7 spel för stresslindring och förbättrad total kognitiv funktion

Spread the love

Med stress och ångest som når nästan epidemiska nivåer i vårt samhälle är det fler människor än någonsin som letar efter sätt att slappna av, lindra spänningar och återfå en känsla av kontroll i sina liv.

Naturligtvis leder detta människor ner på vägar som meditation, träning och hälsosam kost. Även om alla dessa metoder har visat sig effektiva, är en ofta förbisedd teknik för att minska stress att spela spel.

Som det visar sig finns det olika spel för att förbättra hjärnan som kan hjälpa dig att minska stress samtidigt som de främjar förbättrad kognitiv funktion. Det beror på att vissa spel kan hjälpa dig att vara mer närvarande i dagliga uppgifter genom att öka fokus, koncentration och problemlösningsförmåga, vilket alla kan hjälpa dig att sluta besatta av det förflutna eller oroa dig för framtida händelser. Och bonusen? De är roliga! Låt oss gå in i spelen.

Rubiks kub

Uppfanns först 1974, den Rubiks kub blev en global sensation när den först släpptes i världen. Som du säkert är medveten om är syftet med spelet att börja med en slumpmässig, rörig och oorganiserad kubkonfiguration och, genom att rotera ytorna, återgå till det ursprungliga lösningsmönstret där varje sida är enfärgad.

På grund av dess komplexitet erbjuder Rubiks kuber ett stort antal fördelar, inklusive förbättrat minne, tålamod, problemlösningsförmåga och mental smidighet. Intressant nog när Erno Rubik först uppfann det, han var inte säker på att det någonsin kunde lösas. Efter att ha utvecklat prototypen tog det en hel månad för honom att äntligen hitta en lösning.

  Hur man tar bort Netflix nyligen tittade program

Pussel

Pussel är ett fantastiskt spel som hjälper till att förbättra korttidsminnet. Ju fler bitar pusslet innehåller, desto svårare måste din hjärna arbeta. Detta beror på att din hjärna måste observera, analysera och sortera igenom hundratals (ibland tusentals) små bitar tills du kan hitta en matchning.

Ovanpå detta är sticksågar fantastiska eftersom de stimulerar både vänster och höger sida av din hjärna. För att klara ett pussel måste du använda din hjärnas logik, intuition och kreativa funktioner.

Sudoku

Visste du att mellan 10 och 15 % av den amerikanska befolkningen lider av demens? Om det är en statistik som bekymrar dig, kan du överväga att testa Sudoku.

Enligt en ny studie publicerad i International Journal of Geriatric Psychiatry, spelar Sudoku kan hjälpa till att förbättra hjärnans funktion och hålla demens i schack. Faktum är att de som lägger pussel som pussel och Sudoku har hjärnfunktioner som motsvarar personer som är tio år yngre än dem.

Schack

Schack är ett spel som spelas och älskas över hela världen. På grund av dess till synes oändliga komplexitet och utrymme för strategi, ägnar människor från alla samhällsskikt timmar av sin tid åt att lära sig schack och utmana sina sinnen.

Som ett resultat finns det många fördelar med att spela detta hundra år gamla spel, såsom minskad stress och ångest, förbättrat minne och fördjupat fokus. Intressant nog, a 2019 års studie funnit att schack är ett annat effektivt sätt att skydda äldre från demens.

  Åtgärda den här enheten används av ett annat programljudfel

Patiens

Nästa på vår lista har vi Patiens, som är ett av de äldsta och mest spelade kortspelen i historien. Efter att ha introducerats först mot slutet av 1700-talet finns det nu hundratals olika spelvarianter, som var och en har sina egna regler och vinstvillkor.

Det allmänna konceptet för de flesta versioner av Solitaire är att arrangera korten i en viss sekvens (vanligtvis från ess till kungen i varje färg) samtidigt som det är begränsat till ett fåtal tillåtna drag. För att vinna kräver spelet alltså tålamod, kritiskt tänkande, minne och förmågan att känna igen mönster, vilket är anledningen till att Solitaire ofta betraktas som en av de bästa spelen för att öka kognitiva prestationer.

Korsord

Korsord är ett annat klassiskt spel som kan hjälpa dig varva ner, slappna av och ge din hjärna ett träningspass. Dessa spel kan hjälpa till att förbättra ditt ordförråd när du försöker dra fram det saknade ordet från ledtrådar samtidigt som du ökar din kunskapsbas om viktiga ämnen (särskilt populärkulturreferenser). Utöver detta kan du även använda korsord för att stärka sociala band.

Eftersom korsord kräver ett brett utbud av kunskap, kan människor i många åldrar och bakgrunder hjälpa till med dem. Så, nästa gång du får ett svar, tveka inte att gå fram till personen bredvid dig för att få en hjälpande hand.

  Hur man markerar text i din PowerPoint-presentation

Scrabble

Scrabble är ett annat spel som kommer hjälpa till att förbättra ditt ordförråd, eftersom du måste försöka göra ett ord av brickorna du har till ditt förfogande. Med en hel ordbok med ord att välja mellan kan du vara säker på att varje omgång blir annorlunda varje gång du spelar Scrabble.

Detta håller spelet roligt och engagerande och kan också visa sig vara ett bra sätt att tävla och interagera med dina vänner och familj. Otroligt nog har Scrabble varit känt för att erbjuda ett brett utbud av mentala och fysiska hälsofördelar, såsom minskat blodtryck, förbättrat immunförsvar och förbättrat minne.

Sista ord

Dessa åtta spel ger alla ett effektivt sätt att minska stress i ditt liv samtidigt som de ökar den kognitiva funktionen. Även om de flesta av dessa spel kan vara knepiga, är poängen att fokusera enbart på uppgiften, så att du kan använda dem som ett verktyg för att lära dig något nytt och stimulera din hjärna.