Kryptovalutor är både spännande och svårgreppbara. Men kryptovalutabrytning tar det hela till en ny nivå av förvirring. Oroa dig inte, den här artikeln kommer att förklara grunderna i kryptovalutabrytning och relaterade termer.
Ordet ”krypto” härstammar från det grekiska ordet ”kryptos”, som betyder ”dold”.
Och det är verkligen en dold värld för många, eftersom en viss teknisk kunskap är nödvändig för att ge sig in i kryptouniversumet.
Så låt oss dyka djupare in i kryptovärlden för att utforska dess nyanser.
Vad är en kryptovaluta?
Allt började med bitcoin, den mest kända av alla kryptovalutor.
Det är en digital (eller virtuell) valuta, som för närvarande värderas till cirka 45 597 USD per mynt. Denna siffra var dock betydligt högre på 63 569 USD den 14 april 2021.
Enligt Statista fanns det 5 840 kryptovalutor i augusti 2021. De mest populära är Bitcoin, Ethereum, Cardano, Tether, Binance Coin och XRP.
Du kan se den fullständiga listan med detaljer som marknadsvärde och aktuellt pris på CoinMarketCap.
För enkelhetens skull kommer jag ibland att använda ”Bitcoin” som en allmän benämning för kryptovalutor, medan ”bitcoin” avser den specifika valutan. Bitcoins är digitala mynt som hanteras i decentraliserade digitala register, så kallade blockkedjor. De skapas genom ”brytning” och används utan centraliserad kontroll från någon offentlig eller privat institution.
Det är som folkets egna pengar. Vanliga människor som du och jag är ansvariga för att de fortsätter att existera.
Dess underliggande teknologi, blockkedjan, garanterar säkerheten. Samma teknik används även för icke-fungibla tokens (NFT).
Blockkedjan är en digital databas som lagrar en permanent och oföränderlig registrering av varje transaktion som sker i den.
Dessutom verifierar blockkedjan transaktionerna genom ett nätverkskonsensus.
Noder i nätverket utför denna verifieringsprocess för att godkänna transaktioner. Denna process skapar också nya bitcoins som kan cirkulera i systemet.
Intressant nog, till skillnad från traditionella valutor, finns det en gräns för antalet enheter som kan cirkulera för de flesta kryptovalutor. Till exempel kan endast 21 miljoner bitcoins brytas. Denna begränsning gör kryptovalutor till ett potentiellt skydd mot inflation.
Den enda faktorn som kan påverka värdet på ett digitalt mynt är spekulation. Värdet kan sjunka vid en försäljning, eller skjuta i höjden när folk skyndar sig att använda den.
Här är en översikt över bitcoinprisernas variationer sedan 2013:
För närvarande används kryptovalutor mer som en investeringsmöjlighet än som en vanlig valuta. Men situationen mognar och fler plattformar signalerar sitt stöd för kryptovalutor genom att acceptera dem.
Från Microsoft och PayPal till Overstock och Burger King ser vi fler och fler användare betala med dessa online-valutor. Så det är hög tid att du lär dig mer om dem.
Låt oss ta en sak i taget och dyka in i kärnan av den här artikeln: kryptovalutabrytning.
Vad är kryptovalutabrytning?
Det finns många kryptovalutor, och de skiljer sig åt i sina gruvprotokoll. Därför kommer vi att fokusera på bitcoin och specifikt diskutera bitcoinbrytning i detta avsnitt.
Kryptobrytning skapar nya mynt och autentiserar transaktioner. Den använder kryptografi för att förhindra förfalskning och dubbelanvändning av mynt.
För att förstå brytning måste vi först förstå hur blockkedjan fungerar.
Anta att du använder bitcoin för att köpa en servis på Overstock.
Vad gör du? Du lägger helt enkelt till varan i din varukorg och checkar ut med bitcoin som betalningsmetod.
I bakgrunden hamnar din transaktion i en verifieringskö tillsammans med andra transaktioner. Dessa väntar på att verifieras och läggas till nästa block. Det senaste blocket fortsätter att fyllas på med transaktioner tills det är fullt. Varje block har för närvarande en maximal storlek på 1 MB data.
Processen att bilda ett block och verifiera transaktionerna inom det ger en belöning till den som utförde brytningen. De använder sina resurser (elektricitet, utrustning etc.) för att lösa komplexa matematiska problem för att få din transaktion att inkluderas i blockkedjan.
Detta ”komplexa matematiska problem” handlar om att hitta ett 64-siffrigt hexadecimalt tal, kallat hash.
Belöningen betalas vanligtvis i själva kryptovalutan. Men alla brytare får inte betalt. Endast den första som hittar rätt hash får belöningen. Andra får inget annat än en elräkning.
Det är alltså en riskabel process, men den kan också vara lönsam. Och den kan vara tidskrävande om du inte har tillgång till kraftfulla datorer.
Nu när vi har en översikt över kryptobrytningsprocessen är det dags att avslöja några dolda tekniska detaljer.
Först och främst: hash, grunden för blockkedjesäkerhet.
Vad är en kryptohash?
Som nämnts ovan måste du hitta hashen för att slutföra ett block med transaktioner.
En hash kan se ut så här:
00000000000000000004b79b7874718f022311e5194547644b119d30220ca18f
Varje block har en unik hash kopplad till sig.
Det är alltid ett 64-siffrigt tal, oavsett transaktionsdata.
Varje ändring av en transaktion kommer att generera en annan hash. Därför är transaktioner som väl har registrerats skyddade mot manipulering.
Dessutom är varje blocks hash relaterad till hashen för det föregående blocket. Det bidrar till blockkedjans oföränderlighet.
Eftersom alla försök att ändra något i ett enda block kommer att ändra hasharna för alla efterföljande block, skulle det leda till en ”fork”, en separat blockkedja, från den exakta tidpunkten för ändringen.
Beroende på blockkedjans längd kan det kräva enorm datorkraft. Denna process är så besvärlig (och dyr) att det kanske inte är värt det i slutändan.
Alla forks initieras inte av dåliga aktörer. Vissa är systemgenererade, som en uppgradering. Till exempel var London Hard Fork på Ethereum legitim. Den ägde rum den 5 maj 2021, från block nummer 12 965 000. Du kan läsa mer om Ethereum forks här.
Denna komplexa process för att säkra blockkedjetransaktioner med hjälp av hashar kallas för kryptografi.
Hur hittar kryptobrytare mål-hashen?
Mål-hashen är ett numeriskt värde som bestäms av nätverket efter varje 2 016 block. Syftet är att anpassa brytningssvårigheten så att ett block i genomsnitt bryts var tionde minut.
Det är det värde som en hashad blockheader är riktad mot.
Blockheaders är en 80-byte datasträng som fungerar som ett ID för enskilda block. Den innehåller information som är specifik för ett block, till exempel bitcoinversionsnummer, föregående blocks hash och tidsstämpel.
Brytningsprocessen handlar alltså om att köra algoritmer (SHA-256-algoritmen för bitcoinbrytning) för att hasha blockheadern till ett värde som är lägre än målet.
Den som lyckas med det först vinner blockbelöningen. Det är som att vinna på lotto.
År 2009 var brytning enkelt. Du kunde bryta med din egen dator.
Men i takt med att Bitcoin blev populärt steg dess värde och fler människor började bryta professionellt.
Detta ökade brytningssvårigheterna. Numera behöver du specialbyggda maskiner med hög datorkraft för att få blockbelöningen.
Men även om du inte vill investera så mycket i brytningsutrustning finns det alternativ. För att förstå detta bättre ska vi titta på olika typer av brytning.
Typer av brytning
Baserat på antalet deltagare kan du dela upp brytning i solo och pool. Det kallas CPU-brytning eller GPU-brytning beroende på vilken utrustning som används i processen. Om du använder hyrd infrastruktur kallas det molnbrytning.
Låt oss utforska de olika typerna.
#1. Solobrytning
Solobrytning, som namnet antyder, är brytning på egen hand. Det är den mest kostsamma metoden, men samtidigt får du alla belöningar själv. Du behöver inte dela med andra brytare.
Brytningsutrustning drar mycket ström. De ger ifrån sig ett konstant surrande från hundratals processorer som arbetar för att hitta hashen snabbare än alla andra brytare i världen – både solo- och poolbrytare.
Du behöver alltså investera en hel del pengar för att bygga ett svalt, ventilerat, stort och avskilt utrymme där du kan installera din brytningsanläggning. Utöver detta tillkommer kostnaderna för de dyra brytningsriggarna. Din plånbok kan alltså bli ganska tunn.
Titta på den här videon för att få en uppfattning om vilka utmaningar du ställs inför när du letar efter den värdefulla blockbelöningen:
Den goda nyheten är att dessa förhållanden endast gäller för bitcoin och vissa andra etablerade valutor. Du kan bryta andra (nyare) kryptomynt ganska lönsamt med en bråkdel av investeringen.
Lönsamheten med solobrytning
Låt oss som ett exempel anta att du bor i Kalifornien, USA. Platsen är avgörande för att beräkna elkostnader och bedöma om brytning är lönsam.
Du har två alternativ för utrustningen. Antingen väljer du en allmän kryptobrytningsrigg eller köper en applikationsspecifik integrerad krets (ASIC) miner.
En kryptobrytningsrigg är bra, och den kan ses som en uppgraderad vanlig dator. Den har ett flertal grafikkort för att utföra uppgifterna. Du kan fortsätta med dina vanliga digitala sysslor, medan brytningen sker i bakgrunden.
Men det går inte lika snabbt som med ASIC-enheter.
Titta på den här videon för att se hur man bygger en brytningsrigg med en uppsättning GPU:er:
Läs även den här artikeln innan du sätter igång med din brytningsrigg.
Det professionella alternativet är ASIC-minern. Det är en specialbyggd maskin som utvecklats endast för brytning.
I detta exempel använder jag Antminer S19j Pro 100TH/s, som nämndes tidigare.
Den har en otrolig hashhastighet på 100 TH/s (brytningshastighet) och kostar 9 300 USD i skrivande stund.
Denna ASIC-brytare har en strömförbrukning på 2950 W. Och eftersom vi utför solobrytning har jag satt poolavgiften till noll procent. För att beräkna vinsten använder jag CryptoCompare.
Här är resultatet:
Medianinkomsten i Kalifornien 2019 var ungefär 32 000 USD.
Med den här analysen behöver du 74 (dela 32 000 med 435, månadsvinst) sådana ASIC-enheter för att nå den genomsnittliga levnadsstandarden i Kalifornien, USA.
Det blir cirka 74*9300 = 688 200 USD enbart för ASIC-brytarna. Och vi har ännu inte räknat med kostnaderna för fastigheter, fläktar, kylning osv.
Kort sagt, det är MYCKET dyrt – om du bryter Bitcoin.
Låt oss gå igenom den här beräkningen igen för Dash (en annan kryptovaluta som använder X11-algoritmen) denna gång.
I det här fallet genererade en enda ASIC-enhet en månadsvinst på över 100 000 USD.
Så ja, brytning kan göra dig till miljonär, men bara med rätt val av mynt. Och glöm inte att ta med overheadkostnaderna i kalkylen.
Teknisk konfiguration för solobrytning
Här är stegen för att börja bryta på egen hand. Notera att detta är lite tekniskt. Men du kommer dit om du tar ett steg i taget.
a) Konfigurera en fullständig nod: Fullständiga noder är viktiga för bitcoin-blockkedjan. De hjälper till att validera transaktioner tillsammans med andra fullständiga noder i nätverket.
b) Skapa en bitcoin.conf-fil: Den här filen används för att konfigurera hela noden. Du sparar sedan filen i standardkatalogen för bitcoin.
c) Installera den bitcoin-brytningsprogramvara du väljer: Du kan välja bland CGMiner, BFGMiner, MultiMiner, EasyMiner osv.
d) Starta brytningsprogramvaran med den information som finns i bitcoin-konfigurationsfilen.
Tänk på att brytning också handlar om tur. Det finns inga garantier för att du kommer att lyckas bara för att du har kraftfull hårdvara. Det kan hända att du får gå hem tomhänt, trots att du har de mest avancerade maskiner. Detta gäller särskilt för solobrytare.
Det är inte alltid möjligt att investera så mycket pengar. Med detta i åtanke ska vi ta en titt på ett mer ekonomiskt alternativ: poolbrytning.
#2. Poolbrytning
Pooler fungerar som en grupp som bidrar till brytningsprocessen. Du deltar med din datorkraft och får belöningen i förhållande till din hashhastighet.
Du kan till exempel ansluta dig till F2Pool, som är den största brytningspoolen just nu.
Här är ett par exempel på brytarnas vinster med deras lägsta hashhastighet på F2Pool:
Denna brytare, JASMINER X4-1U, med en hashhastighet på 520 M/s tjänar 31,7 USD per dag. Den använder också en ASIC-brytare, även om den inte är lika kraftfull.
Dina vinster kommer alltså att bli lägre om du bara använder ditt grafikkort för brytning. Men du kan få bra siffror om du använder flera GPU:er, som följande brytare:
Tänk på att även elkostnaden på din plats kan vara en avgörande faktor. Elräkningarna kan minska dina vinster och till och med leda till förluster. Här är ett exempel:
För att börja med poolbrytning måste du först välja vilken pool du ska gå med i.
Några viktiga faktorer att beakta är poolavgift, rykte, betalningscykler och poolstorlek. Det är viktigt att överväga allt och göra rätt val.
Några av de största poolerna (under det senaste året) i procent av brutna block var:
När du har valt en pool går du in på deras webbplats för att få mer information om installationen.
Precis som med solobrytning kan du även använda CryptoCompare för poolbrytning. Det enda du behöver ändra är poolavgiften (vanligtvis 1 % till 3 %) beroende på vilken pool du väljer.
#3. CPU- och GPU-brytning
Den enda skillnaden mellan dessa är hårdvaran som används för kryptobrytning.
CPU:er är billigare än GPU:er. Men de är inte alls lika bra på brytning.
CPU-brytning rekommenderas inte om du vill tjäna blockbelöningar. Numera är det ett absolut minimum att ha flera GPU:er i din kryptobrytningsrigg för att brytningen ska vara lönsam.
Däremot kan det vara ett alternativ för nya aktörer i kryptovärlden som inte vill göra en så stor investering från början.
Installationen är liknande för både CPU- och GPU-brytning.
Börja med att välja och konfigurera en kryptoplånbok. Ladda sedan ned och konfigurera den brytningsprogramvara du vill använda för den kryptovaluta du valt. Då är du redo.
#4. Molnbrytning
Med molnbrytning tecknar du ett kontrakt med ett molnbrytningsföretag (som ECOS eller Genesis Mining), och de lånar ut sin brytningsinfrastruktur. Du behöver inte tänka på hårdvara, programvara och underhåll.
Du betalar en periodisk avgift och bryter valfritt mynt, baserat på vad som är tillgängligt hos molnbrytningsföretaget.
Det är lite som att använda ett betalt Gmail-konto.
I slutändan är molnbrytning ett enkelt alternativ för den icke-teknikkunniga och rika person som vill investera i kryptovalutabrytning.
Du investerar i brytning som hanteras fullt ut av andra och får vinster baserat på den hashrate du har köpt med ditt kontrakt.
Du betalar dina avgifter i förskott även om du inte gör någon vinst. Eftersom kryptomarknaden är volatil tar inte ditt kontrakt hänsyn till detta.
Kryptohandel
Brytning är inte det enda sättet att äga krypto. Du kan även byta dina traditionella pengar mot dem.
För att handla behöver du registrera dig på en kryptobörs och köpa kryptovaluta du väljer med din vanliga valuta. Vissa börser tillåter även handel mellan kryptomynt.
Brytning tilltalar kryptointresserade på ett sätt som inget annat gör. De tjänar inte bara bitcoin genom brytning, utan bidrar också till nätverkets hållbarhet. De gör blockkedjan säkrare och transaktionerna smidigare.
Utan brytning skulle det inte finnas några nya mynt. Dessutom har de inflytande över alla ändringar i nätverksprotokoll.
Vanliga frågor om bitcoinbrytning
Hur ansluter jag mig till en bitcoin-brytningspool?
Det beror på vilken brytningspool det gäller. Du hittar detaljerade anvisningar på de kända poolernas webbplatser om programvara och hårdvara. Du kan också titta igenom dessa bästa brytningsplattformar för kryptovaluta för att få en snabb överblick över de tillgängliga alternativen.
Kan jag börja bryta gratis?
Nej. Brytning kostar pengar. I de flesta fall är det inte lönsamt utan specialbyggd hårdvara och el.
Hur mycket kostar det att bryta bitcoin?
Kostnaden är relaterad till hur mycket vinst du vill göra. Det handlar bara om elkostnaden om du har den nödvändiga hårdvaran och de nödvändiga lokalerna. Annars tillkommer kostnaden för brytningsutrustning, kylningsanläggningar och lokaler. Lägg till poolens avgifter, och du inser att det krävs en betydande investering.
Slutord 👨💻
Sammanfattningsvis är kryptovalutabrytning för de som är tekniskt kunniga. Det är en oförutsägbar marknad. Därför är det bäst att ta reda på mer innan du investerar dina surt förvärvade pengar.
Prova att bryta mindre mynt innan du går in för de större.
Försök inte bryta bitcoin (eller liknande mynt) med en enda GPU eller CPU. Du slösar bort både tid och el. Dessutom kommer du att slita ut din utrustning onödigt snabbt.
Tänk på alla faktorer – mark, el, luft, hårdvara, programvara osv. – innan du ger dig in i denna konstiga värld av digitala valutor.
Många tjänar stora pengar på kryptobrytning. Och med rätt kunskap och resurser bör du också kunna lyckas.