ISO-filer är ett vanligt sätt att distribuera mjukvara. I grunden fungerar en ISO-fil som ett digitalt arkiv, där flera filer kan lagras, ibland avsevärd storlek. Genom komprimering kan en ISO-fil minska den totala storleken markant, ofta med flera gigabyte, vilket gör dem idealiska för att sprida operativsystem.
Vad innebär ISO?
En ISO-avbildning, ett annat namn för ISO-filer, kan liknas vid en digital ”ögonblicksbild” av en fil eller ett helt operativsystem. Denna avbildning kan sedan användas för att återställa en dator eller filer.
ISO-filer växte fram i samband med den ökade användningen av optiska enheter som CD- och DVD-brännare. Trots att dessa enheter gradvis fasas ut till förmån för USB-enheter och externa lagringsenheter, har ISO-filformatet behållit sin relevans.
Det är värt att notera att inte alla ISO-filer innehåller operativsystem. Vissa kan innehålla programvara, medan andra fungerar som kopior, arkiv eller ögonblicksbilder av filsystem.
Hur man hanterar en ISO-fil
Det finns flera sätt att hantera en ISO-fil eller avbildning. Metoden som väljs beror på vad filen ska användas till.
Montering av ISO-avbildning
En ISO-avbildning kan monteras som en virtuell optisk enhet. På liknande sätt som en USB-enhet eller en extern enhet ansluts till Windows 10, kan en ISO-fil monteras så att operativsystemet uppfattar den som en fysisk optisk enhet med data.
Följ dessa steg för att montera en ISO-fil:
1. Öppna Utforskaren.
2. Leta reda på ISO-filen.
3. Högerklicka på filen.
4. Välj ”Montera” i snabbmenyn.
5. Gå till ”Den här datorn”. Den monterade ISO-filen visas som en optisk enhet.
6. Dubbelklicka på den virtuella optiska enheten för att komma åt filerna.
Bränna en ISO-avbildning
För ISO-avbildningar som innehåller operativsystem och är avsedda att installeras på en dator, krävs det att ISO-avbildningen bränns till en USB-enhet. Detta är nödvändigt eftersom datorn behöver ”läsa” filen från en extern enhet, särskilt om inget operativsystem är installerat.
Innan du bränner en ISO-avbildning till en USB-enhet bör du beakta följande:
1. Vilket operativsystem som finns i avbildningen.
2. Storleken på USB-enheten som krävs för att bränna ISO-avbildningen.
3. Vilket format USB-enheten ska ha.
4. Vilket partitionschema som ska användas (GPT eller MBR).
För att bränna en ISO-avbildning krävs en tredjepartsapplikation. Det finns många alternativ, men för Windows 10 rekommenderas Rufus. Det är även bäst att använda en USB-enhet som inte innehåller data, då den kommer att formateras och all information raderas.
1. Ladda ner och starta Rufus.
2. Anslut den USB-enhet du vill använda till datorn.
3. I Rufus väljer du ISO-avbildningen, partitionsstilen och filsystemet.
4. Klicka på ”Start”.
Processen att bränna en ISO-avbildning kan ta en stund. Var tålmodig och låt Rufus göra jobbet.
Extrahera innehållet i en ISO-avbildning
En ISO-fil är ett arkivformat, vilket innebär att den kan extraheras. Om du till exempel har en ISO-fil med Windows 10, kan du extrahera filerna och köra filen ”Setup.exe” för att starta installationen.
1. Installera ett verktyg för att extrahera arkiv, som 7-Zip.
2. Öppna Utforskaren och leta reda på ISO-filen.
3. Högerklicka på ISO-filen och välj ”Extrahera” eller liknande alternativ.
Använda program för att läsa ISO-avbildningar
Vissa ISO-filer kan även hanteras av olika applikationer. Ett exempel är VirtualBox, som kan installera ett operativsystem direkt från en ISO-avbildning. Denna metod används dock inte för alla ISO-filer, och många av dem kan även brännas till en USB-enhet.
Sammanfattning
ISO-filer är ett vanligt arkivformat som används i Windows 10, macOS och Linux. Beroende på operativsystemet kan det behövas olika verktyg för att komma åt filen. ISO-filer kan monteras och brännas på alla tre operativsystem.