Vad du ska göra innan (och efter) din telefon blir stulen

Miljontals telefoner är stulna varje år, och det finns en chans att din kan vara en av dem. Men det behöver inte vara det – du kan göra din telefon stöldsäker! Vi visar dig hur och vad du ska göra om din telefon blir stulen.

Aktivera fjärrspårning

Fjärrspårning (kallas ”Hitta min enhet” på Android och ”Hitta min iPhone” på iOS) ger dig möjligheten att spåra en telefons plats och fjärrrensa dess data. Det betyder att du kan hitta din telefon om den saknas eller torka dess data om den blir stulen.

Om du använder en Android-telefon, gå till ”Inställningar”, öppna Google-alternativet, scrolla ned till ”Säkerhet” och aktivera ”Hitta min enhet”. Du kan sedan spåra din telefon eller radera dess data från Hitta din telefon webbsida.

Om du använder en iPhone, gå till ”Inställningar”, tryck på ditt Apple-ID (ditt namn), öppna ”iCloud-inställningarna” och aktivera ”Hitta min iPhone”. Nu kan du spåra eller torka din telefon från iCloud hemsida.

Använd ett starkt lösenord

Ett komplicerat lösenord för låsskärmen kan vara ont i nacken, men det är det bästa sättet att förhindra tjuvar från att gräva runt din telefon. Försök att ställa in ett starkt lösenord på alla dina enheter. Helst bör ett lösenord innehålla versaler, siffror och symboler. (Du kan använda Hur säkert är mitt lösenord verktyg för att säkerställa att du använder ett lösenord som inte går att knäcka.)

Om du inte vill skriva ett komplicerat lösenord varje gång du använder din telefon, aktivera biometrisk autentisering. Face ID och iris- eller fingeravtrycksskanning är bra, säkra alternativ.

Gör aviseringar privata

Om du är orolig för att tjuvar läser textmeddelanden och aviseringar på din låsskärm, kan du dölja innehållet i dessa meddelanden på låsskärmen.

På en Android-enhet går du till ”Inställningar”, öppnar ”Ljud och aviseringar”, hittar alternativet ”När enheten är låst” och ställer sedan in det på ”Dölj känsligt meddelandeinnehåll.” Om du trycker på ”Visa inte aviseringar alls” kommer du inte att se aviseringar även när din telefon är upplåst (inte nödvändigtvis en dålig sak).

På en iPhone, gå till ”Inställningar”, öppna menyn ”Meddelanden” och tryck på alternativet ”Visa förhandsvisningar”. Härifrån kan du dölja aviseringsförhandsvisningar på låsskärmen eller bli av med dem helt och hållet.

Om du har en iPhone med Face ID döljer den aviseringar från din låsskärm tills du låser upp telefonen som standard. Detta förhindrar en tjuv från att se aviseringar med säkerhetskoder utan att låsa upp din telefon.

Aktivera molnsynkronisering

Om du bryr dig om data på din telefon bör du aktivera molnsynkronisering. Lita på oss – att fjärrensa din telefon känns mycket mindre skrämmande när du vet att alla dina foton och kontakter är säkerhetskopierade i molnet.

För Android-telefoner, gå till ”Inställningar”, ”Konton och säkerhetskopiering” och aktivera ”Säkerhetskopiera mina data.” Detta säkerhetskopierar dina kontakter, inloggningsinformation och inställningar. Ladda sedan ned en app som Dropbox, Google Drive, Google Photos eller Amazon Photos för att säkerhetskopiera dina dokument, bilder och videor. Telefoninställningar och kontakter synkroniseras automatiskt till en ny telefon. Du kan komma åt dina foton och videor från din valda molnlösning.

För iPhones, gå till ”Inställningar”, tryck på ditt Apple-ID (ditt namn), öppna ”iCloud-inställningarna”, öppna ”iCloud Backup” och aktivera ”iCloud Backup.” När du får en ny iPhone frågar installationsprocessen om du vill återställa inställningar, kontakter, foton och videor från iCloud.

Överväg transportförsäkring

Till skillnad från de flesta utökade garantier är transportförsäkringen vanligtvis värd några hundralappar. Transportörsförsäkringen täcker olyckor, trasiga skärmar, urladdade batterier och naturligtvis borttappade eller stulna telefoner. Däremot måste du vanligtvis betala en självrisk eller avsluta din ursprungliga telefon för att få en ersättning.

Om du vill ha en transportförsäkring (det är inte nödvändigt, det är bara trevligt om du tappar bort eller går sönder en telefon), kontakta din telefonoperatör. Eller gå på Verizon, Sprintaeller AT&T webbplatser. Om du äger en iPhone, överväg registrera dig för AppleCare+ (som nu täcker stulna iPhones).

Vad du ska göra om din telefon tappas bort eller blir stulen

Nu när din telefon har ett säkert lösenord, är synkroniserat med molnet och är tillgänglig via fjärrspårning, behöver du inte oroa dig för mycket om den blir stulen.

Ändå, här är några ytterligare steg du kan vidta för att förhindra en tjuv från att komma åt dina privata filer, kontakter, foton och konton:

Spåra din telefon: Gå till Hitta min telefon eller iCloud webbsida för att hitta din telefon. Om det är i närheten eller i ett lokalt företag, se om du kan hitta det.
Om den blir stulen, torka den: Det är ingen idé att slåss mot ett gäng skurkar bara för att hämta din telefon. Om du misstänker att den har blivit stulen, torka av data.
Berätta för din operatör att den är stulen: När du har torkat din telefon kontaktar du din operatör för att rapportera den stulen. Du kan antingen slå upp din operatörs telefonnummer eller rapportera det online på Min Verizon eller Min sprint (du måste ringa AT&T-förlåt!). På så sätt är ditt SIM-kort låst och kan inte användas på en annan enhet. Dessutom kan du lösa in vilken transportförsäkring du än har.
Kontrollera dina konton: Även om du har tvåfaktorsautentisering aktiverad är det en bra idé att kontrollera att