Ditt kök är ofta fyllt med apparater, men dessa saknar ofta smarta funktioner. Genom att integrera teknik som smarta högtalare, belysning, ugnar och kranar kan du underlätta matlagning, rengöring och inköp av livsmedel. Att skapa ett smart kök är inte svårt, och det kan vara till nytta för alla i hushållet. Här följer en guide till hur du kan göra det.
Varför satsa på ett smart kök?
Köket är en plats för både aktivitet och potentiellt kaos. Här tillagas måltider, disken tas hand om och ibland äter man här. Varje skåp, redskap och verktyg påverkar köksupplevelsen, både positivt och negativt. Genom att införa smart teknik i ditt kök kan du förbättra dina matlagningsrutiner och effektivisera arbetet.
Köket kan rymma några av de mest användbara smarta hemteknikerna. Det finns smarta ugnar som underlättar matlagningen genom att ta bort gissningar kring tillagningstider och ge receptförslag. Du kan också installera en smart kran som kan styras med rösten, för att till exempel hälla upp en specifik mängd vatten. Men det handlar inte bara om stora, flashiga apparater.
En smart display, som Nest Hub eller Echo Show, kan enkelt konvertera måttenheter, ställa in timers eller visa nästa steg i ett recept. Smarta lampor är ett kostnadseffektivt sätt att förbättra belysningen i köket. Smarta ljusströmbrytare kan till exempel spara energi genom att automatiskt stänga av belysningen vid bestämda tider. Smarta LED-lister kan användas för att lysa upp mörka områden under skåpen.
Varje kök är unikt, och fördelen med att skapa ditt smarta kök är att du själv väljer den teknik som passar dina behov bäst och kan hoppa över det som inte är relevant för dig.
Börja med en smart högtalare eller skärm
Smarta ugnar och andra avancerade köksmaskiner är imponerande, men det första steget vi rekommenderar är också det mest ekonomiska: en smart högtalare som Amazon Echo eller Google Home. Eller ännu bättre, en smart skärm som Nest Hub eller Echo Show.
Echo Dot och Google Home Mini finns ofta tillgängliga för 300–500 kronor, beroende på reor. Deras funktionalitet är långt mer värd än priset. Googles Nest Hub (tidigare Google Home Hub) och Amazons Echo Show kostar mer, cirka 1300 och 2300 kronor respektive, men ger betydligt mer än bara en grundläggande smart högtalare.
Med en smart högtalare kan du ställa in flera namngivna timers för att hålla koll på tillagningstider. Om receptet kräver en måttenhet som du inte har, kan du be den om en omvandling, som till exempel ”hur många teskedar går det på två matskedar?” eller ”hur många koppar i en liter?”
Smarta högtalare kan också fungera som ett intercomsystem om du placerar dem i olika rum i hemmet, vilket gör det enkelt att meddela när maten är klar. Du kan också lyssna på musik medan du lagar mat.
En smart högtalare kan också påskynda processen med att skapa en inköpslista. Istället för att lägga en timme eller två i veckan på att gå igenom alla skåp för att se vad som behöver köpas, kan du lägga till varor till inköpslistan efterhand. Varje gång du använder något som börjar ta slut, kan du be Google eller Alexa att lägga till ”ketchup” eller ”kummin” på inköpslistan. Du behöver fortfarande kontrollera allt innan du handlar, men arbetet blir betydligt enklare.
En smart skärm, som Amazon Show eller Nest Hub, är ännu mer användbar. Dessa enheter har alla funktioner som nämnts ovan, men den extra skärmen ger visuellt stöd för timers och omvandlingar. Skärmen kan även visa receptsteg visuellt. Har du en Nest Hub? Då kan du spela upp en video från YouTube med röstkommando för snabba matlagningsinstruktioner. Om du dessutom har en video-dörrklocka, kan en smart skärm även låta dig svara i dörren utan att du behöver sluta laga mat.
Vissa företag börjar även lansera smarta skärmar som är särskilt anpassade för köket. På CES 2019 presenterade KitchenAid sin Smart Display för 2000 kronor. Den är i grunden en Nest Hub som är stänksäker och levereras med exklusivt matlagningsinnehåll. GE:s Kitchen Hub är en stor pekskärm som hängs upp ovanför spisen, men den är dock dyr med ett pris på 12 000 kronor.
Smarta lampor kompletterar köket
Ibland är det enklare att byta ut en ljusströmbrytare istället för ett flertal glödlampor.
Alla rum i hemmet kan dra nytta av smart belysning, och köket är inget undantag. Men i köket behöver man kanske inte samma typ av avancerade lösningar som i andra rum.
Även om färgade glödlampor är passande för vardagsrum och sovrum, ger de kanske inte lika mycket mervärde i köket. Istället kan du överväga vita smarta glödlampor eller en smart strömbrytare. Om du har flera armaturer i köket som styrs av en och samma strömbrytare, kan det senare alternativet vara mer kostnadseffektivt eftersom smarta strömbrytare vanligtvis kostar mellan 250 och 600 kronor. Enstaka smarta glödlampor, som de från Philips Hue, kan kosta lika mycket.
Om du har överskåp, vilket de flesta kök har, kan smarta LED-lister längs skåpens undersida ge ett utmärkt nattljus när du vill ha en mindre stark belysning. Philips Hue LED-remsor är dyra med ett pris på 800 kronor för knappt två meter, men de har fördelen med Zigbee-anslutning och lokal kontroll. Om du vill spara pengar kan du köpa vanliga LED-remsor och konvertera dem till Zigbee. Då kan du få drygt fyra meter LED-belysning för cirka 500 kronor.
Smarta ugnar gör det tunga arbetet åt dig
Om du inte har fått någon ordentlig matlagningsutbildning kan uppgiften kännas skrämmande eller stressig. Även om du vet hur man lagar mat kanske du inte gillar det eller tycker att det tar för mycket tid. Smarta ugnar är utformade för att underlätta i alla dessa situationer.
De flesta smarta ugnar liknar en stor brödrost och fungerar enligt liknande principer. De har ofta en kamera som är riktad mot maten som placeras i ugnen. Artificiell intelligens analyserar maten, känner igen ingredienserna och bestämmer därefter optimal temperatur och tillagningstid. Vissa smarta ugnar har automatiska matlagningsprogram. Du väljer maträtten i en app, och ugnen guidar dig genom stegen och avslutar tillagningen åt dig.
Bäst av allt är att du, med vissa smarta ugnar, kan övervaka matlagningen genom att strömma kameraflödet till din telefon eller surfplatta. Om du är den typen av person som aldrig kommer ihåg hur lång tid det tar att koka ett ägg, kommer du att uppskatta hur enkelt det är att lägga ett ägg i ugnen, välja hårdkokt i en app och lämna ugnen sköta resten.
Vad du kanske inte uppskattar är priset, men priserna har börjat bli mer rimliga. Juni-ugnarna kostade tidigare hela 15 000 kronor, men den senaste modellen har sänkt priset till 6 000 kronor. Brava-ugnen kostar däremot från 10 000 kronor och uppåt, beroende på vilka tillbehör du väljer. De flesta smarta ugnar är bänkmodeller och ersätter inte din fullstora ugn. Men du kanske blir förvånad över hur mycket mat som får plats i en bänkugn. Junes tillverkare påstår att du till exempel kan laga en kalkon på 5,5 kilo i den.
Förutom de rent smarta ugnarna finns det även Amazons Basics-mikrovågsugn och vissa Instant Pots som har Alexa-funktioner för kontroll och receptvägledning.
För handsfree-vattenmätning, installera en smart kran
En viktig del av köket är diskbänken. Du använder den för att fylla mått, kastruller och rengöra disken. När du lagar mat behöver du oundvikligen vatten, men händerna är ofta upptagna eller smutsiga. En beröringsfri kran är praktisk i sådana situationer. Det är bara att vifta med handen framför sensorn så sätts vattnet på.
En röststyrd kran tar bekvämligheten ett steg längre. Med Google Assistant eller Alexa-integration kan du säga saker som ”tappa upp två koppar vatten” eller ”stäng av”. Du kan också ställa in anpassade mått, så om du regelbundet fyller en behållare till en viss mängd kan du underlätta processen med ett dedikerat kommando. Tänk dig att kunna säga ”fyll kannan” varje gång du gör saft till barnen eller iste till dig själv. Du kan ställa kannan i diskhon, använda röstkommandot och gå därifrån för att arbeta med något annat, utan att oroa dig för spill.
Röstaktiverade kranar har dock några nackdelar. Röstkommandona är inte alltid så intuitiva. För Alexa skulle du till exempel säga: ”Säg åt Delta att hälla upp en kopp vatten”. Dessutom behöver du ett praktiskt eluttag under diskbänken, helst ett som inte styrs av en strömbrytare. Den största nackdelen är dock priset. Deltas VoiceID-kran kostar strax under 5 500 kronor. Och Kohlers Sensat, som ännu inte är släppt, kommer sannolikt att hamna i samma prisklass. Även deras beröringsfria kranar kostar redan cirka 5 000 kronor, utan Alexa-integration.
Ytterligare tillägg till köket
Om du har några mindre apparater eller lampor i köket kan du överväga att lägga till en smart kontakt för att få lite röststyrning. Du ansluter lampan eller apparaten till den smarta kontakten och ansluter sedan kontakten till vägguttaget. Resten av installationen sköts via en app. Smarta kontakter är relativt billiga, de kostar mellan 150 och 300 kronor, och det är ett enkelt sätt att ge ”dumma” föremål lite extra intelligens.
För recept som kommer från länder utanför Sverige kan en smart köksvåg vara bra att ha. Den ansluts vanligtvis via Bluetooth och visar avläsningen på din telefon eller surfplatta. Häll bara upp och titta på resultaten på skärmen. En smart våg kostar cirka 200 kronor och är inte en stor investering, men den kan spara både tid och ansträngning.
Om du hatar att torka köksgolvet kan iRobots Braava mopprobot lindra frustrationen. Tänk på det som en blöt Swiffer som du styr med hjälp av en app. Det är också en av de billigaste robotarna som erbjuds av iRobot, den kostar cirka 1700 kronor plus extra moppar.
En enhet som vi inte rekommenderar för köket är ett smart kylskåp. Tillverkare har inte varit tillräckligt bra på att underhålla den ”smarta” delen av kylskåpet, och din apparat som normalt ska hålla i 50 år kan snabbt bli omodern och sårbar inom bara tre till fem år.
Det allmänna resonemanget bör gälla för all smart teknik du lägger till i ditt kök. Du vill säkerställa att den bekvämlighet som tekniken tillför motiverar eventuella komplikationer. Och att den extra tekniken inte gör en enhet mindre säker och mer benägen att gå sönder. Men med enklare tillgång till recept, omvandlingar och röststyrning kan du njuta av matlagningen i köket mer än tidigare.