Utforska denna detaljerade genomgång för att förstå vad stablecoins är, inklusive en analys av ett fall där en stablecoin misslyckades kapitalt.
Det som ständigt utmanar kryptovalutor är deras prisvolatilitet.
Digitala valutor som Bitcoin, Ethereum och andra, saknar tillförlitlighet och lämpar sig inte som betalningsmedel. Skulle du acceptera en betalning på 100 000 dollar i Bitcoin, med vetskapen om att värdet kan sjunka till 80 000 dollar medan du tittar på en film?
Bitcoin mot USD
Man skulle kunna önska att det var en bergskedja, men det är Bitcoin, som fluktuerat från 10 000 dollar till över 60 000 dollar, sedan tillbaka till 30 000 dollar på mindre än två år.
Och detta handlar om den största kryptovalutan; altcoins är ännu mer utsatta.
Därför behövs en lösning för att behålla den revolutionära idén med kryptovalutor, samtidigt som man åstadkommer stabilitet liknande den för traditionella valutor.
Eureka! Vi har skapat stablecoins.
Vad är Stablecoins?
Stablecoins är kryptovalutor med stabilt värde, antingen backade av verkliga tillgångar eller algoritmer, för att undvika stora prisrörelser. Detta är en stark kontrast till vanliga kryptovalutor, vars värde endast bestäms av spekulation.
Se värdeutvecklingen för en populär stablecoin:
Tether mot USD
Här ser vi Tether (USDT), för närvarande ledande i daglig handelsvolym, före Bitcoin, Ethereum och många andra kryptovalutor.
Även topparna, som visar de högsta och lägsta punkterna, indikerar endast en förändring på mindre än 10 % från Tethers riktvärde (~1 USD) under de senaste åren.
Ett riktvärde är ett specifikt värde som en stablecoin är avsedd att behålla som ett bevis på sin stabilitet.
Det grundläggande syftet med stablecoins är att förhindra kraftiga prisförändringar. Denna stabilitet skapar förtroende och främjar användning som ett betalningsmedel, i likhet med fiat-valutor.
Nu ska vi titta på olika typer av stablecoins och hur de hanterar volatilitet.
Typer av Stablecoins
Baserat på hur de backas upp kan stablecoins delas in i fyra kategorier:
#1. Fiat-backade Stablecoins
Dessa stablecoins ges ut i förhållande 1:1 mot motsvarande mängd fiat-valuta.
Emittenten ska i princip inneha det exakta värdet i kontanter eller kontantekvivalenter innan tokens distribueras. Oberoende revisorer ska dessutom verifiera äktheten av reserverna för att bekräfta emittentens påståenden.
Det finns dock ingen garanti för att emittenten inte kommer att misslyckas eller att reserverna faktiskt finns.
Dessutom, trots benämningen ”fiat-backad”, kan den faktiska kontantandelen vara låg.
Exempelvis backas USDT inte enbart av fiat, utan av en blandning av kontantliknande tillgångar, som ädelmetaller, obligationer och andra digitala tokens. Vid denna tidpunkt är den faktiska fiat-andelen i USDT-reserven cirka 5,81 %, vilket också nämns på deras webbplats.
#2. Krypto-backade Stablecoins
Eftersom kryptovalutor är volatila, backas krypto-backade stablecoins med en större säkerhet än värdet på de utgivna stablecoins.
DAI, ett välkänt stablecoin, backas till exempel av 50 % mer kryptotillgångar än dess utgivna värde för att hantera volatilitet i reserven.
Men eftersom kryptopriser kan fluktuera kraftigt kan dessa stablecoins förlora sin koppling till riktvärdet om den underliggande kryptovalutan rör sig över en viss gräns.
#3. Råvaru-backade Stablecoins
Dessa tokens ges ut mot råvarureserver, till exempel investeringsguld. För varje token som distribueras lagras en motsvarande mängd hos ett pålitligt förvaringsinstitut.
En fördel med dessa stablecoins är att investerare kan lösa in tokens mot råvaran när som helst.
Exempelvis representerar PAX Gold (PAXG) ett fint troy ounce av en 400 oz London Good Delivery guldtacka. Du kan byta dina PAXG:s mot motsvarande värde i LBMA-ackrediterat fysiskt guld enligt företagets standarder.
#4. Algoritmiska Stablecoins
Algoritmiska stablecoins är programmerade för att upprätthålla sitt värde och undvika stora prisförändringar.
Den underliggande algoritmen ökar utbudet av mynt när värdet stiger för att återställa dess koppling till riktvärdet. På samma sätt minskar den utgivningstakten för att höja stablecoinets värde när det sjunker.
Dessa stablecoins backas inte av tillgångar och är de mest riskfyllda av de fyra.
Nu när vi har gått igenom de olika typerna, ska vi titta på några…
Topp Stablecoins
Eftersom varje projekt är unikt och det finns flera faktorer som kan användas för att rangordna stablecoins, kommer vi att utgå från det totala marknadsvärdet, enligt CoinMarketCap.
Tether (USDT)
Tether är en stabil token som finns på flera blockkedjor och möjliggör smidiga transaktioner som ett alternativ till fiat. Några av de blockkedjor som stöder Tether är Bitcoin Cash Simple Ledger Protocol (SLP), Ethereum, EOS, Liquid, Omni, Avalanche och andra.
Tether är kopplad till den amerikanska dollarn och är näst störst efter Bitcoin och Ethereum i marknadsvärde.
Tether är dessutom en av de mest transparenta stablecoins, med sitt emittentföretag, Tether Holdings. Ltd, som publicerar reservbeloppet och dess sammansättning på sin webbplats.
USD Coin (USDC)
USDC är en annan stabil token som används på olika blockkedjor, vilket ökar tillgängligheten. Kompatibla blockkedjor inkluderar Ethereum, Alogorand, Solana, TRON och Stellar.
I termer av marknadsvärde är USDC den näst största bland alla stablecoins och fjärde om man räknar in alla kryptovalutor.
USDC, som ges ut av Circle Internet Financial Ltd., är också knuten till den amerikanska dollarn och kan lösas in 1:1.
BUSD
BUSD är, som namnet antyder, ytterligare en stablecoin kopplad till den amerikanska dollarn som erbjuds av den största kryptobörsen, Binance, i samarbete med Paxos, ett företag som arbetar med blockchain-infrastruktur.
Detta partnerskap ger fördelar som minimala eller inga avgifter när du köper BUSD eller handlar med andra stablecoins.
BUSD är även en av de mest reglerade stablecoins och har godkänts av New York State Department of Financial Services (NYDFS).
DAI
DAI skiljer sig från de ovan nämnda genom att den inte har någon central myndighet bakom sig.
Den styrs av MakerDAO, en decentraliserad autonom organisation. DAI verkar på Ethereum-blockkedjan och har ett värde som motsvarar en amerikansk dollar.
Som krypto-backad stablecoin är DAI översäkrad för att behålla sin koppling även under dåliga marknadsförhållanden.
Kan en Stablecoin kollapsa?
Svaret hade troligtvis varit nej före den 11 maj 2022.
Den dagen skakades hela kryptobranschen av en spektakulär kollaps av en stablecoin – TerraUSD (UST).
Det var en algoritmisk stablecoin indirekt kopplad till LUNA, en icke-stablecoin kryptovaluta som skapades av samma moderbolag, Terraform Labs.
Innan UST-kollapsen hade dess systermynt, LUNA, redan haft det tufft tillsammans med de flesta andra kryptovalutor. Från den 4 april 2022 då värdet låg på 119 dollar, rasade den till nästan 17 dollar den 10 maj 2022.
LUNA (nu LUNC)
Runt samma tid togs nära 10 miljarder UST ut från dess Anchor-protokoll (Terras utlånings- och upplåningsplattform), och stora mängder såldes vilket skapade press på dess ekosystem.
Anchor-protokoll
Detta avslöjade UST:s sårbarhet.
TerraUSD-prisdiagram
På grund av den algoritmiska kopplingen och paniken bland användarna, drog den här nedgången med sig allt som fanns kvar av det redan pressade LUNA.
För närvarande är Terra-blockkedjan inte längre aktiv och båda mynten (LUNA och UST) förlorade nästan 100 % av sitt värde.
Även om det görs försök att återuppliva LUNA, har Terras stablecoin försvunnit för gott.
Oavsett om de kallas stablecoins, är alla projekt olika och kan drabbas av dramatiska nedgångar som krossar drömmar och förångar värden.
Sammanfattning
Stablecoins försöker konkurrera med fiat och vanliga kryptovalutor. Vissa har implementerat utmärkta protokoll för att behålla sitt värde trots den turbulenta kryptomarknaden.
Men i slutändan är det kod som kan ha brister och det har hänt att buggar lett till stora förluster.
Även om de är tänkta att bevara värde, läs det finstilta, analysera white papers och interagera med communities för att få ledtrådar.
PS: Titta på detta kryptolexikon och kolla hur utlåning och upplåning fungerar i kryptovärlden.