Att lägga till ikoner på skrivbordet kan verka enkelt, men det är inte en standardfunktion i Ubuntu 18.04 LTS och nyare versioner, som till exempel Ubuntu 19.10. Den här guiden visar hur du skapar skrivbordsgenvägar till dina favoritprogram, precis som i andra operativsystem och Linux-miljöer.
Det borde vara enklare
För många Windows-användare är det en självklarhet att placera genvägar på skrivbordet. En ny användare av Linux kan bli frustrerad över att en så pass enkel sak inte går att göra direkt. Det kan ge ett intryck av att Linux är krångligt och svårt att använda.
Även de som har använt Linux länge kan uppleva det här momentet som mer komplicerat än vad det borde vara. Det är egentligen inte svårt, men absolut inte intuitivt.
Installera GNOME Tweaks
I standardutförandet av Ubuntu kan man inte direkt kopiera filer eller ikoner till GNOME Shell-skrivbordet. För att möjliggöra detta behöver du använda GNOME Tweaks för att justera en inställning. Du kan installera verktyget med följande kommando:
sudo apt-get install gnome-tweaks
Efter installationen, tryck på ”Super”-tangenten (vanligtvis mellan Control- och Alt-tangenterna längst ner till vänster på tangentbordet) och skriv ”tweaks”. En ikon för Tweaks kommer att dyka upp. Klicka på den för att starta verktyget.
Detta är ikonen i Ubuntu 18.04. I Ubuntu 19.10 kan ikonen se annorlunda ut. När Tweaks har startat, klicka på ”Skrivbord” i den vänstra menyn. Klicka på reglaget ”Visa ikoner” för att aktivera skrivbordsikoner. Du kan även välja att visa genvägar till din hemkatalog, papperskorgen, nätverksservrar och monterade enheter på skrivbordet.
Notera att i Ubuntu 19.10 finns inställningarna för skrivbordsikoner under menyn ”Tillägg”. Klicka i så fall på ”Tillägg” i den vänstra menyn.
Skapa en genväg på skrivbordet
För att illustrera processen ska vi skapa en skrivbordsgenväg för LibreOffice Writer. Nu när vi har aktiverat funktionen för skrivbordsikoner behöver vi bara dra något till skrivbordet för att skapa en genväg. Men vad ska vi dra?
Det vi behöver är en så kallad .desktop-fil. Dessa textfiler beskriver vissa egenskaper för programmet, bland annat var den körbara filen finns i filsystemet. När du dubbelklickar på en genväg använder Linux den informationen för att hitta och starta programmet. Vi behöver alltså hitta rätt .desktop-fil.
Program som följer med distributionen som standard, eller som installeras från arkiv, har sina .desktop-filer installerade här:
/usr/share/applications
Andra program som installerats lokalt med systemomfattande åtkomst (vilket betyder att de är tillgängliga för alla användare) har vanligtvis sina .desktop-filer här:
/usr/local/share/applications
Program som installerats så att de endast är tillgängliga för en specifik användare har sina .desktop-filer i användarens hemkatalog:
~/.local/share/applications
LibreOffice är tillgängligt för alla användare, så vi öppnar ”Filer” och går till katalogen /usr/share/applications. Du måste navigera till rätt katalog för det program du letar efter.
Starta ”Filer” och klicka på ”Andra platser” i vänstra menyn. Navigera sedan till Dator > usr > share > applications.
Bläddra igenom ikonerna tills du hittar LibreOffice Writer-ikonen. I Ubuntu 19.10 kan alla ikoner se ut som kugghjul, så du måste kontrollera filnamnet för att vara säker på att du har rätt .desktop-fil.
För att säkerställa att du har hittat rätt .desktop-fil för programmet, högerklicka på ikonen och välj ”Egenskaper”. Du bör se en rad som informerar om att det här är en skrivbordskonfigurationsfil. Stäng egenskapsdialogen.
Vänsterklicka på LibreOffice Writer-ikonen, håll nere vänster musknapp och dra ikonen till skrivbordet. Släpp musknappen. Även om detta vanligtvis skulle flytta det du drar, så kopierar det filen i det här fallet.
Nu har du en ikon på skrivbordet, men den ser inte ut som den borde. Vad händer?
Även om den inte ser ut som förväntat, så är det en fungerande genväg. Dubbelklicka på den för att starta programmet, och du kommer att få se en varningsdialogruta.
Klicka på knappen ”Lita på och starta”, så händer två saker.
Ikonen kommer att ändra utseende och textetikett så att den ser ut som förväntat, och LibreOffice Writer kommer att startas.
Nu har du en LibreOffice Writer-ikon på skrivbordet som fungerar som en genväg för att starta programmet. Varningsdialogen kommer endast att visas första gången du använder genvägen.
Vad händer om .desktop-filen saknas?
Ibland saknas .desktop-filen för ett program. Det kan gälla egenutvecklade program eller program som du laddat ner från till exempel Github.
Men det är inget problem; vi kan enkelt skapa egna. Det är helt enkelt en textfil med relevanta uppgifter.
Skapa en .desktop-fil
På den här testdatorn har vi ett program som saknar .desktop-fil.
Första steget är att säkerställa att programmet fungerar. Om det inte gör det kommer det inte att fungera med en .desktop-fil heller. Du kan alltså spara tid genom att först säkerställa att programmet kan startas och köras manuellt.
En .desktop-fil är en textfil med inställningar, men den kan inte visa en ikon direkt. Vi måste använda en ikon som medföljer programmet. Vi ser att det finns en ikon som heter ”ip_gc_icon.png” i programkatalogen, och den kommer vi att använda.
Vi ser också att den körbara filen heter gc. Denna information behöver vi snart.
Öppna en textredigerare. Vi använder gedit, men du kan använda valfri redigerare.
Den första raden i .desktop-filen måste vara:
[Desktop Entry]
Detta talar om för Linux vad det är du klickar på när du dubbelklickar på ikonen.
Alla övriga poster i .desktop-filen består av etiketter och värden, sammanfogade med ett likhetstecken =. Se till att det inte finns några mellanslag direkt före eller efter likhetstecknet.
De följande fyra raderna beskriver programmet.
Version=1.0 Name[en_US]=Geocoder GenericName[en_US]=Interesting Point Geocoder Comment[en_US]=Interesting Point Geocoder is a tool to create CSV files of geolocational data
”Version”-posten är versionsnumret från programmet.
”Name”-posten är programmets namn. Notera att vi har inkluderat en lokal identifierare, [en_US], vilket betyder amerikansk engelska. Du kan utelämna det. Om du skapade en flerspråkig .desktop-fil skulle dessa typer av identifierare krävas för varje språkavsnitt. De kommer inte att göra någon skillnad här, men de är en god vana.
Posten ”GenericName” används för att innehålla en generell beskrivning av programmet. Det kan vara ”videoredigerare”, ”webbläsare” eller ”ordbehandlare”. Detta program faller inte in i någon speciell kategori, så vi ger det helt enkelt en längre version av programmets namn.
”Comment”-posten kan innehålla valfri beskrivande text.
De tre följande raderna ger information till Linux så att det vet var den körbara filen finns och vilken ikon som ska användas för genvägen.
Exec=/home/dave/geocoder/gc Path=/home/dave/geocoder/ Icon=/home/dave/geocoder/ip_gc_icon.png
”Exec”-posten är sökvägen till den körbara filen. I vårt exempel är detta den körbara filen gc.
”Path”-posten är sökvägen till programmets arbetskatalog.
”Icon”-posten är sökvägen till ikonfilen som du vill använda för skrivbordsgenvägen.
De tre sista raderna är kompletterande uppgifter om programmet.
Terminal=false Type=Application Categories=Application
”Terminal”-posten kan vara ”true” eller ”false”. Den indikerar om programmet körs i en terminal eller inte. Vår post måste vara ”false”.
”Type”-posten kan vara en av Application, Link eller Directory. Vi vill givetvis att vår post ska vara ”Application”.
”Categories”-posten kan användas av Linux eller GNOME för att gruppera liknande eller relaterade program i menyer. Vi anger bara en generell ”Application”.
En fullständig lista över möjliga .desktop-filposter och deras värden finns i .desktop filspecifikation.
Här är vår fullständiga .desktop-fil:
Spara filen i programkatalogen och se till att den har filändelsen ”.desktop”. Vår exempelfil heter ”Geocoder.desktop”.
Kopiera .desktop-filen till skrivbordet
För att kopiera .desktop-filen till skrivbordet, högerklicka på den och välj ”Kopiera” från menyn. Högerklicka på skrivbordet och välj ”Klistra in” från menyn.
När du dubbelklickar på ikonen på skrivbordet kommer du att se samma varningsdialogruta som tidigare. Klicka på knappen ”Lita på och starta”.
Skrivbordsikonen kommer att få sitt rätta utseende och programmet kommer att startas.
Kopiera .desktop-filen till mappen Applications
Eftersom detta program ska användas av en enskild användare, kopierar vi .desktop-filen till användarens lokala programkatalog. I programkatalogen använder du följande kommando:
cp ./Geocoder.desktop ~/.local/share/applications
Genom att placera .desktop-filen i den lokala programkatalogen integreras programmet i GNOME:s sökfunktion. Tryck på ”Super”-tangenten (mellan Control- och Alt-tangenterna längst ner till vänster på tangentbordet) och skriv in de första bokstäverna i programmets namn. Ikonen kommer att visas i sökresultaten.
Vänsterklicka på den för att starta programmet.
Högerklicka på den och välj ”Lägg till i favoriter” för att lägga till den i Ubuntu-dockan.
Redo att köras
Så där har du det. Lite omständligt, men tillräckligt enkelt.
Och definitivt inte särskilt intuitivt.