7 underskattade Google Pixel 8-funktioner du bör använda idag

Med varje ny Pixel lägger Google till nya funktioner som du inte hittar på någon annan telefon. Pixel 8 och Pixel 8 Pro är inte annorlunda, och några av deras bästa funktioner är de som du kanske inte märker direkt. Oavsett om du precis fått tag i en Pixel 8 eller inte har utforskat din helt, här är några mindre kända funktioner du bör dra nytta av.

1. Assistent Röstskrivning

Alla Android-telefoner har röstinmatning. Men du får Assistant-röstskrivning på Google Pixel 8 (och äldre Pixel-modeller). Denna funktion överladdar den traditionella röst-till-text-inmatningsmetoden genom att utföra all bearbetning på enheten. Din Pixel behöver ingen aktiv internetanslutning för att konvertera det du säger till text.

Resultatet är att röst-till-text-konvertering sker nästan i realtid, vilket avsevärt förbättrar din röstskrivningsupplevelse. Dessutom är Assistent-röstinmatning smart nog att automatiskt infoga skiljetecken och markera eventuella grammatiska fel i dina meningar.

Vad som är ännu bättre är att Assistent-röstskrivning kan känna igen kommandon som ”skicka”, ”ångra” och ”radera”, så att du kan skicka (eller radera) meddelandet du skrev in via rösten utan att ens lyfta fingret.

Aktivera funktionen genom att navigera till Inställningar > System > Tangentbord > Tangentbord på skärmen > Gboard > Röstskrivning. När det är aktiverat kan du trycka på mikrofonknappen i Gboards verktygsfält för att använda röstinmatning. Eftersom funktionen är en del av Gboard kan du inte använda röstinmatning med ett annat tangentbord från tredje part.

Nackdelen med Assistent-röstskrivning är att det inte fungerar med alla språk. För närvarande stöder den engelska, franska, tyska, italienska, tyska, japanska och spanska. På Pixel 8 är röstinmatning ännu snabbare än på tidigare Pixels. Dessutom kan funktionen förstå flera språk samtidigt, vilket gör att du kan växla mellan dem sömlöst.

Om du av någon anledning inte gillar Assistent-röstskrivning, kolla gärna in några andra dikteringsappar för Android-enheter.

2. Avancerad ansiktsupplåsning

Precis som röstinmatning har nästan alla Android-telefoner nuförtiden ansiktsupplåsning. Detta är dock till stor del begränsat till att låsa upp telefonen. Men Pixel 8 och 8 Pro ger en mycket överlägsen upplevelse. Google hävdar Pixel 8:s ansiktsupplåsning är tillräckligt säker för att vara berättigad till den ”högsta biometriska klassen för Android”. Företaget har uppnått detta med sina nya maskininlärning och AI-algoritmer.

Så du kan använda ansiktsupplåsning på din Pixel 8 för att godkänna betalningar, komma åt din lösenordshanterare och mer. Var som helst du behöver för att verifiera din identitet kan du använda ansiktsupplåsning istället för fingeravtrycksläsaren. Och eftersom ansiktsupplåsning utlöses automatiskt, sker autentiseringen sömlöst.

Om du byter från en iPhone kommer du inte tycka att denna förbättring är en stor sak. Men om du byter från en annan Android-enhet kommer du att inse hur Pixel 8:s ansiktsupplåsning gör det mycket bekvämare att logga in i appar eller auktorisera betalningar. Navigera till Inställningar > Säkerhet och sekretess > Enhetsupplåsning > Fingeravtryck och ansiktslås för att ställa in funktionen på din Pixel 8.

3. Låsskärmsanpassning

Du kan anpassa din Pixel 8:s låsskärm med en bakgrund som skiljer sig från hemskärmen, välja från ett av de många klockteman, ändra dess färg och storlek och justera genvägarna till vänster/höger.

Android 14:s låsskärmsanpassning är inte begränsad till Pixel-telefoner, men den lyser verkligen på Pixel 8 och Pixel 8 Pro eftersom funktionen fungerar precis som Google tänkt att den ska vara. För att komma åt dessa alternativ, tryck länge på låsskärmen eller navigera till Inställningar > Bakgrund och stil och växla till fliken Låsskärm.

Genom att anpassa låsskärmen på din Pixel 8 kan du ge den ett utseende som är personligt för dig, vilket hjälper din telefon att sticka ut. Även om Googles implementering är imponerande, är anpassningsalternativen för låsskärmen på iPhone mycket mer mångsidiga. Där kan du lägga till widgets på låsskärmen, vilket inte är möjligt på Android utan appar från tredje part.

4. Anpassade AI-bakgrunder

Google utnyttjar kraften hos generativ AI på Pixel och Pixel 8 för att låta dig skapa dina egna unika bakgrundsbilder. Processen är relativt enkel, även om du är begränsad till vissa fördefinierade teman som du kan basera din tapet på. För att prova detta:

 • Tryck länge på ett tomt område på Pixels startskärm och välj Bakgrund och stil.
 • Tryck på Fler bakgrunder längst ner och välj AI-bakgrund under avsnittet ”Skapa en bakgrund”.
 • Välj önskat bakgrundstema från de tillgängliga alternativen.
 • Tryck på och välj bland de fördefinierade sökorden som är tillgängliga.
 • Tryck på Skapa bakgrund för att skapa den AI-baserade bakgrunden. Detta tar några sekunder.
 • Du kan ha flera skapelser, så svep åt vänster för att gå igenom dem alla. Tryck på bockknappen i det övre högra hörnet för att välja en och fortsätt att ställa in den som bakgrund.
 • 5. AI-driven kamerafunktioner

  Googles Pixel-telefoner är kända för sina utmärkta kameror, och Pixel 8 är inget undantag. Ännu viktigare är att telefonen levereras med en rad AI-drivna kamerafunktioner för att ytterligare höja upplevelsen av att fånga minnen.

  Med Best Take kan du ta flera gruppbilder och senare byta ansikten för att säkerställa att alla ser som bäst ut. På liknande sätt låter Magic Editor dig använda kraften i generativ AI för att rama om din bild efter att den har tagits. Dessutom kan Magic Eraser, som först introducerades på Pixel 6, nu minska oönskat bakgrundsljud i dina inspelade videor.

  Det är dock inte allt. I december 2023 lanserade Google Video Boost till Pixel 8 Pro-användare, vilket ytterligare stärkte sina videoinspelningsmöjligheter med överlägsen färg, belysning och stabilisering.

  6. Dra och släpp innehåll mellan appar

  Android 14 introducerade möjligheten att dra och släppa innehåll mellan appar. Du är begränsad till text och bilder, men funktionen fungerar bra, särskilt om du ofta granskar dokument och e-postmeddelanden på din telefon.

  Tryck bara länge på den markerade texten (eller bilden) tills den är flyttbar. Öppna sedan appen där du vill släppa innehållet med din andra hand. Se till att textrutan är i fokus på den nya appen och släpp det valda objektet.

  Observera att funktionen är lite petig i sitt nuvarande tillstånd. Det kanske inte fungerar i alla appar, och att dra och släppa bilder fungerar inte alltid.

  7. Behändiga gester

  Google erbjuder en uppsjö av gester på Pixel 8-serien, vilket kan hjälpa till att snabbt utlösa vissa vardagliga handlingar. Till exempel kan du sömlöst växla mellan den främre och bakre kameran i Pixel Camera-appen genom att dubbeltvinna telefonen.

  På samma sätt kan du öppna kameraappen genom att dubbeltrycka på strömknappen. Det bästa är att genvägen fungerar var som helst i operativsystemet, även när du spelar ett spel eller använder en app.

  Du kan hitta alla praktiska gester som är tillgängliga på Pixel 8 under Inställningar > System > Gester. Detta är en av de bästa Pixel 8-funktionerna som du måste aktivera.

  Googles Pixel 8-serie kanske inte överträffar konkurrenterna med sina råa specifikationer, men telefonen sticker ut med sina imponerande AI-drivna funktioner. Alla tillsammans gör att Pixel 8 och Pixel 8 Pro kan leverera en upplevelse som andra Android-telefoner inte kan matcha, trots överlägsen hårdvara. Som vi har sett är det väl värt att ta sig tid att utforska dess många funktioner.