Hur du kontrollerar din Wi-Fi-signalstyrka

Om ditt internet verkar långsamt eller om webbsidor inte laddas kan problemet vara din Wi-Fi-anslutning. Du kanske är för långt från källan, eller så blockerar tjocka väggar signalen. Så här kontrollerar du din exakta Wi-Fi-signalstyrka.

Varför Wi-Fi-signalstyrka är viktig

En starkare Wi-Fi-signal innebär en mer tillförlitlig anslutning. Detta är vad som gör att du kan dra full nytta av de internethastigheter som finns tillgängliga för dig. Wi-Fi-signalstyrkan beror på en mängd olika faktorer, som hur långt du är från routern, om det är en 2,4- eller 5ghz-anslutning och till och med materialen i väggarna runt dig. Ju närmare du är routern, desto bättre. Medan 2,4 GHz-anslutningar sänder vidare kan de ha störningsproblem. Tjockare väggar gjorda av tätare material (som betong) blockerar en Wi-Fi-signal. En svagare signal leder å andra sidan till lägre hastigheter, avbrott och (i vissa fall) total frånkoppling.

Inte alla anslutningsproblem är ett resultat av svag signalstyrka. Om internet på din surfplatta eller telefon verkar långsamt, börja med att starta om din router om du har tillgång till den. Om problemet kvarstår är nästa steg att kontrollera om Wi-Fi är problemet. Prova att använda internet med en enhet ansluten via Ethernet. Om du fortfarande har problem är det nätverket som är problemet. Om Ethernet-anslutningen är bra och en routeråterställning inte hjälpte, är det dags att kontrollera signalstyrkan.

Kontrollera Wi-Fi-signalstyrkan på ett enkelt sätt

För att kontrollera styrkan på ditt Wi-Fi är det första du ska göra att titta på enheten som har problem. Oavsett om du använder iOS, Android, Mac eller Windows bör du ha en Wi-Fi-anslutningsindikator. Vanligtvis utgör fyra eller fem böjda linjer Wi-Fi-symbolen, och ju fler som fylls i, desto starkare är anslutningen.

Varje telefon, surfplatta och bärbar dator är olika och kan indikera olika Wi-Fi-styrka. Men det är värt att konsultera en andra, eller till och med tredje enhet. Om du kollade en telefon, överväg att testa en surfplatta också. Jämför internetprestanda på båda enheterna och se vad de visar för Wi-Fi-styrka. Om du har liknande resultat med båda har du en utmärkt baslinje att använda.

Om du har fastställt att din Wi-Fi-anslutning är svag på en viss plats, är nästa sak att göra att gå runt och vara uppmärksam på Wi-Fi-fälten på din smartphone eller surfplatta. Håll koll på hur långt du är från routern och hur många väggar det finns mellan den och dig.

Var uppmärksam på när dina Wi-Fi-staplar ökar och minskar. Det är en rudimentär kontroll, men i de flesta fall räcker det.

Den mer avancerade (och exakta) metoden för att kontrollera Wi-Fi-styrkan

Att titta på staplar i en symbol kommer bara att berätta så mycket. Om du vill gräva djupare i styrkan hos ditt Wi-Fi måste du använda en app eller ett program (som AirPort Utility-appen eller Wi-Fi Analyzer) för att mäta dess decibel i förhållande till en milliwatt (dBm).

Du kan mäta en Wi-Fi-signal på flera sätt. Det mest exakta måttet är milliwatt (mW), men det är också det svåraste att läsa på grund av antalet decimaler (0,0001 mW). Received Signal Strength Indicator (RSSI) är ett annat alternativ, men Wi-Fi-leverantörer hanterar det inkonsekvent och med varierande skalor. Decibel i förhållande till milliwatt (dBm) undviker dessa problem, och många tillverkare konverterar RSSI till dBm i alla fall, så vi tar upp det måttet.

Det första du bör veta är att mätningar av dBm visas i negativa tal. Skalan går från -30 till -90. Om du ser -30 har du en ”perfekt anslutning” och står troligen bredvid Wi-Fi-routern. Men om du ser en Wi-Fi-signal listad på -90, är ​​tjänsten så svag att du förmodligen inte kan ansluta till det nätverket. En utmärkt anslutning är -50 dBm, medan -60 dBm sannolikt är tillräckligt bra för att streama, hantera röstsamtal och allt annat.

För att mäta Wi-Fi-signalstyrkan på din telefon eller surfplatta kan du använda Airport Utility App för iPhone och iPad, eller Wi-Fi-analysator för Android. Båda är enkla att använda och visar resultat för alla trådlösa nätverk i ditt område.

För iPhone-användare kräver Airport Utility-appen att du går in i dina enhetsinställningar och slår på Wi-Fi-skannern. Gå bara till inställningarna för din iPhone eller iPad (inte appens inställningar), tryck på Airport Utility i listan med inställningar och växla sedan Wi-Fi Scanner. Gå nu tillbaka till Airport Utility-appen och starta en skanning. Du kommer att se dBm-mått uttryckt som RSSI.

För Android-användare är Wi-Fi Analyzer ett steg enklare. Öppna appen och leta efter nätverken som hittats. Varje post kommer att lista styrkan som dBm.

Windows 10 har inget inbyggt sätt att se exakt signalstyrka, även om kommandot netsh wlan show interface ger dig din signalstyrka i procent.

Tidigare rekommenderade vi NirSofts WifiInfoView för att inspektera Wi-Fi-kanaler, och den får också nicken för att kontrollera Wi-Fi-styrkan. Programmet är gratis, lätt att använda och kräver ingen installation. Packa bara upp och dubbelklicka på EXE-filen. Precis som Mac och iOS, hittar du dBm-mått listade under RSSI-posten.

På Mac behöver du inte ladda ner något program eller app om du vill mäta det uppkopplade nätverket. Håll ned alternativtangenten och klicka på Wi-Fi-symbolen. Du kommer att se dBm-mått i RSSI-posten.

Hur man förbättrar Wi-Fi-signalstyrkan

När du väl vet hur starkt ditt nätverk är har du en bättre uppfattning om vad du ska göra för att förbättra det. Till exempel, om du kan nå utkanterna av ditt hem och fortfarande se en 60 dBm-signal (eller de flesta av staplarna), så är eventuella problem du har inte relaterade till Wi-Fi-styrkan. Kontrollera om det finns störningar, överväg att byta kanal eller uppgradera till en router som stöder 5 GHz om din nuvarande inte gör det.

Om du går ett eller två rum bort från routern och märker att du snabbt tappar signalen, är det dags att överväga routerns ålder och placering. Antingen är dina väggar väldigt tjocka och täta, eller så är din router gammal och kan inte sända särskilt långt. Om du har gipsväggar, överväg att flytta routern så nära mitten av hemmet som möjligt.

Om din router är äldre kan det vara dags att uppgradera. När du gör det, leta efter en som stöder både 2,4 och 5 GHz Wi-Fi-signaler. 5 GHz-signalen sträcker sig inte så långt som en 2,4 GHz, men den har fler alternativ för att kringgå störningsproblem.

Om du har ett stort hem, kanske du vill överväga en mesh-router. De är ett enkelt sätt att förstärka Wi-Fi-signalen i hela ditt hem och inkluderar andra fantastiska funktioner, som automatiska firmwareuppdateringar och gästnätverk. De flesta behöver förmodligen inte ett mesh-nätverk, och du kan hitta billigare routrar som även erbjuder firmware-uppdateringar och gästnätverk.

Om du inte är säker på att du behöver en mesh-router kan du överväga att skapa en Wi-Fi-värmekarta över ditt hem. Värmekartor är ett bra sätt att avgöra var din trådlösa är starkast och svagast med en lättförståelig bild. Du skapar en skiss över layouten i ditt hem, och sedan går du runt medan programmet mäter Wi-Fi-styrkan. Den färglägger sedan din karta för att ge dig en allmän uppfattning om Wi-Fi-signalstyrkan genomgående. Om du är i mitten av ditt hem och värmekartan visar svaga signaler överallt, kan det vara dags för en mesh-router.

Tyvärr finns det inte en lösning som passar alla för att öka Wi-Fi-signalen i alla hem. Men om du provar var och en av dessa metoder kan du få den mest exakta informationen för att fatta ett välgrundat beslut om vad du ska göra härnäst.