Hur man får hjälp i Windows 10

Windows 10 har en inbyggd Get Help-app som erbjuder lösningar på problem och till och med kopplar dig till en mänsklig supportperson. Det är bara ett av Windows 10:s bekväma inbyggda supportalternativ.

Använd appen ”Få hjälp”.

Windows 10 innehåller ett Get Help-program som kan ge lösningar på många problem. Du hittar den i din Start-meny. Klicka på Start-knappen, skriv ”Få hjälp” och klicka på genvägen ”Få hjälp” som visas eller tryck på Enter. Du kan också bläddra igenom listan över applikationer till vänster på Start-menyn och klicka på genvägen ”Få hjälp”.

Som standard kopplar detta dig till en ”virtuell agent.” Skriv vad du vill ha support med, så kommer det att försöka hitta lite information till dig. Du kan också hoppa över den här delen och skriva något som ”tala med en människa” för att få kontakt med en Microsoft-supportperson.

Tryck på F1 för hjälp i många program

F1-tangenten är det traditionella sättet att få hjälp. Om du har fokus på Windows-skrivbordet och trycker på ”F1”-tangenten, kommer Windows att utföra en Bing-sökning efter ”hur man får hjälp i Windows 10.”

Det är inte särskilt användbart, men F1-tangenten kan fortfarande vara till hjälp i många andra applikationer. Om du till exempel trycker på F1 i Chrome öppnas Googles supportwebbplats för Chrome. Om du trycker på F1 i Microsoft Office öppnas Microsofts Office-supportwebbplats. Prova det i vilken applikation du än använder.

Hitta inställningar med startmenyn

Vi rekommenderar att du använder startmenyns sökfunktion om du letar efter en speciell inställning eller ett program. Låt oss säga att du behöver ansluta till ett VPN – du kan bara trycka på Windows-tangenten på ditt tangentbord eller klicka på Start-knappen och skriv ”vpn.” Du kommer att se en mängd olika VPN-alternativ i Windows.

Prova de inbyggda felsökarna

Om du upplever ett problem kan Windows 10:s inbyggda felsökare kanske hjälpa dig. För att hitta dem, gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Felsökning. Eller sök efter ”Felsökning” i Start-menyn och välj ”Felsökningsinställningar”.

Windows kan rekommendera att du kör vissa felsökare här, beroende på ditt system. Men du kan också bläddra igenom listan och klicka på en relevant felsökare. Om du till exempel har problem med att skriva ut, rulla nedåt och klicka sedan på felsökaren ”Skrivare”. Windows 10 försöker automatiskt hitta problem som kan orsaka utskriftsproblem och lösa dem åt dig.

Sök på webben

Webben är full av lösningar på problem – både här på How-To Geek och andra webbplatser. Gå bara till en sökmotor som Google eller Bing i din webbläsare och sök efter ditt problem för att hitta mer information. Var specifik – om du ser ett specifikt felmeddelande eller kod, sök efter det.

Dra fördel av Microsofts supportwebbplatser

Microsofts supportwebbplats kan också vara användbar. Du kan sök Microsofts support webbplats för lösningar på många problem. Andra lösningar kan hittas på Diskussionsforum för Microsoft Community. Du kan söka i communityn för att hitta frågor och svar som andra har postat. Du kan också klicka på ”Ställ en fråga” högst upp på sidan om du är inloggad för att ställa din fråga och hoppas på ett användbart svar från en gruppmedlem.

Detta är dock bara ett alternativ – många lösningar på Windows-problem, särskilt problem med programvara från tredje part, finns på andra webbplatser. En bredare webbsökning är ofta den smartaste idén.

Hitta några användbara tips

Om du bara letar efter användbara tips för att använda Windows 10 och information om nya funktioner i de senaste uppdateringarna, prova den medföljande Tips-appen. Öppna Start-menyn, sök efter ”Tips” och klicka på genvägen ”Tips” för att öppna den. Du kan också bläddra igenom listan till vänster på Start-menyn och klicka på ”Tips” för att starta den.

Om du inte gillar att F1-tangenten söker efter hjälp från Bing, kan du inaktivera den genom att mappa om din F1-tangent för att fungera som en annan nyckel. Detta är det enda sättet vi har hittat för att inaktivera detta. Det är inte den bästa lösningen – det kommer att stoppa F1-tangenten från att fungera som en F1-tangent i alla program på ditt system.