika UML-diagram som kan kommunicera dina idéer effektivt utan att göra UML-tekniken till ett hinder för dig.

yUML tar också hand om säkerheten för att hålla din data säker och privat genom SSL. Det ger registrerade användare att hantera diagram inom deras anpassade namnutrymme direkt. Du kan också tillhandahålla permalänkar till dina diagram, så även om du ändrar diagrammet förblir webbadressen densamma.

Visio

Microsofts Visio är ett populärt och lättanvänt verktyg som hjälper dig att göra UML-diagram, lösa problem och dokumentera system. Installera den här appen på ditt skrivbord eller få tillgång till den direkt på webben.

De tillhandahåller många förbyggda former och mallar för att skapa avancerade UML-diagram för att kommunicera din vision samtidigt som de uppfyller branschstandarder som UML 2.5.

Samförfatta dina diagram genom att dela dem mellan dina team för att få feedback i realtid och kommentarer om dem. Demonstrera samband mellan olika modellelement genom att lägga till och modifiera olika relationstyper som association, beroende och sammansättning.

I den senaste Visio-versionen får du förbättrade mallar, inklusive klass, aktivitet, sekvens, användningsfall, kommunikation, databas, distribution och tillståndsmaskin.

Du får köp Visio Professional härifrån.

Slutsats

UML-diagram kommunicerar effektivt dina idéer, processer, funktioner och andra aspekter av dina mjukvarusystem. Även utan ett programmeringsspråk kan du titta på UML-diagram och förstå vad utvecklaren försöker förmedla.

Välj därför ett verktyg för att skapa UML-diagram för att skapa designen som kan uttrycka din innovation och ta din mjukvaruutvecklingsprocess till nästa nivå med lätthet och snabbhet.