Kryptosatsning: Under 5 minuter [2022]

By rik

Kryptostaking är en sysselsättning för de modiga och kunniga inom kryptovalutavärlden. Även om själva processen kan verka enkel, kan den bli tekniskt utmanande om du väljer att hantera den på egen hand.

I grunden handlar det om att du låser in en viss mängd kryptovaluta, utför beräkningsarbete och som belöning erhåller staking-vinster.

Men räcker detta? Kanske inte.

Spänn fast säkerhetsbältena, för nu dyker vi ner i de främsta aspekterna av staking…

Vad är Kryptostaking?

Kryptostaking innebär att man låser in kryptovalutor i ett specifikt blockkedjenätverk för att generera belöningar. Detta kan göras individuellt eller via kryptobörser och staking-pooler.

Låt oss ta ett steg tillbaka och titta på konsensusprotokollen först.

Det finns många, men de två mest framstående är Proof-of-Work (PoW), som används i blockkedjor som Bitcoin, och Proof-of-Stake (PoS), som Ethereum planerar att övergå till.

PoW är i grund och botten kryptomining. Det innebär att alla miners tävlar om att lösa kryptografiska pussel samtidigt. Den som lyckas först, oftast den med mest beräkningskraft, vinner en belöning i kryptovaluta. De övriga får bara en hög elräkning.

Detta ledde till att mining-makten centraliserades till stora företag med enorma anläggningar. Dessutom var den enorma energiförbrukningen ett problem för miljöaktivister.

Då kom Proof-of-Stake som en lösning. Denna konsensusmekanism delegerar transaktionsverifieringen till så kallade validatorer.

En enskild validator väljs utifrån olika parametrar som storleken på den insatta kryptovalutan, investeringsperioden och slumpmässighet. Vissa nätverk använder en kombination av dessa faktorer för att skapa decentralisering i urvalsprocessen.

Validatorn använder sin beräkningskraft för att verifiera transaktioner och får belöningar. De får även rösträtt i framtida nätverksprotokoll.

Varje nätverk har specifika minimikrav för att bli validator.

Utöver vissa systemkrav kan de även kräva en minsta insats i det inhemska blockkedjenätverket. Till exempel måste man ha minst 32 ETH för att köra en full valideringsnod på Ethereum. Alternativt krävs en 16-kärnig CPU med 256 GB RAM för solovalidering på Solana-nätverket.

Sammanfattningsvis innebär solovalidering en högre grad av risk, investeringskostnader och avancerade tekniska kunskaper. Vi kommer inte att gå in mer på det i den här artikeln.

Läs gärna detta intressanta blogginlägg om hur en anställd på ConsenSys blev fullständig validator på Ethereum 2.0.

Resten av denna artikel kommer att fokusera på ett mer tillgängligt alternativ: kryptostaking i pooler.

Hur fungerar Kryptostaking (i pooler)?

Krypto-stakingpooler drivs av kryptobörser som Coinbase eller Binance. Det finns även tredjeparts-pooler, på samma sätt som det fanns kryptomining-plattformar.

Källa: Solana

De hanterar den komplicerade mjukvaruinstallationen och hårdvarukraven.

För att delta i pool-staking behöver du ha tillräckligt med kryptovaluta (som är specifik för poolen) och vara beredd att låsa den under en viss tidsperiod. Låsningsperioden varierar beroende på kryptonätverket och börsen.

Detta betyder att det insatta beloppet inte kan tas ut innan kontraktet löper ut, oavsett hur bra prishöjningarna ser ut på marknaden.

Källa: Kraken

Staking-priser avser den årliga avkastningen som du får, vilken vanligtvis anges i förväg. Vissa börser, som Kraken, betalar ut belöningar oftare, till exempel två gånger i veckan.

När du har kopplat din kryptoplånbok till staking-plattformen kan du satsa dina mynt med några få klick i staking-pooler. Du får belöningar efter låsningsperioden, ofta i form av den kryptovaluta som du har satsat.

I korthet innebär kryptostaking:

  • Att skapa en kryptoplånbok
  • Att köpa (eller byta till) den kryptovaluta du vill satsa
  • Att ansluta plånboken till en staking-börs eller pool
  • Att bekräfta insatsen

Nu till den stora frågan:

Fördelar och Risker med Kryptostaking

Eftersom kryptovalutor ännu inte är lika etablerade som traditionella valutor, innebär investering i dem i huvudsak spekulationer om framtida möjligheter.

Den största fördelen med att satsa är att du kan tjäna pengar på kryptovalutor som annars bara hade samlat damm (med ursäkt till Metaverse Crypto Coins).

Med andra ord, du erhåller belöningar. Dessa belöningar ges oftast i form av den kryptovaluta du har satsat. Vissa plattformar erbjuder dock belöningar i andra valutor än den du har satsat.

Förutom den ekonomiska vinsten får du även känna stolthet över att stödja det underliggande projektet. Dessutom, som vi har nämnt tidigare, får du möjlighet att påverka nätverksbeslut baserat på din andel.

Nu är det dags att prata om riskerna.

För det första kan du inte ta ut och sälja din kryptovaluta när priset når sin topp. Du är låst under perioden, och den valuta du har satsat kan tappa i värde under kontraktstiden.

Staking ökar alltså riskerna med de redan volatila kryptovalutorna.

Dessutom blir du beroende av mellanhänder som börser eller staking-pooler, vilket går emot en av kärnprinciperna med blockkedjeteknik – att inte behöva lita på en tredje part.

Att satsa på ett mynt med ett lägre marknadsvärde kan även leda till en likviditetskris när belöningarna ska betalas ut.

Slutligen kan en attack på din staking-pool eller börs utplåna dina investeringar med liten chans till återhämtning.

Slutsats

Kryptostaking är riskabelt.

Och det blir nästan oansvarigt om du inte har förtroende för det underliggande kryptoprojektet.

Många projekt dyker upp med löften om snabba vinster, men 92 % kraschar med en genomsnittlig livslängd på bara 1,22 år.

Men det finns ett fåtal som lyckas och genererar oöverträffad avkastning för sina investerare.

Det finns dock ett säkrare sätt att tjäna gratis kryptovaluta om det är intressant för dig.