7 Kraftfull Node.js HTTP-klient och begäran om bibliotek att känna till som utvecklare

By rik

Utforska några omtyckta bibliotek för HTTP-anrop i Node.js, verktyg som ger dina webbapplikationer, webbsidor eller applikationer möjlighet att kommunicera data med andra servrar.

Om du är i färd med att skapa en webbapplikation som behöver interagera med servrar från tredje part eller dina egna interna servrar för att hämta data och utföra handlingar som notifikationer eller beställningar, är det avgörande att din app kan prata med webb-API:er. Detta görs genom att skicka HTTP-anrop.

Istället för att konstruera en modul för HTTP-anrop från grunden, förlitar sig utvecklare på en mängd olika Node.js-bibliotek som underlättar detta. De flesta av dessa verktyg är tillgängliga med licens för öppen källkod, vilket innebär att de är kostnadsfria att använda.

Användningen av HTTP-klienter och begärandebibliotek i Node.js är en modern approach till apputveckling, och många utvecklare lär sig dessa principer i början av sina karriärer. Om du är en nybliven utvecklare eller bara nyfiken på vilka HTTP-förfrågningsbibliotek som är populära för Node.js, har du kommit till rätt plats. Fortsätt läsa och upptäck några intressanta verktyg för HTTP-anrop.

Vad är HTTP-anrop?

En klient, som ofta är en del av en webb- eller mobilapp, skickar HTTP-anrop till en specificerad värd. Denna värd kan vara en intern server eller en server som ägs av en tredje part. Klienten använder olika delar av en URL, som värdnamn, protokoll, frågesträng och sökväg, för att dirigera HTTP-anropet till rätt server.

En webb- eller mobilapp kan göra ett fåtal eller många HTTP-anrop. Oavsett deras syfte måste följande komponenter finnas för att skapa ett korrekt HTTP-anrop:

  • HTTP-anropsraden.
  • HTTP-huvudfält, eller rubriker, i sekvens.
  • Och eventuellt, en meddelandetext.

Anropsraden

I ett HTTP-anropsmeddelande är anropsraden det första elementet. Den är uppbyggd av tre delar: anropsmetoden, sökvägen för anropet och HTTP-versionen.

En anropsmetod är i regel ett kommando med ett ord som talar om för servern vilken åtgärd som ska utföras. Vanliga metoder är GET, HEAD, POST, PUT, CONNECT och så vidare. Mellan metoden och HTTP-versionen finns sökvägen eller platsen för resursen på målservern.

GET /applications/htp/cics/index.html HTTP/1.1

För att förse mottagaren med viktig information om anropet, är det nödvändigt att inkludera ett rubrikmeddelande. Detta meddelande informerar mottagarservern om meddelandets innehåll, information om avsändaren och hur kommunikationen ska ske.

Exempelvis, om du vill att din app ska hämta dokument som uppdaterats den 11 januari 2022 klockan 10:00:00 GMT på engelska och franska, behöver du använda följande rubrik:

Accept-Language: en, fr
If-Modified-Since: Tue, 11 Jan 2022 10:00:00 GMT

Meddelandetexten

Meddelandetexten i ett HTTP-meddelande är själva innehållet. Det är inte obligatoriskt för alla typer av anrop. Till exempel, om du använder GET-metoden, behöver du inte inkludera en meddelandetext.

Å andra sidan, om du använder POST-metoden för att skicka data till en server, måste du inkludera en meddelandetext som anger instruktionerna för hur datan ska hanteras.

Vad är HTTP-anrop i Node?

I realtidsapplikationer och webbapplikationer där ditt program behöver kommunicera med externa eller interna servrar för att hämta data till en klientapp, måste HTTP-anrop i Node.js utföras. Här fungerar klientappen och servern som två distinkta datorer.

HTTP-anrop från Node.js server-side runtime-miljö utgör den inledande delen av datakommunikationen mellan dessa två datorer. Målservern behandlar anropet och skickar sedan tillbaka ett nytt paket med data, vilket vi kallar ett svar.

Utvecklare använder ofta Node.js för uppgifter som chattrum, datainsamling från formulär, webbläsarspel, API för objektbaserad databas, dataströmmning, köhantering och mycket mer. I alla dessa scenarier spelar HTTP-anrop en viktig roll i Node.js.

Varför behöver man HTTP-klienter och begärandebibliotek i Node.js?

Ett HTTP-anropsbibliotek för Node.js tillhandahåller ett användarvänligt och strukturerat gränssnitt för att skapa HTTP-anrop. Dessa bibliotek eller moduler förenklar uppgifter som involverar HTTP-anrop. Genom att använda dessa verktyg slipper du skriva mycket kod och gör dina applikationer mer överskådliga.

Dessutom sparar du tid genom att slippa skapa en komplett HTTP-anropsmodul i Node.js från grunden. Du slipper också anlita en tredjepartsutvecklare för den här uppgiften, vilket minskar utvecklingskostnaderna.

Du kan välja det HTTP-anropsbibliotek som passar bäst för ditt utvecklingsprojekt och låta det hantera alla HTTP-anrop som din app gör.

Dessa bibliotek, oavsett om de är med öppen källkod eller betalda, följer en specifik struktur för att skapa HTTP-anrop. Strukturen är ofta baserad på Javas inbyggda HTTP-klasser. De använder också Simple Logging Facade for Java (SLF4J) som det enda externa beroendet, vilket gör bibliotekens kodbas mycket lättviktig.

Hur fungerar HTTP-anrop i Node.js?

Tänk på HTTP-anrop som din webbläsares sätt att ansluta till en fjärrserver, exempelvis när du använder en applikation för GRE-tester.

När du klickar på en registreringslänk ber din webbläsare om specifik data från servern. När du sedan fyller i GRE-testformuläret skickar din webbläsare data till servern och ber den spara den.

För att HTTP-anrop ska fungera använder programmerare olika metoder för anrop, som beskrivs nedan:

GET

GET-metoden används mest för API-anrop och andra HTTPS-anrop där inga dataändringar behövs. Den etablerar främst en anslutning till servern och låter klientappen hämta data därifrån.

DELETE

När du vill ta bort resurser från en fjärrserver använder Node.js runtime ett HTTP-anrop som baseras på DELETE-metoden.

POST

HTTP-anrop som baseras på POST-metoden används när en webb- eller mobilapp behöver att en fjärrserver sparar data från klientappen.

PUT

Tänk dig att du använder en app för sociala medier på webben och ändrar din kontoinformation. Det innebär att du uppdaterar data på servern. I dessa fall använder runtime HTTP-anrop med PUT-metoden.

OPTIONS

En fjärrserver kanske inte stöder alla de datakommunikationsmetoder som din webbapp använder. Därför kan din app skicka ett HTTP-anrop med OPTIONS-metoden för att ta reda på vilka kommunikationsmetoder servern stöder.

HEAD

Ett bibliotek för HTTP-anrop kan använda HEAD-metoden om datamängden som överförs är stor och man vill undvika att skicka meddelandetexten i svaret.

TRACE

TRACE-metoden för HTTP-anrop hjälper klientappen att logga kommunikationsvägen med servern.

Nu har du gått igenom grunderna, varför man behöver, och hur HTTP-anropsbibliotek i Node.js fungerar. Nästa steg är att utforska olika HTTP-klienter och bibliotek för Node.js som gör programvaru-, app- och webbplatsutveckling enklare.

Här är verktyg som du kan undersöka om du arbetar med HTTP-anrop:

Axios

Axios är ett populärt och enkelt bibliotek för HTTP-anrop som är baserat på promises i JavaScript för Node.js. HTTP-klienten fungerar i moderna webbläsare och Node.js webbapplikationer. Förutom Google Chrome och Mozilla är det även kompatibelt med Internet Explorer 8 och senare versioner av Microsofts webbläsare.

Du bör använda Axios istället för Node.js inbyggda HTTP- eller HTTPS-standardbibliotek för API-anrop på grund av följande egenskaper:

  • Axios är bra på att avbryta anrop.
  • Det fungerar med både äldre och moderna webbläsare.
  • Det finns inbyggt skydd mot CSRF (Cross-Site Request Forgery).
  • Du kan ställa in en tidsgräns för svar.
  • Det hanterar automatiskt JSON-datatransformeringar.
  • Det går att visa en uppladdningsförloppsindikator.
  • Axios är kompatibelt med Promise API.

Du kan hitta biblioteket gratis på GitHub och det har en MIT-licens, vilket ger frihet att återanvända koden.

GOT

GOT är ett effektivt och användarvänligt HTTP-anropsbibliotek för Node.js. Det används i över 8 000 paket och har rapporterats mer än 4 miljoner gånger för HTTP-anrop i Node.js.

Dessutom finns det ett team på över tio erfarna utvecklare som aktivt underhåller biblioteket, vilket säkerställer att dina applikationer är stabila och fungerar smidigt för dina kunder.

Även om biblioteket har en öppen källkodslicens (MIT), har flera välkända företag och varumärken valt att använda det för sina HTTP-anrop. Exempelvis använder Segment, Antora, GetVoIP, Exoframe, Natural Cycles och Microlink GOT-biblioteket.

SuperAgent

SuperAgent är ett annat populärt bibliotek för HTTP-anrop bland utvecklare på grund av sitt progressiva AJAX API. Det är också lättviktigt, vilket innebär att det inte gör din webbapps kodbas onödigt komplex och tung. Det är utformat för att erbjuda läsbarhet och flexibilitet när du gör HTTP-anrop.

Viktiga funktioner i biblioteket är:

  • Möjlighet att ställa in tidsgränser för att avbryta anrop när målservern inte svarar.
  • Du kan aktivera autentisering med metoden .auth() för extra säkerhet.
  • Denna HTTP-klient i Node.js erbjuder möjligheten att strömma data både till och från anrop.

Om du har testat många HTTP-klienter för Node.js och tycker att de är komplexa kan du testa Superagent. Det har en mindre inlärningskurva jämfört med många av konkurrenterna.

Node Fetch

Ett annat populärt och ofta nedladdat bibliotek för HTTP-anrop i Node.js på npm är Node Fetch. Det har i skrivande stund över 36 miljoner nedladdningar per vecka.

Några viktiga funktioner hos denna HTTP-klient är:

  • Den fungerar konsekvent med webbläsarens window.fetch API.
  • Biblioteket gör medvetna avvägningar när det följer strömspecifikationer och WhatWG:s hämtningsstandard.
  • Det använder ett inbyggt löftesbibliotek men du kan byta ut det mot ett annat om du vill.
  • Det kommer med inbyggda Node-strömmar för både svar och begäranden.
  • Det kan dekoda innehållskodningar som deflate eller gzip på korrekt sätt.

Liksom många andra har det en MIT-licens som tillåter fri användning i både kommersiella appar och webbapplikationer.

KY – Smidiga HTTP-anrop

KY använder webbläsarens fetch API för att hantera HTTP-anrop. Det är stilrent, litet och helt utvecklat med JavaScript. Det fungerar bra med Deno runtime och olika moderna webbläsare. En stor fördel är att det inte använder några beroenden och därför är lättviktigt.

Om du har använt fetch tidigare och vill testa något modernare kan du prova KY. Det har många fördelar som ett enklare API, möjlighet att göra om misslyckade anrop, stöd för tidsgränser, JSON-hantering, prefix för URL:er och mycket mer.

Needle

Needle är en strömbar och flexibel HTTP-anropsklient för Node.js. Dess kodbas har bara två beroenden och det anses vara ett lättviktigt bibliotek. Några viktiga egenskaper är:

  • HTTPS/HTTP-anrop med de vanligaste metoderna.
  • Det stöder alla inbyggda TLS-alternativ för Node, som rejectUnauthorized, cipher, secureProtocol, med flera.

Det är ett bibliotek med öppen källkod och har den välkända MIT-licensen.

Undici

Undici är ett italienskt ord som betyder elva. Det är en HTTP/1.1-klient för HTTP-anrop i Node.js runtime-baserade webbapplikationer. Modulen är tillgänglig under MIT-licensen för verktyg med öppen källkod.

I skrivande stund har npm registrerat över 2 miljoner nedladdningar per vecka. Det är populärt bland utvecklare eftersom det är en komplett HTTP-klient som inte använder några beroenden från tredje part.

Avslutande ord

Nu har du lärt dig om några effektiva och populära HTTP-klienter och bibliotek för Node.js. Alla dessa verktyg har både standardfunktioner och unika egenskaper. Det är de unika egenskaperna som avgör vilket verktyg du bör använda.

Det är viktigt att du gör lite research innan du väljer en klient eller ett bibliotek för HTTP-anrop. Annars kan du stöta på fel, problem och missnöje mitt i projektet.

Till exempel bör teknikstacken i ditt utvecklingsprojekt ge dig vägledning om vilket API som är lämpligast. Ett annat viktigt övervägande är antalet HTTP-anrop som din app eller webbplats kommer att göra, samt hur ofta dessa anrop kommer att ske.

Slutligen är det också viktigt att tänka på om du vill att det slutgiltiga projektet ska vara lättviktigt eller mer omfattande, och välja rätt HTTP-anrops-API baserat på det i början av projektet.

Du kanske även är intresserad av de bästa paketerings- och byggverktygen för Node.js och verktyg för övervakning av Node.js.