Testar den obestridda kungen av VPN

By rik

Är ExpressVPN Värt Sitt Rykte och Pris? En Djupdykning

Finns det verkligen fog för den höga kostnaden och det stora intresset kring ExpressVPN? Den här granskningen tar en titt på vad som gör denna VPN speciell och avgör om den lever upp till sitt rykte.

Många VPN-tjänster hävdar att de är bäst i branschen, men det är när andra också bekräftar detta som det verkligen blir intressant. ExpressVPN har onekligen hamnat i den kategorin och hyllas ofta av många, vilket motiverar oss att undersöka sanningen bakom hypen.

ExpressVPN: Företagets Bakgrund

ExpressVPN har sin bas på Brittiska Jungfruöarna, en plats som ger gynnsamma förutsättningar för verksamheter som fokuserar på integritet och konsumentskydd. Lagstiftningen där tvingar inte VPN-företag att spara användardata, vilket är en förutsättning för en VPN utan loggar.

Det är dock viktigt att notera att ExpressVPN sedan september 2021 ägs av Kape Technologies. Många cybersäkerhetsexperter uttrycker oro över Kape på grund av företagets ifrågasatta historia. Det finns därför andra alternativ som kan passa bättre för de som har striktare integritetskrav, som Mullvad VPN, Surfshark VPN och PureVPN.

Eftersom de flesta användare även söker en VPN för underhållning, fildelning och spel, kommer vi att fortsätta denna granskning av ExpressVPN med ett opartiskt synsätt. Här är en översikt över de funktioner de erbjuder:

  • Ingen loggning
  • AES-256 bitars kryptering
  • Servrar i 94 länder
  • Split tunneling
  • RAM-baserade servrar
  • Kill switch
  • Privat DNS
  • 5 samtidiga anslutningar per konto
  • Dygnet runt support

Några viktiga funktioner saknas dock, som multi-hop, serverobfuskering, Tor over VPN och adblocker. Med tanke på priset borde ExpressVPN åtminstone ha några av dessa, särskilt när mer prisvärda alternativ som ProtonVPN och Surfshark erbjuder dem. Så vad får oss att ändå fortsätta utforska ExpressVPN? Löftet om blixtsnabba hastigheter och avancerad geoblockering, vilket vi kommer att testa närmare.

Komma Igång med ExpressVPN

Jag valde en månadsplan som kostar $12.95. ExpressVPN erbjuder även 6-månaders och årsplaner. Årsplanen är det mest kostnadseffektiva alternativet med en månadskostnad på $8.32. Alla planer kommer med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Det finns gott om betalningsalternativ, inklusive kort, PayPal, Bitcoin och andra kryptovalutor. Du ombeds att ange namn, e-postadress och en pinkod (valfritt).

Slutligen får du en aktiveringskod som ska användas med applikationerna:

Jag laddade ner Windows-klienten och aktiverade den med koden.

Användarvänligt Gränssnitt

Gränssnittet är rent och enkelt, med en tydlig knapp för att ansluta till vald server.

Alla inställningar finns dolda bakom hamburgerikonen uppe till vänster. Du kan välja server genom att klicka på fliken ”Vald plats”, där föreslagna och favoritmarkerade servrar också visas.

Det minimalistiska gränssnittet är tilltalande. En funktion som jag gärna hade sett är information om serverbelastning, vilket finns i t.ex. ProtonVPN. Detta underlättar valet av snabbare servrar. Även om det inte är ett stort problem, vore det väntat av en så pass dyr och ansedd VPN.

Split Tunneling

Med tanke på att ExpressVPN ofta används för underhållning är split tunneling en värdefull funktion. Den låter dig välja vilka applikationer som ska använda VPN-kryptering. De övriga applikationerna använder den vanliga anslutningen.

Detta är praktiskt eftersom VPN kan sänka internethastigheten på grund av den krävande krypteringen.

För att aktivera split tunneling klickar du på hamburgerikonen, går till Alternativ > Allmänt och markerar ”Hantera anslutning per app”. Det här alternativet är grått ut om du är ansluten till en server. Klicka därefter på Inställningar:

Som bilden visar kan du ange vilka appar som ska använda eller undvika VPN. Klicka på ”+”-symbolen för att välja de önskade applikationerna och bekräfta med OK.

Kill Switch

En kill switch skyddar användarens anonymitet om VPN-anslutningen bryts. Funktionen hittas under avsnittet ”Nätverkslås” i de allmänna inställningarna.

ExpressVPNs kill switch skyddar dig vid serverrelaterade problem och ser till att din IP-adress förblir dold. Vissa andra VPN-tjänster, som HideMyAss och Proton, har proaktiva versioner av kill switchar. Dessa blockerar internetanslutningen om du glömmer att aktivera VPN eller stänger av den medvetet. ExpressVPN:s kill switch är därför inte lika avancerad eftersom den primärt hanterar serverfel och inte användarinteraktioner.

Protokoll

VPN-klienter använder algoritmer för att ansluta till servrarna, så kallade VPN-protokoll. Det finns många protokoll, och de mest använda är OpenVPN och WireGuard.

ExpressVPN har en stor lista med protokoll, inklusive IKEv2 och L2TP/IPsec, som inte är lika vanliga bland andra VPN-tjänster.

Överraskande nog nämns inte WireGuard trots att det nu är en standard, vilket antyder en föråldrad bild. De flesta VPN-leverantörer använder idag en modifierad version av WireGuard för att motverka sårbarheter med statiska IP-adresser.

Det intressanta med protokolllistan är Lightway, ExpressVPN:s egna protokoll. Kodbasen är öppen källkod och har granskats av säkerhetsföretaget Cure53. Granskningen identifierade 14 mindre brister som senare åtgärdades. Sammantaget får ExpressVPN tummen upp för Lightway, men protokolllistan skulle vinna på att inkludera WireGuard. Nu övergår vi till tester.

IP-, WebRTC- och DNS-läckage

Att dölja sin IP-adress är det första steget för att uppnå digital anonymitet. Din IP-adress kan avslöja din identitet och utsätta dig för potentiella attacker. Dessutom kan IP-adressen läcka via WebRTC, en webbläsarsårbarhet.

För att kontrollera ExpressVPN:s skydd loggade jag in på BrowserLeaks.

Min IPv4-adress maskerades, även via WebRTC. IPv6-adressen var också dold. DNS-läckagetestet visade att ExpressVPN fungerade som det skulle. Alla DNS-förfrågningar gick via VPN-servern istället för min internetleverantör (ISP).

DNS-förfrågningar är när din dator ber en DNS-server att koppla ett webbdomännamn till dess IP-adress. Om dina DNS-förfrågningar inte går via VPN-servern, kan din internetleverantör se och logga din webbaktivitet. Jag bekräftade att alla förfrågningar gick via ExpressVPN:s avsedda servrar.

Krypteringstest

Data färdas i form av paket som kan avlyssnas och avkodas med hjälp av kostnadsfria program som Wireshark. Det är möjligt att avslöja information om webbläsare, operativsystem, IP-adresser till källa och destination m.m. Sådan information kan vara farlig om den hamnar i fel händer. Det är också möjligt att granska webbaktivitet genom att analysera DNS-förfrågningar.

En VPN:s huvudsakliga uppgift är att kryptera dessa paket så att information blir oläslig för utomstående. Jag aktiverade ExpressVPN:s Lightway-protokoll och letade efter eventuella informationsläckor. Trots aktiverat IPv6-läckageskydd var min IPv6-adress synlig i ett paket via ICMPv6-protokollet.

Detta är ett stort problem. Lösningen är antingen att inaktivera IPv6-adressen på enheten eller acceptera risken att den kan läcka. Samma problem upptäcktes även med ProtonVPN, och också med Surfshark, som dock inte stöder IPv6, till skillnad från ExpressVPN och ProtonVPN. Du kan använda ExpressVPN om du inte vill ha en aktiv IPv6-adress och kan stänga av den. Resten av paketen, inklusive DNS-förfrågningar, krypterades framgångsrikt.

Hastighetstest

Detta är ett av ExpressVPN:s största trumfkort. VPN:en har ett inbyggt hastighetstest som rekommenderar de snabbaste servrarna för din plats. Nedladdningshastigheten är en indikator, som kan skilja sig från de faktiska hastigheterna.

Du kan välja rekommenderade platser och kontinenter eller testa hastigheten på varje server. Jag använde Ooklas verktyg för att utföra två hastighetstester på utvalda platser och beräknade medelvärdena:

Server Nedladdningshastighet (Mbps) Latens (ms)
Standard 49.2 28
Smart plats (Storbritannien) 44.95 31
Singapore 46.28 160.5
Hongkong 45.49 32.5
New York, USA 38.66 524.5

Nedladdningshastigheterna var mycket bra och hastighetsbegränsningar kändes sällan. Latensen var dock hög på grund av distans och andra externa faktorer. ExpressVPN kan med fördel förbättra sina uppladdningshastigheter.

Geoblockeringstest

Tillgång till global underhållning är en av de främsta anledningarna till att använda VPN-tjänster. ExpressVPN sägs vara en av de bästa VPN:en för att avblockera streamingplattformar, och jag kommer att testa om det verkligen stämmer.

Jag lyckades avblockera det amerikanska Netflix med servern i USA och titta på NCIS.

Amazon Prime Video US och Hulu fungerade också problemfritt med samma server. Jag kunde också logga in på BBC iPlayer med en brittisk server:

ExpressVPN klarade streamingtestet med bravur.

ExpressVPN: Slutsats

ExpressVPN har ett utmärkt gränssnitt, erbjuder otroliga nedladdningshastigheter och ger tillgång till streaming utan problem. Samtidigt skulle det vara önskvärt med fler integritetsfokuserade funktioner, som nätverksobfuskering, multi-hop, idiotsäkert IPv6-skydd och en mer avancerad kill switch. Med tanke på priset skulle jag rekommendera att först undersöka ProtonVPN och Surfshark som alternativ. Vill du lära dig mer om hur du väljer den rätta VPN:en för dina behov? Klicka här för en guide.