Hur fungerar internethastighetstester? (och hur exakta är de?)

By rik

Hastighetstester utgör ett smidigt verktyg för att snabbt bedöma din internetanslutnings hastighet. Internetleverantörer anger ofta ”upp till”-hastigheter under ideala förhållanden, men ett hastighetstest ger en konkret bekräftelse på hur snabb – eller långsam – din faktiska anslutning är.

Vad är syftet med ett hastighetstest?

Ett internetbaserat hastighetstest är det mest direkta sättet att få en aktuell bild av din anslutnings prestanda. De hastigheter för ned- och uppladdning som du uppnår kan vara begränsade av din valda tjänsteplan, lokal nätverkstrafik, eventuella begränsningsregler eller liknande faktorer.

En viktig aspekt att beakta är att internetleverantörers löften nästan alltid innehåller formuleringen ”upp till”. Detta ger leverantören ett visst manöverutrymme. Om du exempelvis blivit lovad ”upp till 30 Mbps” och konsekvent får 28 Mbps, kan företaget hävda att de har infriat sitt löfte. Om du däremot upplever 10 Mbps, får du inte vad du betalar för, och det kan vara dags att kontakta din internetleverantör.

Ett hastighetstest mäter din ping, nedladdningshastighet och uppladdningshastighet. Det är viktigt att mäta både ned- och uppladdning, eftersom de flesta leverantörer ger separata löften för dessa. Vanligtvis framhävs nedladdningshastigheten, men vid en närmare granskning anger ISP ofta en lägre uppladdningshastighet för varje prisnivå. Till exempel erbjuder vår lokala leverantör en plan med 500 Mbps nedladdning, men endast 125 Mbps uppladdning.

Hur ett hastighetstest fungerar i praktiken

När du har valt en testserver genomförs en pingmätning följt av tester för nedladdnings- och uppladdningshastighet.

När du inleder ett hastighetstest sker flera processer. Först fastställs din geografiska position och den närmaste testservern identifieras – detta steg är av betydelse. Vissa tjänster, som Ooklas Speedtest.net, erbjuder möjligheten att välja en annan server. Efter att en testserver har valts, skickar hastighetstestet en enkel signal (en ping) till servern, som svarar. Testet mäter den tid det tar för signalen att färdas fram och tillbaka i millisekunder.

Efter pingmätningen startar nedladdningstestet. Klienten skapar flera anslutningar till servern och försöker ladda ner en liten mängd data. Då mäts två aspekter: den tid det tar att hämta datamängden och hur mycket av dina nätverksresurser som används.

Om klienten upptäcker att du har kapacitet över, öppnas ytterligare anslutningar till servern och mer data laddas ner. Huvudsyftet är att belasta din internetanslutning för att se dess kapacitet under maximal belastning.

Tänk på din internettjänst som en motorväg med en hastighetsbegränsning. Att skapa fler anslutningar kan jämföras med att lägga till fler filer på motorvägen. Hastighetsgränsen är oförändrad, men fler bilar kan passera samma område snabbare. Därmed anländer den 50:e bilen snabbare på en fyrfilig väg än en tvåfilig.

När klienten har identifierat lämpliga anslutningar för att testa din internettjänst, laddas mer data ner, och man mäter mängden nedladdad data under den angivna tiden och presenterar en nedladdningshastighet.

Nästa steg är uppladdningstestet. Det liknar nedladdningstestet, men utförs i omvänd riktning. Istället för att hämta data från servern till din dator, laddar klienten upp data från din dator till servern.

För mer ingående teknisk information, se Speedtest.nets förklaring om hur testerna fungerar.

Hur tillförlitliga är hastighetstester?


Denna routertest visar de faktiska hastigheterna som levereras av internetleverantören, medan andra tester som utförs via Wi-Fi uppvisar långsammare resultat på grund av anslutningstypen.

Hastighetstester kan verka enkla, men det är i själva verket en komplex process att mäta en anslutningshastighet på ett tillförlitligt sätt.

Tänk på det första steget i processen: valet av testserver. Den närmaste servern kan befinna sig i närområdet, kanske till och med i samma stad. Denna närhet skapar en optimal situation där data inte behöver transporteras så långt. Företag är medvetna om att närhet spelar roll, och därför använder vissa, som Netflix, ett nätverk för innehållsleverans för att lagra data närmare användarna.

Men hela internet finns inte geografiskt nära dig. Mycket data lagras på datorer som befinner sig långt bort – ibland i andra länder. Så även om ditt hastighetstest visar exceptionellt snabba flöden, kan du uppleva långsamma nedladdningar om servern som lagrar data befinner sig på ett avstånd. I sådana fall kan dina resultat ge en mer positiv bild än vad du faktiskt upplever vid användning.

Skillnaden i serverplacering är orsaken till att du sannolikt får olika resultat vid användning av olika testverktyg, som Ooklas, Netflix eller Googles. Din internetleverantör kan även erbjuda ett eget hastighetstest, som Comcast, Spectrum eller AT&T. Men generellt är det bättre att inte förlita sig på leverantörens eget test. Dessa tester är optimerade för ideala förhållanden med hjälp av servrar i närheten som ofta är underhållna i samma nätverk som du testar från. Det innebär att du kan få snabbare resultat än vid tester via Netflix eller Google. Det kan vara bra om du bara vill skryta om din internetleverantörs goda prestanda, men det är inte så lämpligt om du vill veta dina faktiska hastigheter.

I testprocessens andra steg försöker klienten öppna fler anslutningar och maximera din nätverksanvändning. Om du redan belastar ditt nätverk kan inte hastighetstestet dra full nytta av dina resurser. Om du till exempel testar samtidigt som du tittar på Netflix eller laddar ner en stor uppdatering, kommer dina resultat troligen att vara lägre än om du hade testat utan dessa aktiviteter.


Av de tester som genomfördes var detta det långsammaste resultatet. Vid tidpunkten laddade en Xbox One ner en OS-uppdatering.

Dina resultat påverkas också av hur du är ansluten och vilka enheter du testar på. En dator ansluten med Ethernet bör ge snabbare resultat än en surfplatta ansluten via Wi-Fi, eftersom Wi-Fi vanligtvis är långsammare än Ethernet. Det kan även finnas skillnader i resultaten på olika enheter, trots att de är anslutna till samma nätverk.

Hur man uppnår mest tillförlitliga resultat

För att få tillförlitliga testresultat beror det på vad du vill undersöka. Vill du kontrollera om din internetleverantör faktiskt levererar de hastigheter som avtalats? Då bör du sträva efter optimala förhållanden. Använd en Ethernet-ansluten enhet, välj den närmaste testservern och avsluta alla aktiviteter som belastar internetanslutningen (som streamingtjänster).

Du kan även starta om din router innan du kör ett hastighetstest. Om din router har ett inbyggt hastighetstest, använd det istället för ett webbläsartest. På så sätt elimineras några av de extra stegen som processen måste gå igenom.

Men om du önskar resultat som speglar hur din uppkoppling fungerar i praktiken, bör du använda ett webbläsar- eller appbaserat test. Om du inte använder routertestet bör du välja en server som befinner sig på ett längre avstånd. Om du ofta har en eller två video- eller ljudströmmar igång, bör du starta dessa innan du påbörjar hastighetstestet.

Oavsett vilka åtgärder du vidtar och hur du mäter, kommer du inte att få ett exakt resultat. Men du kan ändå uppnå ett tillräckligt tillförlitligt resultat för att antingen stilla din nyfikenhet eller kontrollera att du får de hastigheter som din leverantör har lovat.