Upptäck oändliga möjligheter att redigera och skräddarsy dina videor med dessa fantastiska, kostnadsfria videoredigeringsprogram med öppen källkod.
I dagens digitala landskap är videor viktigare än någonsin för marknadsföring. Många kreatörer producerar fantastiska videor, men för att ge dessa råmaterial en professionell touch behövs rätt videoredigerare.
Visst, du kan investera i dyr premiumprogramvara, men det är inte alltid nödvändigt. Ibland söker man dessutom efter unika funktioner som en betalversion inte erbjuder.
Här kommer videoredigerare med öppen källkod in i bilden, idealiska för ambitiösa videoproducenter som inte nöjer sig med standardfunktioner. Läs vidare för att utforska de bästa gratisalternativen för maximal anpassning.
Varför välja en videoredigerare med öppen källkod?
Videoredigeringsprogram kan vara kostsamma. De ledande premiumalternativen har ofta höga priser, som till exempel:
- Adobe Premiere Pro: ca 230 kr/månad
- PaintShop Pro 2023 Ultimate & VideoStudio Ultimate 2022: ca 1600 kr
- DaVinci Resolve Studio 18: ca 3000 kr
En sådan investering kan vara svår för små företag eller frilansare. Men det finns ett sätt att kringgå detta och ändå få fantastiska redigeringsmöjligheter: gratis eller mycket prisvärd programvara med öppen källkod.
En ytterligare fördel är att du får tillgång till den fullständiga källkoden, vilket möjliggör anpassningar och unika redigeringsfunktioner.
Nu när du vet varför gratis videoredigerare är värdefulla, låt oss titta på några av de mest populära alternativen som erbjuder ett brett utbud av funktioner, antingen gratis eller till mycket låga priser:
OpenShot
OpenShot är det perfekta verktyget för alla som uppskattar öppen källkod och vill skapa imponerande videor. Detta användarvänliga program är enkelt att lära sig och hantera.
Trots sin enkelhet är OpenShot förvånansvärt kraftfullt och fullmatat med användbara funktioner.
Programmet är plattformsoberoende och fungerar på Windows, Linux och Mac. Du kan enkelt trimma dina videor, oavsett längd, och fokusera på de mest intressanta delarna. Det intuitiva dra-och-släpp-gränssnittet gör redigeringen smidig och effektiv.
Med OpenShot kan du ta bort bakgrunder, justera ljusstyrka, invertera färger, lägga till animationer och effekter. Dessutom kan du enkelt lägga till flera lager för ljudspår, vattenstämplar och bakgrundsvideor.
OpenShot stöder över 70 språk och erbjuder funktioner som ljudvågor, slow motion, baklänges uppspelning, snabbspolning och förinställda uppspelningshastigheter. Du får även tillgång till mallar för videotitlar, eller möjlighet att skapa egna 3D-animerade titlar med diverse effekter.
Shotcut
Shotcut är ytterligare en kraftfull videoredigerare med öppen källkod. Programmet är kompatibelt med de flesta moderna ljud- och videoformat, tack vare FFmpeg. En stor fördel är att du inte behöver importera filer – Shotcut stöder direkt redigering på tidslinjen.
Förutom att trimma videor kan du infoga, skriva över, lägga till och lyfta segment för redigering. Du kan ångra och göra om obegränsat antal gånger samt granska historiken för att spåra redigeringsprocessen. Shotcut låter dig även spara filterinställningar och separera ljud från videofiler.
Programmet erbjuder flera ljudredigeringsfunktioner, inklusive volymkontroll, ljudfilter, mixning, fade-effekter, tongenerator och direkt röstinspelning till tidslinjen.
För videoredigering finns funktioner som färggradering, färgkorrigering, deinterlacing, manuell åsidosättning, 360°-videofilter, videoskop, klippomvändning, vågform och ekvirektangulär mask.
Kdenlive
Kdenlive är en robust videoredigerare med öppen källkod som täcker allt från grundläggande till professionell videoredigering.
Du kan arbeta med flera ljud- och videospår samtidigt, samt stänga av eller låsa spår efter behov.
Programmet använder de kraftfulla FFmpeg-biblioteken, vilket innebär att du kan arbeta med nästan alla ljud- och videoformat direkt utan att behöva konvertera dem.
Gränssnittet är anpassningsbart, så att du kan ordna det efter eget arbetsflöde. Det finns även konfigurerbara kortkommandon för att möta individuella behov.
Kdenlive erbjuder en mängd effekter, från ljudjusteringar till färgkorrigering och standardövergångar. Du kan ladda ner mallar och profiler direkt från programmets gränssnitt.
Dessutom är Kdenlive lämpligt för att skapa 2D-titlar, övervaka ljudnivåer, kontrollera färgomfång och förhandsgranska tidslinjen.
Flowblade
Flowblade hjälper dig att realisera dina kreativa idéer med sin icke-linjära videoredigerare. Både nybörjare och experter kan använda programvaran för snabb och precis redigering. Tack vare FFmpeg-biblioteket i bakgrunden, stöder Flowblade alla mediafiler som kan användas på Linux-system.
Programmet stöder 78 videocodecs, 146 format och 58 ljudcodecs. Flowblade levereras med flera redigeringsverktyg i branschstandard, samt anpassningsbara arbetsflöden som underlättar hanteringen av videoklipp.
Med Flowblades kraftfulla verktyg kan du mixa ljud och video, färgkorrigera bilder, filtrera och animera klipp samt redigera ljud. Användare kan även dra nytta av G’MIC bildfilterteknik.
Pitivi
Om du vill uttrycka dig genom videor, är Pitivi ett utmärkt val. Programmet har ett vackert och intuitivt användargränssnitt, en aktiv gemenskap och en ren kodbas. Du kan även bidra till att förbättra dess funktioner.
Pitivis effektiva och användarvänliga gränssnitt passar både nybörjare och proffs.
När det gäller integration passar Pitivi bra med alla Linux-skrivbordsmiljöer. Du får också tillgång till hundratals övergångar, filter och animerade effekter för videoredigering. Dessutom kan användare lägga till ljudvågor och generera miniatyrbilder.
Blender
Blender kan kallas ”Adobe Premiere” bland videoredigerare med öppen källkod. Det är mer än bara ett videoredigeringsverktyg. Programmet har de flesta funktioner som en filmregissör eller professionell videoredigerare kan behöva.
Några av Blenders anmärkningsvärda funktioner inkluderar:
- Rendering med Cycles-modulen
- Modellering för retopologi, skulptering, kurvor och mer
- Animationer och riggning
- Skapa storyboards med 3D-ritverktyg
- Visuella effekter (VFX)
- Simulering med MantaFlow och Bullet
- Integration med produktionspipelines
- Användarvänligt gränssnitt
Blender är tillgängligt för de flesta operativsystem, som Windows, macOS och Linux. Du kan även få tillgång till källkoden för anpassning.
VLMC
Om du inte har bott under en sten har du säkert hört talas om VLC Media Player. VLMC, eller VideoLAN Movie Creator, är ett videoredigeringsprogram från samma organisation, VideoLAN. Detta kostnadsfria verktyg bygger på libVLC och kan användas på enheter som kör Windows, Linux och Mac.
Eftersom programvaran fortfarande är under utveckling, är den ännu inte tillgänglig för nedladdning eller betatestning. För närvarande är endast källkoden tillgänglig. VLMC kan läsa och exportera nästan alla filformat.
OBS Studio
OBS Studio är en stark kandidat för videoinspelning, redigering och livestreaming. Denna kostnadsfria app med öppen källkod är kompatibel med Linux, Mac och Windows (Windows 10 och 11).
Med OBS Studio kan du utföra video- och ljudmixning i realtid. Du kan skapa scener med olika källor som bilder, text, skärmdumpar och webbkameror. Programmet låter dig också växla mellan flera scener med anpassade övergångar.
OBS Studios intuitiva ljudmixer, inställningspanel och kraftfulla konfigurationsalternativ gör videomixning till en behaglig upplevelse.
Olive
Olive är ytterligare en populär videoredigerare med öppen källkod. Dess styrka ligger i icke-linjär videoredigering.
Med icke-linjär redigering ändrar verktyget inte det faktiska innehållet förrän du bekräftar ändringarna. Detta gör Olive till ett bra alternativ om du vill experimentera mycket innan du slutför din video.
Verktyget skapar en diskcache för att underlätta icke-linjär redigering. Tack vare cachefunktionen är hanteringen snabbare, och du kommer inte att uppleva någon fördröjning när du arbetar med 4K-videor. Det rekommenderas dock att du använder snabba hårddiskar, som SSD, för optimal prestanda.
Du kan hitta de bästa SSD-enheterna i vår artikel om lagringsenheter. Olive kan användas på Windows-, Mac- och Linux-arbetsstationer. Du kan också hitta källkoden på Compiling Olive 0.2-portalen.
Nu när du har lärt dig om de bästa videoredigerarna med öppen källkod, ska vi ta en titt på några viktiga funktioner som din videoredigerare bör ha.
Funktioner i videoredigerare för högkvalitativt innehåll
#1. Tidslinje för videoredigering
En tidslinje är en videoredigerares bästa vän. Den låter dig dra och släppa innehåll som en storyboard. Sedan kan du spela tidslinjen för att justera övergångar, bakgrundsmusik, ta bort oönskade ramar och mer.
#2. Dra-och-släpp-redigerare
En idealisk videoredigerare bör erbjuda dra-och-släpp-funktioner för alla redigeringsmoment. Detta gör redigeringen mycket snabbare och effektivare.
3. Arkivbilder, musik och videor
Ett bra redigeringsverktyg bör ha ett bibliotek med populära medietillgångar. Det bör också finnas alternativ för licensiering. Annars riskerar du att fokusera på alternativa bildsidor, vilket kan bromsa redigeringsprocessen.
#4. Övergångsverktyg
De mest populära videoredigeringsverktygen har 2D- och 3D-övergångar för bilder, videoklipp, ljud och mer.
#5. Färgkorrigering och förbättring
En färgförbättringsfunktion i videoredigeraren kan göra att du kan nöja dig med enklare videokameror utan att behöva investera i premiumutrustning.
#6. Stöd för alla videofiler
Videokameror från olika tillverkare producerar olika filformat. Som företag kan du inte kräva att kunden ska konvertera alla sina råvideor till ett specifikt format. Därför är det bäst att ha en konverteringsfunktion i videoredigeraren.
#7. Direkt publicering till sociala medier
Om du är ett litet team är det praktiskt att ha en direkt publiceringsfunktion i videoredigeraren. När redigeringen är klar kan du omedelbart publicera ditt marknadsföringsmaterial på YouTube, Facebook, Instagram, Google Web Stories etc.
#8. Integration med molnappar
Avancerade videoredigerare erbjuder integration med molnappar för säker överföring av videofiler mellan klient och redigerare.
Fördelarna med videoredigerare med öppen källkod
- Du behöver inte oroa dig för licensvillkor. Eftersom programmet är öppen källkod kan vem som helst använda det för kommersiella eller personliga behov.
- Du kan diskutera specifika behov med utvecklingsteamet, som kan implementera dem i en privat källkod mot en mindre avgift.
- Dessa program är oftast gratis. Vissa kan vara tillgängliga för företagslicenser, men är fortfarande billigare än premiumprogram.
- De är oftast tillgängliga på GitHub och oberoende utvecklare fortsätter att lägga till unika funktioner.
- Du kan ladda ner källkoden, kompilera den till en app och köra den lokalt, vilket skyddar dina kreativa tillgångar från molnsäkerhetshot.
- Du kan lägga till ditt företags varumärke.
Låt oss nu titta på begränsningarna med videoredigerare med öppen källkod.
Begränsningarna med videoredigerare med öppen källkod
- Det finns ingen garanti för stabilitet med projekt med öppen källkod.
- Det har hänt att gratisappar försvinner från GitHub och andra källkodsdatabaser.
- Utvecklare av premiumprogram kan köpa ut utvecklare av öppna källkodsprojekt och tvinga användare att betala för licenser i framtiden.
- Vissa videoredigerare med öppen källkod kan ha begränsade licenser för privat bruk. Du bör alltid undersöka licensvillkoren innan du använder gratisprogram.
- Koden kan innehålla skadliga moduler som kan infektera din enhet.
- Kundsupport är sällan tillgänglig.
Utifrån dessa fördelar och begränsningar kan du avgöra vilken videoredigerare som passar dina behov bäst.
Slutgiltiga tankar
Videoredigerare med öppen källkod kan verka vara ett verktyg för frilansare och småföretag, men de är också värdefulla för professionella videoproducenter som vill göra egna anpassningar i sitt innehåll.
Du kan testa någon av de ovanstående gratisalternativen med öppen källkod för ditt nästa redigeringsprojekt. Välj program efter de unika funktioner och anpassningsmöjligheter du behöver.
Om du vill bli videokreatör kanske du också är intresserad av dessa videoredigeringskurser.