Vilken ska man välja 2022?

By rik

Låt oss utforska likheter och skillnader mellan Docker och Kubernetes, och se hur de förhåller sig till varandra.

Vi kommer även att undersöka några alternativ till Kubernetes för containerorkestrering. Därefter fördjupar vi oss i en detaljerad jämförelse mellan Docker Swarm och Kubernetes.

Vad är Docker?

För den oinvigde kan det verka som att applikationsutveckling enbart handlar om att skriva bra kod. Men den verkliga utmaningen ligger i att hantera diverse programmeringsspråk, arbeta med olika ramverk och att navigera i de ibland röriga gränssnitten mellan olika verktyg. Här kommer Docker in i bilden!

Docker erbjuder ett smidigt sätt att hantera en applikation under både utveckling och körning. Det minskar de problem som kan uppstå under dessa faser. Docker hjälper också till att kontrollera hur applikationen exponeras mot nätverket, hanterar minnes- och lagringsanvändning och ser till att åtkomstbehörigheter utanför applikationen hanteras korrekt.

Kort sagt, Docker tillhandahåller en konsekvent miljö på alla operativsystem (Linux eller Windows) som är kompatibla med Docker.

Docker – Funktioner

  • Enkel och snabb konfiguration – Kod kan distribueras snabbt med minimal ansträngning.
  • Ökad produktivitet – Minskar resursanvändning och underlättar snabb implementering av applikationer.
  • Applikationsisolering – Docker använder containrar för att köra applikationer. Dessa containrar ger isolering för varje applikation.
  • Säkerhetshantering

Många applikationer använder Docker som sin grund.

Vad är Kubernetes (eller K8s)?

Kubernetes är ett verktyg för containerhantering som automatiserar driftsättning av applikationer.

Det är en portabel plattform med öppen källkod, designad av Google och nu hanterad av Cloud Native Computing Foundation. Kubernetes underlättar uppdateringar av applikationer på ett enklare och snabbare sätt, utan driftstopp. Plattformen schemalägger containrar i kluster och hanterar arbetsbelastningen.

Kubernetes är även känt under namnen ”k8s” och ”Kube”.

Denna orkestreringsplattform automatiserar många manuella processer, som driftsättning, hantering och skalning av applikationer i containrar.

Kubernetes – Funktioner

  • Automatiserar manuella processer – Ange det önskade tillståndet med Kubernetes, och systemet justerar det faktiska tillståndet efter detta.
  • Lastbalansering – Kubernetes är effektivt för lastbalansering om trafiken till en container ökar. Det distribuerar nätverkstrafiken och upprätthåller driftsäkerheten.
  • Självläkande – Det här är en av Kube:s bästa egenskaper. Det startar om misslyckade containrar, ersätter dem och dödar de som inte svarar enligt de angivna parametrarna.
  • Lagringsorkestrering – Användare kan automatiskt montera valfritt lagringssystem med Kubernetes.

Docker kontra Kubernetes

Docker och Kubernetes är fundamentalt olika tekniker.

Det är inte helt rättvist att jämföra de två direkt eller att diskutera vilken som ska prioriteras. De är inte direkta konkurrenter, men relaterade! Docker är en containerplattform, medan Kubernetes är en containerorkestrator för containerplattformar som Docker.

Låt oss förstå detta närmare med bilden nedan.

Detta illustrerar att Docker och Kubernetes kompletterar varandra och arbetar parallellt.

Docker används för att isolera en applikation i containrar, medan Kubernetes är ett verktyg för schemaläggning och orkestrering av dessa containrar. Kubernetes används för att distribuera och skala applikationer genom att hantera flera containrar distribuerade över ett flertal värddatorer.

Här är några likheter mellan Docker och Kubernetes.

  • Båda är utformade för mikrotjänstbaserad arkitektur.
  • De är främst skrivna i Go, vilket gör att de kan distribueras som lätta binärer.
  • Båda använder YAML-filer, som är lättlästa.

Preferenser för Docker och Kubernetes

I teorin kan en applikation verka enkel och problemfri. Men de verkliga utmaningarna uppstår först efter att implementeringen sker i praktiken. Faktorer som måste tas med i beräkningen för ett lyckat resultat för en applikation är följande:

  • Är tekniken ekonomisk?
  • Bidrar den till ökad tillväxt i verksamheten?
  • Minskar den driftstopp?
  • Hjälper den till att spara resurser?
  • Förebygger den mänskliga fel?
  • Ökar den beräkningskapaciteten?

Valet mellan Docker och Kubernetes beror på det specifika användningsfallet.

När bör man välja Docker?

Om du använder en mikrotjänstbaserad arkitektur bör du använda Docker-containrar för varje mikrotjänst. Det idealiska användningsområdet för en containerplattform som Docker är för mikrotjänstarkitektur.

När bör man välja Kubernetes?

Kubernetes är en teknologi som snabbt utvecklas tack vare sin öppna källkod. Många organisationer bidrar med sina egna plugins, t.ex. för nätverk. Användningen av dessa plugins, särskilt i produktionsmiljöer, kan innebära en ökad säkerhetsrisk.

För att minimera säkerhetsrisken rekommenderas det att använda en stabil molnbaserad värdlösning.

Om du inte har djupgående kunskaper om systemet kan saker lätt gå fel. Gör därför ditt val med omsorg.

Docker kontra Kubernetes baserat på användningsfall

Vad är bäst för vad?

Docker: Docker är mest lämpligt när en användare har en komplex applikation som kräver inkapsling av alla paket och konfigurationer i en portabel container.
Kubernetes: Kubernetes passar bäst när du behöver garantera att din applikation körs som den ska. Om en container slutar svara eller misslyckas ska den återhämta sig själv och starta en ny container.
När ska man använda vad?

Docker: Kan användas i följande fall:

  • Om en applikation passar bra för containrar
  • Om applikationen inte kräver något större grafiskt gränssnitt och behöver distribueras konsekvent.

Kubernetes: Kan användas i följande fall:

  • När en organisation inte är bunden till en enda molnleverantör är Kube det smartaste valet. Det fungerar lika bra på alla system, vilket gör att det kan sägas vara oberoende av leverantör.

Eftersom det är tydligt att dessa två tekniker kompletterar varandra, varför tror man då att det finns konkurrens mellan Docker och Kubernetes? Anledningen är Docker Swarm. Docker Swarm är också ett containerorkestreringsverktyg från Docker Inc., och det är därför branschen jämför Docker med Kubernetes.

Alternativ till Kubernetes?

Nedan följer några verktyg för orkestrering som kan vara bra alternativ till Kubernetes.

  • Docker Swarm
  • OpenShift
  • Mesos
  • Rancher
  • Amazon ECS
  • Apache Marathon
  • Nomad
  • Kontena
  • Minikube

Efter Kubernetes och OpenShift är Docker Swarm den mest populära i branschen. Låt oss undersöka Docker Swarm och analysera hur det skiljer sig från och står sig mot Kubernetes.

Vad är Docker Swarm?

Detta är ett inbyggt verktyg för containerorkestrering som utvecklats av Docker för att fungera med containrar som körs i Docker-miljöer. Det används för klustring och schemaläggning. Det möjliggör hantering av flera containrar som distribueras över flera värddatorer. Docker Swarm använder standard Docker API och nätverk, vilket underlättar anpassning till alla Docker-miljöer.

Arbetsprinciper för Docker Swarm

  • Bakåtkompatibilitet
  • Säkerhet som standard med certifikat
  • Resilient och singel-point-of-failure-arkitektur
  • Enkel men dynamisk med en användarupplevelse som ”bara fungerar”.

Kubernetes kontra Docker Swarm

Båda dessa orkestreringsverktyg erbjuder många liknande funktioner. Den största skillnaden ligger i det grundläggande sättet som de två fungerar. Tabellen nedan ger en bra överblick över jämförelsen.

Kubernetes Docker Swarm
Implementering: Applikationer kan driftsättas med en mix av distributioner, pods och tjänster/mikrotjänster. Implementering: Applikationer kan driftsättas som tjänster/mikrotjänster i ett Swarm-kluster. En YAML-fil kan användas för att ange en multicontainer. Docker Compose kan också användas för att driftsätta appen.
Installation: Kräver manuell installation och planering för att få Kubernetes att fungera. Anvisningar för installation kan skilja sig åt mellan olika operativsystem och leverantörer. Installation: Installation är enklare i Docker Swarm jämfört med Kubernetes. Med Docker behöver man bara lära sig ett verktygsset för att bygga miljö och konfigurera.
Användning: Kunskap om CLI (Command Line Interface) krävs för att använda Kubernetes ovanpå Docker. För att navigera i en struktur bör man ha en förståelse för Docker CLI och den gemensamma språkinfrastrukturen för att köra programmen. Användning: Eftersom Docker Swarm är ett verktyg från Docker, används samma gemensamma språk för att navigera i strukturen. Detta ger verktyget snabbhet och mångsidighet. Docker får därmed en betydande fördel i användbarhet.
Loggning: När tjänster distribueras i ett kluster, som Elasticsearch/Kibana (ELK), stöder Kubernetes flera versioner av övervakning och loggning. Loggning: Docker Swarm stöder endast övervakning, och det sker med hjälp av tredjepartsapplikationer. Det rekommenderas att använda Docker med Reimann för övervakning.
Skalning: Kubernetes är ett omfattande ramverk för distribuerade system och erbjuder starka garantier för klustrets tillstånd och en enhetlig uppsättning API:er. Detta gör i sin tur att containerdriftsättning och skalning kan gå långsammare. Skalning: Till skillnad från Kubernetes är Docker Swarms snabbhet att driftsätta containrar mycket högre. Som ett resultat ger skalning på begäran snabba svarstider.
Nätverk: I Kubernetes är nätverket platt, vilket innebär att alla pods kan kommunicera med varandra. I Kubernetes krävs två CIDR i en modell – en för att få en IP-adress och en för tjänster. Nätverk: I Docker Swarm kan användare kryptera containerdatatrafik under skapandet av ett överläggsnätverk.

Slutsats

Vi har grundligt diskuterat Docker och Kubernetes och kommit fram till att det inte är Docker som är konkurrent till Kubernetes, utan snarare Docker Swarm. Vi konstaterar att Kubernetes har ett övertag över Docker Swarm. Om du är intresserad av att lära dig mer på djupet, rekommenderar vi denna Docker Mastery-kurs.

Uppskattade du artikeln? Dela den gärna vidare!