DisplayPort 2: Vad är annorlunda och varför det är viktigt

By rik

Video Electronics Standards Association (VESA) har nyligen tillkännagivit den senaste utvecklingen inom DisplayPort-teknik, nämligen DisplayPort 2.0. Denna nya standard utlovar stöd för upplösningar upp till 16K och kan användas antingen med traditionella DisplayPort-anslutningar eller via USB-C. Förväntningarna är att vi kommer att se den på marknaden mot slutet av 2020.

Vad är egentligen DisplayPort?

DisplayPort är en standard för videoöverföring som kanske inte är så välkänd för alla. I grund och botten fungerar den på ett mycket liknande sätt som HDMI. Den nuvarande versionen av DisplayPort kan hantera 8K-video och ljud med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz till TV-apparater och skärmar (HDMI 2.1 klarar 10K). Den finns i både en standard- och en mini-version (jämförbar med Mini HDMI). Och precis som HDMI-kablar är DisplayPort-kablar generellt sett prisvärda.

Men varför skulle någon välja DisplayPort framför andra alternativ? En fördel är dess lämplighet för installationer med flera skärmar. Till skillnad från HDMI har DisplayPort en smart funktion för ”daisy chaining”. Det innebär att du kan ansluta en bildskärm till datorn via DisplayPort och sedan koppla vidare från den första skärmen till de andra i din installation. Detta skapar en ren och praktisk lösning, vilket särskilt uppskattas av datorproffs och PC-spelare.

Om du inte äger avancerad utrustning är det dock inte säkert att du kommer att kunna dra nytta av DisplayPort. Eftersom det främst används av proffs och spelare brukar tillverkare inte prioritera DisplayPort-anslutningar i budgetdatorer, skärmar eller TV-apparater. Så är DisplayPort 2.0 något att se fram emot? Innebär den några betydande framsteg?

DisplayPort 2.0 – framtidssäkrad för VR

Den senaste versionen av DisplayPort är i huvudsak en betydande uppgradering av de befintliga specifikationerna. DisplayPort 2.0 erbjuder stöd för 8K, 10K och 16K videoupplösningar med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz (en fördubbling av upplösning och bandbredd jämfört med tidigare standarder). Dataöverföringen sker med en hastighet av 77,37 Gbps, och den har stöd för HDR10. Dessutom krävs DSC-stöd (Display Stream Compression) för alla enheter med DisplayPort 2.0. Detta är en standard för förlustfri bildkomprimering som tidigare har ignorerats av vissa tillverkare.

Dessa förbättringar är imponerande i sig. Men de blir än mer intressanta när man betänker deras potentiella inverkan på spelupplevelser i virtuell verklighet. Den höga bandbredden på 77,37 Gbps i DisplayPort 2.0 är idealisk för VR-spel. VESA påstår att den uppgraderade videostandarden kan leverera 4K 60 Hz-video till upp till två VR-headset samtidigt (genom daisy chaining-funktionen som är en inbyggd del av DisplayPort 2.0).

Och lyckligtvis är DisplayPort 2.0 bakåtkompatibel med äldre DisplayPort-hårdvara (kabelns utformning har inte ändrats). Detta kommer inte att utgöra ett problem för mindre enheter som telefoner och bärbara datorer – USB-C är fullt kompatibelt med DisplayPort 2.0 (mer om det strax).

Med 16K-video och dataöverföringshastigheter anpassade för VR ser DisplayPort 2.0 ut att vara en framtidssäker lösning. Det är möjligt att vi inte ser någon ny uppgradering av videostandarden på ett decennium framöver.

DisplayPort 2.0 använder sig av USB-C

Om du aldrig har haft anledning att köpa en DisplayPort-kabel, är det möjligt att du inte heller kommer att behöva köpa en DisplayPort 2.0-kabel. Detta är inte en kritik av formatet, utan snarare ett tecken på att VESA förstår vikten av att säkerställa DisplayPorts framtid. DisplayPort 1 krävde en dedikerad DisplayPort-anslutning, men DisplayPort 2.0 kan även fungera via USB-C.

Det stämmer. VESA anammar nu den standardiserade USB-C-kontakten.

USB-C är på väg att ersätta DisplayPort- och HDMI-portar på i stort sett all konsumentelektronik (det är redan standard på MacBooks). Detta är möjligt eftersom USB-C-kablar stöder det som kallas ”alternativt läge”. Det är lite komplicerat, men varje USB-C-kabel innehåller fyra banor för dataöverföring, där varje bana har en bandbredd på 20 Gbps. I alternativt läge kan riktningen på dessa banor ändras, vilket gör att en dator kan skicka data med en hastighet på 80 Gbps till exempelvis en skärm.

Låter det bekant? Den dataöverföringshastighet på 77,37 Gbps som DisplayPort 2.0 erbjuder passar perfekt in i ett USB-C-alternativt läge. Det innebär inte att du behöver en adapter för att koppla en USB-C-kabel till en TV eller bildskärm. Det betyder snarare att din nästa DisplayPort 2.0-kompatibla TV eller bildskärm kommer att ha USB-C-portar, och du kommer att kunna överföra video från vilken telefon eller dator som helst till den skärmen via USB-C. Det är så enkelt.

När kommer vi att se DisplayPort 2.0-enheter?

VESA har planerat att DisplayPort 2.0 ska lanseras på konsumentmarknaden under slutet av 2020. Men i slutändan är det upp till tillverkare av datorer, telefoner, TV-apparater och skärmar att implementera standarden. Om en enhet inte är konstruerad för att stödja DisplayPort 2.0, så kommer den inte att göra det. Det räcker inte med en USB-C-port, enhetens interna komponenter måste också uppgraderas till den senaste DisplayPort-standarden.

Det är troligt att DisplayPort 2.0 först kommer att introduceras i avancerade enheter och skärmar innan den når budgetdatorer och lågpris-TV-apparater. HDMI 2.1 kan hantera 10K-video, så det finns kanske inte något omedelbart incitament för tillverkare att överge den tekniken för billigare produkter.

Källor: VESA