Hur du rengör din bärbara dator ordentligt

Som vilken dator som helst är bärbara datorer damm- och smutsmagneter. Men en smutsig bärbar dator är inte bara en kosmetisk mardröm – den kan också orsaka dålig prestanda och överhettning. Så hur kan du rengöra din bärbara dator ordentligt?

Att rengöra en bärbar dator är utan tvekan tråkigare än att rengöra en stationär. Du måste rengöra tangentbordet, insidan, skärmen och själva fodralet. Ändå kan du enkelt ge din bärbara dator en makeover på under en timme, förutsatt att du har konserverad luftnågra 90%-100% isopropylalkohol, bomullspinneoch en mikrofiberduk.

Börja på insidan

Det mesta av smutsen och smutsen du ser på din bärbara dator är enbart en kosmetisk fråga. Även om alla vill att deras bärbara dator ska vara vacker på utsidan, är det verkligen insidan som räknas. Men damm, skorpa och smulor som samlas inuti din bärbara dator kan täppa till fläktar, ventiler och kylflänsar, vilket resulterar i överhettning och dålig prestanda.

Vi börjar med att rengöra din bärbara dators inre delar. Detta kommer att vara lättare på vissa bärbara datorer än för andra, men det är mestadels samma process över hela linjen. Ta med din bärbara dator någonstans som är dammvänlig (ett garage eller utanför), förbered din komprimerad luft eller miljövänligt canless luft (använd inte dammsugare) och sätt igång!

Om din bärbara dator öppnas: Stäng av den, ta bort batteriet (om du kan) och skruva sedan av bakpanelen. Detta kan ogiltigförklara din garanti, men det är priset du betalar för skönhet. Använd korta strömmar med tryckluft för att trycka damm från mitten av din bärbara dator mot dess ventiler. Tryck sedan ut allt damm genom ventilerna med försiktiga skurar (om fläktarna snurrar för snabbt kan de gå sönder). Det är allt! Du är klar. Skruva ihop din bärbara dator igen.
Om din bärbara dator inte öppnas: De flesta moderna bärbara datorer kan inte öppnas, vilket gör städning mindre av en vetenskap och mer av ett gissningsspel. Stäng av din bärbara dator och tryck in några snabba tryckluftskurar i dess ventiler. Ha tålamod och tryck inte in tryckluftspinnen i ventilerna. Du kan slå en tråd eller trycka kondensvatten på burk rakt mot brädet.

Det är sällsynt att hitta något annat än damm, hår och smulor inuti din bärbara dator. Om du råkar se några fläckar på eller runt skivan, rengör dem med 90-100 % isopropylalkohol och en bomullstuss. Se till att du applicerar alkoholen på bomullspinnen, inte på brädan, och använd aldrig hushållsrengöringsmedel på din bärbara dator (eller annan elektronik).

Tryck på det där otäcka tangentbordet

När din bärbara dator är vacker på insidan är det dags för en Princess Diaries makeover. Vi börjar med tangentbordet eftersom det förmodligen är täckt av år av små fläckar och fingerfett.

Att rengöra ett tangentbord för en bärbar dator är en märklig process. Till skillnad från ett stationärt tangentbord, som vanligtvis kan demonteras, är tangentbord för bärbara datorer en operation på ganska ytnivå. Du behöver en mikrofiberduk, bomullspinnar, 90-100 % isopropylalkohol och tryckluft. Använd aldrig hushållsrengöringsmedel för att rengöra elektronik och använd inte vinäger istället för alkohol – det kan sippra in i tangentbordet och fräta på dess komponenter.

Börja med en torr mikrofiberduk: Använd denna för att torka av ditt tangentbord innan du går in i det mer detaljerade arbetet. Den tar upp det mesta av damm så att du kan fokusera på smutsen.
Slå på den med tryckluft: Precis som mikrofiberduken kan tryckluft få bort lite damm från tangentbordet innan du börjar arbeta med detaljer. Kom ihåg att använda korta skurar, annars kan kondens bildas under tangenterna.
Vispa ut alkoholen: Applicera lite 90-100 % isopropylalkohol på en bomullstuss (häll inte på den på din bärbara dator) och börja gnugga ner tangentbordet. Gå mellan dessa nycklar och var inte rädd för att använda en torr (helst oanvänd) tandborste för att hantera trånga punkter.
Om det finns smulor under dina nycklar: Tangentbord för bärbara datorer är svåra att ta isär. Gör en Google-sökning på din för att se om nycklarna är borttagbara. Om så är fallet, ta bort dem med ett litet, platt verktyg (en gitarrhacka fungerar bra), och slå sedan den oroliga platsen med en bomullstuss av alkohol eller en kort skur av tryckluft. Om nycklarna inte kan lossna, sikta in en snabb burkluft under dina oroliga nycklar och be för det bästa. Gå inte överbord eller du kommer att sluta med kondens under tangenterna.

Om du har problem med att få bort cruden under ditt tangentbord, överväg att skicka den till tillverkaren för reparation eller ta den till en lokal servicepersonal. Det är ingen idé att slita isär din bärbara dator när någon annan kan göra det åt dig.

Gör den skärmen vacker igen

Felaktig rengöring är ett snabbt sätt att sluta med en trasig laptopskärm. Din bärbara dators LCD-skärm är otroligt känslig. Det måste rengöras ordentligt och semi-regelbundet.

Vi ska hålla det här enkelt. Använd inte pappershanddukar eller trasor för att rengöra din bärbara dators skärm. De lämnar damm efter sig och kan repa din skärm. Använd inte alkohol, vinäger, rengöringsmedel för glas (eller glas), Windex eller andra rengöringskemikalier. Och om du ser en produkt som marknadsförs som skärmrengöring, använd den inte på din bärbara dators skärm. Det där är ormolja!

Det enda som bör röra din bärbara dators skärm är en mikrofiberduk. De är billiga, så byt inte ut dem. Du kanske också vill använda lite konserverad luft, men det är inte nödvändigt om skärmen inte är särskilt dammig.

Förbered skärmen: Stäng av din bärbara dator och vänta tills skärmen når rumstemperatur. Om det är superdammigt, ge det några korta, sidleds skurar med tryckluft. Om det inte är märkbart dammigt (de flesta bärbara datorskärmar är bara kladdiga), hoppa över den konserverade luften.
Torka lätt av skärmen: Ta din rena mikrofiberduk och kör den över skärmen i en försiktig horisontell eller vertikal rörelse. Tryck inte och gör inte cirkulära rörelser. Annars riskerar du att lämna cirkulära fläckar eller repor. Lätt tryck och breda rörelser är idealiska.
För tuffa, feta skärmar: Om din skärm är särskilt otäck, fukta din mikrofiberduk lätt med vatten och använd samma svepande rörelser och lätta tryck som vi just diskuterade. Om din skärm blir för fuktig, torka den försiktigt med en ren mikrofiberduk.
För omöjliga fläckar: Vi sa tidigare att du inte bör använda vinäger för att rengöra din bärbara dators skärm. Du bör bara använda vinäger som en absolut sista utväg. Om det finns något otäckt klibbigt skit på skärmen, förbered en lösning av 50 % vatten och 50 % vit vinäger, fukta din mikrofiberduk och torka försiktigt av skärmen med breda svepande rörelser.

Nu när din bärbara dators skärm, tangentbord och inre delar är rena, är det dags att ta hand om dess fodral. Detta är den i särklass enklaste delen av att rengöra en bärbar dator, förutsatt att den inte har samlat på sig några klistermärken.

Rengöring av ett laptopfodral

Till skillnad från din bärbara dators känsliga tangentbord och skärm, kan dess fodral hantera en del tuff kärlek. Se bara till att undvika starka kemikalier och applicera aldrig vätska direkt på din bärbara dator. Alla rengöringslösningar går på din mikrofiberduk, inte på själva den bärbara datorn.

För snabb rengöring: Du kan rengöra en bärbar dators fodral med en rad olika lösningar, men vi rekommenderar att du använder en mikrofiberduk (pappershanddukar lämnar damm) med vit vinäger, eller isopropylalkohol eller vatten (blanda inte dem). Applicera lätt rengöringsvätskan på trasan och torka av den bärbara datorns fodral. Var inte rädd för att använda lite armbågsfett på problemområden och se till att torka av din bärbara dator med en ren trasa när du är klar.
Rensa bort klistermärken: Om din bärbara dator är täckt av otäcka klistermärken, är det dags att rengöra den. Applicera helt enkelt 90%-100% isopropylalkohol på en mikrofiberduk och börja skrubba. Om det inte lossnar, försök använda lite av Goo borta. Använd inte en hårtork för att värma upp limmet eftersom värmen kan skada din bärbara dator.

Och det är det! Nu är din bärbara dator ren från topp till tå. Om du gjorde ett bra jobb borde dess fläktar vara lite tystare, och du kanske till och med märker en liten prestandaökning. Se till att rengöra din bärbara dator noggrant varannan månad för att behålla dess prestanda och utseende.