Windows-datorer kan låsa sig av en rad skäl. En enstaka frysning kan vara slumpmässig, men återkommande problem tyder på att det finns en underliggande orsak som behöver åtgärdas. Här beskrivs hur du kan frigöra och återställa en dator som har låst sig, samt hur du kan förhindra framtida frysningar.
Så här åtgärdar du en Windows-dator som har låst sig
Det finns flera metoder för att återställa en dator som har låst sig, beroende på vad som orsakat problemet. Ibland räcker det med att vänta en kort stund, då datorn kan ha fastnat tillfälligt och återgår till normal funktion efter några sekunder.
Om en applikation i helskärmsläge, som ett spel, har låst sig och du inte kan stänga den, prova att trycka på Alt+F4. Det här kommandot stänger applikationen om det rör sig om ett grafiskt fel, men fungerar inte om programmet har fryst helt.
För att avgöra om datorn svarar, tryck Ctrl+Alt+Delete. Härifrån kan du öppna Aktivitetshanteraren (och stänga ned processer), logga ut eller starta om datorn. Om den här skärmen inte visas kan du behöva starta om datorn manuellt.
Om du kan öppna Aktivitetshanteraren finns det en chans att du kan lösa problemet. (Du kan också öppna Aktivitetshanteraren direkt med Ctrl+Shift+Esc.)
Välj fliken ”Processer”. Om du inte ser den, klicka på ”Mer information”. Leta efter processer som använder mycket processor. Klicka på kolumnrubriken ”CPU” för att sortera listan och se vilka processer som är mest krävande.
Markera en process och klicka på ”Avsluta uppgift” för att tvinga programmet att stängas. Allt osparat arbete i programmet kommer att gå förlorat, men om programmet har kraschat och använder mycket CPU finns det troligen ändå ingen möjlighet att återställa informationen.
Ibland kan Windows skrivbord, inklusive aktivitetsfältet och startmenyn, låsa sig. Du kan prova att starta om Utforskaren för att lösa det här problemet. Leta upp ”Windows Utforskaren” i processlistan, markera den och klicka sedan på knappen ”Starta om”.
Om du inte har något osparat arbete, kan du klicka på strömknappen längst ner till höger på skärmen efter att du tryckt Ctrl+Alt+Delete, och välja ”Starta om”. Förhoppningsvis fungerar datorn normalt efter omstarten, eftersom det här löser många systemproblem.
Du kan också trycka Windows+L för att låsa skärmen och gå tillbaka till inloggningssidan. Därifrån kan du starta om datorn. Men om Ctrl+Alt+Delete inte fungerade kommer troligtvis inte den här metoden heller att göra det.
Om inget av stegen ovan fungerar kan du trycka Windows+Ctrl+Shift+B på tangentbordet. Det här är en dold snabbkommando som startar om datorns grafikdrivrutiner. Om det är de som orsakar problemet kan det här låsa upp systemet.
Om ingen av dessa metoder fungerar och datorn inte svarar alls finns det bara en sista utväg, en tvångsavstängning.
Leta upp datorns strömknapp och tryck och håll den intryckt i 10 sekunder. Datorn tvingas då stängas av. Vänta några sekunder och starta sedan om den genom att trycka på strömbrytaren som vanligt.
Detta är inte det mest ideala sättet att stänga av datorn. Du bör alltid använda de avstängningsmetoder som finns via skärmen, men om datorn inte svarar finns inget annat sätt.
Om datorn har en blåskärm är tvångsavstängning det enda sättet att lösa problemet. Som standard startar Windows-datorer om automatiskt när de visar en blåskärm, men om du ser en blåskärm (BSOD) och datorn inte startar om har du troligen stängt av automatisk omstart. Skriv ner felmeddelandet och tvinga sedan fram en omstart genom att trycka länge på strömknappen.
Så här undviker du att datorn låser sig framöver
Tipsen ovan hjälper dig att få datorn att fungera normalt igen efter en frysning. Om det är en engångsföreteelse behöver du inte oroa dig. Datorer kan ibland uppvisa slumpmässiga problem. Det kan bero på ett fel i drivrutinerna eller annan programvara.
Om datorn däremot fryser ofta är det ett tecken på att det finns ett fel. Det kan vara ett programvarufel eller ett hårdvarufel. Verktygen Reliability Monitor och BlueScreenView kan hjälpa dig att identifiera orsaken.
Om problemen har börjat nyligen, och du även nyligen uppdaterat datorn eller installerat ny programvara, prova Systemåterställning. Detta återställer datorns programvara till ett tidigare känt fungerande tillstånd. Du hittar det här alternativet i Windows 10 under Kontrollpanelen > System och säkerhet > System > Systemskydd > Systemåterställning.
För att utesluta skadlig programvara som en potentiell orsak till problemen, bör du göra en genomsökning med ett antivirusprogram. I Windows 10 kan du använda det inbyggda antivirusprogrammet Defender eller ett kostnadsfritt program som Malwarebytes. Du kan också testa andra verktyg för att få en andra (eller tredje) åsikt.
Hårdvaruproblem är betydligt svårare att identifiera. Det finns många potentiella felkällor. Datorn kan till exempel vara överhettad eller så kan det vara fel på RAM-minnet. Om datorn fryser regelbundet när du spelar PC-spel kan det tyda på ett problem med grafikkortet (eller överhettning). Många andra komponenter kan dock också vara felaktiga.
Se till att datorn är dammad, ordentligt kyld och testa sedan RAM-minnet. Att felsöka hårdvarufel är ofta komplicerat. Ofta krävs det att du byter ut en komponent mot en annan för att avgöra om det löser problemet. Om datorn fortfarande är under garanti kan du överväga att låta tillverkaren ta hand om problemet.
För att eliminera programvarufel kan du överväga att installera om Windows. I Windows 10 finns en funktion ”Återställ” som ger dig ett system i nyskick. Tänk på att alla installerade program raderas. Du kan också prova en ”ren installation” som ger dig ett nytt Windows 10 utan de verktyg som datortillverkaren har installerat.
Om du nyligen har installerat en större Windows-uppdatering inom de senaste 10 dagarna kan du även försöka återställa systemet.
Om datorn fryser under återställningsprocessen kan du försöka skapa installationsmedia för Windows 10 på en annan dator. Anslut den till den frusna datorn, starta upp från installationsmediet och installera sedan om Windows. Om datorn fryser under installationen (eller senare) är det sannolikt ett hårdvarufel.