Ställa in din Mac för produktivitet utan appar från tredje part

By rik

Vi återkommer ofta till hur macOS är ett stabilt operativsystem med en grundläggande UNIX-arkitektur. Det är ett lite nördigt sätt att uttrycka att macOS är ett bra system. Denna handledning har inte sitt ursprung i blind lojalitet till något företag; den existerar tack vare macOS inneboende egenskaper, såsom anpassningsmöjligheter, både direkt och via tredjepartstillägg, en mängd olika appar från andra utvecklare och den kraftfulla terminalen. Tänk om du skulle kunna skapa en miljö på din Mac som gör att du kan arbeta effektivt utan externa program? Vi har några idéer.

I denna guides syfte kommer vi att betrakta alla program som inte levereras med macOS (även om de kommer från Apple) som tredjepartslösningar. Vi är fullt medvetna om och uppskattar att macOS erbjuder en rad alternativ som är inaktiverade som standard, vissa är dolda i terminalen, andra är mer synliga. Vi har redan berört de dolda funktionerna med Spotlight-sökning, låt oss nu utforska några sätt att effektivisera ditt arbete.

Aktiva hörn

Denna funktion finns numera även i Windows 8. Genom att flytta muspekaren till ett av skärmens hörn kan du utföra åtgärder som att starta Launchpad eller sätta systemet i viloläge. För erfarna användare kan detta vara lite av ett tveeggat svärd, särskilt om man nyligen bytt från Windows, där hörnen är en frekvent plats och kan oavsiktligt utlösa åtgärder. Men om detta inte är ett problem för dig, kommer du att uppskatta hur du kan få snabb åtkomst utan att behöva klicka. På macOS Mavericks hittar du inställningen under Systeminställningar > Mission Control > Aktiva hörn. Den finns i det nedre vänstra hörnet av fönstret. I äldre versioner av macOS finns den under Systeminställningar > Expose och Spaces. Vi avråder från att använda det övre vänstra hörnet för viloläge, vi har upplevt problem när vi försökt stänga ett helskärmsfönster och oavsiktligt försatt Mac-datorn i viloläge.

Mappgenvägar i Dock

Dock är macOS motsvarighet till aktivitetsfältet i Windows, det är där dina viktigaste program finns, redo att startas med ett enda klick. Det finns ingen begränsning för hur många program du kan ha här, men det kan lätt bli trångt efter ett tag. Därför kan du lägga till hela mappar, genvägar eller vad som helst för att underlätta snabb åtkomst och samtidigt vara ekonomisk och effektiv.

Även om en välorganiserad Launchpad är lika effektivt är det bra att ha fler alternativ.

Underhåll

Underhåll kan verka komplicerat på en Mac utan tredjepartsprogram, men det går faktiskt att göra en hel del på egen hand.

  • Konfigurera startobjekt: Om du upplever att din Mac går långsamt, gå till Systeminställningar > Användare och grupper > Startobjekt. Avmarkera de program du kan klara dig utan och du kommer att märka en stor skillnad i prestanda.

  • Rensa minne: Du kan tömma innehållet i minnet med ett enkelt kommando. Vissa inaktiva processer tenderar att fylla minnet och sakta ner systemet i onödan. För att åtgärda detta, starta Terminal och skriv kommandot nedan (ange ditt lösenord om/när du uppmanas), så kommer systemet att fungera snabbare.
sudo purge
  • Övervaka systemet i realtid: Öppna Aktivitetskontroll, högerklicka/ctrl-klicka på ikonen > Dock-ikonen och välj vilken information du vill ha från listan. Denna information visas direkt i dockningsikonen.

Anpassad text

Du kan skapa anpassade kortkommandon för att snabba upp skrivprocessen. Gå till Systeminställningar > Språk och region > Tangentbordsinställningar > Text. Här kan du minska din arbetsbörda genom att korrigera återkommande misstag. Det är så vi skriver ⌘ istället för cmd och fixar grundläggande misstag som att skriva ”teh” (den) eller ”taht” (det).

Standard Mail.app

Detta är inte så mycket ett tips som en påminnelse. Utöver att vara nästan perfekt, är standardappen Mail en komplett lösning för din e-posthantering. Konfigurera den bara en gång så slipper du besväret med att logga in på Gmail hela tiden. Dessutom får du större flexibilitet med layouten, särskilt med reglerna. Du kan även använda samma inloggningsuppgifter för att kommunicera med dina Gmail-kontakter via iMessage, vilket ger dig en anledning mindre att öppna en webbläsare.

Flytta filer direkt

Istället för att överdriva hur avancerad den här funktionen är, berättar vi bara hur den fungerar. I vilket öppet fönster som helst, om du klickar på dess ikon i 1 sekund, kan du dra den dit du vill, och en genväg till filen skapas där du släpper den. Du behöver inte stänga filen och leta upp den, utan bara dra och släpp utan att lämna arbetsytan.

Det blir ännu bättre, om du klickar på rullgardinsmenyn som visas när du håller muspekaren över filnamnet får du en meny där du kan byta namn på filen, lägga till/ta bort taggar och om du klickar på rutan bredvid ’Var’, ändra platsen där du vill lagra filen. Filen flyttas automatiskt till den platsen medan du arbetar med den, utan att du behöver stänga den först.

Du kan även välja flera filer och slå samman dem till en enda mapp. Välj de filer du vill slå samman, högerklicka/ctrl+klicka på markeringen och välj det första alternativet ”Ny mapp med urval (N objekt)”.

Finjustera ljusstyrka och volym

Standardreglagen för ljusstyrka, volym och tangentbordsbelysning (förutom Macbook) är ganska bra, men om du upplever att reglagen inte räcker till, kanske två steg är för höga och ett steg är för tyst, tryck då på ⌥ + ⇧ + [justeringsknapp] (dvs. alt + shift + justeringsknapp) för att få större kontroll över hur mycket du vill justera systemet.

Om du även trycker på ⇧ när du justerar skjutreglagen så kommer de inte att spela upp sitt klickande ljud (som även kan stängas av från volymkontrollen).

Omedelbar teckensnittsändring

När du arbetar med redigerbar text på en Mac, tryck på ⌘ + T så öppnas en teckensnittsmeny där du kan justera inställningarna medan du skriver. ”När du nästan” – vissa program har sina egna API:er för teckensnittshantering.

Mellanslag

En vanlig men ofta underutnyttjad funktion i macOS är Spaces, som fungerar bra tillsammans med aktiva hörn som nämndes tidigare. Det framkallar antingen starka känslor: man älskar det eller hatar det. Det har utvecklats med tiden. I äldre versioner av macOS kunde man dela upp sina arbetsytor i sektioner på skärmen. På Mavericks, å andra sidan, får du tillgång till alla tillgängliga arbetsytor genom att trycka på F3. Du kan organisera dessa ytor som du vill och även lägga till skrivbord för att utöka arbetsytan. Du kan svepa med fyra fingrar för att växla mellan vyer. Det är som att ha flera skärmar i samma utrymme.

Listan ovan är till för att hjälpa dig i ditt arbete, alla dina filer är bara en Spotlight-sökning bort, alla dina prioriteringar bara en enkel tagg bort, och allt detta utan att behöva ladda ner en enda app. Föreställ dig nu hur mycket snabbare du kan arbeta om du använder dessa funktioner i kombination med tredjepartsprogram.