Slumpmässighetens roll i spel
Inom spelvärlden är begreppet ”RNG” (Random Number Generator) ofta föremål för diskussion och ibland kritik. Tänk dig ett enkelt tärningsspel där två spelare kastar en tärning, och den som får högst vinner. Detta är ett typexempel på vad som brukar kallas ”ren RNG”, där slumpen avgör utgången.
Slumptalsgeneratorns funktion
En slumptalsgenerator är en algoritm som skapar slumpmässiga tal. I datorspel används dessa tal för att styra slumpmässiga händelser, som till exempel chansen att lyckas med en kritisk träff eller hitta ett ovanligt föremål. Dessa generatorer är grundläggande för många moderna spel.
Slumptalsgenerering, eller RNG, är avgörande för många spelupplevelser. Det är tack vare detta som vi möter olika Pokémon, som föremålen i Mario Kart varierar, och som vi slumpmässigt kan stöta på fantastiska skatter (eller inte) i spel som Diablo. Vissa procedurgenererade spel, som The Binding of Isaac och Minecraft, skulle inte ens vara möjliga utan RNG.
Inte alla spel förlitar sig dock på RNG. Rytmspel som Dance Dance Revolution och Guitar Hero är ett bra exempel på spel där slumpen inte spelar någon större roll. Konkurrenskraftiga flerspelarspel som Rocket League och Mortal Kombat är också i stort sett fria från slumpmässiga element.
Detta utesluter dock inte RNG från alla tävlingsinriktade spel. Counter-Strike: Global Offensive använder RNG för att bestämma hur kulor träffar målet, och DOTA 2 använder RNG för att avgöra hur ofta förmågor påverkar motståndarna. Ett visst mått av slumpmässighet finns där, vilket gör spelen oförutsägbara.
RNG: Fräschör men risk för ojämnhet
Slumpmässigheten förhindrar att spel blir monotona. Det leder till nyfikenhet, risktagande och bidrar till att hålla spel engagerande. Den är ett kraftfullt verktyg för att skapa variation.
Tänk på blocken i Tetris. Varje block väljs slumpmässigt. Om de inte vore det skulle Tetris inte vara lika roligt, spännande eller oförutsägbart. Det skulle inte finnas några riskabla eller smarta drag; det skulle bara finnas rätt drag. Tetris skulle förvandlas till ett oändligt memoreringsspel – likt att memorera decimalerna i Pi.
Även vissa tävlingsinriktade spel, som Hearthstone, förlitar sig mycket på slumpmässiga element, vilket gör dem mer jämförbara med Yahtzee än med Mortal Kombat. Det är just här RNG blir en källa till debatt. I spel som Hearthstone, där slumpen spelar en stor roll, kan skicklighet hamna i skymundan för tur. En nybörjare kan ha turen att besegra en erfaren spelare. Så vad händer när man använder RNG i tävlingsinriktade spel som CS:GO eller DOTA?
Resultatet blir ofta frustrerade spelare. Även om slumpmässighet i ett fightingspel kan låta kul för vissa, så är vissa tävlingsinriktade spelare (förståeligt nog) emot tanken på att förlora på grund av otur. Tänk om man skulle lägga till slumpmässiga power-ups i ett strategiskt spel som schack. För schackentusiaster skulle detta underminera hela idén med spelet. En spelare som förlorar kan lätt skylla sin förlust på att ”RNG:n” gynnade motståndaren.
Manipulering av RNG
Som tidigare nämnts är slumptalsgeneratorer algoritmer – matematiska problem som genererar slumpmässiga värden. Men som vi vet från matematiken är två plus två alltid fyra. För att en algoritm ska kunna generera slumpmässiga värden måste den inkludera variabler (som X eller Y).
Men varifrån hämtar ett datorspel sina variabler? Det letar efter naturligt föränderliga lokala värden. Ett spel kan använda konsolens interna klocka som en variabel, antalet objekt på skärmen, din karaktärs namn eller till och med sekvensen av knappar du tryckt på sedan spelets början. Det finns många sätt för en dator att generera slumpmässiga tal.
Ibland är dessa siffror faktiskt tillräckligt förutsägbara för att manipuleras. Det kan liknas vid korträkning, men är svårare.
RNG-manipulation är inte en del av tävlingsinriktat spel, men det är vanligt inom klassiska RPG-spel och retrospel, där RNG-algoritmerna ofta var enklare. En erfaren spelare kan räkna sig till en perfekt Pokémon eller trycka på till synes slumpmässiga knappar för att erhålla sällsynta föremål i Final Fantasy.
RNG: Fördelar och nackdelar
Många anser att RNG är positivt då det skapar oförutsägbarhet och håller spel intressanta. Slumptalsgeneratorer är avgörande i många moderna pussel-, kort- och RPG-spel. De har även använts med framgång i action- och flerspelarspel.
RNG kan alltså vara bra. Skulle alla Minecraft-världar vara identiska, eller alla föremål i Diablo vara likadana varje gång man spelar? RNG skapar variation och håller spelen fräscha.
Men många tävlingsinriktade spelare anser att RNG underminerar skickligheten. Det är ett klagomål som kan irritera, men det beror på att vissa tävlingsinriktade spel, som Smash Bros, har en dubbel roll som både avslappnade partyspel (där RNG behövs för underhållningen) och tävlingsarenor. Spel som utvecklats för e-sportlägger ofta stor vikt vid skicklighetsbaserad mekanik just av den anledningen.